Bezienswaardigheden AmerikaBlogNew York

Wall Street in New York: 10x top bezienswaardigheden.

Wall Street: Na Broadway is het de beroemdste straat in New York City. Je vindt Wall Street in Lower Manhattan, het zuidelijkste deel van New York. Gelegen in het Financial District, is Wall Street het financiële hart van de Verenigde Staten.

Wall Street nummer 40 was in 1817 het eerste hoofdkantoor van de beurs van New York, de New York Stock Exchange. En wist jij dat de naam Wall Street uit het Nederlands komt en de straat oorspronkelijk “De Waal Straat” werd genoemd?

Veel mensen hebben de neiging om Wall Street maar met één ding te associëren: namelijk geld. En hoewel geld zeker van grote invloed is op Wall Street, zijn er nog zoveel andere dingen, die de ongeveer 800 meter lange straat in New York speciaal maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de geschiedenis van Wall Street, hippe restaurants en bijzondere bezienswaardigheden.

De New York CityPASS

Koop de New York CityPASS en geniet van geweldige kortingen zoals het Empire State Building, Statue of Liberty, 9/11 Memorial en Museum en nog veel meer. 

Waar komt de naam Wall Steet vandaan?

Wall Street had oorspronkelijk de naam: “De Waal Straat”, maar er zijn drie verschillende verklaringen voor de straat in Manhattan. Waar komt de naam Wall Street vandaan?

Ten eerste gaat het verhaal dat Wall Street een directe verwijzing is naar een muur die in de 17e eeuw door Nederlandse kolonisten op het zuidelijke puntje van het eiland Manhattan is gebouwd. De Nederlanders bouwden de verdedigingsmuur om de Britten, indianen, Fransen en piraten buiten de vestingsplaats te houden.

Ten tweede staat er in de geschiedenisboeken dat de naam Wall Street verwijst naar de rivier “De Waal”. De Hudson River zou de Nederlandse kolonisten namelijk aan de rivier “De Waal” in Nederland doen denken.

Ten derde zegt men dat “De Waal Straat” verwijst naar de Walen, een Frans sprekende regio die nu deel uitmaakt van België. Onder de eerste kolonisten, die op 29 maart 1624 op Manhatten inscheepten, bevonden zich buiten de Nederlandse kolonisten namelijk ook 30 Waalse families.

Hoe de verschillende verklaringen over waar de naam Wall Street in New York vandaan komt ook zijn ontstaan, na de overdracht van Nieuw-Amsterdam aan de Engelsen, ging de naam “De Waal Straat” verder als “Wall Street”.

Wat doet Wall Street in New York?

Wall Street is een beroemde en bekende straat in New York City, maar wat doen ze op Wall Street?

Wall Street is zowel het symbool als het geografische centrum van het Amerikaanse kapitalisme. Symbolisch verwijst Wall Street naar alle banken, hedgefondsen en effectenhandelaren die de aandelenmarkt en het hele Amerikaanse financiële systeem aandrijven.

Kort samengevat: Wall Street omvat de aandelenmarkt, obligatiemarkt, grondstoffenmarkt en de valutamarkt.

Het oorspronkelijke doel van de effectenmarkt was om fondsen te werven voor bedrijven om te groeien, winstgevend te zijn en banen te creëren. Effectenhandel is zo winstgevend geworden dat transacties zijn opgezet voor zo ongeveer alles wat je maar kunt bedenken. 

De New York Stock Exchange (NYSE) is gevestigd op 11 Wall Street. In de buurt, maar nog steeds beschouwd als een onderdeel van Wall Street, zijn ook zes andere belangrijke bedrijven gevestigd.

 • De Federal Reserve Bank bevindt zich op 33 Liberty Street
 • De Nasdaq bevindt zich op Liberty Street 1
 • Goldman Sachs bevindt op 200 West Street
 • JPMorgan Chase bevindt zich op 277 Park Avenue
 • De NYMEX bevindt zich op Vessey Street 300
 • De Wall Street Journal bevindt zich niet op Wall Street, maar op 1211 6th Ave

Hoe bereik je Wall Street in New York?

Aangezien Wall Street op het zuidelijkste puntje van Manhattan, New York ligt, is de makkelijkste manier om Wall Street te bereiken via de metro. Mits je al in de buurt bent, want dan wandel je naar Wall Street, zeker in de zomer.

Bij Wall Street vind je 3 metrostations:

 • Wall Street Station (de groene lijn, nummer 4 en 5)
 • Wall Street (de rode lijn, nummer 2 en 3)
 • Broad Street (de bruine lijn, letter J en Z)

–> Lees ons artikel over het gebruik van de metro in New York, inclusief een gratis download kaart.

Metro Wall Street in New York.

Bezienswaardigheden op Wall Street in New York.

Wall Street is niet alleen maar een belangrijk financieel gebied. Er is namelijk nog veel meer te zien en te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld heerlijke restaurants, leer je over de architectuur, maar zijn er ook toffe bezienswaardigheden te vinden.

Helaas is de New York Stock Exchange niet toegankelijk voor publiek, maar dat is geen gemis, want dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Wall Street in New York!

1. Wall Street New York Stock Exchange.

De New York Stock Exchange is een van de meest invloedrijke gebouwen van New York. Gelegen op de hoek van Broad Street en Wall Street, is deze historische plek behoorlijk indrukwekkend. Je kunt het gebouw niet van binnen zien, maar de buitenkant van de de New York Stock Exchange kun je wel bewonderen. Dit gebouw behoort absoluut op je New York bezienswaardigheid-lijstje te staan.

Maak prachtige foto’s van de monumentale gevel of ga er vroeg heen en luister naar de openingsbel, die elke weekdag om 9.30 uur gaat.

Adres New York Stock Exchange: 11 Wall St, New York, NY 10005, Verenigde Staten.

2. Battery Park. 

Op slechts een paar minuten lopen van Wall Street ligt Battery Park, het zuidelijkste punt van Manhattan. Het park herbergt een origineel zandstenen oorlogsfort, Castle Clinton, en een geweldig uitzicht op het Vrijheidsbeeld en Ellis Island.

De beste tijd om battery Park in New York te bezoeken is tijdens zonsondergang. Want op dat moment maak je prachtige foto’s van het wereldberoemde Vrijheidsbeeld en de haven van New York. 

Tip | Je kunt vanaf Battery Park ook de gratis Staten Island-veerboot nemen als je het standbeeld beter wilt zien.

Adres Battery Park: Battery Park Battery Pl. &, State St, New York, NY 10004, Verenigde Staten.

3. The Charging Bull.

Niets symboliseert Wall Street in New York zozeer als de Charging Bull. Dit bronzen beeld van 7.000 pond was een geschenk aan de New Yorkers van de Italiaanse kunstenaar Arturo Di Modica. Het beeld werd oorspronkelijk voor de New York Stock Exchange geplaatst, maar vanwege het grote aantal bezoekers is het beeld naar Broadway verplaatst. 

Je vindt de stier op de hoek, in het oudste park van New York (1733), het Bowling Green Park in New York. Elk jaar staan ​​duizenden mensen in de rij om met de stier op de foto te gaan. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze de stier wrijven voor geluk.

Adres Charging Bull: 26 Broadway, New York, NY 10004, Verenigde Staten.

The Charging Bull, Wall Street New York.

4. Trinity Church. 

Trinity Church werd oorspronkelijk gebouwd in 1848 en is daarmee een van de oudste kerken in New York City. De unieke brownstone buitenkant onderscheidt zich van de wolkenkrabbers in het centrum, terwijl het kerkhof de laatste rustplaats is van vele opmerkelijke New Yorkers, waaronder de enige echte Alexander Hamilton. 

Neem zeker een kijkje in de kerk om de nieuwe, geïnstalleerde pijporgel en de prachtige glas-in-loodramen te zien.

Adres Trinity Church: 89 Broadway, New York, NY 10006, Verenigde Staten.

5. Boek een Wall Street New York Tour.

Als je meer te weten wilt komen over Wall Street en van de mensen die er werkten en leefden, boek dan de geprezen Financial Crisis Tour.

Deze tour geeft je een diepgaande blik op de financiële crisis van 2008. De Tour geeft een gedetailleerde uitleg over hoe de ineenstorting in New York zich ontvouwde en de economie wereldwijd bijna vernietigde.

Het is een informatieve tour voor diegenen die geïnteresseerd zijn in Wall Street, maar niet weten hoe invloedrijk en belangrijk Wall Street is voor ons dagelijks leven.

6. Federal Hall.

Van alle bezienswaardigheden die er op Wall Street in New York te doen zijn, is een bezoek aan Federal Hall een leuke onderbreking. 

Dit gebouw, de thuisbasis van de presidentiële inauguratie van George Washington en het eerste ontwerp van de Bill of Rights, heeft namelijk meer geschiedenis dan bijna elk ander gebouw in het financiële district.

Je kunt het Federal Hall Museum in Wall Street gratis bezoeken. Het is geopend van maandag tot en met vrijdag.

Het museum is gewijd aan het behoud van de geschiedenis van de inauguratie van George Washington en zijn vroegere rol als schatkist-bewaarder van de Verenigde Staten.

Adres Federal Hall: 26 Wall St, New York, NY 10005, Verenigde Staten.

7. Stone Street. 

Heb je van al dat wandelen honger gekregen? Gelukkig, want slechts een paar minuten ten zuiden van Wall Street ligt Stone Street – een blok vol met Nederlandse architectuur en heerlijke eetgelegenheden. 

Stone Street bezoeken, is misschien wel een van de lekkerste dingen om te doen in de buurt van Wall Street in New York. Wandel door de geschiedenis en beslis waar je wilt eten terwijl je over de eerste verharde weg van New York loopt. Er zijn Italiaanse-, Barbecue-, Mexicaanse restaurants en nog veel meer.

Adres Stone Street: 52 Stone St, New York, NY 10004, Verenigde Staten.

8. South Street Seaport.

Direct aan de rand van de wijk Financial District ligt South Street Seaport, een klein gebied dat zichzelf langzaam heeft opgebouwd na de verwoesting van orkaan Sandy. 

Bezoekers die South Street Seaport nabij Wall Street in New York bezoeken, kunnen genieten van de haven, livemuziek, stoppen bij de Fulton-Market voor een snelle hap of wat geschiedenis leren in het South Street Seaport-museum.

Het is slechts een kwartier lopen van Wall Street en een prima excuus om te relaxen aan het water en te genieten van prachtige uitzichten.

Adres South Street Seaport: 12 Fulton St, New York, NY 10038, Verenigde Staten.

9. Het 9/11 Memorial.

Gebouwd in de voetafdruk van de originele Twin Towers vind je het 9/11 National Memorial. Het 9/11 National Memorial is een plein dat een prachtig eerbetoon geeft aan de duizenden mannen, vrouwen en hulpverleners die op tragische wijze het leven lieten bij de aanslagen op het World Trade Center. 


De toegang tot het 9/11 National Monument is gratis en omvat toegang tot de herdenkingsbassins, met de namen van elk slachtoffer gegraveerd rond de omtrek. Je kunt op het plein ook de beroemde ‘Survivor Tree’ en de originele WTC-bol zien. Voor toegang tot het Museum betaal je entree. Een indrukwekkend museum met de verhalen van 9/11.

10. De Oculus. 

Iets verder van Wall Street in New York, direct naast het 9/11 National Monument staat een van de nieuwere gebouwen van New York City: de Oculus. Het is een zeer uniek en enigszins excentriek ogend gebouw, met vleugels die aan beide kanten uitsteken. Het gebouw lijkt een beetje op een vliegende duif.

De binnenkant van de Oculus is bedekt met puur wit Italiaans marmer en is van voor naar achter voorzien van winkels. De Oculus is een leuke plek om een paar uurtjes door te brengen als het een koude of regenachtige dag is.

Adres Oculus: Church St, New York, NY 10006, Verenigde Staten.

The Oculus in New York.

Feiten en weetjes over Wall Street in New York.

Bezoek je Wall Street in Manhattan, New York dan is het natuurlijk ook leuk om een aantal interessante weetjes en feiten te kennen. Daarom een aantal leuke feiten en weetjes over Wall Street op een rij.

 • Wall Street wordt vaak gebruikt als term om te verwijzen naar het financiële district van New York. Hoewel het financiële district van New York vrij groot is, is Wall Street maar ongeveer 800 meter lang.
 • Het financiële district van New York is niet ’s werelds grootste financiële centrum, want volgens de Global Financial Centers Index is dit de beurs van Londen.
 • “Wall Street” was een film die in 1987 werd uitgebracht en de jaren 80-cultuur van hebzucht in de financiële wereld definieerde. De film Wall Street werd geregisseerd door Oliver Stone en de hoofdrollen werden vertolkt door Charlie Sheen, Michael Douglas, Daryl Hannah en Martin Sheen. In 2010 kwam er een vervolg op de film die opnieuw werd geregisseerd door Oliver Stone.
 • De handel op Wall Street begint elke ochtend om 9.30 uur wanneer de openingsbel wordt geluid op de New York Stock Exchange. Om 16.00 uur wordt de sluitingsbel geluid om het einde van de handel te markeren. Vaak wordt de bel gebeld door een beroemd of belangrijk persoon.
 • De eerste presidentiële inauguratie vond plaats op Wall Street op het balkon van The Federal Hall op 30 april 1789. Op deze dag legde George Washington de ambtseed af. In 1788 werd op Wall Street ook de Bill of Rights aangenomen.
 • De eerste locatie van de New York Stock Exchange was een Coffee House. Het koffiehuis werd geplaatst op de hoek van Wall Street en Water Street.

Wall Street Journal.

The Wall Street Journal, afgekort als WSJ en beter bekend als The Journal, is een Amerikaans, op zaken gericht, Engelstalig internationaal dagblad gevestigd in New York City. The Journal heeft internationale edities die ook beschikbaar zijn in het Chinees en Japans.

De Wall Street Journal is een invloedrijk internationaal dagblad, dat sinds 8 juli 1889 in de stad New York wordt uitgegeven. The Wall Street Journal staat vooral bekend om zijn bekroonde berichtgevingen, zakelijke en financiële informatie en een meer diepgaande kijk op de economie dan de meeste andere kranten.

Het hoofdkantoor van de Wall Street Journal bevindt zich niet op Wall Street zoals vele denken, maar op 1211 6th Ave.

Wall Street crash New York.

Interessant om te weten, als je Wall Street in Manhattan bezoekt, is dat de twee grootste financiële crashes die verband houden met Wall Street, de Grote Depressie van 1929 en de Grote Recessie van 2008 waren.

Grote Recessie van 2008.

Deregulering was een van de redenen voor de financiële crisis van 2008. Derivaten op basis van hypotheken werden hypotheek gedekte effecten genoemd. Al deze derivaten zijn met succes verhandeld op de markt totdat de huizenprijzen in 2006 begonnen te dalen.

De onderliggende hypotheken begonnen in gebreke te blijven en niemand wist hoe de door hypotheek gedekte effecten moesten worden geprijsd. Er waren zoveel wanbetalingen dat bedrijven, zoals AIG, die garant stonden voor de schuld, geen geld meer hadden.

Wall Street raakte in paniek, de wereldwijde aandelenmarkten zakten in en banken leenden geen leningen meer aan elkaar. Dit gedrag creëerde de ergste recessie sinds de Grote Depressie van 1929.

Het enige dat de wereldwijde paniek stopte, was dat de Amerikaanse regering Wall Street redde met het TARP-programma in 2008. Maar ook het vertrouwen herstelde met het economisch stimuleringspakket in 2009.

Grote Depressie van 1929

Ook in de jaren 1930 was er sprake van een wereldwijde economische crisis. De crisis van de jaren ’30, oftewel The Great Depression genoemd, was de grootste economische depressie van de twintigste eeuw.

Deze ontstond als gevolg van de beurscrash van 1929, waarbij de aandelenkoersen op Wall Street ongekend snel kelderden. Direct na de crash volgde een bankencrisis en een internationale schuldencrisis, waarvan de gevolgen vrijwel het gehele decennium voelbaar bleven.

New York Stock Exchange, Wall Street.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

Ook leuk om te lezen over New York.

–> Zo bezoek je Governors Island in New York City.

–> Maar liefst 100 top bezienswaardigheden die jij kan zien in New York.

–> Op deze manier gebruik je de metro in New York City.

–> Hier vind je goede en betaalbare hotels op Manhattan.

–> Alle kosten voor een stedentrip naar New York op een rij.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button