BlogEten & drinkenTips

Wat eten Amerikanen met Thanksgiving?

Wat eten Amerikanen tijdens Thanksgiving? Dat varieert per gezin, maar er zijn een aantal maaltijden die tijdens Thanksgiving overal op tafel staan. Als Thanksgiving nadert, kijken veel Amerikaanse gezinnen reikhalzend uit naar de overheerlijke maaltijden van Thanksgiving.

Thanksgiving viert – van origine – de oogst en geeft dank aan de overvloed van weldaad in het land. Maar voor de meesten mensen verschuift tijdens Thanksgiving tegenwoordig de Amerikaanse geschiedenis naar de achtergrond. Gezinnen denken op dat moment alleen nog maar aan dikke kalkoenen, smakelijke taarten en grote familiediners.

Wat de Amerikanen eten tijdens Thanksgiving, wordt door elk gezin anders geïnterpreteerd op basis van het voedsel van hun regio en hun eigen etnische achtergrond en tradities. In Hawaï kan bijvoorbeeld een kalkoen worden geroosterd in een traditionele ondergrondse imu. Iedereen heeft zo zijn eigen tradities tijdens Thanksgiving in Amerika.

Amerikaanse kookboeken.

Fascinerende recepten en spectaculaire fotografie. De culinaire tradities van onder andere Los Angeles, New York, New Orleans, Arizona en Georgia in beeld gebracht.

Wat eten Amerikanen tijdens Thanksgiving?

Thanksgiving wordt elk jaar de laatste donderdag van de maand november gevierd. De laatste jaren gaat Thanksgiving ook gepaard met ‘Black Friday’, dé dag waarop je koopjes kunt scoren in alle winkels. Maar laten we je niet langer in spanning houden. Dit eten Amerikanen het meest tijdens Thanksgiving:

1. Kalkoen.

Kalkoen is misschien wel het belangrijkste Thanksgiving-gerecht wat op tafel staat, maar vlak ook ham, rosbief, gans en andere braadstukken niet uit. Ook dit zijn veel voorkomende gerechten die Amerikanen eten tijdens Thanksgiving.

Zelfs als je vasthoudt aan de klassieke kalkoen, varieert de bereiding sterk: zout of geen zout; met boter of zoet geglazuurd; één uurtje in de oven, low and slow of op de barbecue.  

En dan is er natuurlijk nog het legendarische ‘drie vlees monster’ – The Turducken. Dit heerlijke gerecht, afkomstig uit Louisana, is eend gevuld in een kip gevuld in een kalkoen, elke laag met een ander soort vulling. Dit, Amerika fans, is waar Thanksgiving echt om draait.

2. Vulling versus dressing.

Eten Amerikanen tijdens Thanksgiving hun kalkoen met een vulling of dressing? Het simpele onderscheid is dat de vulling in een kalkoen wordt gekookt, terwijl de dressing in een ovenschaal wordt gekookt. Maar beide termen worden gebruikt, ongeacht hoe ze worden gekookt.

Over het algemeen wordt “dressing” vaker gebruikt in het Zuiden, maar het verschilt van familie tot familie. De basisvullingen zijn een gebakken mengsel van brood, granen, groenten, fruit en noten. 

3. Gravy.

Bij een stuk vlees hoort natuurlijk een goede jus. Er zijn verschillende meningen over hoe een goede jus behoort te zijn. Bijvoorbeeld romige jus, salie jus of een jus van rode chili uit New Mexico. Misschien wel de meest ongewone jus variatie is te vinden in het zuiden en omvat gesneden of verkruimelde hardgekookte eieren.

Zuiderlingen die hieraan gewend zijn, likken hun vingers af bij de jus. Elders zouden zelfs de meest trouwe fans van eieren kunnen huiveren bij het idee.

4. Zoete aardappelen versus yams.

In Amerika zijn “yam” en “zoete aardappel” erg populair, waarbij yam populairder is in de westelijke staten. Het typisch oranje knolgewas die je overal ziet, zijn zoete aardappelen. Een yam lijkt meer op een aardappel of yucca met een ruwe bruine, bastachtige schil.  

Gekonfijte zoete aardappelen worden soms geserveerd met een laagje geroosterde marshmallows en zijn een aanvulling op hartige hoofdgerechten of stelen de show in een zoete aardappeltaart.

5. Cranberry’s.

Veenbessen groeien in drassige gebieden op het noordelijk halfrond, maar de Noord-Amerikaanse soort, is de culinaire cranberry bij uitstek. Waar je ook bent in Amerika, als iets gemaakt is van cranberry, dan is het waarschijnlijk voor het Thanksgiving-diner. 

Afhankelijk van de regio verschilt dit gerecht in smaak. De gelei-pure cranberrysaus komt vaak in het westen van de VS voor, terwijl cranberry-relish – meestal met schillen van citrusvruchten – vaker voorkomt in het noordoosten.

Cranberries, Thanksgiving.

6. Maïs, maïs en nog eens maïs.

Wat eten Amerikanen tijdens Thanksgiving? Mais, mais en nog eens mais. Amerikanen zijn dol op mais, dus het is niet verwonderlijk dat het op de Thanksgiving-tafel verschijnt. Van gewone maïskolven tot gecompliceerde broden en stoofschotels op basis van maïs. Mais is een veel voorkomend Thanksgiving-bijgerecht in het zuiden en middenwesten van Amerika.

7. Macaroni en kaas.

Macaroni en kaas (oftewel mac and cheese) staat het hele jaar door bij de Amerikanen op tafel, dus misstaat het ook niet op de Thanksgiving tafel. Maar vooral in het zuiden komen mac en cheese, naast kalkoen, net zo vaak voor als aardappelpuree en broccoli schotels. En waarom ook niet?

8. Wild rice.

Een van Noord-Amerika’s grootste inheemse gewassen, wilde rijst (een neef van de Aziatische rijst), wordt een groot deel van het jaar onterecht genegeerd en verschijnt dan in overvloed op de Thanksgiving tafel. De rijst komt in de vorm van pilafs, salades en als ingrediënt in de vulling.

Wilde rijst is het officiële staatsgraan van Minnesota en is het populairst in het noordelijke Midwesten, langs de grens met Canada.

9. Uien in roomsaus.

In New England is het gebruikelijk om een ​​kom met uien op tafel te zetten tijdens Thanksgiving. Elders in het land zouden gasten zich vast afvragen wat ze moeten doen met een kom uien in een rijke roomsaus. Serveer je de uien ergens op? Nee. Een van de weinige keren dat je uien als het belangrijkste ingrediënt in de Amerikaanse keuken ziet, worden uien in roomsaus als bijgerecht gegeten.

10. Pecan Pie.

De pecannoot is de ster van de show in verschillende taartspecialiteiten van het zuiden. Voor veel gezinnen overtreft de Pecan Pie alle andere desserts en taarten. Er zijn eindeloze variaties te vinden. Variërend van custard taarten tot noten- en suikertaarten. Soms komt er ook een rozijn op bezoek.

Voeg chocolade en bourbon toe en je krijgt een Derby-taart, een specialiteit van Kentucky. Verwijder de pecannoten helemaal, bedek het met meringue of een klodder slagroom en je krijgt een Jeff Davis-taart. Voeg maïsmeel toe en je hebt een oud recept uit New England te pakken.

In Indiana vind je de suikerroomtaart, een witte slagroomtaart die een andere variatie is op de pecannootvrije pecantaart.

11. Pompoentaart versus zoete aardappeltaart.

Je weet waarschijnlijk dat Amerikanen tijdens Thanksgiving veel desserts en/of taarten eten. Hier zijn er nog twee: de pompoentaart en de de zoete aardappeltaart. De pompoentaart is de nummer één tijdens Thanksgiving – tenzij je in het zuiden woont, waar zoete aardappeltaart de boventoon voert.

De ene is een kalebas, de andere een knol, maar de bereiding van de twee taarten is vrijwel identiek, de kruiden zijn hetzelfde, de kleur is vergelijkbaar en, afgezien van een klein textuur verschil, weet een toevallige taart-eter misschien niet eens het verschil.

Pompoentaart, Thanksgiving.

Recepten Amerikaans Thanksgiving diner.

Heb jij trek gekregen van al deze lekkere Amerikaanse Thanksgiving gerechten? Geen probleem, want er zijn genoeg kookboeken te vinden waar heerlijke Amerikaanse (Thanksgiving) recepten in staan vermeld. Wat eten Amerikanen tijdens Thanksgiving? Dat weet je nu wel. Nu is het tijd om één van bovenstaande gerechten zelf op tafel te zetten.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Dit zijn alle Amerikaanse feestdagen op een rij.

–> Tip | Top 30 meest gelezen boeken over Amerika.

–> Ken jij deze Amerikaanse fastfoodketens?

–> Help! wat is de maat van een queen- Kingsize bed in Amerika?

–> Dit is een typisch Amerikaans ontbijt. Smakelijk!

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button