Blog

Thanksgiving Day 2022 en de ‘waanzin’ van Black Friday.

Thanksgiving Day. Wat is het voor dag en wat heeft Black Friday met Thanksgiving Day te maken? Officieel is Thanksgiving Day een “dankzeggingsdag” en nu hoor ik je denken, wat is dat dan? Een dankzeggingsdag oftewel Thanksgiving Day is in Amerika en Canada een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd.

Thanksgiving Day is in Amerika een nationale feestdag waarop dank wordt gezegd.

Dat danken doen ze al van oudsher en dat doen ze voor de oogst en voor allerlei andere goede zaken. Maar de laatste jaren wordt Thanksgiving Day ook geassocieerd met Black Friday. Dit komt omdat Black Friday op de vrijdag na Thanksgiving Day valt en op die bewuste vrijdag hebben de meeste Amerikanen vrij. Black Friday is tegenwoordig de begin periode voor de kerstaankopen.

Thanksgiving is in Amerika en Canada een groot feest. Het hele gezin komt op die bewuste dag samen. Daarom is het tijdens die periode ook ontzettend druk bij busstations, treinstations en vliegvelden, want iedereen wil op die bewuste dag bij zijn familie zijn.

 

Bol.com Algemeen

 

Geschiedenis Thanksgiving Day.

Op 6 september 1620 vertrok het schip de Mayflower met kolonisten uit het Britse Plymouth en voer naar Amerika. Het was een zware reis, maar in maart 1621 gingen de overgebleven kolonisten aan land in de staat Massachusetts. Ze startte hun leven, bouwde huizen en plantte diverse gewassen, maar na hun aankomst mislukte de hele oogst.

Indianen schoten de kolonisten te hulp. Ze leerden hen hoe ze moesten overleven door hun kennis te delen over het verbouwen van gewassen. Door de hulp en kennis van de indianen en door een uitstekende zomer werd er in november 1621 geoogst.

De kolonisten nodigden de indianen uit voor een oogstfeest. Om te vieren dat de oogst gelukt was en God te bedanken voor alles wat hij hen gegeven had.

Hierna werd elk jaar, tijdens de herfst periode, een oogstfeest gehouden dat de naam Thanksgiving Day kreeg. Het begon in de 17e eeuw als oogstfeest, maar tegenwoordig is Thanksgiving Day uitgegroeid tot een bijzonder familiefeest.

 

 

Parades tijdens Thanksgiving Day.

Thanksgiving Day wordt niet alleen met een uitgebreid familiediner gevierd, maar in heel de Verenigde Staten zijn er ook honderden parades aan de gang. De bekendste parade is bijvoorbeeld de Thanksgiving Day Parade van Macy’s in New York City.

Elk jaar zijn er op Thanksgiving Day meer dan 3,5 miljoen mensen in New York City en meer dan 50 miljoen mensen zitten thuis aan de buis gekluisterd om deze beroemde parade te zien. Praalwagens, ballonnen van wel vijf verdiepingen hoog, Broadway theater uitvoerders en muzikale acts komen allemaal voorbij.

Het is de bekendste Thanksgiving parade in de Verenigde Staten. De route eindigt op 34th Street, aan de voorkant van Macy’s bij Herald Square. En filmliefhebbers herkennen dit punt (Herald Square) zeker van de uit 1947 klassieke film, Miracle on 34th Street.

 

 

Verschil Amerikaanse en Canadese Thanksgiving Day.

In Amerika wordt Thanksgiving Day op de vierde donderdag in november gevierd. In Canada valt Thanksgiving Day op de tweede maandag in oktober.

Thanksgiving Day in de Verenigde Staten en Canada vallen dus niet op dezelfde dag. Dit komt omdat Canada noordelijker ligt en de Canadezen hun oogst destijds eerder naar binnen haalde. Door de noordelijke ligging valt de winterperiode in Canada eerder dan in de Verenigde Staten.

 

Wanneer is het Thanksgiving Day 2019 – 2025.

2019 Amerika 2019 Canada
28 nov. 2019 14 okt. 2019
2020 Amerika 2020 Canada
26 nov. 2020 12 okt. 2020
Amerika 2021  Canada 2021 
25 nov. 2021 11 okt. 2021
2022 Amerika 2022 Canada
24 nov. 2022 10 okt. 2022
2023 Amerika 2023 Canada
23 nov. 2023 9 okt. 2023
Amerika 2024 Canada 2024
28 nov. 2024 14 okt. 2024
2025 Amerika 2025 Canada
27 nov. 2025 13 okt. 2025

 

Wat eten de Amerikanen op Thanksgiving Day.

Er zit een wereld van verschil tussen wat men vroeger in 1621 at en wat men tegenwoordig eet tijdens Thanksgiving Day. Logisch, omdat men in 1621 natuurlijk andere gewassen zaaide. Een menu tijdens Thanksgiving Day in 1621 zag er als volgt uit:

 • wild
 • ham
 • kreeft
 • mosselen
 • bessen
 • fruit
 • pompoen

Tegenwoordig is het echter een traditie om op Thanksgiving Day kalkoen te eten met diverse traditionele bijgerechten. De traditionele bijgerechten zijn bijvoorbeeld mashed potatoes, stuffing, sweet potatoes, green beans, cranberries en als nagerecht komt er een pecan pie of een pumpkin pie op tafel te staan.

 • kalkoen (met vulling)
 • aardappelpuree
 • zoete aardappels
 • sperziebonen
 • veenbessen
 • pecannoten taart
 • pompoen taart

 

Black Friday en Thanksgiving Day.

Zoals ik al eerder aangaf, valt Black Friday een dag na Thanksgiving Day. Standaard valt Back Friday ieder jaar dus op de vierde vrijdag van november. Amerika is begonnen om Black Friday te gebruiken als de begin periode voor de kerstaankopen.

Amerikanen gaan helemaal los en worden bijna ‘waanzinnig’ op deze dag. Winkeliers bieden waanzinnige kortingen en adverteren met speciale aanbiedingen om zo klanten naar hun winkels ’te lokken’. Taferelen met rijen dik van mensen, die voor een korting voor de winkeldeur staan, is in Amerika geen uitzondering.

Sinds 2015 begint Nederland ‘last te krijgen’ van de Black Friday waanzin en is Black Friday ook bij ons erg populair geworden. De Nederlandse winkeliers doen er alles aan, om op Black Friday met een scherpe aanbieding te komen, om zo de klant naar hun winkel te krijgen. Dankzij bekende campagnes van bijvoorbeeld Bol.com, Media Markt en BCC heeft Black Friday in Nederland meer bekendheid gekregen.

Toch staan er op Black Friday in Nederland (nog) geen lange rijen voor de deur en vindt de uitverkoop in Nederland grotendeels online plaats. Een voordeel van kortingen online aanbieden, is dat de aanbiedingen bij veel winkels niet 1 dag geldig zijn, maar geldig zijn van Black Friday tot en met Cyber Monday.

Dit betekent dat je 4 dagen lang, op Black Friday, zaterdag, zondag én maandag je slag kunt slaan om producten te kopen met veel korting. Wil jij weten welke winkels  deelnemen aan Black Friday?

–> Dan vind je hier alle winkeliers die een korting aanbieden.

 

 

Thanksgiving Day in Nederland.

In Nederland vieren we over het algemeen geen Thanksgiving Day. Wel bestaat bijvoorbeeld in de orthodox-protestantse kerken in Nederland de Dankdag voor het Gewas.

Maar in Nederland hebben we ook een Amerikaanse gemeenschap en die vieren jaarlijks wel Thanksgiving, met onder andere een dienst in de Pieterskerk in Leiden.

Amerikanen in Nederland of Nederlanders die wel Thanksgiving vieren doen dit vaak op de derde zaterdag in november, dus een week voor de “echte” Thanksgiving.

De derde zaterdag in november heeft de voorkeur omdat de vierde zaterdag van november erg dicht ligt op het Sinterklaasfeest van 5 december.

 

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Bekende feestdagen in Amerika. 

–> Leuke weetjes en feiten over Amerika

–> Halloween in de Verenigde Staten. 

–> Goedkoop bellen en internet in Amerika.

–> Coupons en kortingen in Amerika.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Op vakantie naar Amerika.

Op zoek naar de beste Amerika reisspecialisten voor een heerlijke vakantie in Amerika? Dan vind je hier de beste Amerika deals op een rij!

Voor al onze reizen naar Amerika maak ik gebruik van de zelfde websites. Neem eens een kijkje bij een van mijn favoriete websites van Amerika.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button