BlogEten & drinkenTips

Typisch Amerikaans ontbijt.

In mijn artikel ’typisch Amerikaans eten’ beschrijf ik 18 gerechten die je absoluut niet mag overslaan tijdens je reis door Amerika. Dit zijn gerechten die je ooit een keer geproefd moet hebben. In die lijst staan ook één of twee ontbijt gerechten vermeld, maar er zijn natuurlijk nog veel meer ontbijt gerechten in Amerika. Daarom een nieuw artikel speciaal gewijd aan het typisch Amerikaans ontbijt.

Maar wat is nu een typisch Amerikaans ontbijt? Een ontbijt in Amerika kun je grofweg in tweeën opdelen. Aan de ene kant bestaat een typisch Amerikaans ontbijt uit Pancakes (met ahornsiroop en bijvoorbeeld fruit) en aan de andere kant bestaat een typisch Amerikaans ontbijt uit eieren (eventueel met spek en andere toppings).

That’s it? een typisch Amerikaans ontbijt bestaat uit Pancakes of eieren? Nou, nee, niet helemaal. Amerika zou Amerika niet zijn als ze ook het ontbijt niet groots aanpakken. Er is meer dan Pancakes en eieren, veel meer, want het Amerikaans ontbijt bestaat uit tientallen gerechten. Daarom een typisch Amerikaanse ontbijt van 1930 tot nu op een rij. Dan heb je tenminste iets te kiezen in Amerika.

Inspirerende kookboeken.

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Inspirerende kookboeken om je dag gezond te starten.

Een typisch Amerikaans ontbijt van 1930 tot 1980.

Laten we eerst eens beginnen hoe een Amerikaans ontbijt er vroeger uitzag, want het ontbijt is in de loop der jaren drastisch veranderd. Zo werd er bijvoorbeeld ooit van eieren gezegd dat ze niet zo gezond waren en zo is het ook met bepaalde ontbijtgranen gegaan. Maar eieren en ontbijtgranen behoren tot de dag van vandaag nog steeds tot een typisch Amerikaans ontbijt.

Is er in de afgelopen decennia veel veranderd in het Amerikaanse ontbijt? Jazeker! Vanaf de jaren ’30 tot de jaren ’80 zijn er ontbijt producten ontstaan die tot de dag van vandaag nog steeds op de ontbijttafel staan. Daarom een lijst, van een typisch Amerikaanse ontbijt, van de jaren ’30 tot de jaren ’80 op een rij.

1937: Koekjes & Jam.

Een advertentie uit 1937 toont aan dat er voor het eerst koekjes met jam voor het ontbijt werd geserveerd. Een ontbijt dat je tegenwoordig nog veel in de zuidelijke staten van Amerika ziet. In datzelfde jaar (1937) werd ook de eerste Krispy Kreme-donut winkel in North Carolina geopend.

1940: Spam.

In de jaren veertig woedde de Tweede Wereldoorlog in Europa en hoewel de Verenigde Staten er in het begin nog niet bij betrokken waren, werden er toch voedsel tekorten verwacht. Spam, dat in 1937 door Hormel werd geïntroduceerd, werd daarom in de jaren ’40 een regelrechte hit. Het bedrijf riep Spam-fans op om een ​​receptenboek te maken om het ingeblikte vlees in maaltijden te verwerken, inclusief het ontbijt.

1941: Cheerios.

In 1941 debuteerde General Mills met “Cheerioats”, dat later werd omgedoopt tot Cheerios. Dit ontbijt product is door de jaren heen gewoon op de ontbijttafel blijven staan en daarom een typisch Amerikaans ontbijt.

1942: Yoghurt met granen.

In 1942 werd door de regering van de Verenigde Staten officieel rantsoenering ingevoerd. Het merk Raisin Bran was destijds zo populair dat er hierdoor meerdere graanmerken opkwamen, waaronder bijvoorbeeld Kellogg. Dannon-yoghurt kwam in 1942 ook op het toneel en yoghurt met granen werd hierdoor een typisch Amerikaans ontbijt.

1945: Sinaasappelsap.

Als je in 1945 in Amerika aan het ontbijt zat, kwam er een doos met cornflakes op tafel, maar men wilde daar iets extra’s bij. In 1944 was sinaasappelsap met munt een trendy ontbijtdrankje geworden, dus de combinatie cornflakes en sinaasappelsap is in 1945 ontstaan.

1948: Chocolademelk.

Cereal was in de jaren ’40 erg populair en een typisch Amerikaans ontbijt, maar in 1948 introduceerde Nestlé Quik, een snelle en gemakkelijke manier om chocolademelk te maken, die niet alleen het ontbijt, maar ook de lunch en de tussendoortjes in Amerika voor altijd veranderde. De chocolademelk verankerde zichzelf in het Amerikaanse leven.

1953: Wafels.

Eggo Frozen Waffles werden in 1953 geïntroduceerd, waardoor het een koud kunstje werd om met de broodrooster warme wafels op de ontbijttafel te krijgen. Danny’s Donuts, wat later Denny’s werd, is ook voor het eerst in 1953 geïntroduceerd, in Californië. Vanaf die periode werd eten bij Denny’s een typisch Amerikaans ontbijt. IHOP Pancakes opende zijn deuren overigens pas in 1958.

1958: Cinnamon rolls.

Amerikanen aten vanaf de jaren ’40 al kaneelbroodjes en koekjes als ontbijt. Het deeg werd zelf gemaakt en in de vroege ochtend werden de koekjes en kaneelbroodjes gebakken. In 1958 kwam hier een drastische verandering in, want het bedrijf Pillsbury verkocht voor ongeveer $ 5,6 miljoen aan gekoeld deeg.

1964: Pop-Tarts

Pop-Tarts, erg populair onder kinderen, werd in 1964 geïntroduceerd. De populaire snack kwam in hetzelfde jaar uit als de Lucky Charms van General Mills. Niets werd gespaard om tot de verbeelding van de jonge ontbijterts te spreken.

Het product kreeg namelijk full-colour advertenties in de vorm van stripverhalen en stripboeken, en er werden zelfs geanimeerde advertenties getoond. Een regelrechte hit bij kinderen en Pop-Tarts behoren nog steeds tot een typisch Amerikaans ontbijt product.

1974: Producten met ‘gezonde’ granen.

In de jaren zeventig kwamen er in Amerika meer gezond voedsel op de ontbijttafel. In populaire tijdschriften werden bijvoorbeeld ook gezonde producten aangeprezen, zoals bijvoorbeeld soja, granen en bepaalde meel soorten. Granola werd in de jaren ’70 de belangrijkste voedzame keuze.

Het Granola kookboek kwam in 1973 uit, waar recepten instonden zoals granola met eieren, granola-quiche Lorraine en andere hartige ontbijtgerechten. In 1974 werd Quaker Oats ‘100% Natural Cereal’ een van de best verkopende graanmerken in Amerika.

1978: ontbijt klaarmaken in een magnetron.

Magnetrons werden in de jaren zeventig een veelgebruikt keukenapparaat en in 1978 introduceerde Pillsbury pannenkoeken die geschikt waren voor de magnetron om zo het ontbijt sneller te maken. Er kwamen verschillende variaties van wafels en pancakes op de markt en deze werden massaal in de magnetron klaargemaakt.

Een typisch Amerikaans ontbijt. Van 1980 tot nu.

Bovenstaande ontbijt producten zijn typisch Amerikaans, en niet meer weg te denken uit de Amerikaanse keuken. In hotels, winkels en restaurants kun je bovenstaande ontbijtjes dan ook nog steeds verkrijgen. Met name wafels, sinaasappelsap, koffie, yoghurt en pancakes behoren tot een typisch Amerikaans ontbijt.

Ondanks dat bovenstaande ontbijtproducten nog steeds gegeten worden, zie je vanaf de jaren ’80 een verandering in het ontbijt in de Verenigde Staten. Daarom een lijst, van een typisch Amerikaanse ontbijt, van de jaren ’80 tot nu op een rij.

McDonald’s ontbijt. Begin jaren ’80.

McDonald’s werd in 1971 opgericht, en toch kwam de Egg McMuffin pas in 1975 op de markt. Deze beroemde sandwich is nog steeds een van de best verkochte ontbijtopties bij McDonald’s. Het complete McDonald’s-ontbijt ontstond in 1977, dat bestaat uit pannenkoeken, eieren en spek.

Vanaf begin jaren ’80 stond er elke ochtend een lange rij bij McDonald’s. Het ontbijt bij McDonald’s is dan ook een typisch Amerikaans ontbijt.

1980: Eieren.

In 1980 begonnen hotels in Amerika op grote schaal eieren als ontbijt aan te bieden. Alle klassiekers werden geserveerd, eieren met spek, roerei, ham en een aantal dranken, waaronder bijvoorbeeld sinaasappelsap, koffie en cafeïnevrije koffie. Eieren behoren als ontbijt, sinds de jaren ’80, tot een typisch Amerikaans ontbijt.

1984: SlimFast shakes.

Begin jaren ’80 was dieetvoeding in volle gang, en SlimFast werd in de jaren ’80 een van de populairste ontbijtvervangers. Amerikanen gingen massaal aan de proteïnen shakes. Bij de Walmart of andere winkels in Amerika vind je nog steeds een apart schap met ontbijt shakes en ontbijt repen. Misschien een handig ontbijt tijdens je roadtrip in Amerika?

1986: Vers brood.

Na jarenlang gekoeld deeg te hebben gekocht, kwam er in 1986 vers brood op de markt. Rond 1986 zag je ook de populariteit van de broodbakmachine in Amerika. De eerste broodmachine is door Panasonic gemaakt. Heel eerlijk, je moet nog steeds goed zoeken naar vers brood in Amerika, want Amerikanen eten vaak voorverpakt wit brood. Een beetje klef met weinig voedingsstoffen.

1988: Magere melk 

Na vers brood en dieetvoeding als ontbijt kon een gezonde variant op melk natuurlijk niet uitblijven. In 1988 overschaduwde de verkoop van magere melk zelfs voor het eerst die van volle melk, waarmee de trend van het observeren van het gewicht bij het ontbijt werd voortgezet.

1990: Muesli repen 

Vergeet het tellen van calorieën. In 1990 draaide het allemaal om magere voedingsproducten. Daarom waren magere mueslirepen van bedrijven zoals Kellogg’s een trend. Smoothies begonnen ook steeds populairder te worden en Jamba Juice opende zijn eerste winkel in Amerika.

1991: Fruit als ontbijt.

Voor iedereen die van vers fruit, gebakken appelhavermout, granola of wentelteefjes met appelkaneel houdt, zat in 1991 gebakken. 1991 was namelijk het jaar waarin Honeycrisps ontstond. Een appel die zowel een beetje zoet als zuur is. Deze appel toevoegen aan je ontbijt werd een regelrechte hit in Amerika.

Van vers fruit, smoothies tot appels in je yoghurt, Amerikanen gingen in 1991 massaal aan het fruit en fruit eten bij je ontbijt werd een typisch Amerikaans ontbijt.

1992: Koffie en Dr. Atkins.

In 1992 had de koffie-keten Starbucks ongeveer 160 winkels in de Verenigde Staten en binnen vijf jaar zou dit uitgroeien tot maar liefst meer dan 1.400 winkels. Dus degenen die nog steeds met hun taille bezig waren, gingen tijdens het ontbijt in Amerika massaal aan de koffie.

De nieuwste dieettrend, “Dr. Atkins ‘New Diet Revolution ”, kwam ook uit in 1992 en deze adviseerde koolhydraten te verminderen tijdens het ontbijt. Dit betekende dat toast en wafels en pannenkoeken uit waren, maar spek en eieren weer in waren.

1996: Croissan’wich.

Terwijl Dunkin ‘Donuts in 1996 bagels begon te maken, maakte Burger King zijn beroemde Croissan’wich en versloeg met dit broodje de Egg McMuffin van McDonald’s. De Croissan’wich bestaat uit een croissant met eieren, kaas en worst.

Dit broodje behoort tot een typisch Amerikaans ontbijt. Als je in de ochtend namelijk langs de Drive-Inn van de Burger King rijdt in Amerika, zie je het broodje al van ver op een reclame bord staan. De Croissant’wich bevat ongeveer 325 calorieën.

1997: Krispy Kreme Donuts.

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Krispy Kreme Donuts schonk het bedrijf belangrijke antieke voorwerpen aan het National Museum of American History van het Smithsonian Institution. In datzelfde jaar bereidde het donut bedrijf massaal uit en kreeg vestigingen in heel Amerika.

Een traktatie voor degenen die buiten de zuidoostelijke staten van Amerika woonden, waar Krispy Kreme Donuts ooit begon. Sinds de jaren ’90 is de donut een typisch Amerikaans ontbijtje geworden.

2000: Milk ’n Cereal bars.

Het nieuwe millennium begon met het ‘snelle ontbijt’: General Mills’ Milk ’n Cereal bars. Ze bestaan nog steeds, maar worden tegenwoordig vaker gebruikt als tussendoortje dan als ontbijt. Gezien het feit dat ze veel suiker en weinig eiwitten bevatten, is het niet het meest gezonde ontbijtje in Amerika.

Typische Amerikaans ontbijt van 1930 tot nu, wat je tot op de dag van vandaag nog steeds kunt eten in Amerika:

 • Toast met jam
 • Cheerios
 • Yoghurt, fruit, granola
 • Wafels
 • Pancakes
 • McDonald’s, Burger King
 • Eieren
 • Brood
 • Shakes en Smoothies
 • Starbucks
 • Donuts

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Ontbijten in San Diego. Ontbijt hotspots die je niet mag missen.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

–> Het National Park Magazine een aanvulling op je Amerika reis.

–> Ken jij deze supergave steden in Amerika al?

–> Bekijk de mooiste reizen naar Amerika.

–> Hier drink je de lekkerste Freaky Shakes in Amerika.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button