Bezienswaardigheden AmerikaBlogSanta Fe

Santa Fe, New Mexico: 14x top bezienswaardigheden.

Wist jij dat de stad Santa Fe in de staat New Mexico een van de oudste steden van Amerika is? Santa Fe is in 1610 gesticht en heeft hierdoor een rijke geschiedenis. Alle straten van de stad leiden naar de eeuwenoude Plaza. Het is dan ook niet gek dat Santa Fe in New Mexico tientallen historische bezienswaardigheden heeft.

De bijnaam van de stad Santa Fe is ‘The City Different’ en UNESCO benoemde de stad ‘Creative City”, en die naam doet de stad eer aan. Want Santa Fe is namelijk het mekka voor kunstenaars. Alleen al aan Canyon Road vind je meer dan 100 kunstgaleries. Als kunstliefhebber mag je deze bezienswaardigheid in Santa Fe, Mexico dan ook absoluut niet overslaan.

Voor het bezichtigen van historische monumenten bezoek je in Santa Fe, New Mexico bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de kathedraalbasiliek van St. Franciscus van Assisi en het Palace of the Governors. Voor cultuur, steun je de lokale bevolking op de Santa Fe Farmers Market. En als je toe bent aan frisse lucht, zijn de nabijgelegen Sangre de Cristo-bergen ideaal om te wandelen, skiën, paardrijden en te fietsen. Ga je mee?

Prachtige reizen naar New Mexico.

Santa Fe is de oudste hoofdstad van de Verenigde Staten. Geflankeerd door bochtige straten en gebouwen in Pueblo stijl, geeft Santa Fe je het oude wereld gevoel.

Santa Fe gratis Pickup Shuttle.

Eenmaal in Santa Fe, New Mexico aangekomen, is het gemakkelijk om de bezienswaardigheden te bezoeken. Het centrum van Santa Fe en de omliggende historische wijken zijn gemakkelijk te voet bereikbaar. Wil je de bezienswaardigheden ontdekken die buiten het centrum liggen, dan gebruik je de Santa Fe Pickup Shuttle.

De Santa Pickup Shuttle is een gratis shuttlebus die begint en eindigt voor het voormalige New Mexico Film Museum (de Jean Cocteau Cinema) aan Montezuma Avenue. De bus stopt ook bij verschillende hotels in de stad, superhandig. De shuttle rijdt tegen de klok in en je kunt bij elke halte in- en uitstappen.

Bezienswaardigheden van de gratis shuttle:

 • State Capitol
 • Children’s Museum
 • Canyon Road
 • St. John’s College
 • Museum Hill
 • Museum of Spanish Colonial Art
 • Het Museum of Indian Art and Culture
 • Museum of International Folk Art
 • Wheelright Museum
 • Santa Fe Botanical Garden

–> Bekijk hier de route van de shuttle en de vertrektijden.

Adres: 418 Montezuma Ave, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

Santa Fe, New Mexico bezienswaardigheden.

Santa Fe is de hoofdstad van de staat New Mexico en ligt aan een zijrivier van de Rio Grande op de zuidwestelijke hellingen van de met sneeuw bedekte Sangre de Cristo Mountains. De pittoreske straatjes en steegjes, lemen huizen, prachtige Spaanse koloniale kerken en Indiaanse kunst zijn in overvloed aanwezig.

Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Santa Fe, New Mexico:

1. Meow Wolf.

De nummer #1 op deze lijst: Het mysterieuze Meow Wolf. Meow Wolf is een beetje lastig te omschrijven. Deze plek combineert op briljante wijze interactieve kunst, op een leuke locatie, met tentoonstellingen die gemaakt zijn door een groep jonge kunstenaars.

Het Meow Wolf is gehuisvest in een voormalig bowlingcentrum dat is omgetoverd tot wat het nu is. Je bezoek aan Meow Wolf begint in een Victoriaans herenhuis, waar een mysterie zich ontvouwt en je al snel beland je in buitenaardse tunnels en geheime doorgangen. O ja, mis ook de vrolijke cadeauwinkel of het Float Cafe and Bar in Meow Wolf niet.

Meow Wolf ligt ongeveer acht kilometer ten westen van Santa Fe Plaza. Het is dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur (op dinsdag gesloten) en op vrijdag en zaterdag tot 22.00 uur. Tickets kosten $35 voor volwassenen en $25 voor kinderen van 13 jaar en jonger. Meow Wolf is misschien wel een van de bijzonderste bezienswaardigheden in Santa Fe, New Mexico.

Adres Meow Wolf: 1352 Rufina Cir, Santa Fe, NM 87507, Verenigde Staten.

2. Canyon Road.

Wandel over de legendarische Canyon Road van Santa Fe en in slechts 800 meter vind je meer dan honderd galerieën, kunstenaarsateliers, winkels en restaurants. Ontmoet fascinerende galeriehouders die werk van kunstenaars van over de hele wereld tentoonstellen.

Neem een ​​kijkje in een van de studio’s en misschien zie je een schilder die een schildersezel neerzet of een juwelier die de laatste edelstenen op een prachtige armband plaatst.

Ten oosten van Santa Fe Plaza, vind je een hele reeks kunstgalerijen die beroemde kunstwerken van beroemde kunstenaars verkopen, zoals bijvoorbeeld Fernando Botero en culturele schatten zoals handgeweven Navajo-tapijten en houtsnijwerk.

De straat zelf is ook een lust voor het oog: veel van de galerijen die hier te vinden zijn, zijn gehuisvest in historische lemen gebouwen vol met schitterend gekleurde bloemen. Canyon Road is een must see bezienswaardigheid in Santa Fe, New Mexico.

De gratis Santa Fe Pick-Up shuttle stopt vlakbij Canyon Road en is handig om te gebruiken, aangezien de straten in de omgeving van Canyon Road nogal smal zijn. 

Adres Canyon Road: 233 Canyon Rd, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

3. Santa Fe Plaza.

Sinds de oprichting van de stad in 1610 is het Santa Fe Plaza het culturele centrum geweest, waar stierengevechten en fandango’s worden gehouden. Tegenwoordig, omringd door talloze oude gebouwen, zoals bijvoorbeeld de San Miguel Mission en het Palace of the Governors, is het plein nog steeds het epicentrum van Santa Fe.

Het plein, dat een nationaal historisch monument is, organiseert regelmatig Indiase en Spaanse markten en concerten. Elke avond bruist het plein van activiteiten en met mensen die genieten van restaurants en souvenirwinkels bekijken.

Santa Fe Plaza, New Mexico staat vol met verkopers die authentieke Indiaanse ambachten verkopen, maar pas op voor de hoge prijzen. Om deze bezienswaardigheid in Santa Fe kun je niet heen.

Parkeren Santa Fe Plaza: 211-269 E Alameda St, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

4. The Cathedral Basilica of St. Francis of Assisi.

De kathedraalbasiliek van St. Franciscus van Assisi is een prachtig voorbeeld van neoromaanse architectuur, gekenmerkt door de Korinthische zuilen, ronde bogen en vierkante torens. Gebouwd tussen 1869 en 1886, nam het de plaats in van een veel oudere adobe-kapel.

Het laatst overgebleven stuk van de oorspronkelijke kerk herbergt een beeld van de Maagd Maria, bekend als Onze-Lieve-Vrouw La Conquistadora. Het beeld werd in 1626 vanuit Spanje naar de kerk gebracht en is het oudste in zijn soort in de Verenigde Staten. 

Het interieur van de kathedraal is indrukwekkend en toch eenvoudig, versterkt door kenmerken zoals een Braziliaans granieten doopvont, uit Frankrijk geïmporteerd glas-in-lood en delicaat houtwerk. Een bezienswaardigheid in Santa Fe, New Mexico voor toeristen die oudheid kunnen waarderen.

Adres: 131 Cathedral Pl, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

5. Santa Fe Farmers Market.

Meer dan 150 lokale verkopers komen elke zaterdagochtend samen op de gerenoveerde Santa Fe Railyard voor de Santa Fe Farmers Market. De markt zelf is sinds 2002 actief met een steeds groter wordend scala aan producten, van gedroogde bonen en erwten tot pompoenen, appels, maïs, brood, burrito’s en koffie. 

Lokale muzikanten en andere artiesten treden ook op op de markt. Tachtig procent van de ingrediënten en materialen die in de producten worden gebruikt, komen uit het noorden van New Mexico. Een bezienswaardigheid in Santa Fe New Mexico die alleen op zaterdag te zien is.

Adres Farmers Market: 1607 Paseo De Peralta, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

national-park-magazine

Plan je een bezoek aan een van de Nationale Parken van de Verenigde Staten? Bekijk dan één van onze edities van het National Park Magazine. Een uitgebreid magazine over de Nationale Parken van Amerika, met belangrijke tips, voorbeeldroutes, wildlife spots, handige overnachtingsplekken, prachtige wandelingen en nog veel meer.

6. Museum Hill.

Santa Fe is een mekka voor museumliefhebbers, maar met meer dan een dozijn musea verspreid over de stad, is het een uitdaging om ze allemaal in een dag of twee te bezoeken. Daarom is Museum Hill de perfecte plek om je ontdekkingstocht te beginnen.

Gelegen op een pittoreske heuvel ten oosten van het centrum, biedt Museum Hill een prachtig uitzicht over de stad, samen met vier mooie musea:

 • Museum of Indian Arts and Culture
 • Wheelwright Museum of the American Indian
 • Museum of Spanish Colonial Art
 • Het Museum of International Folk Art

Wanneer je na al die prachtige musea een pauze nodig hebt, geniet dan van de restaurants, winkels, het openluchtlabyrint en de kleurrijke wandelpaden van de Santa Fe Botanical Garden, allemaal op dezelfde heuvel. Als jij een echte musea liefhebber bent, dan is dit voor jou dé nummer #1 bezienswaardigheid in Santa Fe, New Mexico.

Adres Museum Hill: 715 Camino Lejo, Santa Fe, NM 87505, Verenigde Staten.

7. Loretto Chapel.

In 1850 verzocht aartsbisschop Jean-Baptiste Lamy de zusters van Loretto om zeven leden van Kentucky naar Santa Fe te sturen om hem te helpen om het onderwijssysteem van New Mexico te laten groeien. In 1853 openden de zusters de Academie van Onze-Lieve-Vrouwen voor 300 meisjes en Lamy beloonde hen met de bouw van een kapel in neogotische stijl. 

Loretto Chapel is ontworpen door de Franse architect Antoine Mouly en hij heeft prachtige torenspitsen en glas-in-loodramen ontworpen. De kapel herbergt ook een unieke wenteltrap die volledig van hout is gemaakt en wordt ondersteund door een verborgen kolom, waardoor het lijkt of de trap in de lucht hangt. Ondertussen heeft de trap een reling gekregen waardoor het effect van ‘vrij in de lucht hangen’ iets minder is geworden.

Adres Loretto Chapel: 207 Old Santa Fe Trail, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

8. Santa Fe Opera House.

In het Santa Fe Opera House worden elke zomer verschillende opera’s gespeeld. Zo presenteert het gezelschap al sinds 1957 elke zomer opera’s – komedies, drama’s, tragedies en nog veel meer. De locatie zelf is een openluchttheater omringd door de bergketens Sangre de Cristo en Jemez. Dat betekent dat je een prachtig uitzicht hebt.

Het Opera House in Santa Fe biedt plaats aan ongeveer 2.200 toeschouwers en ligt ongeveer 13 kilometer ten noorden van het centrum van Santa Fe. Het operaseizoen loopt van juli tot augustus en omdat de opera zo populair is, moet je tickets ruim van tevoren boeken.

Tickets kunnen van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur aan de kassa worden gekocht, maar zijn ook online verkrijgbaar. Een ticket kan tussen de $ 41 en $ 200 kosten. Van eind mei tot en met augustus zijn er rondleidingen van een uur achter de schermen beschikbaar. Rondleidingen kosten $ 10 voor volwassenen en $ 8 voor kinderen.

–> Bezoek de website voor meer informatie.

Adres Santa Fe Opera House: 301 Opera Dr, Santa Fe, NM 87506, Verenigde Staten.

9. Drink een biertje in Santa Fe.

Voor een kleine stad heeft Santa Fe een aantal prachtige brouwerijen. Het begon allemaal meer dan 30 jaar geleden met Santa Fe Brewing. Tegenwoordig is die brouwerij de grootste van New Mexico en produceert ze een aantal heerlijke brouwsels, zoals bijvoorbeeld 7k IPA, Java Stout en een hele reeks andere smakelijke biertjes.

Santa Fe Brewing heeft onlangs een prachtige nieuwe bierhal geopend in hun brouwerij aan de zuidkant van de stad. Je moet zeker eens gaan kijken.

Blue Corn Brewery biedt een aantal creatieve bieren die zowel lokaal als nationaal prijzen hebben gewonnen. Ben je na deze twee brouwerijen nog niet uitgekeken, bezoek dan enkele van de andere bekroonde brouwerijen in Santa Fe. Rowley Farmhouse was de meest bekroonde brouwerij op het Great American Beer Festival van 2019.

10. Palace of the Governors en de New Mexico History Museum.

Palace of the Governors is gebouwd in 1610 en bij dit adobe-huis vond in 1680 de enige succesvolle Indiaanse opstand plaats. Tegenwoordig toont het National Historic Landmark 400 jaar geschiedenis van New Mexico, met behulp van voorwerpen zoals bijvoorbeeld een postkoets en een altaarstuk dat in 1830 gemaakt is voor een kerk in Taos.

Buiten verkopen Indiaanse ambachtslieden handgemaakte souvenirs, sieraden en houtsnijwerk. Ondertussen heeft het New Mexico History Museum (gelegen achter het Palace of the Governors) een verscheidenheid aan tentoonstellingen die het fascinerende verleden laten zien.

Palace of the Governors en het New Mexico Museum of History zijn beide dagelijks geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is $ 12 voor bezoekers en kinderen van 16 jaar en jonger kunnen gratis naar binnen. Het museum biedt van april tot oktober ook een stadswandeling aan voor $ 12.

–> Bezoek de website voor meer informatie.

Adres Palace of the Governors: 105 W Palace Ave, Santa Fe, NM 87501, Verenigde Staten.

Palace of the Governors, Santa Fe.

Waar overnacht je in Santa Fe, New Mexico?

Hoewel Santa Fe, New Mexico best groot is, bevinden veel van de bezienswaardigheden zich in het oude stadscentrum, vlakbij het historische Plaza. Dit is dan ook dé plek om te verblijven, de stad te bezoeken en de sfeer te proeven. Iets verder van het centrum verwijderd, vind je de budget hotels.

Hotels in Santa Fe, New Mexico:

In het hart van Santa Fe ligt het iconische La Fonda on the Plaza, gebouwd in 1922, en gelegen op de plaats van de eerste herberg van de stad, die hier in het begin van de 17e eeuw stond. Dit gebouw in adobe-stijl beschikt over uniek ingerichte kamers en suites, sommige met open haarden, en er is een buitenzwembad.

Twee blokken van de Plaza, vlakbij het Georgia O’Keeffe Museum, ligt het Hilton Santa Fe Historic Plaza, met een zuidwestelijke inrichting en een prachtig buitenzwembad.

De Old Santa Fe Inn, met een charmante zuidwestelijke stijl en sfeer, is een goed middenklas hotel op loopafstand van de bezienswaardigheden in het centrum van Santa Fe.

Op ongeveer 15 tot 20 minuten rijden van het stadscentrum liggen de Econo Lodge Inn & Suites en de Santa Fe Comfort Inn, beide met redelijke prijzen en comfortabele kamers.

Santa Fe, New Mexico: bezienswaardigheden in de omgeving.

Naast bovenstaande bezienswaardigheden in Santa Fe, New Mexico zijn er nog veel meer dingen te zien en te doen. Met name de omgeving van Santa Fe is het bezoeken waard, dus boek voor de zekerheid maar een extra overnachting.

11. Bandelier National Monument.

Eeuwenlang was het zuidwesten verdeeld in een aantal stadstaten die werden geregeerd door indianen. Bij het Bandelier National Monument kunnen bezoekers de overblijfselen van een van deze nederzettingen bezoeken. Aan de voet van de Frijoles canyon bevindt zich een verzameling oude grotwoningen die toebehoren aan de voorouders van het Pueblo-volk.

Je kunt de nederzetting verkennen door het verharde wandelpad door het dorp te volgen en via houten ladders de grotten in te klimmen. Na je bezoek aan het monument kun je ook nog genieten van het omliggende park, met wildlife en meer dan 70 kilometer aan wandelpaden.

Adres Bandelier National Monument: 15 Entrance Rd, Los Alamos, NM 87544, Verenigde Staten.

12. El Rancho de Las Golondrinas.

El Rancho de Las Golondrinas ligt 10 minuten ten zuiden van Santa Fe, New Mexico en is een interessante bezienswaardigheid. De ranch El Rancho de Las Golondrinas is een museum dat de geschiedenis vertelt van de voormalige Spaanse ranch die dateert uit 1710.

Dit museum heeft 33 historische gebouwen die bestaan uit huizen, maar ook schuren, kippenhokken, een winkel, een schoolgebouw en verschillende molens. 

Gidsen geven uitleg over hoe mensen hier hun leven doorbrachten, zoals door te spinnen, weven, koken, tin te smeden, op akkers te werken en er was een smid aanwezig. De ranch heeft ook traditionele kramen en organiseert het hele jaar door speciale evenementen.

Adres El Rancho de Las Golondrinas: 334 Los Pinos Rd, Santa Fe, NM 87507, Verenigde Staten.

13. Santa Fe National Forest.

Het schilderachtige Santa Fe National Forest strekt zich kilometers uit, aan het oosten van de stad. In het bos vind je rivieren, evenals meren en beken waar je kunt vissen op forel. Wandel een van de vele wandelpaden of vaar over de Rio Grande tijdens een wildwater rafting trip. In de winter bezoek je de poederachtige hellingen van Ski Santa Fe.

Santa Fe is tijdens de herfst ook prachtig, want gouden espen glinsteren in het zonlicht en 1600 kilometer aan wandelpaden leiden je naar spectaculaire natuur gebieden. Houd je ogen open voor wildlife, want elanden, herten en beren zijn in Santa Fe National Forest te spotten.

Adres Santa Fe National Forest: Hyde Park Rd, Santa Fe, NM 87506, Verenigde Staten.

14. Ga skiën in de omgeving van Santa Fe.

Als je Santa Fe tijdens de winter bezoekt, zijn er verschillende goede skigebieden in de omgeving, waarvan sommige op rijafstand van Santa Fe. Het dichtstbijzijnde skigebied is Taos Ski Valley, dat bekend staat om zijn geavanceerde pistes en bezoekers uit het hele land trekt.

Ski Santa Fe ligt op slechts 24 kilometer van de stad en toeristen die geen auto hebben, kunnen een shuttle vanaf het centrum naar dit gebied nemen. Ook handig voor de zomerperiode als je een wandeling wilt maken. Dit populaire skigebied heeft meer dan 80 pistes, met veel afwisseling. 

Het skigebied Pajarito Mountain ligt op minder dan een uur rijden van Santa Fe en heeft 45 pistes. Met minder pistes en meer ruimte is dit een favoriet skigebied voor gezinnen en beginners.

Een ander uitstekend kleiner skigebied is Sipapu Ski and Summer Resort, gelegen op iets meer dan een uur rijden van Santa Fe. Hier vinden toeristen drie terreinparken met meer dan 40 pistes, evenals recreatieve voorzieningen tijdens de zomermaanden.

Bezoek je Santa Fe, New Mexico tijdens de zomer? Dan zijn de skigebieden nog steeds een leuke bezienswaardigheid, met name om verschillende indelingen te maken.

Bandelier National Monument, Santa Fe.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Rondreis New Mexico: ontdek de schitterende bezienswaardigheden.

–> Dit wil je zien én beleven in Denver, Colorado.

–> Garden of the Gods: Ken jij dit natuurspektakel?

–> Colorado Springs: 11x superleuke bezienswaardigheden.

–> Dit zijn ze! De mooiste uitzichtpunten van de Grand Canyon.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button