BlogTips

St. Patrick’s Day: Wanneer is het en waarom viert Amerika het?

St. Patrick’s Day in Amerika. St. Patrick’s Day is een dag die we associëren met een enorme hoeveelheid bier, groene kleding én Ierland, maar wist jij dat St. Patrick’s Day ooit begon als een religieuze feestdag? En dat St. Patrick niet eens Iers was?

Hoewel Patrick de patroonheilige van Ierland is, werd hij geboren in het door de Romeinen bezette Groot-Brittannië. Geboren als „Palladius” in het vierde-eeuwse Groot-Brittannië, kwam hij als volwassene als zendeling naar Ierland. Palladius/St. Patrick speelde een belangrijke rol bij de adoptie van het christendom door het Ierse volk.

Elk jaar op 17 maart herdenken we St. Patrick op St. Patrick’s Day, zo ook in Amerika. Iedereen trekt op deze dag groene kleding aan, draagt klavervier speldjes, drinkt een enorme hoeveelheid bier en rivieren en bagels kleuren zelfs groen, maar waarom eigenlijk?

Leuke items voor St. Patrick’s Day.

Van elegante kostuums tot vlaggetjes, hoeden, tafelkleden en t-shirts. Vind leuke items bij Bol.com voor St. Patrick’s Day.

Waarom vieren we St. Patrick’s Day? 

Traditioneel vinden feestdagen ter herdenking van heiligen plaats op de datum van de dood van de heilige en niet op hun verjaardag. St. Patrick’s Day is hier geen uitzondering op. Tijdens de viering van St. Patrick’s Day, op 17 maart, herdenken we dus de dood van de heilige St. Patrick.

St. Patrick speelde een belangrijke rol bij de adoptie van het christendom door het Ierse volk (volgens de legende verdreef hij alle slangen uit Ierland). De eerste viering van de feestdag zou in de negende of tiende eeuw hebben plaatsgevonden.

En ‘vakantie dag’ is een verkeerde benaming. Want net als bij andere religieuze dagen, was het eigenlijk een dag van gebed en bezinning. En hoewel het in de loop der jaren zou evolueren in een Iers feest, duurde het een aantal eeuwen voordat St. Patrick’s Day zijn weg naar de VS vond. Ierse immigranten namen in de 18e en 19e eeuw het feest ‘mee’ naar Amerika.

Amerika kleurt op St. Patrick’s Day groen, maar de groene kleur die geassocieerd wordt met St. Patrick’s Day was ooit in een ver verleden eigenlijk … blauw.

Waarom de kleur groen op St. Patrick’s Day?

Vroege afbeeldingen van St. Patrick laten zien dat hij blauw draagt, en de officiële kleur van de Orde van St. Patrick, onderdeel van de Ierse ridderlijkheid, was hemelsblauw dat bekend staat als “St. Patrick’s Blue.” Dus hoe kwam de feestdag van de beschermheilige van Ierland aan de kleur groen? 

Een van de redenen waarom groen het blauw verving, was vanwege de bijnaam van Ierland, The Emerald Isle. Ook de groene streep in de Ierse vlag speelde hierbij een rol.

Traditioneel vertegenwoordigt het groen, in de Ierse vlag, de katholieken van Ierland, het oranje de protestantse bevolking en het wit in het midden symboliseert de vrede tussen de twee religies.

De religieuze symboliek stopt daar niet. Men denkt dat St. Patrick groene klavers heeft gebruikt om mensen te leren over de Heilige Drie-eenheid (God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest), een andere rechtvaardiging om alles groener te maken. 

Natuurlijk kunnen we niet over St. Patrick’s Day praten zonder ook kabouters te noemen. Vroeger droegen deze ondeugende kleine kereltjes rode en gouden jasjes met puntige rode mutsen.

Tegenwoordig worden kabouters zelden in iets anders dan groen uitgebeeld en volgens de legende knijpen ze iedereen die hun favoriete kleur niet draagt. Brutaal! Maar waarschijnlijk reden genoeg om groen te dragen, ook al zijn het alleen je sokken.

Kabouter St. Patrick’s Day.

Corned Beef eten op St. Patrick’s Day is een Ierse traditie? 

Veel Amerikanen denken dat Corned Beef eten op St. Patrick’s Day een Ierse traditie is, maar dit is niet waar. Want tot de 20e eeuw was het voor een gemiddeld gezin in Ierland veel goedkoper om varkens te fokken en varkensvlees te eten.

Corned Beef is historisch gezien ongehoord in Ierland (hoewel gezouten rundvlees af en toe op tafel stond). Net als de moderne viering van de vakantie, begon het eten van Corned Beef aan het einde van de 19e eeuw.

Ierse immigranten kochten Corned Beef van joodse delicatessenwinkels in New York City in plaats van het meer gebruikelijke St. Patrick’s Day-vlees van gezouten varkensvlees (ham, spek).

Video St. Patricks Day in Amerika.

Heb je je ooit afgevraagd wat de belangrijkste Amerikaanse feestdagen zijn en hoe ze worden gevierd? Dan is deze video iets voor jou.

In deze video leer je alles over St. Patrick’s Day in de Verenigde Staten en hoe het wordt gevierd, van eten tot decoraties. De video van ‘Trips To Discover’ op Youtube laat de belangrijkste Amerikaanse steden zien, waar ze St. Patrick’s day vieren.

Video credit: Trips To Discover.

St. Patrick verbande alle slangen uit Ierland.

Als laatste willen we nog het verhaal van de slangen toelichten. Het feit dat St. Patrick alle slangen uit Ierland heeft verbannen komt voort uit verhalen.

Volgens de legende hield St. Patrick namelijk een opzwepende preek die alle Ierse slangen de oceaan in liet glijden. Was het maar zo simpel. Het Smaragdgroene Eiland dankt zijn gebrek aan slangen niet aan St. Patrick, maar aan de ijstijd.

De verschuivende gletsjers van de laatste ijstijd omringde Ierland, waardoor het voor slangen onmogelijk was om het land te bereiken. Voor die tijd, was het land dat Ierland zou worden, veel te koud voor de koelbloedige wezens om te overleven. Je kunt slangen niet verbannen als ze er niet eens waren.

St. Patrick’s Day.

Een kniesoor die trouwens over bovenstaande feitjes valt, terwijl het bier rijkelijk vloeit en de feeststemming er goed inzit.

Mocht je tijdens St. Patrick’s Day in Amerika verblijven, dan weet je nu in ieder geval waarom ze St. Patrick’s Day vieren, wie St. Patrick was en waar de kleur groen vandaan komt.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

Happy St. Patrick’s Day!

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Memorial Day: Wanneer is het en waarom viert Amerika het?

–> Typisch Amerikaans: 51 dingen die Amerikanen “gewoon” vinden.

–> Alle feestdagen in Amerika op een rij.

–> Labor Day: wanneer is het en waarom viert Amerika het?

–> Top 10 van biertjes die Amerikanen graag drinken.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button