BlogTips

Hoeveel mensen hebben een geweer (vuurwapens) in Amerika?

Op de vraag hoeveel mensen een vuurwapen in Amerika hebben, zal de uitkomst je misschien verbazen. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 40% van de volwassen Amerikanen een vuurwapen bezit. Of samenwoont met iemand die een vuurwapen heeft. Best veel, toch?

Een meerderheid van die wapenbezitters in Amerika noemt bescherming als hun belangrijkste reden om een ​​wapen te bezitten. De meesten zijn van mening dat het vuurwapen dat ze bezitten hun huis en privé omgeving veiliger maken.

Maar onderzoek in Amerika heeft ook aangetoond dat huishoudens met vuurwapens helemaal niet zo veilig zijn. Huishoudens in Amerika met vuurwapens hebben namelijk een aanzienlijk hoger risico op sterfgevallen door ongevallen, zelfmoorden en huiselijke moorden.

Boek een all-inclusief huurauto.

Wie de veelzijdigheid van het Amerikaanse landschap écht wil ervaren, gaat voor een te gekke roadtrip. Het liefst doe je dat natuurlijk in een all-inclusive huurauto.

Hoeveel Amerikanen hebben een vuurwapen?

Hoeveel Amerikanen hebben een vuurwapen? Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Het exacte aantal Amerikaanse wapenbezitters is onduidelijk, omdat er geen federale registratievereiste is die een officiële telling mogelijk maakt. De federale wet verbiedt namelijk een centraal register van vuurwapens in Amerika die eigendom zijn van particulieren. 

Maar ongeveer 40% van de Amerikanen zegt dat zij of iemand in hun huishouden een vuurwapen bezit. En 22% van de individuen (ongeveer 72 miljoen mensen) geeft aan een wapen te bezitten.

Dit cijfer is in de loop van de tijd gedaald, vergeleken met 51% van de huishoudens met wapenbezitters in 1978. De wapenaankopen hebben de afgelopen jaren en tijdens de COVID-19-pandemie echter een historisch hoogtepunt bereikt.

Aantal doden door vuurwapens in Amerika.

Het aantal doden door vuurwapens in Amerika neemt per jaar toe. In 2021 vinden er elke dag 360 schietincidenten plaats, waarvan 106 mensen sterven.

President Biden geeft in onderstaande video de ernst van het aantal schietincidenten en vuurwapens in Amerika aan. Biden noemt de vuurwapens in Amerika een ware ‘epidemie’.

De uitlatingen van Joe Biden over wapenbeheersing, werpt opnieuw de schijnwerpers op de houding van Amerikanen ten opzichte van vuurwapens. 

Vuurwapens in Amerika en andere landen.

Hoe verhoudt de Verenigde Staten zich tot andere landen? Er waren in 2019 14.400 wapengerelateerde moorden. 
Moorden met een vuurwapen waren dat jaar goed voor bijna driekwart van alle moorden in de Verenigde Staten. 

De SAS (Small Arms Survey) schat dat ongeveer 393 miljoen Amerikanen wapens bezitten. Waarmee de Verenigde Staten op nummer één staat in vuurwapens per hoofd van de bevolking.

Volgens een studie door het Institute for Health Metrics and Evaluation van de Universiteit van Washington, staat Amerika op de tweede plaats na Brazilië in het totale aantal doden door vuurwapens.

Amerika staat op de 20e plaats van het aantal doden per hoofd van de bevolking, met een percentage van 10,6/100K mensen.

Wanneer Amerika wordt vergeleken met andere landen, blijkt dat het sterftecijfer door vuurwapens negen keer hoger is als bijvoorbeeld in Canada (0,47 doden / 100K mensen).

Cijfers wapenbezit Amerika. 

In de afgelopen 20 jaar zie je in Amerika een verschuiving in de voorkeuren en het gedrag van wapenbezit. Geweren die eerst voor de jacht of voor de schietsport werden aangeschaft, worden nu gekocht voor zelfverdediging. 

Volgens onderzoek van het Pew Research Center zegt 67% van de wapenbezitters dat bescherming de reden is dat ze een wapen bezitten. Ongeveer 4 op de 10 (38%) noemt jagen als een reden, en slechts 3 op de 10 noemt sportschieten.

Dit is een duidelijke verandering ten opzichte van de jaren negentig. In de jaren ’90 zei 57% van de wapenbezitters dat ze een wapen bezaten voor de jacht of schietsport.

Onderzoekers melden dat wapenbezitters tegenwoordig gemiddeld ook meer wapens bezitten (vijf) dan twintig jaar geleden (vier).

En een studie uit 2017 van Harvard en Northeastern wees uit dat de meerderheid van de wapens, die in de afgelopen 20 jaar zijn verworven, pistolen zijn.

–> cijfers vuurwapens in Amerika per staat.

Het risico van vuurwapens in Amerika.

Uit onderzoeken naar verhoogde risico’s blijkt nog steeds dat een meerderheid van de wapenbezitters denkt dat ze veiliger zijn met een wapen in huis.

En veel wapenrechtenactivisten, ondersteund door een bestaand verhaal van de NRA, blijven beweren dat “een goede man met een geweer” mensen kan redden van wapengeweld.

Maar talrijke studies hebben aangetoond dat zelfverdedigingswapengebruik om geweld te voorkomen of te bestrijden zeldzaam is.

Onderzoek heeft daarentegen aangetoond dat het waarschijnlijker is dat een pistool in huis zal worden gebruikt voor zelfmoord of moord dan voor zelfverdediging.

De onderzoekers ontdekten ook dat mensen die wapens in huis hebben, drie keer meer kans hebben om een ​​​​slachtoffer van moord te worden dan mensen die geen wapen in huis hebben. Sommige studies hebben ook aangetoond dat staten met een hoger wapenbezit meer moorden met vuurwapens hebben.

Leeftijd wapenbezit in Amerika.

Op welke leeftijd mag je een vuurwapen kopen in Amerika? Op grond van de Gun Control Act (GCA) mogen geweren en munitie voor (jacht)geweren alleen worden verkocht aan personen van 18 jaar of ouder.

Alle andere vuurwapens in Amerika, dan (jacht)geweren en munitie voor (jacht)geweren, mogen uitsluitend worden verkocht aan personen van 21 jaar of ouder. Licentiehouders zijn gebonden aan de minimumleeftijdsvereisten die zijn vastgesteld door de GCA, ongeacht de staats- of lokale wetgeving.

Als de staatswet of lokale verordeningen echter een hogere minimumleeftijd voor de aankoop van vuurwapens vaststellen, moet de vergunninghouder de hogere leeftijdsvereiste in acht nemen.

De National Rifle Association in Amerika.

De National Rifle Association of America (NRA) is een toonaangevende wapenrechten-organisatie in de Verenigde Staten. De NRA werd in 1871 in de staat New York opgericht als een bestuursorgaan voor de schietsport. Tegen het begin van de 21e eeuw claimde de NRA bijna vijf miljoen leden en wapenliefhebbers te hebben.

Een van de belangrijkste activiteiten van de NRA is effectief campagne voeren tegen vrijwel elk wetgevingsvoorstel voor de controle op vuurwapens in Amerika.

Hoewel de NRA doorgaans weigert openbare verklaringen af ​​te leggen na massamoorden, die met vuurwapens waren gepleegd, blijven ze beweren dat wapenbeheersingsmaatregelen het geweld niet zouden hebben voorkomen.

De toekomst van vuurwapens in Amerika.

De verkoop van vuurwapens in Amerika is enorm gestegen tijdens de COVID-19-pandemie en voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2020. Volgens adviesbureau Small Arms Analytics & Forecasting was de totale jaarlijkse verkoop van vuurwapens in Amerika tot augustus 2020 hoger dan de verkoop in heel 2019. 

Onderzoek van de Universiteit van Californië heeft de recente stijging van de vuurwapenverkoop in verband gebracht met een stijging van 8% in geweld in Amerika.

Het lijkt mogelijk dat de stijging van de vuurwapenverkoop in Amerika ook zou kunnen leiden tot een toename van het aantal dodelijke slachtoffers van wapens. Dit gebeurde in 2013 ook na een stijging van de wapenverkoop na de schietpartij op de Sandy Hook Elementary School. 

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button