BlogNationale ParkenYosemite National Park

Yosemite National Park bezoeken? Zo doe je dat!

Yosemite National Park bezienswaardigheden. ‘Niet alleen maar een grote vallei, maar een heiligdom voor de menselijke vooruitziende blik. De kracht van graniet, de kracht van gletsjers, de persistentie van het leven en de rust van de High Sierra’.

Yosemite, niet alleen maar een grote vallei, maar een heiligdom voor de menselijke vooruitziende blik.

Bovenstaand is hoe het National Park Service, Yosemite omschrijft en dat is nogal heavy kost om het zo maar even te zeggen. Maar ze hebben natuurlijk gewoon gelijk. Wat een machtige woorden en wat een machtig mooi park is Yosemite!

Je ziet schitterende weidevelden, diepe valleien en granieten rotsblokken die plots voor je ogen opdoemen. En wat te denken van kletterende, sprookjesachtige watervallen en een uitgestrekte wildernis met ontelbaar veel wildlife. En dit alles kun je bezichtigen in een park met een oppervlakte van ongeveer 3.000 km2 .

Die afmeting is natuurlijk niet misselijk en bovendien zijn in Yosemite National Park de bezienswaardigheden niet aan te slepen. Ben je de hoek nog niet om met je auto, verschijnt daar al weer het volgende natuurwonder. Dus volgens mij is het best wel handig om een overzichtelijke opsomming van het park te geven. Zodat jij je bezoek aan Yosemite tot een succes kan maken!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Yosemite National Park.

 

Yosemite National Park entree & kosten.

Entree.

Het park is 24 uur per dag open en heeft in totaal 5 ingangen. Drie in het westen: Arch Rock, Big Oak Flat en de Hetch Hetchy ingang. De Hetch Hetchy ingang ligt net boven Big Oak Flat, maar is niet te zien op het kaartje.

De South ingang ligt in het zuiden en de Tioga Pass ingang ligt in het oosten.

map ingang Yosemite National Park

 • De Arch Rock ingang is het hele jaar geopend.
 • De Big Oak Flat ingang is het hele jaar geopend.
 • De Hetch Hetchy ingang is het hele jaar geopend, maar wordt bij slechte weersomstandigheden gesloten.
 • De South ingang is het hele jaar geopend.
 • De Tioga Pass ingang is gesloten van oktober/november tot eind mei/begin juni. Dit wordt bepaald door de weersomstandigheden.

Actuele informatie over de opening en sluiting van wegen in Yosemite vind je hier.

 

Kosten entreeprijs.

Voor de toegang van Yosemite wordt een entreeprijs gevraagd. Bezoek je het park met een auto of camper dan betaal je $ 35. Kom je te voet, met de fiets of op je paard naar het park dan betaal je $ 20. Maar betreed je het park met de motor dan betaal je $ 30.

Je kunt er ook voor kiezen om de America the Beautiful Pass te kopen. Deze pas kost $ 80 en geeft je gedurende het hele jaar toegang tot ruim 2.000 parken. De pas is geldig voor alle inzittenden van een auto of camper.

Gouden tip | Koop de pas voor 40 euro op Marktplaats en verkoop de pas na je vakantie weer voor hetzelfde bedrag. Dan bezoek je tijdens je vakantie in Amerika de Nationale Parken toch maar mooi gratis!

 

Yosemite winkels en restaurants.

Yosemite heeft een aantal restaurants en andere eetgelegenheden die gedurende het hele jaar geopend zijn in Yosemite Valley.

Maar tijdens het hoogseizoen vind je ook restaurants bij Wawona, het Yosemite Ski & Snowboard gebied, Gletsjer Point, White Wolf en Tuolumne Meadows. De restaurants variëren van zeer luxe tot een pizza- of fastfoodrestaurant.

Ben je tijdens je bezoek aan Yosemite je lunchpakketje of wat drinken vergeten, dan kun je in het park ook terecht voor een boodschap bij Yosemite Valley, Wawona, Crane Flat en El Portal. Bij Tuolumne Meadows kun je alleen een boodschapje halen tijdens het hoogseizoen.

yosemite-village-store

 

Yosemite Tanken.

In Yosemite park kun je maar op drie plaatsen tanken en de tankstations liggen alle drie in het westen van het park. Wees je hiervan bewust. Je kunt wel 24 uur per dag tanken bij de stations, maar betalen kan enkel met een creditcard.

Een creditcard is een must in Amerika. Zonder creditcard ben je nergens.

Zorg er daarom altijd voor dat je met een volle tank benzine het park in gaat. 

 • Crane Flat
 • Wawona
 • El Portal

Benzine-Crane-Flat-Yosemite-National-park
Benzinestation in Crane Flat.

 

Overnachten in Yosemite National Park.

Wil je overnachten in het park? Ga dan maar direct je accommodatie reserveren! Want het is tijdens het hoogseizoen namelijk berendruk in het park en dan doel ik niet op de zwarte beren die je gaat tegenkomen. Je bent namelijk niet de enige toerist die in het park wil overnachten.

Je kunt in diverse accommodaties overnachten. Wil je bijvoorbeeld slapen in een blokhut, op een camping, in een hotel of in een Bed & Breakfast? Het kan allemaal in Yosemite!

Aanbevolen accommodaties in Yosemite:

Let wel op dat hoe dichter je bij of in het park wil overnachten, hoe duurder de kosten van de overnachting zijn. Voor het boeken van een accommodatie in het park kun je op de officiële site van Yosemite terecht.

Wil je liever buiten het park overnachten dan zijn er ook genoeg mogelijkheden, maar ook hier geldt dat je tijdig moet boeken.

Accomodaties buiten Yosemite.

Buiten het park kun je eventueel slapen in de plaatsen:

 • Lee Vinning.
 • June Lake.
 • Mammoth Lakes.
 • Groveland – Big Oak Flat.
 • Mariposa.
 • Oakhurst.

Vind betaalbare overnachtingen in Yosemite bij Booking.com.Booking.com

 

Yosemite National Park camping.

Op een camping overnachten? Ook dan dien je tijdig te reserveren. Het is zelfs verplicht om te reserveren voor de campings in Yosemite Valley tussen de maanden maart en november. Maar ook voor een aantal campings, gedurende het voor- en najaar, is het zelfs verplicht om te reserveren.

Probeer minimaal 5 maanden voor je reis een reservering te maken op een van de campings. Want in de meeste gevallen zijn de campings binnen 5 minuten volgeboekt, zodra je op een bepaalde data kunt reserveren!

Dit is een handig overzicht met data om te zien vanaf wanneer je kunt reserveren:

 • 15 december vanaf 16:00 uur. Boekingen zijn voor 15 april tot en met 14 mei.
 • 15 januari vanaf 16:00 uur. Boekingen voor 15 mei tot en met 14 juni.
 • 15 februari vanaf 16:00 uur. Boekingen voor 15 juni tot en met 14 juli.
 • 15 maart vanaf 15:00 uur. Boekingen voor 15 juli tot en met 14 augustus.
 • 15 april vanaf 16:00 uur. Boekingen voor 15 augustus tot en met 14 september.
 • 15 mei vanaf 16:00 uur. Boekingen voor 15 september tot en met 14 oktober.

Hieronder zie je 10 campings, die binnen het park liggen en waar je een overnachting kunt boeken.

–> Kijk voor de actuele informatie en het boeken van een camping op de website van Yosemite. 

campground yosemite national park

 

Shuttelbussen in Yosemite National Park.

Shuttlebus Yosemite National Park

Het is mogelijk om je auto in het park langs bepaalde bezienswaardigheden te parkeren, maar aangezien het park druk bezocht wordt in het hoogseizoen is het aan te raden om een shuttlebus te nemen.

De bussen stoppen bij campings, restaurants en de belangrijkste bezienswaardigheden van het park. Tijdens drukke uren rijdt er elke 20 minuten een bus. De shuttlebussen rijden in het hoogseizoen tussen 7:00 uur in de ochtend en 20:00 uur in de avond.

El Capitan shuttle
Deze bus stopt bij El Capitan, Four Mile trailhead en the Valley Visitor Center. De bus rijdt van half juni tot begin oktober van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Mariposa Grove Shuttle
Deze bus rijdt van de Mariposa Grove Welcome Plaza (zuid ingang) tot de Mariposa Grove. De bus rijdt van mei tot begin oktober van 8:00 uur tot 20:00 uur.

Glacier Point Tour
Veel toeristen kopen een one-way ticket voor de Glacier Point Tour. Ze beginnen bij Yosemite Valley Lodge en rijden met de bus naar Glacier Point en lopen vervolgens weer terug naar Yosemite Valley. De bus stopt niet bij andere bezienswaardigheden. De bus rijdt wanneer de Glacier Point Road geopend is (meestal van mei tot oktober).

Tuolumne Meadows Shuttle
De Tuolumne Meadows shuttlebus geeft toegang rondom de Tuolumne Meadows gedeelte, de Tioga Pass en Olmsted Point (inclusief Tenaya Lake) gedurende de hele zomer.

–> Actuele informatie over de shuttlebussen kun je hier vinden. 

yosemite-shuttle-bus

 

Yosemite National Park Bezienswaardigheden.

Yosemite Valley

De Valley ligt in het hart van Yosemite. De vallei is ongeveer 12 kilometer lang en 1,5 km diep, en bestaat uit een dennenbos dat zich genesteld heeft tussen de hoge granietpieken van de Half Dome en van El Capitan. In de Valley vind je de meeste voorzieningen zoals winkels, campings en hotels.

Yosemite-National-Park-Yosemite-Valley

 

Yosemite Chapel.

Schattig kapelletje aan de Southside Drive. Het ligt aan de rechterkant van de weg, komend uit de Wawona Road Tunnel. Wanneer je het kappelletje ziet, denk je bijna in een filmset te zijn beland.

 

El Capitan Meadow.

Na je bezoek aan Yosemite Falls kun je direct doorrijden naar El Capitan Meadow. Vanaf hier heb je een heel leuk uitzicht op de bergbeklimmers die de 900 meter hoge spectaculaire berg El Capitan trotseren.

El-Capitan-Meadow-Yosemite-National-park

 

Half Dome.

De Half Dome is een granietkoepel, gelegen aan het oostelijke uiteinde van de Valley. De koepel is Yosemite’s meest herkenbare rotsformatie. Hij reikt meer dan 1444 meter boven het dal uit en heeft een hoogte van zo’n 2695 meter boven zeeniveau.

Half-Dome-Yosemite-National-park

 

Tunnel View.

Tunnel View is vaak de allereerste kennismaking met Yosemite. Het is namelijk het eerste uitkijkpunt dat je tegenkomt wanneer je vanuit San Francisco het park binnenrijdt. Dit is een van de beroemdste uitzichtpunten van Yosemite. Vanaf Tunnel View kun je El Capitan, de Bridalveil Fall en Half Dome zien liggen.

Tunnel-View-Yosemite-National-Park

 

Mariposa Grove.

De Mariposa Grove is de grootste sequoiaboomgaard van Yosemite. Hier staan Giant Sequoia’s, waarvan de bekendste de Grizzly Giant is.

Grizzly-Giant-Yosemite-National-park

 

Glacier Point.

Een van de mooiste uitzichten van Yosemite vind je bij Glacier Point. Vanaf Glacier Point, bereikbaar via de 16 mijl lange Glacier Point Road die aansluit op Wawona Road (Highway 41), heb je een spectaculair uitzicht op grote delen van de Valley. Zo kun je bijvoorbeeld Vernal Falls, Nevada Falls, Upper Yosemite Falls en Lower Yosemite Falls zien. Maar ook Tenaya Creek en Half Dome zie je vanaf dit punt.

Grizzly-Giant-Yosemite-National-park

 

 

Kaart (map) Yosemite National Park bezienswaardigheden.

Op onderstaand kaartje zie je de belangrijkste bezienswaardigheden van Yosemite National Park:

Bezienswaardigheden Yosemite
Bron: Horizon Guides.

 

Watervallen in Yosemite National Park.

Yosemite is de thuisbasis van tientallen schitterende watervallen. Waardoor het niet echt moeilijk is om een van deze wonderlijke watervallen te bezichtigen tijdens je reis. De beste tijd om de watervallen te bezoeken is tijdens de lente omdat dan de sneeuw in Yosemite in een rap tempo smelt.

Yosemite Falls.

Yosemite Falls behoort tot de hoogste watervallen ter wereld en bestaat uit 3 delen; in totaal valt deze waterval bijna 740 meter naar beneden. Je kunt de waterval zien vanuit Yosemite village, maar je kunt ook al wandelend dichterbij komen. Via de Lower Yosemite Falls trail kun je de onderkant van de waterval bereiken.

Bridalveil Fall.

Bridalveil Fall zie je als eerst wanneer je het park binnenkomt. De waterval lijkt op de sluier van een bruid in de wind. In het voorjaar klettert het water hier met een grote rotgang naar beneden.

Nevada Fall.

Deze waterval is 181 meter hoog en valt gedurende het hele jaar mooi naar beneden. De waterval ligt net boven Vernal Fall. Vanaf Glacier Point heb je een mooi uitzicht op deze waterval.

Vernal Fall.

In de zomer is Vernal Fall erg smal, de waterval vertakt zich en het water kan over drie stroompjes verdeeld zijn. Ook deze waterval is te bezichtigen vanaf Glacier Point.

Ribbon Fall.

Een waterval van 491 meter hoog. Ribbon Fall heeft gedurende de lente het meeste water. Vanaf de onderzijde van de Bridalveil Fall heb je het beste uitzicht op Ribbon Fall.

Staircase Fall.

De naam zegt het eigenlijk al, deze waterval valt trapsgewijs naar beneden via diverse richels. Starcase Fall is maar liefst 396 meter hoog.

Waterval-Yosemite-National-Park

 

 

Yosemite National Park Tioga Road Scenic Drive.

De Tioga road in Yosemite is één van de mooiste wegen van Amerika. Van granieten rotsen tot spiegelende bergmeren, uitgestrekte weides en bossen vol sequoia bomen. Achter elke bocht van de Tioga road wacht er namelijk weer een nieuwe verrassing op je.

De route is werkelijk schitterend en houd je camera maar bij de hand want die gaat namelijk overuren maken.

De Tioga road is ongeveer 62 kilometer lang en loopt van Crane Flat tot de Tioga Pass. Deze prachtige route is een van Amerika’s hoogst gelegen wegen. De weg is geopend van eind mei, begin juni tot begin november. De opening/afsluiting van de weg is afhankelijk van de weersomstandigheden in het park.

–> Uitgebreid artikel over de bezienswaardigheden aan de Tioga Road. 

Tioga Road Yosemite national Park

 

Wandelen in Yosemite National Park.

De beste manier om Yosemite te ontdekken is natuurlijk tijdens een wandeling. Je begeeft je op paden waar je anders nooit zou komen. Op deze manier kun je dieper het pak in en heb je werkelijk schitterende vergezichten over diepe dalen, weides en zie je zo af en toe ook nog eens wildlife aan je voorbij lopen.

Om alle wandelingen hier volledig uit te schrijven dan ben ik nog wel even bezig. Dus daarom benoem ik de belangrijkste en mooiste wandelingen.

Wandelingen:

Wandeling Moeilijkheid Afstand
Bridalveil Fall Trail Makkelijk 0.8 km (round trip)
Lower Yosemite Fall Trail Makkelijk 1.6 km (entire loop)
Cook’s Meadow Loop Makkelijk 1.6 km (entire loop)
Mirror Lake Loop Makkelijk – Gemiddeld 3.2 km (lake & back)
8 km (entire loop)
Valley Loop Trail Gemiddeld 10.5 km (half loop)
20.9 km (full loop)
Vernal Fall and Nevada Fall Trails Gemiddeld – Moeilijk
2.5 km-13 km (round trip)
Yosemite Falls Trail Gemiddeld – Moeilijk
11.6 km (round trip)
Snow Creek Trail Moeilijk 15.1 km (round trip)
Four Mile Trail Moeilijk 7.7 km (one way)
Half Dome Trail Moeilijk
22.4 km-26.2 km (round trip)

 

Wandelen-Yosemite-National-Park

Wil je ook nog informatie over de andere wandelingen in het park?

–> Kijk dan hier voor de mooiste en gevaarlijkste hikes in Yosemite.

 

Tips Yosemite National Park.

 • Afstanden: vanaf Los Angeles is het 500 kilometer rijden naar Yosemite, vanaf San Francisco ongeveer 300 kilometer en vanaf Death Valley is het 480 kilometer rijden.
 • Beste reistijd is het voor- en het najaar.
 • Watervallen zijn het spectaculairst om te zien in het voor- en najaar.
 • Er zijn fotografie excursies onder begeleiding van een gids. Informatie bij het bezoekerscentrum.
 • In Ahwahnee Village duik je in het verleden van de indianen.
 • Huur fietsen bij Yosemite Lodge.
 • Zwem, raft of vis in een van de rivieren in het park. Informatie vind je bij het bezoekerscentrum.
 • Ga met een gids de bear walk lopen. Informatie bij het bezoekerscentrum.
 • Heb je de mogelijkheid, vermijd het park dan in het weekend in verband met de drukte.
 •  

   

  Mooie reisgidsen van Yosemite National Park.

   

  Yosemite National Park weer.

  Yosemite kent gedurende het hele jaar een vrij mild klimaat. Waardoor tijdens de zomer de temperatuur in het park naar de 30 graden schiet, maar uitschieters van 40 graden zijn in het park ook geen uitzondering.

  In de avonden kan het flink afkoelen en dan met name in de hoger gelegen gedeeltes van het park. Gedurende de winterperiode variëren de temperaturen tussen de -4 en 8 graden.

  Qua neerslag is het redelijk stabiel in Yosemite. De zomers zijn over het algemeen droog en vanaf de maand oktober neemt de kans op neerslag toe. Tijdens de maanden november tot en met begin april kan er behoorlijk veel sneeuw vallen in Yosemite. Gemiddeld ligt er ongeveer 60 centimeter sneeuw.

   

  Skiën in Yosemite National Park.

  Doordat er tijdens de winterperiode behoorlijk wat sneeuw valt in Yosemite, is er de mogelijkheid om heerlijk een dagje te skiën in het park.

  Het Yosemite Ski & Snowboard Area is geen groot wintersportgebied. Skiërs hebben namelijk toegang tot 36 hectare aan piste, gelegen tussen 2200 en 2400 meter boven het zeeniveau. Er zijn ook maar tien skipistes en vijf liften aanwezig. Houd er rekening mee dat er geen overnachtingsmogelijkheden zijn in het skigebied.

  Een dagje skiën in Yosemite kost ongeveer 60 dollar. Het skigebied kun je natuurlijk nooit vergelijken met het nabijgelegen grote, populaire skigebied van Lake Tahoe.

  Wil je meer weten over skiën in Amerika? Lees dan mijn blogpost Wintersport in Colorado. Ik vertel je alles over onze skivakantie en wat een skivakantie in Amerika kost.

  wintersport-colorado

   

  Beste reistijd voor Yosemite National Park.

  De maanden mei tot juli zijn perfect voor een bezoek aan Yosemite. Alles en iedereen in het park ontwaakt uit hun winterslaap. Wildlife laat zich weer zien en de bloemen komen in bloei. Temperaturen zijn aangenaam en het is tijdens deze periode bovendien ook nog eens perfect wandelweer.

  Watervallen en rivieren zijn tijdens de maanden mei tot juli op hun mooist. De sneeuw smelt dan namelijk en de rivieren vullen zich met water. In de warme zomermaanden daalt het water en hebben de watervallen maar dunne straaltjes of staan zelfs helemaal droog.

  Maar ook de winter is een perfecte reistijd voor het park. Zoals ik al aangaf zorgen de weersomstandigheden in de winter ervoor dat sommige wegen in het park gesloten zijn. Tijdens deze periode heb je dan ook echt sneeuwkettingen nodig. Maar een bezoekje aan Yosemite is dan wél een onvergetelijke ervaring.

  Bovendien is het tijdens de winter veel minder druk dan in het hoogseizoen en geniet je in alle rust van de met sneeuw bedekte natuur.

  Maar het park heeft tijdens het hoogseizoen ook zo zijn eigen charmes. Alles staat in bloei en dieren laten zich meerdere malen zien. Wanneer je Yosemite ook wil bezoeken, het gaat een onuitwisbare indruk achterlaten.

   

  Ook leuk om te lezen over Amerika.

  Wil jij Yosemite National Park bezoeken? Maak dan een mooie rondreis door Californië en de aangrenzende staten om Yosemite te ontdekken. Vergeet uiteraard niet de 3 bekendste steden van Amerika te bezoeken

  Ben je op zoek naar nog meer leuke bezienswaardigheden tijdens je reis aan de westkust van Amerika? Dan zijn deze blogposts wellicht ook leuk om te lezen.

  –> Bekijk het Yosemite National Park Magazine

  –> De beste bezienswaardigheden van de Highway one.

  –> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

  –> Lake Tahoe: het mooiste meer van Californië.

  –> Ken jij deze bezienswaardigheden van de Grand Canyon?

  –> Dit zijn ze! Top 15 Nationale Parken van Amerika.

  Veel plezier in Yosemite National Park!

   

  Reizen Amerika

   

  Rondreis naar Amerika.

  Zoek een reis naar deze bestemming

  Vliegtickets naar Amerika.

  Vind goedkope vliegtickets

  Overnachten in Amerika.

  Zoek overnachtingen

  Camper huren in Amerika.

  Vergelijk verhuurders

  Auto huren in Amerika.

  Vergelijk autoverhuurders

  Ook leuk om te lezen

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Back to top button