Bezienswaardigheden AmerikaBlog

Utah de meest veelzijdige staat van Amerika.

Is Utah de meest veelzijdige staat van de Verenigde Staten? Daar durf ik volmondig ja op te antwoorden en ik denk dat veel Amerika-fans het met mij eens zijn. Utah heeft schitterende bezienswaardigheden, is veelzijdig en dat zie je terug in de natuurgebieden. Want wie van spectaculaire natuur houdt, kan hier zijn hart ophalen. Verbluffende uitzichtpunten en diverse landschappen volgen elkaar in sneltempo op.

Verbluffende uitzichtpunten en diverse landschappen volgen elkaar in sneltempo op.

Als je Utah bezoekt, dan hoor je de term Mighty Five vaak voorbij komen. Dit verwijst naar de vijf Nationale Parken die de staat rijk is. Dit zijn Zion National Park, Bryce Canyon, Capitol Reef, Canyonlands National Park en Arches National Park. Buiten deze 5 schitterende Parken telt de staat Utah ook nog eens 43 State Parken.

De staat Utah ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten omringd door de staten Idaho, Wyoming, Colorado, Nevada en Arizona. Van rode rotsformaties, uitgestrekte plateaus, ravijnen, canyons, rivieren tot met sneeuw bedekte bergtoppen, Utah heeft de mooiste bezienswaardigheden van het land.

 

Video: Visit Utah

 

Geschiedenis en feiten over Utah.

De eerste bewoners van de staat Utah waren indianenstammen zoals bijvoorbeeld Uintah, Ouray en Utes, naar wie de staat vernoemd is. Mormoonse kolonisten arriveerden op 24 juli 1847 in Utah. In die tijd hoorde de regio nog bij Mexico, maar na een oorlog in 1848 moesten de Mexicanen het toch echt afstaan aan de Verenigde Staten.

De mormonen stichtte talloze nederzettingen om zo hun land en grondstoffen veilig te stellen. Hierdoor kwamen ze in conflict met de Indianen, die deze gebieden al van oudsher bevolkten. Maar de mormonen bleven en gingen gewoon door met hun manier van leven. Pas op 4 januari 1896 werd Utah formeel de 45e staat van de Verenigde Staten.

 • Hoofdstad: Salt Lake City
 • Bijnaam: The Beehive State
 • Afkorting staat: UT
 • Aantal inwoners: 3,221,610 (okt. 2019)
 • Oppervlakte: 219.887 km2
 • Tijdsverschil: -8, -7
 • Mormonen: 63% van de inwoners zijn ingeschreven bij The Church of Jesus Christ 

 

 

Bijnaam Utah.

De staat Utah heeft als bijnaam ‘The Beehive State’ (Bijenkorf staat). De naam bijenkorf verwijst niet naar de honingbij en heeft eigenlijk ook weinig te maken met het letterlijke woord bijenkorf.

Maar symboliseert naar de industrie en de onderlinge samenwerking van de inwoners van Utah. Door deze onderlinge samenwerking komen de “Utahns” namelijk tot een hoge productiviteit.

 

Kaart van Utah.

Volgens de grondwet bestaan de staatsgrenzen van Utah uit 6 rechte lijnen en heeft Utah diverse steden met meer dan 10.000 inwoners. Dit zijn bijvoorbeeld de steden: American Fork, Cedar City, Centerville, Ogden, Provo, Riverton, Salt Lake City, Spanish Fork, Springville en West Valley City.

Utah heeft diverse Interstates. Namelijk de Noord-Zuid snelweg Interstate 15 en de Oost-West snelwegen Interstate 70, Interstate 80 en Interstate 84.

kaart-utah-verenigde-staten

 

Nationale & State Parken in Utah.

Nu we de feiten hebben doorgenomen komen we aan bij de schitterende natuur van Utah. Zoals ik al aangaf heeft de staat Utah meerdere Nationale Parken en State Parken.

Om precies te zijn, heeft Utah vijf Nationale Parken (Arches, Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef en Zion). Utah heeft 43 State Parken en er zijn nog drie rijksmonumenten die beheerd worden door het Bureau of Land Management (BLM).

De drie rijksmonumenten zijn: Bears Ears National Monument, Flaming Gorge National Recreation Area en het Grand Staircase-Escalante National Monument.

 

Mighty Five, Nationale Parken.

Zion National Park.

Zion National Park heeft een oppervlakte van 593 km2 en kenmerkt zich door de dieprood gekleurde rotsen en bergen. Velen beschouwen Zion als een van de mooiste parken van het land. Fanatieke wandelaars noemen Zion ook wel ‘Hikers Paradise’ door de vele schitterende wandelroutes.

Niet alleen voor wandelaars is dit Park uitermate geschikt, want met de auto of gratis shuttlebus rijd je zo de Zion Canyon Scenic Drive op en kom je langs schitterende uitzichtpunten.

–> Vind hier uitgebreide informatie over Zion National Park.

wandelen-in-zion-national-park-trail-rotsen

 

Bryce Canyon National Park.

Bryce Canyon ligt op ruim 400 kilometer van Las Vegas. De oppervlakte van het Park is 145 km². Bryce Canyon kenmerkt zich door de unieke geologische rotsformaties die door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien zijn ontstaan.

De formaties noemt men hoodoos. Deze komen ook elders voor, maar nergens ter wereld zo geconcentreerd als in Bryce Canyon.

–> Uitgebreide informatie over Bryce Canyon National Park.

wandel-routes-bryce-canyon-rode-rotsen-hoodoos-wandelen

 

Capitol Reef National Park.

Capitol Reef National Park heeft een oppervlakte van 978 km2. Het langgerekte Capitol Reef National Park bestaat uit twee delen. In het noorden ligt Cathedral Valley en in het zuiden vind je Waterpocket Fold. Het Park bestaat uit een woestijnlandschap met uitstekende zandrotsen.

–> Meer informatie over Capitol Reef National Park.

Utah-bezienswaardigheden-capitol reef-national-park

 

Arches National Park.

Arches National Park heeft een oppervlakte van 310 km2. Nergens ter wereld komen zoveel natuurlijke rotsbogen voor als in Arches National Park.

Naast de natuurlijke bogen van het Park zie je ook allerlei andere rotsformaties. Wanneer je het Park bezoekt, kan dit via een 18 mijl lange weg en diverse wandelpaden.

–> Uitgebreide informatie over Arches National Park.

 

Canyonlands National Park.

Canyonlands National Park heeft een oppervlakte van 1365 km2. Gedurende miljoenen jaren hebben de Colorado River en zijn zijrivieren zich een weg gebaand door het rotslandschap in Utah. Hierdoor is een van de meest ruige gebieden in Amerika ontstaan.

Een gebied met kloven, natuurlijke bogen, bruggen en de meest grillige rotsformaties. Door de rivieren wordt Canyonlands National Park in drie stukken verdeeld, met elk een eigen karakter.

–> Informatie over Canyonlands National Park.

bezienswaardigheden-utah-canyonlands

 

State Parken van Utah.

Om nu alle State Parken van Utah te benoemen gaat een beetje ver, omdat ik dan nog wel even bezig ben. Utah telt namelijk maar liefst 43 State Parken.

En ondanks onze diverse bezoeken aan de staat Utah, heb ik ze nog niet allemaal bezocht. Een aantal voorbeelden van de State Parken die wij bezocht hebben zijn:

 • Gunlock state Park.
 • Snow Canyon State Park.
 • Sand Hollow State Park.
 • Carol Pink Sand Dunes State Park.
 • Kodachrome Basin State Park.
 • Dead Horse Point State Park.
 • Goosenecks State Park
 • Goblin Vally State Park.
 • Great Salt Lake State Park.
 • Antelope Island State Park.

 

Leuke attracties & activiteiten in Utah.

Buiten de Nationale & State Parken heeft Utah nog talloze andere attracties en bezienswaardigheden die je kunt bezichtigen. Eigenlijk heeft Utah zoveel bezienswaardigheden dat ik ze niet eens allemaal kan benoemen. Het is daarom handig om voor je reis te bepalen welke bezienswaardigheden in Utah jij wilt bekijken.

Al onze tours, bezienswaardigheden en tickets in Amerika boek ik via Get Your Guide of Viator.com.

Voor wij op vakantie gaan, kijk ik rustig welke tours, activiteiten of tickets we nodig hebben en bestel deze vervolgens online. Echt super handig! Neem eens een kijkje bij een van de twee sites voor jouw vakantie naar Amerika.

 

 

Bezienswaardigheden van Utah.

Net zoals ik niet alle 43 State Parken van Utah benoem, omdat ik dan nog wel even bezig ben, geldt dit ook zo voor de bezienswaardigheden van Utah.

Er zijn talloze dingen om te doen in de staat Utah. Je hebt simpelweg aan een vakantie niet genoeg. Daarom benoem ik hieronder de leukste bezienswaardigheden van Utah die je eigenlijk niet mag missen.

 

1. Highway 12 Scenic Byway.

In Utah vind je een van de mooiste wegen van de Verenigde Staten: De Scenic Byway 12 oftewel Highway 12. Deze tweehonderd kilometer lange weg slingert door bossen en langs rotsen, kloven en schitterende landschappen.

De weg wordt meestal gereden wanneer je van Bryce Canon op weg bent naar Moab, via Capitol Reef National Park. Heb je tijd over? Dan is deze weg absoluut de moeite waard.

 

2. Lake Powell.

Lake Powell is een stuwmeer dat ontstaan is door een dam in de Glen Canyon. Het kunstmatig aangelegde meer trekt elk jaar veel toeristen aan. Het meer is bij uitstek geschikt voor leuke vaartochten, verschillende watersporten of gewoon om heerlijk te chillen aan de waterkant.

Lake Powell heeft kampeer mogelijkheden en bezienswaardigheden zoals het Rainbow Bridge National Monument en Orange Clifffs.

–> Verschillende tochten en excursies bij Lake Powell.

 

3. Salt Lake City.

De hoofdstad van Utah is Salt Lake City en ligt aan de oostkust van het Great Salt Lake. Salt Lake City is geen hele grote stad, want de stad heeft ‘slechts’ 200.000 inwoners. De plaats is voornamelijk bekend vanwege Temple Square, het hoofdkwartier van de Mormoonse kerk.

–> Leuke dingen om te doen in Salt Lake City.

 

4. Great Salt Lake.

Ben je in de buurt van de stad Salt Lake City dan mag je Great Salt Lake niet overslaan. The Great Salt Lake is een meer van 5.100 km² in het noorden van Utah. Het zoutgehalte van het meer is 27% en dat is heel hoog. De Dode zee heeft bijvoorbeeld een zoutgehalte van 33%.

Vanaf Antelope Island State Park, aan de zuidwestkant van het meer heb je een fantastisch uitzicht. Zwem in het meer en doe een poging om in het meer te drijven.

 

5. South Coyote Buttes.

South Coyote Buttes mag per dag maar door 20 personen bezocht worden. Hiervoor moet je een vergunning aanvragen. Dit kan een dag van te voren vanaf 9 uur in de stad Kanab, waar je dan misschien uitgeloot wordt.

Het gebied ligt afgelegen en om het te bezoeken moet je 4.5 kilometer wandelen over zand en rotsen, maar het is absoluut de moeite waard. Een bezoek aan Coyote Buttes South is onvergetelijk.

 

6. Monument Valley.

Monument Valley ligt op de grens van de staten Arizona en Utah en behoort tot het gebied van de Navajo indianen. Zij beheren en exploiteren het Park. Monument Valley is wereldberoemd door zijn grote rode zandsteenformaties.

Vooral de West Mitten Butte, de East Mitten Butte en de Merrick Butte kent bijna iedereen van de foto’s of televisie. Talloze westerns en documentaires laten de wereldberoemde buttes (spreek uit ‘bjoets’) zien.

–> Uitgebreide informatie over Monument Valley.

 

7. Bluff Fort Historic Site.

Het oorspronkelijke Bluff Fort werd herbouwd en gerestaureerd door de inspanningen van de Hole in the Rock Foundation. Het Fort is gratis te bezoeken en op deze plek kom je meer te weten over de reden waarom de pioniers Bluff bezochten.

Wanneer je in de buurt van Bluff komt, is een het een bezoekje waard. Al is het maar om even je benen te streken.

 

8. Four Corners.

Het Four Corners Monument markeert het punt waar New Mexico, Arizona, Colorado en Utah elkaar kruisen. Het is een zeldzame geografische gebeurtenis, want dit is het enige vierstaten punt in de verenigde staten. Vanaf 1908 reizen bezoekers al af naar dit zeldzame punt en tegenwoordig worden er door reizigers selfies genomen.

utah-bezienswaardigheden-four-corners-monument

 

Het weer, de temperatuur en het klimaat in Utah.

De Amerikaanse staat Utah ligt in het westelijke deel van de Verenigde Staten. Utah kent geografisch gezien een drietal grote gebieden. Namelijk de Rocky Mountains in het noordoosten, het Great Basin in het westen en het Colorado Plateau in het zuidoosten.

Over het algemeen kun je zeggen dat het westen een droog woestijnklimaat heeft en binnen de rest van Utah vind je een combinatie van diverse continentale klimaten. Hierdoor kan er een redelijk groot contrast ontstaan tussen de koudste wintermaanden en de warmste zomerperiodes in bepaalde gebieden.

Utah heeft niet alleen schitterende woestijnen, maar ook een aantal geweldige skigebieden. De skigebieden in Utah zijn vooral populair vanwege de uitstekende kwaliteit van de sneeuw. De sneeuw is namelijk zeer droog en heeft vrij grote sneeuwvlokken.

Gemiddelde temp. Utah.
Gemiddelde Gemiddelde
maximale minimale
temperatuur temperatuur
januari 2 -8
februari 6 -5
maart 11 -1
april 16 2
mei 22 7
juni 28 12
juli 33 16
augustus 31 15
september 26 9
oktober 19 3
november 10 -2
december 3 -7

 

Wat vind ik van de staat Utah en zijn bezienswaardigheden.

Ik durf te zeggen dat Utah en zijn bezienswaardigheden tot een van onze favorieten behoort. Dit komt echt door het overweldigende natuurgeweld. Maar buiten die overweldigende natuur zijn er bijvoorbeeld nog talloze andere leuke bezienswaardigheden die je in Utah kunt bezoeken.

Wil je een bezoek brengen aan Utah dan heb je eigenlijk aan een vakantie niet genoeg. Vaak maken reizigers een roadtrip via het westen van Amerika en nemen zo een deel van Utah in hun route op. Maar omdat je niet alles tijdens een reis kunt bezichtigen, worden de iets verder gelegen delen van Utah vaak overgeslagen.

Wij zijn via Las Vegas nog meerdere malen teruggekeerd naar Utah om zo de mooiste Nationale & State Parken van deze schitterende staat nogmaals te bezoeken. Kortom: Utah en zijn bezienswaardigheden zijn tijdens je reis in Amerika absoluut de moeite waard!

 

Ook leuk om te lezen.

–> De mooiste bezienswaardigheden van Salt Lake City.

–> Informatie over de Nationale & State Parken in Amerika.

–> Dit wil je zien en doen in Moab, Utah.

–> Goedkoop bellen en internet in Amerika? dat doe je zo!

–> St George, Utah. 8x leuke bezienswaardigheden.

–> Hier vind je de mooiste reizen naar Amerika.

 

Reizen Amerika

 

Op vakantie naar Amerika? Kijk dan eens bij een van mijn favoriete websites over Amerika.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button