Arches National ParkBezienswaardigheden AmerikaBlogBryce Canyon National ParkSalt Lake CitySt. GeorgeZion National Park

Rondreis in Utah: Ontdek de bezienswaardigheden.

Net als de meeste reizigers die naar Amerika trekken, was Utah voor ons niet de eerste bestemming waar aan we dachten bij een rondreis door de Verenigde Staten. Nee, de bezienswaardigheden van onder andere Californië, Nevada en Arizona – het voor de hand liggende rondje in het zuidwesten van Amerika – kregen voorrang.

Dat kwam puur door onwetendheid, dus toen wij ons meer verdiept hadden in Utah en de bezienswaardigheden ging de volgende rondreis naar Utah. En daar hebben we nooit spijt van gehad. Integendeel, we vonden het één van de mooiste bestemmingen in Amerika.

Als je weet wat je kunt doen en zien in Utah begrijp je wat we bedoelen. Vandaar dat we graag tips, informatie en bezienswaardigheden delen zodat jouw rondreis door Utah net zo’n groot succes wordt. Reizigers klaar? Boeken maar.

Boek een reis naar Utah

Rondreizen door Utah? Bereid je dan voor op heel veel hoogtepunten. Want met vijf indrukwekkende nationale parken, enorme zoutvlaktes, authentieke dorpjes en de typisch Mormoonse hoofdstad, gaat deze staat niet snel vervelen. 

Waarom Utah bezoeken?

Weet je waarom je Utah ‘moet’ bezoeken? Kortgezegd, omdat deze staat iets heeft wat andere staten in Amerika niet hebben. Namelijk ‘The Mighty Five’. ‘The Mighty Five’ staat voor de 5 schitterende nationale parken die Utah rijk is.

En dan hebben we het niet over zomaar wat nationale parken. Het zijn namelijk stuk voor stuk fantastisch mooie en adembenemende en tot de verbeelding sprekende parken: Zion-, Bryce Canyon-, Canyonlands-, Arches- en Capitol Reef National Park.

Kaart Utah.

kaart rondreis Utah bezienswaardigheden
Kaart van Utah.

De Amerikaanse staat Utah ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Utah grenst aan 6 andere staten, namelijk Arizona in het zuiden, Nevada in het westen, Idaho en Wyoming in het noorden en Colorado in het oosten. Daarnaast grenst Utah bij ‘Four Corners’ aan New Mexico.

De hoofdstad van de ‘Beehive State’, zoals Utah genoemd wordt, is Salt Lake City. In de staat wonen 3,25 miljoen mensen.

Rondreis Utah.

Best Deal Las Vegas en Indian Trails

Tijdens deze rondreis bezoek je onder andere ‘The Mighty Five’ van Utah: Bryce Canyon-, Zion-, Capitol Reef-, Canyonland en Arches National Park. Beter dan dit wordt het niet.

rondreis utah bezienswaardigheden capitol reef

Bezienswaardigheden Utah.

Goed dan, niet iedereen, maar bijna iedereen kent natuurlijk de bekendste bezienswaardigheden van Utah en die mogen eigenlijk ook niet ontbreken in je roadbook voor je rondreis:

 1. Zion National Park
 2. Capitol Reef National Park
 3. Bryce Canyon National Park
 4. Canyonlands National Park
 5. Arches National Park

Kortgezegd: The Mighy Five. Maar vlak onderstaande bezienswaardigheden in Utah ook niet uit:

Dead Horse Point State Park.

Dead Horse Point State Park wordt voornamelijk gekenmerkt door steile kliffen en een bijzondere rivierbocht. Het is moeilijk te bevatten hoe mooi dit park is en foto’s doen de plek nauwelijks eer aan. Je krijgt hier epische uitzichten op een prachtige canyon en de Colorado River.

En dat alles zonder toeristen, want die zijn allemaal in Arches en Canyonlands.

Lake Powell.

Pal op de grens van Arizona en Utah ligt Lake Powell. Een groot stuwmeer dat is ontstaan door de bouw van een geweldig grote stuwdam in de Colorado River. Als je tijdens je rondreis door Utah wat tijd wilt besteden aan waterrecreatie, dan is Lake Powell de ideale plek.

Lake Powell is namelijk één van de fijnste plekken in Amerika voor wateractiviteiten zoals bijvoorbeeld varen. Maak een boottocht op Lake Powell, wandel of vaar naar Rainbow Bridge National Monument, maar er zijn nog veel meer bezienswaardigheden bij het meer.

Moab.

Moab is een stad in Utah die als uitvalsbasis kan dienen voor je rondreis langs bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Arches- en Canyonlands National Park. Maar dat is niet het enige. Moab heeft meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Moab Giants.

Moab Giants is een (openlucht)museum met  verschillende exposities over de geschiedenis van dinosaurussen. Je kunt in het museum een groot aantal versteende voetafdrukken bezichtigen die miljoenen jaren geleden achtergelaten zijn door dinosauriërs.

St. George.

St. George is de snelst groeiende stad van Utah en is meer dan alleen een doorstroom locatie of overnachtingsplek tijdens je rondreis voor bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld Zion National Park.

De stad leent zich uitstekend voor familie-avonturen en heeft luxe spa’s, winkels, golfbanen en rode canyons zoals nergens anders. Met andere woorden, vissen, klimmen, canyoning, fietsen, wandelen en meer. Het kan allemaal in het prachtige St. George, Utah.

Coral Pink Sand Dunes State Park.

Coral Pink Sand Dunes State Park is een minder bekende en daardoor minder drukke uitgestrekte zandvlakte waar je je voetafdrukken kunt achterlaten in zachte zand. De rode zandduinen werden gevormd door de voortdurende erosie van de nabijgelegen zandstenen kliffen.

Coral Pink Sand Dunes State Park ligt ongeveer 25 minuten verwijderd van de stad Kanab.

Zien en doen in Utah.

 • Temple Square in Salt Lake City
 • National History Museum of Utah
 • Big Cottonwood Canyon
 • Scenic Byway 12
 • Monument Valley
 • Park City (& Skiresorts)
 • Grand Staircase-Escalante National Monument
 • Great Salt Lake
 • Bonneville Salt Flats

Steden in Utah.

De steden in het noorden van Utah die je aandoet tijdens je rondreis bieden onder andere toegang tot skigebieden, bergavonturen en uitstekende voorzieningen en bezienswaardigheden. Als je de rondreis door Utah voortzet en een paar honderd kilometer naar het zuiden gaat, krijg je een heel ander landschap en andere bezienswaardigheden te zien.

Hier kun je tot rust komen in de buitenlucht, omringd door een rood rotslandschap en onvergetelijke vergezichten (en ook wat skiën).

Nationale Parken in Utah.

Inmiddels ken jij ‘The Mighty Five’ wel. Deze nationale parken in Utah zijn bezienswaardigheden die van je rondreis een droomreis maken. Of je Zion-, Bryce-, Canyonlands-, Arches- en Capitol Reef National Park allemaal in één rondreis kunt zien, hangt onder andere af hoe lang je gaat.

Zorg er in ieder geval voor dat je van ‘The Mighty Five’ er zoveel mogelijk opneemt in je reisschema.

Zion National Park.

Velen beschouwen Zion National Park als één van de mooiste parken van het land. Fanatieke wandelaars noemen Zion ook wel ‘Hikers Paradise’ door de vele schitterende wandelroutes. Niet alleen voor wandelaars is dit park uitermate geschikt.

Met de auto rijd je namelijk over de Highway 9 dwars door het park langs fantastische hoogtepunten. Of rijd met de gratis shuttlebus de Zion Canyon Scenic Drive langs de werkelijk overweldigend mooie weg met schitterende uitzichtpunten.

Wist jij overigens dat wij een digitale reisgids aanbieden van Zion National Park? 99 pagina’s vol met tips, inspiratie en oogverblindende foto’s van bezienswaardigheden in Utah die je helpen bij het plannen van je rondreis.

Bryce Canyon National Park.

Bryce Canyon kenmerkt zich door de unieke geologische rotsformaties die door de samenwerkende krachten van vriezen en dooien zijn ontstaan. De formaties noemt men hoodoos. Deze komen ook elders voor, maar nergens ter wereld zo geconcentreerd als in Bryce Canyon.

Zoals in elk Nationaal Park is ook hier alles tot in de puntjes geregeld, zoals bijvoorbeeld gratis shuttlebussen, plattegronden, wandelroutes en overnachtingen. Park Rangers staan klaar om je te helpen en te adviseren.

Arches National Park.

Arches  vormt samen met Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef en Zion de ‘Mighty Five’ van Utah. Ze worden niet voor niets zo genoemd, want deze 5 schitterende parken zijn inderdaad machtig mooi.

Arches National Park staat bekend om de vele indrukwekkende rotsformaties in de vorm van bogen (arches). Jaarlijks trekt Arches meer dan 1,5 miljoen bezoekers die zich vergapen aan de kleurrijke bogen en wandelen op de vele wandelroutes in het park.

Canyonlands National Park.

Denk je eens in. Eindeloos diepe kloven, torenhoge plateaus, kliffen en bergpieken die zich uitstrekken over een gebied van 1.365 vierkante kilometer. Dat is kortgezegd Canyonlands, gevormd door het stromende water van onder andere de Colorado- en Green River.

Doe jezelf een plezier en haast je niet door het park. Neem in plaats daarvan de tijd en dompel jezelf onder in de natuur van Canyonlands. De kans is groot dat je zo gehecht raakt aan de plek dat je keer op keer wil terugkeren.

Capitol Reef National Park.

Terwijl Bryce en Zion gekleurde stenen en steile kliffen hebben, is het minder bezochte Capitol Reef bijna een planeet op zich. Hier krijg je het gevoel van hoe de aarde eruit zou kunnen zien, voordat het leven verscheen en er niets anders bestond dan aarde en lucht.

Naast deze 5 grootheden heeft Utah nog meer in petto voor de natuurliefhebber. National Park Service beheert namelijk meer plekken in Utah:

 • Cedar Breaks National Monument
 • Dinosaur National Monument
 • Glen Canyon National Recreation Area
 • Golden Spike National Historical Park
 • Hovenweep National Monument
 • Natural Bridges National Monument
 • Rainbow Bridge National Monument
 • Timpanogos Cave National Monument

Reisgids Utah.

Reisgids Utah

Met deze reisgids reis je door Utah als een local. Bekijk alle noemenswaardige bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld ‘The Mighty Five’.

reisgids rondreis utah

Belangrijkste wegen en Scenic Drives in Utah.

Utah staat vol met bezienswaardigheden. Op sommige plaatsen zoveel, dat je er in een enkele rit een paar dozijn ziet. Rivieren, bergen, uitkijkposten, canyons, bogen, bossen, dieren in het wild, watervallen, rode rotsen, allemaal vlak bij de openbare weg.

Als je deze Scenic Drives rijdt, vergeet je dit nooit meer.

Highway 12 (Scenic Byway 12).

Als je de bijna 192 kilometer lange weg tussen Panguitch en Torrey aflegt, krijg je een soort mini tour van Utah. De weg, ook bekend als ‘A Journey Through Time Scenic Byway’, loopt langs tal van nationale en staatsparken, waaronder Bryce Canyon National Park, Dixie National Forest, Grand Staircase-Escalante National Monument en Capitol Reef National Park.

Hoewel je de rit in vier uur kunt maken, zal het langer duren, want je zult regelmatig stoppen voor al het moois.

Mirror Lake Scenic Byway.

De bergen van Utah zijn mooi om naar te kijken, maar van bovenaf is het nog mooier. Rijd op meer dan 3.000 meter hoogte de Mirror Lake Scenic Byway, een rit van 145 kilometer van Kamas via de Uintas naar de staatsgrens van Wyoming.

Kijk hoe de Provo-rivier vanaf de wanden van de canyon naar beneden valt en kijk uit over het eindeloze bos vanaf de Bald Mountain Pass.

Potash Scenic Byway.

Misschien heb je net de Slickrock Bike Trail gefietst of door Arches gewandeld. Je bent moe, maar de rode rotsen lonken nog steeds. Breng dan een paar uur door met het rijden van deze 120 kilometer lange Scenic Byway ten noordoosten van Moab.

De weg die je langs de Colorado River Gorge naar de spookstad Cisco brengt. Stop onderweg voor de majestueuze rode rotsspitsen van Fisher Towers tegen de besneeuwde La Sal Mountains.

Flaming Gorge-Uintas Scenic Byway.

Zoals bij elke rit in Utah, geniet je tijdens deze rondreis van een fotowaardig landschap (stop zeker bij het uitzicht op Red Canyon). Maar het echte hoogtepunt van deze route is de kans om wilde dieren te spotten, waaronder herten, elanden, adelaars, wilde kalkoenen en vele andere vogelsoorten.

Dinosaur Diamond Prehistoric Highway.

Rijd waar dinosaurussen rondzwierven. Mooie stops op deze Scenic Drive zijn onder meer actieve steengroeven, backcountry-locaties en musea met botten, voetafdrukken en gereconstrueerde skeletten. De rondreis biedt ook toegang tot bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de oude Fremont-rotskunst van Nine Mile Canyon en belangrijke archeologische gebieden in Utah.

Feiten over Utah.

 • Staat sinds: 4 januari 1896
 • Hoofdstad: Salt Lake City
 • Bevolking: 3,25 miljoen
 • Oppervlakte: 219.887 km2
 • Bijnaam: Beehive State
 • Motto: Industry
 • Boom: Blauwe spar
 • Bloem: Vlindertulp
 • Vogel: Prairiemeeuw
 • Tijdsverschil: -8

Beste reistijd Utah (klimaat en weer).

De beste reistijd voor een rondreis langs de bezienswaardigheden van Utah is van juni tot en met september. In deze periode zijn de temperaturen in Utah aangenaam daarnaast en valt er in deze periode weinig neerslag.

Utah heeft een landklimaat. De gemiddelde temperaturen in Utah en wanneer de meeste regen of sneeuw valt, zie je in onderstaand overzicht.

janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
1 ºC2 ºC8 ºC12 ºC18 ºC26 ºC28 ºC26 ºC23 ºC14 ºC7 ºC1 ºC
13
mm
15
mm
17
mm
13
mm
16
mm
10
mm
40
mm
40
mm
22
mm
17
mm
8
mm
17
mm
gemiddelde temperaturen en neerslag in Utah

De tijd in Utah (hoe laat is het in Utah).

Hoe laat is het in Utah? In Utah is het 8 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd valt Utah in de tijdzone UTC -6 en in de wintertijd in UTC -7.

Hierop bestaan twee uitzonderingen. Ten eerste tussen de tweede en laatste zondag van maart. Ten tweede  tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november. In die perioden is het 7 uur vroeger in Utah.

Interessante weetjes over Utah.

Arches National Park in het zuidoosten van Utah bevat meer dan 2.000 natuurlijke rotsbogen. De breedste, bekend als de landschapsboog, strekt zich uit over maar liefst 100 meter van de ene naar de andere kant.

rondreis utah bezienswaardigheden landscape arch
Landscape Arch in Utah

Ervaring Utah.

Onze rondreis door Utah zullen wij niet snel vergeten door bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de avontuurlijke Zion Overlook Trail, het overweldigende Salt Lake City en robuuste Bryce Canyon National Park.

Wat we ook als zeer prettig ervaren hebben, is dat Utah de ideale staat is voor een roadtrip door Amerika. De veelzijdigheid van Utah met de goede balans tussen natuur en steden vonden wij ideaal. Het geweldige gevoel van vrijheid dat wij kregen is niet te evenaren.

Fotogalerij Utah.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Salt Lake City: dit zijn de beste ontbijt hotspots van de stad.

–> Utah, de meest veelzijdige staat van Amerika.

–> Gevonden! De beste hotels bij Bryce Canyon National Park.

–> Hole N” The Rock. Een groot gat vlakbij Moab.

–> Dit zijn ze! De leukste wandelroutes in Bryce Canyon.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button