BlogTips

Typisch Amerikaans: 51 dingen die Amerikanen “gewoon” vinden.

Laten we eerst eens beginnen met te bepalen wanneer iets typisch Amerikaans is. Er zijn namelijk zoveel maatstaven waarmee wij leven, dat het moeilijk te bepalen is wat een typisch gebruik van een land is. Maar hoe weet je dan wat een land of cultuur typeert? Je zou bijvoorbeeld naar de verschillen kunnen kijken.

Bekijk de gewoontes van Nederlanders en Amerikanen en je komt geheid verschillen tegen. Op deze manier kun je ontdekken wat een typisch gebruik van een land is. Met name als je op vakantie gaat naar Amerika, ontdek je verschillende gewoontes en gebruiken. Je zou dan kunnen zeggen: dat is typisch Amerikaans.

Ben je op vakantie in Amerika, sta er dan niet gek van te kijken dat er op elke hoek van de straat een fastfoodketen is gevestigd. Of dat iedereen in een grote pick-up truck rijdt en de verpakkingen in de winkels supergroot zijn. En dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van typisch Amerikaanse dingen.

Amerikaanse producten kopen.

Het is allemaal te koop: Amerikaanse vlaggen, dekbedden, snoepgoed, drinkbekers, reisgidsen noem maar op.

51x typisch Amerikaans:

Markeer de overeenkomsten en verschillen tussen je eigen cultuur en de typisch Amerikaanse gebruiken, zodat je vergelijkingen vindt, maar tegelijkertijd ook de contrasten van de Amerikaanse cultuur ziet. Dit zijn ze: 51 typische Amerikaanse dingen.

1. Amerika is groot.

Amerika is enorm groot: het is het derde grootste land ter wereld en Amerika heeft meer dan 380 miljoen inwoners. Buiten dat het een groot land is, is alles groot in Amerika. De wegen, auto’s, bekers, winkels, verpakkingen en zelfs de stukken vlees die je op je bord krijgt, zijn groot.

2. Amerikanen zijn onafhankelijk.

Amerikanen zijn extreem onafhankelijk, individualistisch en houden ervan om van elkaar te verschillen. Die onafhankelijkheid uiten Amerikanen graag tijdens 4th of July. Met parades, feesten en vuurwerk. Amerikanen zijn trots op hun onafhankelijkheid.

3. Amerikanen hebben overgewicht.

Of het typisch Amerikaans is, dat is de vraag, maar wat we wel weten is dat Amerikanen behoorlijk overgewicht hebben. 66% van de Amerikanen heeft overgewicht; 37% daarvan is zwaarlijvig.

4. Ze hebben ruimte nodig.

Ondanks dat Amerika groot is, letterlijk, hebben Amerikanen wat we noemen “elleboogruimte” nodig. Blijf redelijk op afstand (een elleboog lang), want Amerikanen houden van persoonlijke ruimte om zich heen.

5. Amerikaanse fastfoodketens.

Het is inderdaad een cliché, maar wat je gehoord hebt, is waar. Op iedere hoek van de straat vind je in Amerika een fastfoodketen. Langs de weg vind je gigantische grote reclameborden die je de weg wijzen naar bijvoorbeeld McDonalds, Subway, Taco Bell, In-N-out-Burger of een Wendy’s.

6. Veel mensen zijn dakloos.

Ongeveer 1% van de Amerikanen is dakloos (3,8 miljoen mensen). Niet dat Amerikanen hier nu heel trots op zijn, en het typisch Amerikaans is, maar wees er op voorbereid dat je tijdens je vakantie in Amerika veel daklozen ziet. Met name in de grote steden zoals bijvoorbeeld Los Angeles en New York.

7. Amerikanen volgen regels op.

Amerikanen volgen de rechtsstaat. Over het algemeen zijn Amerikanen trouw en loyaal aan de regels van de rechtsstaat. Alhoewel je de laatste jaren veel meer protesten ziet tegen bijvoorbeeld het gebruik van wapens of politiegeweld tegen zwarte Amerikanen (Black Lives Matter), volgen Amerikanen over het algemeen de rechtsstaat.

8. Typisch Amerikaans: Hoge boetes voor afval weggooien.

Hoge boetes is iets typisch Amerikaans. Zwerfvuil (vuilnis op straat gooien), graffiti en tagging (schrijven op de muren) en rondhangen zijn tegen de wet en worden bestraft met hoge boetes of zelfs gevangenisstraf. In Californië betaal je maar liefst $1000 boete als je zwerfafval op straat gooit.

9. Geen alcohol voordat je 21 jaar bent.

Je ziet het vaak in films, jongeren die op een (drank)feest belanden, maar niets is minder waar, want in Amerika is het strafbaar om voor je 21ste alcohol te drinken. Je mag voordat je 21 jaar bent dan ook geen bar of discotheek bezoeken. Maar de films zijn op waarheid gebaseerd, de feesten bestaan en elke Amerikaan heeft voor zijn 21ste al alcohol genuttigd.

10. Ongezellige hotelketens.

Ze bestaan, van die ongezellige typisch Amerikaanse hotelketens zoals bijvoorbeeld Motel 6 of Days Inn. Je betaalt $100 per nacht, maar verwacht absoluut geen luxe. De hotelkamers zijn soms zelfs een beetje uitgeleefd. Niet dat leuke boetiek hotelletje dat je vaak in Europa tegenkomt.

Typisch Amerikaanse hotelkamer.

11. Spleten in en onder WC deuren.

Wen er alvast maar aan, want zodra je op een dames toilet in Amerika plaatsneemt, valt je mond open van verbazing. Er zit namelijk een spleet van minimaal 3 centimeter in de deur van de toilet en de deur is ook nog eens erg kort. Zit je op de WC pot, dan zit je letterlijk te kijk. Waarom? Geen idee?

12. Amerikanen kletsen veel.

Amerikanen zijn informeel en noemen de meeste mensen bij hun voornaam of bijnaam. Ze beginnen uit het niets een praatje met je te maken en zijn bijzonder in je geïnteresseerd. Amerikanen glimlachen veel tijdens het praten en na een aantal minuten delen ze hun persoonlijke verhalen.

13. Typisch Amerikaans: “How are you?”

Zodra je op Amerikaanse bodem bent geland, komt het eerste typische Amerikaans gebruik om de hoek kijken. Iedereen vraagt “Hoe gaat het met je?”. Maak niet de fout om te vertellen wie je bent en waar je vandaan komt. “How are you?” is gewoon een begroeting en geen vraag. “Fine, thank you” is een mooi antwoord.

14. In de rij staan.

Amerikanen zijn er dol op: in de rij staan. En als ze in de rij staan dan duwen ze niet of staan ze ​​niet te dicht bij elkaar. Ze wachten netjes op hun beurt. Je eerste rij is op het vliegveld, bij de paspoort controle. O ja, haal het niet in je hoofd om voor te kruipen of onder de gespannen lijnen te stappen. Een big NO!

Verder sta je in Amerika in de rij bij een restaurant, bank, pretpark, winkel, benzinepomp en ga zo maar door.

15. Grote Amerikaanse auto’s.

Alles is groot in Amerika dus ook de auto’s. Overal op de wegen in Amerika zie je van die grote pick-up’s of SUV’s rijden. Er is ook geen enkele reden om auto’s klein te houden in de Verenigde Staten, want er is immers voldoende ruimte op straat. Een aantal tips op een rij voor het huren van zo’n groot slagschip.

16. Drive-thru.

Aangezien Amerikanen overal voor in de rij staan, staan ze ook in de rij bij een Drive Thru. Er is niets meer typisch Amerikaans dan eten te bestellen bij een Drive Thru. Je blijft in je auto zitten en het eten komt zo je raampje binnen. Zelf de banken hebben een drive thru, maar ook de apotheek en natuurlijk haal je een koffie, ijsje, donuts enz. allemaal via de drive thru in Amerika.

17. Gebruiken in Restaurants.

Restaurants in Amerika hebben zo hun eigen typische gewoontes en gebruiken. Ten eerste wandel je in Amerika niet zomaar een restaurant binnen, maar vraag je om een tafel. Natafelen: daar doen ze niet aan. Het eten staat razendsnel op tafel.

Beleefde Amerikanen eten met één hand en de andere hand houden ze onder tafel. Een fooi geven van 15% -20% is een must. Niet vergeten, hoor.

18. Uitgenodigd voor een feestje?

Uitgenodigd voor een feestje in Amerika? Neem niet zomaar een cadeau mee. Het is een typisch Amerikaans gebruik dat mensen voor bijvoorbeeld bruiloften en geboortes de cadeau’s registreren bij bepaalde winkels. Verwacht ook geen luide muziek of een dansfeest. Amerikanen kletsen graag tijdens een feestje.

19. Een Amerikaanse begrafenis.

Bij een Amerikaanse begrafenis is het niet normaal om harde droevige geluiden te maken. Amerikanen proberen hun emoties binnen te houden. Er is in Amerika geen traditionele kleur of bloem die de dood symboliseert. Na de begrafenis is er meestal een receptie bij de familie thuis. Er is veel eten aanwezig en soms alcohol.

20. Amerikaanse supermarkten.

Je kijkt je ogen uit in een Amerikaanse supermarkt. De winkel is gigantisch groot en je kunt er alles krijgen? Alles? Jazeker! Zelfs geweren koop je in de supermarkt in Amerika. Geweren, kleding, woonaccessoires, fietsen, kampeerartikelen, noem maar op. En alles is groot, de verpakkingen, de koelcellen, het vlees en eieren koop je per 36 stuks.

Typisch Amerikaanse supermarkt.

21. Amerikanen praten niet over politiek.

Amerikanen zeggen dat ze niet graag over politiek praten, maar ze uiten het wel. Tijdens de verkiezingen staan de borden van hun favoriete kandidaat immers in de voortuin. Maar vraag nooit direct aan een Amerikaan of ze republikein of democraat zijn, want dat is onbeleefd. Luister eerst wat ze te zeggen hebben.

22. De plastic tasjes vliegen om je oren.

De laatste jaren wordt het gelukkig iets minder, maar tijdens het halen van je boodschappen in Amerika is het typisch Amerikaans dat je boodschappen in plastic tasjes worden ingepakt. Tegenwoordig zie je veel mensen ook een eigen tas meenemen, maar in Amerika krijg je OVERAL gratis plastic tasjes.

23. (Gratis) ijsblokjes.

Of je nu in een winkel bent, hotel of benzinepomp, zakken met ijs(blokjes) kun je overal in Amerika kopen en het kost bijna niets. Wil je ijsblokjes bij je frisdrank? Loop dan de gang van je hotel op en op elke hoek staat wel een ijsmachine waar je gratis ijsblokjes krijgt. Altijd handig. Ook voor onderweg, voor in je koelbox.

24. Typisch Amerikaans: Amerikanen eren hun veteranen.

Het eren van veteranen is een typisch Amerikaans gebruik. Amerikanen eren uitgebreid hun veteranen als dank dat ze in het land dienen of ooit voor hun vaderland in een oorlog hebben gevochten. Het wordt overal benoemd. Tijdens sportwedstrijden, veteraan-dagen, bij optochten of op televisie.

De veteranen krijgen korting bij evenementen of ingangen van bepaalde musea of (natuur)parken.

25 De verkeersregels in Amerika.

Wist jij dat je in Amerika rechts mag inhalen en bij veel stoplichten gewoon door rood mag rijden als je rechtsaf slaat? Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar deze verkeersregels zijn typisch Amerikaans en kom je in weinig andere landen tegen.

26. Graag knuffelen, niet kussen.

Sommige Amerikanen knuffelen liever bij een begroeting, dan dat ze kussen. Waar wij Europeanen elkaar tijdens de begroeting twee of drie leer kussen, geven ze in Amerika liever een knuffel. Het is heel normaal in Amerika dat vrouwen en mannen elkaar knuffelen, zelfs als ze geen goede vrienden zijn. 

27. Met 65 jaar ga je niet met pensioen.

Amerikanen bewonderen jongeren en werken vaak daarom nog door na hun 65e en/of gaan zelfs terug naar school. Met 65 jaar met pensioen gaan, is geen vaststaand gegeven in Amerika. Je ziet in winkels en bij bepaalde bedrijven dan ook nog veel ouderen mensen werken. Soms is het ook een must in verband met gebrek aan inkomen en geld.

28. Amerikanen gebruiken voor alles een creditcard.

Het is typisch Amerikaans om overal met een creditcard te betalen. Een bankpas? Die gebruiken Amerikanen amper. Volgens de Amerikanen gebruiken ze vaak creditcards en cheques, omdat er veel zakkenrollers in Amerika actief zijn. Amerikanen hebben daarom bijna nooit contant geld op zak.

29. In Amerika luister je naar de politie.

Als je in Amerika bent en de politie doet de (stop)lichten van de politieauto aan om je te laten stoppen, dan ga je direct naar de kant van de weg. Blijf in je auto zitten en kom NIET uit de auto. Kijk de politie man of vrouw vriendelijk aan en wacht wat de agent te zeggen heeft. Ga nooit in discussie.

30. Uitgebreid ontbijten met plastic bestek en borden.

Een typisch Amerikaans ontbijt is uitgebreid, zeer uitgebreid, en vaak eet je in hotels met plastic bestek en van plastic borden. O ja, en wanneer je klaar bent met je ontbijt, gooi je het bestek en bordje ook nog even zelf in de prullenbak. Van pancakes tot eieren met spek, alles gaat in Amerika op een plastic bordje.

Typisch Amerikaans: plastic bestek en borden.

31. Iedereen heeft een wapen.

Het lijkt of iedereen een wapen heeft in Amerika, dat lijkt niet alleen zo, dat is misschien ook wel zo. Uit recente onderzoeken blijkt namelijk dat ongeveer 40% van de volwassen Amerikanen een wapen bezit of samenwoont met iemand die een wapen heeft. Je kunt zelfs in Amerika een wapen in de Walmart kopen.

32. In Amerika geven ze 15% – 20% fooi.

In veel Europese landen is het niet gebruikelijk om veel fooi te geven, maar in Amerika is fooi geven een must. Wat is het juiste bedrag of percentage om fooi te geven? Wie krijgt er fooi? Met name in restaurants is het gebruikelijk om fooi te geven. Voor een goede service geef je 15 tot 20% fooi. Voor een matige service 10 % en bij slechte tot zeer slechte service 5 %. Lonen in restaurants zijn extreem laag en de fooi is een aanvulling op het loon.

33. Amerikaanse frisdrank voor $1. Refill!

Veel mensen die naar Amerika reizen, vinden het vreemd dat in restaurants frisdrank of koffie gratis wordt bijgevuld. Bij bepaalde benzinestations is het zelfs zo dat je voor een $ 1 een gigantische beker frisdrank koopt en je bij het volgende benzinestation een gratis refill krijgt.

34. Amerikanen zijn geobsedeerd op universiteitssport.

In de meeste landen is het grote publiek niet heel erg geïnteresseerd in de buitenschoolse activiteiten van studenten. Maar in Amerika komen duizenden mensen samen om te zien hoe studenten een wedstrijd spelen, iets typisch Amerikaans. Als vakantieganger kun je ook tickets bestellen voor een sportwedstrijd.

35. Amerikanen gebruiken coupons.

Amerikanen zijn echte koopjesjagers en gebruiken overal coupons voor. Als je ooit het TLC programma Extreem Couponing hebt gezien, dan begrijp je het precies. Tweedehands markten en antiekwinkels zijn ook in iedere stad te vinden. Op zaterdag een markt(hal) bezoeken, is in Amerika de normaalste zaak van de wereld.

36. Online bezorging op dezelfde dag.

Voor sommige landen is het concept van snelle online bezorging een mythe. In Amerika kan bijna alles online worden besteld en binnen één dag worden bezorgd. Wil je tijdens je vakantie in Amerika iets online bestellen? Laat het pakketjes in je hotel bezorgen. Geen probleem.

37. Spray cheese.

Spray cheese? Het is precies zoals het klinkt, spray cheese is een kaasproduct met een slagroom-achtige textuur verpakt in een spuitbus. Typisch Amerikaans. En de Amerikanen spuiten de zachte kaas werkelijk overal op.

38. Veel winkels zijn 24-uur per dag open in Amerika.

Gemak is koning in Amerika, waardoor de 24-uurs winkels en drive-thru’s als paddenstoelen uit de grond schieten. Of je nu op zoek bent naar een geldautomaat, boodschappen of zelfs een drive-in trouwkapel (echt waar), Amerika is 24 uur per dag, zeven dagen per week open.

39. Typisch Amerikaans: klef wit brood.

Toeristen komen voor een schok te staan als ze voor het eerst wit brood proeven in Amerika. Het wit brood zit in zakken verpakt, kost nog geen $ 1,50, is klef en erg zoet. Voor Amerikanen is een snee wit, klef, brood heel normaal, maar voor toeristen is het een aparte ervaring. Vers brood, zoals wij dat kennen, is moeilijk te verkrijgen in Amerika.

40. Au-pair of babysitters.

Het is typisch Amerikaans dat Amerikanen een au-pair in huis hebben of een babysitter inhuren. Zodra ze naar hun werk gaan of een avondje uit willen, mag de babysitter of au-pair de opvoeding overnemen. Voor een au-pair kunnen Amerikanen zelfs een vergoeding aanvragen.

au pair Amerika
Au-Pair Amerika.

41. Doggy bags: typisch Amerikaans.

Je hebt vast wel eens gehoord dat Amerikaanse voedselporties groot zijn, maar wat minder bekend is, is het concept ‘doggy bag’. Wanneer Amerikanen een maaltijd, groot genoeg voor twee personen krijgen, eten ze vaak hun bord niet leeg. In plaats daarvan krijgen ze een ‘doggy bag’ om hun overgebleven eten mee naar huis te nemen.

42. Pinda-schillen op de grond gooien.

Dit is een typisch Amerikaans gebruik dat moeilijk is uit te leggen. In bepaalde staten in Amerika, zoals bijvoorbeeld bij een honkbalwedstrijden en themarestaurants, is het gebruikelijk om je pinda-schillen op de grond te gooien. Er is geen echte reden voor dit gebruik, maar het gebeurt gewoon.

43. Amerikanen hebben 182 miljoen ongebruikte vakantiedagen. 

‘Business Insider’ meldde dat Amerikanen in 2019 maar liefst 182 miljoen vakantiedagen verspilden en dat het jaar daarop bijna de helft van de werkende Amerikanen geen dag vrij nam. Moeilijk te begrijpen, maar het is echt zo. Amerikanen hebben amper vakantiedagen of ze gebruiken ze gewoon niet.

44. Typisch Amerikaans: gele schoolbussen.

Je ziet ze overal rijden in Amerika: gele schoolbussen. De bussen brengen studenten van en naar school en zijn buiten de Verenigde Staten nergens anders te zien (in de kleur geel). “School Bus Glossy Yellow” is een kleur die in 1939 speciaal is ontwikkeld voor gebruik op Noord-Amerikaanse schoolbussen.

45. Lange rechte snelwegen. Perfect voor een roadtrip.

Amerika heeft kilometers aan lange rechte snelwegen die je bijna nergens anders ter wereld ziet. Zo zijn de wegen in Amerika bijvoorbeeld perfect om een roadtrip te maken. De US Route 20, een weg van 5.415 kilometer, loopt van Boston, Massachusetts, naar Newport, Oregon, en door 12 verschillende staten. Een typisch Amerikaanse weg.

46. Afval gooi je in de gootsteen.

Je etensresten gooi je in Amerika in de gootsteen, in een soort van afval-verwijderaar (garbage disposal). In bijna alle huizen in Amerika vind je in de gootsteen een soort shredder die je afval fijn maalt en verwijdert. In veel Europese landen is het hebben van een afval-verwijderaar verboden, vanwege de negatieve impact op het milieu.

47. Prijzen zijn zonder BTW vermeld.

De meeste staten in de Verenigde Staten houden geen rekening met de omzetbelasting in het prijskaartje dat wordt weergegeven op artikelen in de schappen. Als je in de winkel een artikel ziet voor $ 1,99, betaal je uiteindelijk iets meer dan $ 2 aan de kassa. De BTW komt er nog bij.

48. ‘grab-and-go’ koffie.

Koffie drinken in Amerika is de laatste jaren een echte ‘grab-and-go’-cultuur geworden. Grote bekers koffie en snelle service zijn een dagelijks ritueel geworden. Heel de dag door haal je in Amerika je koffie bij Starbucks of andere koffieketens en deze drink je overweg snel op. De koffie is in tientallen verschillende smaken verkrijgbaar. Een ‘Americano’ is voor Europeanen een zwarte koffie.

49. Typisch Amerikaans: geld heeft dezelfde kleur.

In Amerika gebruiken ze bankbiljetten die allemaal dezelfde kleur hebben. In de VS hebben dollarbiljetten allemaal dezelfde tint groen, en ze lijken ook nog eens allemaal erg op elkaar, afgezien van de verschillende afbeeldingen. Als je naar andere landen reist, merk je dat geldbiljetten vaak verschillende kleuren en maten hebben, afhankelijk van wat ze waard zijn. De Amerikaanse valuta is voor veel reizigers daarom soms wat verwarrend.

50. Amerikanen schrijven de datum anders.

Mensen in de Verenigde Staten schrijven de datum meestal in de volgende volgorde: maand-dag-jaar. Mensen in andere delen van de wereld, zoals bijvoorbeeld in Nederland, schrijven de datum als volgt: dag-maand-jaar. Veel Amerikanen begrijpen niet waarom de maand niet als eerste vermeld staat.

51. Rode plastic bekers. Typisch Amerikaans.

Te zien in bijna elke Amerikaanse film, De ‘rode Solo-bekers’ zijn een typisch iconisch Amerikaans symbool. De rode plastic bekers bestaan ​​​​al sinds de jaren ’70, dat hun populariteit direct verklaart. De rode ondoorzichtige bekers zijn perfect voor minderjarige universiteits- en middelbare schooldrinkers die liever niet willen onthullen wat ze precies drinken. Je ziet de rode plastic bekers nergens anders dan in Amerika. Ze zijn in veel maten verkrijgbaar.

rode drinkbekers typisch Amerikaans
Rode drinkbekers. Typisch Amerikaans.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> 18 typische Amerikaanse gerechten die jij niet kent.

–> Ken jij deze Nationale & State Parken in Amerika?

–> Dit zijn leuke Amerikaanse Spring Break bestemmingen.

–> Tip: Top 30 meest gelezen boeken over Amerika.

–> Goedkoop internetten en bellen in Amerika? Dat doe je zo!

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button