BlogYosemite National Park

Tioga Pass. Stop bij deze prachtige uitkijkpunten

Tioga Pass. De Tioga Road in Yosemite National Park is een schilderachtige weg van ongeveer 62 kilometer, gelegen tussen het gebied Crane Flat en Tioga Pass. Deze prachtige weg slingert door bossen en langs weilanden, meren en granieten rotsen. De Tioga Road is een van de mooiste wegen van de Verenigde Staten.

De Tioga Road is een van de mooiste wegen van de Verenigde Staten.

De weg heeft veel te bieden en heeft prachtige vergezichten. De Tioga pass in Yosemite is ongeveer van eind mei/begin juni tot eind oktober of begin november geopend. De rest van de maanden is de weg gesloten in verband met hevige sneeuwval in Yosemite National Park.

In dit artikel neem ik je mee naar een van de minder druk bezochte pareltjes van Yosemite: de Tioga Pass/ Road. Maak een stop bij de mooiste uitkijkpunten en verken het gebied van Tuolumne Meadows in Yosemite National Park. Als je niet van drukte houdt (en Yosemite staat bekend om zijn drukte), dan is de Tioga Road dé plek voor jou.

 

national-park-magazine

 

Hoe bereik ik de Tioga Pass in Yosemite.

De toegang tot de Tioga Road hangt af van je startpunt. Als je in Yosemite Valley verblijft, rijd je naar het westen en neem je de Big Oak Flat Road. Deze weg verbindt je vervolgens met Highway 120, richting de Tioga Road.

Veel mensen komen ook Yosemite National Park binnen via de South Entrance. Bezoekers brengen dan vaak eerst de nacht door in de buurt van de ingang. Als dat het geval is, rijd je de volgende dag richting Yosemite Valley en vervolgens naar Big Oak Flat Road om zo naar de Tioga Pass in Yosemite te rijden.

Als je in het oostelijke Sierra-gebied (Mammoth Lakes, June Lake, Lee Vining) verblijft, heb je toegang tot de Tioga Road via Lee Vining. Dit is de snelste manier om de Tioga Road te bereiken. In de winter en in het voor- en najaar is dit geen optie, omdat dan de weg is afgesloten in verband met hevige sneeuwval.

kaart-ingangen-tioga-pass-yosemite

Je kunt de Tioga Pass in Yosemite zowel met een auto als met een camper rijden. Tijdens de zomerperiode verbindt een gratis shuttlebus de Yosemite-vallei met verschillende punten langs de Tioga Road.

 

 

Het Yosemite National Park Magazine.

Wil jij tijdens je vakantie in het zuidwesten van Amerika Yosemite National Park bezoeken? Dan heb ik goed nieuws voor je. USA Roadtrip Fan heeft namelijk een prachtig magazine uitgebracht over Yosemite.

100 pagina’s vol met praktische tips, inspirerende artikelen en schitterende foto’s over Yosemite National Park. Inclusief drie Yosemite National Park routes (reisschema’s) van 1, 2 en 3 dagen.

Dit Yosemite National Park Magazine is een aanvulling op je droomreis naar Amerika.

Bekijk het Yosemite National Park Magazine.

 

 

Bezienswaardigheden Tioga Pass in Yosemite.

De bezienswaardigheden die ik in dit artikel benoem, zijn bedoeld voor reizigers die het rustig aan willen doen en de tijd nemen voor de Tioga pass in Yosemite. Onderstaande stops zijn prachtig en zeker een bezoek waard en ik heb ook een aantal makkelijke wandelingen toegevoegd.

Houd er rekening mee dat als je onderstaande ‘Tioga Road Route’ volgt je een hele dag bezig bent. Je kunt natuurlijk ook een aantal stops of wandelingen overslaan.

De route begint ten westen van Yosemite Valley en eindigt ten oosten van Yosemite National Park, bij Lee Vining. Je kunt de bezienswaardigheden ook omdraaien en je reis bij Lee Vining beginnen.

 

1. Tuolumne Grove.

Als je nog nooit de grootsheid van reuzensequoia’s hebt meegemaakt, dan kun je bij Tuolumne Grove je lol op. Het Tuolumne-bos is namelijk de thuisbasis van een behoorlijk aantal oude sequoia bomen. Het bos is bereikbaar via een wandeling van ongeveer 5 kilometer. De wandeling wordt als makkelijk beschouwd.

 

2. Siesta Lake.

Siesta Lake is een bergmeer langs de Tioga Road in het zuiden, ongeveer 45 kilometer ten oosten van het Crane Flat Gas Station. Zwemmen en picknicken zijn hier een populair tijdverdrijf. Let op: Het water is koud!

 

3. Yosemite Creek Picnic Area.

Deze schaduwrijke plek met tafels, bankjes en toiletten is een goede stop om even uit te rusten, een hapje te eten of de schitterende Yosemite Creek te verkennen.

 

4. Olmstead Point.

Dit uitkijkpunt is genoemd naar landschapsarchitect Frederick Law Olmstead en zijn zoon toen de Tioga Road in 1961 openging voor autoverkeer. Olmstead wordt beschouwd als de vader van de Amerikaanse landschapsarchitectuur en staat vooral bekend om zijn ontwerp van Central Park in New York.

Hij was de voorzitter van de eerste commissie die Yosemite Valley en Mariposa Grove beheerde en schreef een rapport waarin hij adviseerde het landschap en de natuur van het park te beschermen.

Dit uitzichtpunt geeft zicht op de achterkant van de Half Dome. Je kunt de Half Dome net vanaf de parkeerplaats zien, maar als je een halve kilometer verder loopt, wordt het uitzicht nog beter.

 

5. Tenaya Lake.

Veel bezoekers vinden Tenaya het mooiste meer in Yosemite National Park en dat is niet zo gek. Kijk maar eens naar het water van het meer: Kraakhelder.

Je kunt rond het meer wandelen, wat tijd doorbrengen aan een van de twee picknickplaatsen of gaan zwemmen. Het ‘strand’ van Tenaya Lake bevindt zich aan de oostkant van het meer.

meer tioga pass road

6. Pothole Dome.

Wandelen naar de top van de beroemde Half Dome is niet makkelijk en zeer inspannend, maar ervaren wandelaars kunnen nog steeds opscheppen over het beklimmen van een granieten koepel in Yosemite.

De top van Pothole Dome kan namelijk ook bereikt worden via een wandelpad. De wandeling naar Pothole Dome wordt als makkelijk beschouwd, omdat het hoogteverschil minimaal is. Het uitzicht is spectaculair.

 

7. Tuolumne Meadows.

Tuolumne Meadows is een grote weide die gesierd wordt door de kronkelende Tuolumne-rivier. De weide is prachtig en wordt omgeven door majestueuze toppen en granieten koepels. De toppen hebben namen als Pothole, Lembert en Fairview. Sommige van deze rotsen mag je beklimmen.

Tuolumne Meadows kun je verkennen via een wandeling van ongeveer drie kilometer. Overal staan bordjes om niet van de wandelpaden af te gaan, om zo het kwetsbare ecosysteem in dit gebied te beschermen.

 

8. Soda Springs.

Soda Springs is een bron met koud water dat uit de grond borrelt. De bron wordt beschermd en ligt vlakbij een historische blokhut (Parson Lodge). Soda Springs is te bereiken via een kort wandelpad (2,4 kilometer heen en terug), dat begint bij de parkeerplaats van Lembert Dome.

 

9. Parsons Memorial Lodge.

De Parson Lodge is dé plek waar John Muir en Robert Underwood Johnson het idee ontwikkelde om het huidige Yosemite National Park te beschermen.

In de omgeving van de Lodge vind je Soda Springs, een plek waar koolzuurhoudend, koud water uit de grond bubbelt. Naast het zien van Soda Springs, kunnen bezoekers genieten van verschillende tentoonstellingen over de geschiedenis, flora en fauna van het gebied.

De wandeling om de Lodge te bereiken is ongeveer vier kilometer (heen en terug).

 

10. Lembert Dome.

De top van Lembert Dome is bereikbaar via een wandelroute van ongeveer zes kilometer (heen en terug). De wandeling is steil, maar wordt als matig beschouwd. Je kunt deze wandeling combineren met Dog Lake.

 

11. Tioga Pass Road Valley View.

De Tioga Pass in Yosemite is de hoogste weg van Californië en de Sierra Nevada. De weg bereikt een maximale hoogte van 3.031 meter. Door vanuit Yosemite Valley in oostelijke richting naar Tuolumne Meadows te rijden, win je geleidelijk hoogte, totdat je de maximale hoogte bereikt, dichtbij de oostelijke ingang (of uitgang) van Yosemite National Park.

Bij het uitkijkpunt Tioga Pass Road Valley View is een parkeerplaats aanwezig waar je een spectaculair uitzicht hebt.Vaak is dit uitkijkpunt het begin of het einde van de Tioga Pass Road. Het is maar net aan welke kant van Yosemite National Park je binnenkomt.

tioga-road-yosemite-national-park

 

Wandelen bij de Tioga Pass in Yosemite.

Je hoeft de Tioga Road natuurlijk niet alleen met je auto te verkennen, want aan deze prachtige weg vind je namelijk ook tientallen wandelpaden. De meeste wandelingen brengen je richting een meer, maar elke omgeving is uniek en net weer even anders.

Maak eens een stop bij een van onderstaande punten en wandelen maar.

 • Lukens Lake – Gemakkelijk, 3,5 kilometer heen en terug wandelen (1 tot 3 uur).
 • May Lake – Matig, 3,5 kilometer heen en terug wandelen (2 tot 4 uur). Overweeg om de wandeling naar het meer te combineren met de berg Hoffman (een granieten koepel). Deze combinatie wandeling heeft een lengte van ongeveer 9 kilometer heen en terug.
 • Sunrise Lakes – Het wandelpad neemt wandelaars mee naar drie meren. Om de eerste te bereiken, moet je 10 kilometer lopen (heen en terug). Om de drie meren te bereiken, moet je 14,2 kilometer lopen.
 • Cathedral Lakes – De kans is heel groot dat je ooit foto’s van dit schitterend meer hebt gezien. De foto van Lower Cathedral Lake, met Cathedral Peak op de achtergrond, is namelijk een klassieker. Het is 10,5 kilometer naar Lower Lake en 12 kilometer (heen en terug) om beide meren te zien. Dit is een populaire wandeling in Yosemite. Verwacht daarom veel mensen op je wandelroute.
 • Elizabeth Lake – Matig, 7,7 kilometer retourwandeling (3 tot 4 uur).
 • Gaylor-meren – Matig, 4,5 kilometer retourwandeling (2 tot 5 uur).

–> Lees hier over de leukste wandelingen van Yosemite National Park.

uitzicht-tioga-pass

 

Overnachten Tioga Pass / Road.

Als je op zoek bent naar een leuk hotel aan de Tioga Road, dan moet ik je teleurstellen. Er zijn helaas geen hotels of cabins aan deze prachtige 62 kilometer lange weg te vinden. Natuurlijk kun je wel een overnachting boeken in Yosemite Valley of net buiten Yosemite National Park.

–> Uitgebreide blog over slapen in en rondom Yosemite National Park

Hotels in Yosemite.

 • The Ahwahnee
 • Wawona Hotel
 • Glacier Point Ski Hut  

Cabins en Lodges in Yosemite.

 • Yosemite Valley Lodge
 • Curry Village
 • Housekeeping Camp
 • White Wolf Lodge
 • Tuolumne Meadows
 • High Sierra Camps  

Plaatsen buiten Yosemite om te overnachten:

 • Lee Vining, 20 kilometer
 • Oakhurst 26 kilometer
 • El Portal 30 kilometer
 • Mammoth Lakes 65 kilometer
 • Mariposa 68 kilometer
 • Oakdale 111 kilometer
 • Bishop 122 kilometer  
Accommodaties buiten Yosemite.

 

Campings Tioga Road.

Wel zijn er een aantal campings in de buurt van de Tioga Pass in Yosemite National Park te vinden. Bij sommige campings moet je vooraf reserveren, terwijl andere campings werken op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Onderstaand een aantal suggesties:

 • Tuolumne Meadows. Meer dan 300 plaatsen, via een reserveringssysteem.
 • Yosemite Creek Campground. 75 plaatsen, wie het eerst komt, het eerst maalt.
 • Porcupine Creek Flat. 52 plaatsen, wie het eerst komt, het eerst maalt.
 • Tamarack Flat Campground. 52 plaatsen, wie het eerst komt, het eerst maalt.
Bekijk campings in Yosemite Park.

 

 

Tioga Pass webcam in Yosemite.

Hoewel er geen vervanging is om bijvoorbeeld de mist van Yosemite Falls in je gezicht te krijgen of de zon boven Half Dome te zien opkomen, is er toch een oplossing om deze twee belevenissen mee te maken.

Onderstaande oplossing biedt je de mogelijkheid je bezoek aan een van de mooiste wegen van de Verenigde Staten, de Tioga Road, alvast te ervaren. Inderdaad, via een webcam!

Omdat onderstaande webcams door verschillende organisaties worden beheerd, kan de snelheid variëren. Klik daarom op vernieuwen om de webcam weergave bij te werken. Als het uitzicht zwart is, houd er dan rekening mee dat het nacht kan zijn in Yosemite.

 

 

Wanneer is de Tioga Pass in Yosemite open.

De beste tijd van het jaar om de Tioga Pass te bezoeken, is tijdens de zomerperiode, als de wintersneeuw in Yosemite is gesmolten. De Tioga Pass opent doorgaans eind mei/ begin juni en sluit ongeveer eind oktober/ begin november.

Er is geen vaste openings- of sluitingsdatum voor de Tioga Pass. De hoeveelheid sneeuw die valt, bepaalt namelijk hoe lang de Tioga Road open kan blijven en hoe snel de weg kan worden vrijgemaakt voor bezoekers.

Tip:

Als je van plan bent om in de winter of de lente naar Yosemite National Park te reizen, zorg er dan voor dat je de actuele informatie over wegafsluitingen in Yosemite controleert voordat je vertrekt. Als de weersomstandigheden op de weg bijvoorbeeld te gevaarlijk zijn, wordt Tioga Pass in Yosemite namelijk gesloten.

Actuele wegcondities Yosemite.

 

 

Ervaring Tioga Pass in Yosemite.

Onze ervaring met de Tioga Road is erg positief, maar dat had je misschien al begrepen. De Tioga Pass wordt gezien als een van de mooiste in de Verenigde Staten en dat kunnen wij alleen maar beamen. De weg loopt van Crane Flat naar Tuolumne Meadows, waarbij je bossen, weides, kristalheldere meren en beroemde granieten rotsen passeert.

De Tioga Pass in Yosemite National Park is trouwens niet alleen een prachtige weg qua natuurschoon, maar in de zomer tevens de kortste weg tussen Death Valley en Yosemite National Park. Neem vooral de tijd voor deze prachtige weg. Het is de moeite waard.

 

Ook leuk om te lezen over Californië.

–> Het aller, aller mooiste van Yosemite National Park op een rij.

–> Ken jij deze prachtige (50!) bezienswaardigheden in Californië?

–> 41 gratis bezienswaardigheden in San Francisco.

–> Lake Tahoe het best bewaarde geheim van Californië.

–> De leukste stops en bezienswaardigheden aan de Highway one.

 

Reizen Amerika

 

Op vakantie naar Californië? Kijk eens bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Californië.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Californië.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Californië.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Californië.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in San Francisco.

Vergelijk autoverhuurders

Sommige artikelen op deze website bevatten affiliatelinks, wat betekent dat als je iets boekt via een van deze links, ik hiervoor een kleine commissie ontvang. Hier zijn voor jou geen extra kosten aan verbonden.

SOCIAL CHECK-IN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button