Bezienswaardigheden AmerikaBlogSavannah

Rondreis in Georgia: ontdek de bezienswaardigheden.

Toeristen uit Nederland denken bij een rondreis door Amerika niet direct aan de staat en de bezienswaardigheden in Georgia. Onbekend maakt namelijk onbemind en dat geldt in dit geval zeker voor de Amerikaanse staat Georgia.

Maar Georgia heeft alles wat een toerist zich wenst. Zoals bijvoorbeeld de uitlopers van de Appalachen in het noorden, het bruisende Atlanta en het historische Savannah. Maar ook de kust van Georgia, met onder andere de verschillende eilanden, heeft veel te bieden.

Inmiddels een beetje nieuwsgierig geworden? Dan wil jij vast en zeker meer weten van Georgia, de historie en de bezienswaardigheden? Dat gaan we je vertellen, want in dit artikel lees je alles over de staat Georgia en de bezienswaardigheden die je tijdens een rondreis kunt zien.

Boek een reis naar Georgia

Atlanta, de hoofdstad van Georgia, is de stadspoort naar het diepe zuiden en biedt gemakkelijke toegang tot een breed scala aan plaatsen om te bezoeken.

Waarom Georgia bezoeken?

Waarom zou je tijdens een rondreis door Amerika Georgia bezoeken, want wat is er nu anders aan de bezienswaardigheden ten opzichte van andere staten in Amerika?

Met grote en kleine steden, de zuidelijke charme, een diverse bevolking, bloeiende kunst en cultuur en een gevarieerd landschap van bergen tot stranden en alles daartussen, is Georgië veel meer dan zijn beroemde perziken.

Kaart Georgia.

Kaart rondreis georgia bezienswaardigheden
Kaart van Georgia.

De Amerikaanse staat Georgia ligt in het zuiden van de Verenigde Staten. De hoofdstad, van de grootste staat ten oosten van de Mississippi, is Atlanta. Georgia is redelijk dicht bevolkt, want het heeft 10,7 miljoen inwoners. Georgia grenst aan 5 andere Amerikaanse staten. Namelijk Alabama in het westen, Tennessee en North Carolina in het noorden, South Carolina in het oosten en Florida in het zuiden.

Rondreis Georgia.

Rondreis door Georgia

Je reis begint in de metropool Atlanta, bekend om de Coca Cola fabriek, waar je een rondleiding kunt krijgen. Savannah en Charleston. Beide sfeervol en met prachtige koloniale huizen, jazz-cafétjes, restaurantjes, galeries en bijzondere winkeltjes. Niet voor niks ook vaak gebruikt als decor in films. Wijst jij bijvoorbeeld dat het bankje van Forrest Gump in Savannah staat?

rondreis georgia bezienswaardigheden savannah

Bezienswaardigheden Georgia.

De bezienswaardigheden die je tijdens een rondreis door Georgia kunt bewonderen, zijn erg divers. Als je van natuur houdt, dan kun je bijvoorbeeld in de nationale- en staatsparken terecht. Maar houd je van historie, cultuur of steden, ook dan heeft Georgia hier voldoende bezienswaardigheden te bieden. En zelfs voor toeristen die van de kust, zee of het strand houden, is Georgia ideaal. Kortom: Georgia heeft het allemaal.

Een paar voorbeelden van bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis door Georgia niet mag missen zijn onder andere:

Savannah Historic District.

Het Savannah Historic District ligt in het hart van de stad. Je vindt hier maar liefst 22 parkjes vol gigantische eikenbomen bedekt met Spaans mos. Daarnaast heeft Historic District vele musea, galerijen, cafés en restaurantjes met typische gerechten van het diepe zuiden.

Bekijk de historische huizen en de huizen van de beroemdste generaals van het zuiden. Bezoek de gebouwen uit de oorlogsjaren rond 1860 en kom in het Savannah Historic District meer te weten over het rijke verleden van de stad.

Georgia Aquarium.

Het Georgia Aquarium is één van de grootste aquariums ter wereld. Als je in Atlanta bent, mag je deze bezienswaardigheid niet overslaan tijdens je rondreis door Georgia. Dit fascinerende en magische aquarium beschikt over veel verschillende dieren. Denk hierbij aan dieren zoals bijvoorbeeld beluga-walvissen, walvishaaien, mantaroggen en pinguïns.

Maar ook haaien, zeeotters en zelfs dolfijnen en nog veel meer. Het Georgia Aquarium biedt zeven permanente tentoonstellingen, met dieren die leven in meer dan 37 miljoen liter water.

Cumberland Island.

Cumberland Island is het grootste en meest zuidelijke barrière-eiland van Georgia en biedt bezoekers meer dan 43 kilometer aan afgelegen witte zandstranden. Op het eiland lopen wilde paarden en andere dieren vrij rond door de ruïnes en langs het strand.

Het meest intrigerende deel van Cumberland Island is de rijke geschiedenis. Ooit was het een plantage met slaven, gevolgd door een winterverblijf voor de rijke Carnegie-familie.

Cumberland Island ligt net voor de kust van de stad St. Marys en is alleen bereikbaar per veerboot. Reserveren voor de veerboot wordt aanbevolen.

World of Coca-Cola.

Midden in het bruisende centrum van Atlanta, vlak bij het Georgia Aquarium en het CNN Center, vind je World of Coca-Cola. Dit is een permanente tentoonstelling waarin de geschiedenis en de reclames van de Coca-Cola Company centraal staan.

Breng de dag interactief door met meerdere exposities, leer over de legendarische geschiedenis van het iconische drankenmerk en proef meer dan 100 verschillende dranken van over de hele wereld. Proost!

Zien en doen in Georgia.

Maar zoals gezegd, is er meer te zien en te doen in Georgia. Een selectie van bezienswaardigheden in Georgia:

 • Atlanta
 • Chattahoochee-Oconee National Forest
 • Stone Mountain
 • CNN Center
 • National Center for Civil and Human Rights
 • Centennial Olympic Park & Sky View Atlanta
 • David J. Senier CDC Museum
 • Tallulah Gorge State Park
 • Arabia Mountain
 • Okefenokee National Wildlife Refuge
 • Roosevelt’s Little White House
 • Etowah Indian Mounds
 • Jekyll Island
 • Providence Canyon State Park
 • Rock City
 • Golden Isles
 • Panther Creek Falls
 • Roll’s Head Trail
 • Old Car City

Steden in Georgia.

Wereldsteden en charmante kleine dorpen. Georgia staat er namelijk bekend om. De steden en dorpen die je tijdens je rondreis door deze Amerikaanse staat bezoekt, hebben talloze bezienswaardigheden. Maar welke steden in Georgia bezoek je dan?

Nou, de keuze is reuze. Een kleine ‘must-see’ selectie van enkele iconische steden in het zuiden:

 • Atlanta
 • Savannah
 • Augusta
 • Columbus
 • Athens
 • Helen
 • St. Marys
 • LaGrange
 • Greensboro
 • Fayetteville
 • Dahlonega
 • Lookout Mountain
See Seven States Scenic Overlook
See Seven States Scenic Overlook, Lookout Mountain, Georgia.

Nationale Parken in Georgia.

Net als andere Amerikaanse staten heeft ook Georgia Nationale Parken en Monumenten. National Park Service beheert maar liefst 11 plaatsen in Georgia. Daarnaast heeft Georgia ook veel State Parken. Kortgezegd: er is veel te zien en te doen in de natuur van Georgia.

Cumberland Island National Seashore.

Cumberland Island is het grootste en meest zuidelijke barrière-eiland van Georgia. Je vindt hier onder andere ongerepte bossen, stranden en brede moerassen. Inboorlingen, missionarissen, tot slaaf gemaakte Afro-Amerikanen en rijke industriëlen liepen allemaal rond op Cumberland Island.

Martin Luther King, Jr. National Historical Park.

Met een visie die de wereld veranderde en een stem die echoot door de tijd, was Dr. Martin Luther King, Jr. één van de meest invloedrijke mensen in de Amerikaanse geschiedenis. Hij leverde de ultieme strijd voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen.

Een van de beste plaatsen om over Dr. King’s leven te leren is Martin Luther King, Jr. National Historical Park in Atlanta, Georgia.

Appalachian National Scenic Trail.

De Appalachian Trail is een wereldberoemde wandelroute van meer dan 3.500 kilometer. De Trail loopt door maar liefst 14 Amerikaanse staten. De trail begint of eindigt in Georgia, afhankelijk van de richting waarin je loopt. Het deel van de Appalachian Trail in Georgia is maar liefst 122 kilometer lang.

Volgens sommigen is het deel van de Appalachian Trail in Georgia één van de mooiste stukken van de hele wandeling.

Naast de drie hierboven genoemde Nationale Parken in Georgia zijn onderstaande Nationale Parken, inclusief de bezienswaardigheden, ook zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis.

 • Andersonville National Historic Site
 • Chattahoochee River National Recreation Area
 • Chickamauga & Chattanooga National Military Park
 • Fort Frederica National Monument
 • Fort Pulaski National Monument
 • Jimmy Carter National Historical Park
 • Kennesaw Mountain National Battlefield Park
 • Ocmulgee Mounds Nastional Historical Park

Reisgids Georgia.

De populairste reisgidsen van Georgia

Ga tijdens je rondreis van de gebaande paden en ontdek onder andere bezienswaardigheden die niet iedereen kent. Als je niet van doorsnee houdt, zit je met deze reisgidsen zeker goed.

kaart georgia

Belangrijkste wegen en Scenic Drives in Georgia.

Tussen de steden, overweldigende natuur, stranden en bossen door lopen een aantal fantastisch mooie wegen. De zogenaamde Scenic Drives die je door schilderachtige landschappen, kronkelige bergwegen en strandwegen leiden. De Scenic Drives zijn bezienswaardigheden op zich die je tijdens je rondreis door Georgia kunt zien.

Een kleine selectie van de belangrijkste en mooiste Scenic Drives in Georgia hebben wij voor je op een rij gezet.

Lookout Mountain Parkway & Scenic Highway: De Lookout Mountain Parkway is een schilderachtige autoroute van 150 kilometer. De route strekt zich uit over drie Amerikaanse staten. De weg loopt namelijk van Gadsden, Alabama door Georgia naar Chattanooga, Tennessee.

Tijdens je rondreis door Georgia zie je op de Parkway allerlei bezienswaardigheden. Zoals bijvoorbeeld watervallen, canyons, prachtige uitzichten en unieke steden en dorpen. Maar je ziet er ook veel State – en Nationale Parken, reservaten en nog veel meer natuurlijke wonderen.

Cohutta-Chattahoochee Scenic Byway: Een rondreis langs de Cohutta-Chattahoochee Scenic Byway biedt uitzicht op de natuurlijke schoonheid en historische bezienswaardigheden van noordwest Georgia. Winkel onder andere in de binnenstad van Dalton en Chatworth en eet bij lokale restaurants.

Andere Scenic Drives (inclusief de bezienswaardigheden) die de moeite waard zijn om tijdens je rondreis door Georgia te rijden zijn:

 • Coastal Highway US 17
 • Woodpecker Trail
 • Russel-Brasstown Scenic Byway
 • Meriwether-Pike Scenic Byway
 • Enduring Farmlands Georgia Scenic Byway
 • Altamaha Historic Scenic Byway
 • Historical Dixie Highway 
 • Historic Effingham-Ebenezer Scenic Byway,
 • Historic Piedmont Scenic Byway 
 • Monticello Crossroads Scenic Byway 
 • South Fulton Scenic Byway
 •  Ridge & Valley Scenic Byway

Feiten over Georgia.

 • Staat sinds: 2 januari 1788
 • Hoofdstad: Atlanta
 • Bevolking: 10,7 miljoen
 • Oppervlakte: 153.909 km2
 • Bijnaam: Peach State of Empire State of the South
 • Motto: Wisdom, Justice and Moderation
 • Boom: Live Oak (quercus virginiana)
 • Bloem: Cherokee Rose
 • Vogel: Brown Trasher (Rosse spotlijster)
 • Tijdsverschil: -6

Beste reistijd Georgia (klimaat en weer).

De beste reistijd voor een rondreis langs de bezienswaardigheden van Georgia, Amerika is van maart tot en met oktober. In deze periode variëren de temperaturen van aangenaam tot heet. Daarnaast valt er in Georgia in die periode amper neerslag.

Georgia heeft een warm zeeklimaat. Dat betekent dat de zomers warm en vrij vochtig zijn. De winters zijn daarnaast over het algemeen vrij mild. Dat geldt niet voor de hele staat, want landinwaarts kan het in de periode van november tot en met maart namelijk vriezen. De beste reistijd voor Georgia ligt dus grotendeels in de zomer.

Het gemiddelde klimaat, temperaturen en neerslag van Georgia vind je in onderstaand schema.

janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
14 ºC16 ºC20 ºC24 ºC28 ºC31 ºC32 ºC32 ºC29 ºC25 ºC19 ºC16 ºC
22
mm
19
mm
19
mm
29
mm
24
mm
31
mm
33
mm
31
mm
20
mm
18
mm
26
mm
35
mm
gemiddelde temperaturen en neerslag in Georgia.

De tijd in Georgia (hoe laat is het in Georgia).

Wat is de tijd in Georgia? Hoe laat is het in Georgia? In de Amerikaanse staat Georgia is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Georgia valt in de wintertijd in de tijdzone UTC -5 en in de zomertijd in UTC -4.

Hierop bestaan twee uitzonderingen. Ten eerste tussen de tweede en laatste zondag van maart. Ten tweede tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november. Hoe zit het in deze perioden met de tijd in Georgia? Het is dan namelijk 5 uur vroeger dan in Nederland.

Interessante weetjes over Georgia.

Nadat in Atlanta een verbod op alcoholische dranken was uitgevaardigd, bedacht apotheker John Pemberton in 1886 in Atlanta, Georgia het inmiddels wereldberoemde drankje Coca Cola. In Atlanta kun je onder andere de geschiedenis van Coca-Cola beleven in de World of Coca-Cola.

Dit is een erg leuke bezienswaardigheid in Georgia die je tijdens je rondreis kunt bezoeken.

Ervaring Georgia.

Wij kwamen eigenlijk geheel onverwacht terecht in Georgia, omdat we tegen wel heel erg goedkope vliegtickets naar Atlanta aan liepen. We kochten deze zonder blikken of blozen. Vanuit Atlanta planden we toen een rondreis langs onder andere de bezienswaardigheden van Georgia.

Onze ervaring met Georgia is dat deze staat erg veelzijdig is qua landschap en steden. Bossen, strand, plantages, bergen en een enorm rijke historie. Wij genoten bijvoorbeeld erg van ons bezoek aan het historische Savannah. Daarnaast vonden wij World of Coca-Cola in Atlanta ook interessant, maar ook de natuur was zeer imposant.

Georgia heeft wat ons betreft een geweldige mix van alles. Onder andere een heerlijk klimaat, stranden, pittoreske kustplaatsen en schitterende natuur. Maar ook geweldige steden en een rijke historie. Wat wil je nog meer?

Fotogalerij Georgia.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Dit kun je allemaal zien en doen in de Great Smokey Mountains

–> 15 geweldige bezienswaardigheden in Savannah, Georgia.

–> Een geweldige rondreis door de zuidelijke staten van Amerika.

–> Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Nashville, Tennessee.

–>7 prachtige Scenic Drives (routes) in Yellowstone.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button