Bezienswaardigheden AmerikaBlogNationale ParkenPetrified Forest National Park

Bezoek Petrified Forest National Park en de bezienswaardigheden.

Petrified Forest National Park en de bezienswaardigheden was voor ons een klein cadeautje. Voor we het park bezochten stelde we ons namelijk een dorre woestijn en een paar oude, versteende boomstronken voor. Maar in plaats daarvan werden we getrakteerd op de kleurrijke heuvels van de Painted Desert, prachtige versteende bomen en wandelpaden waar je geen mens tegenkwam.

Een bezoek aan Petrified Forest National Park en de minimale bezienswaardigheden die je in het park tegenkomt, is als een stap terug in de tijd. De versteende boomstammen dateren van honderden miljoenen jaren geleden, uit een tijd dat de Verenigde Staten weelderig en vruchtbaar was.

Petrified Forest National Park is klein, dus je hebt maar een paar uur nodig om het park te bezoeken. Als je het park bezoekt, krijg je 2 voor de prijs van één: het Petrified Forest National Park én de Painted Desert. De meeste bezienswaardigheden in Petrified Forest National Park zijn vanuit de auto te zien. Maar er zijn een aantal plaatsen waar je kunt uitstappen om een korte of langere wandelingen te maken.

Camper huren in Amerika.

Plan jouw rondreis door Amerika! Je campervakantie begint hier.

Petrified Forest National Park.

Petrified Forest National Park en de bezienswaardigheden liggen in de staat Arizona. Vanaf Petrified Forest National Park duurt het ongeveer 3 tot 3,5 uur om naar Phoenix en Grand Canyon National Park te rijden. 

Het Petrified Forest National Park bestaat uit twee delen. Het park dankt zijn naam aan het versteende hout dat door het park verspreid ligt. De hoogste concentratie van dit hout bevindt zich in het zuidelijke deel van het park. In de noordelijke helft liggen de kleurrijke heuvels van de Painted Desert. 

Het bezoekerscentrum bevindt zich bij de noordelijke ingang. Petrified Forest National Park is overigens het enige nationale park in de Verenigde Staten waar Route 66 doorheen loopt. Er wordt niet gekampeerd in het park en er zijn geen hotels of lodges in Petrified Forest National Park waar je kunt overnachten.

Petrified Forest National Park is niet 24 uur per dag geopend. Als je voor of na de openingstijden arriveert, kun je het park niet in. De openingstijden verschillen per seizoen. Het grootste deel van het jaar gaat het park om 7:00 uur open en sluit het om 19:00 uur, met beperkte openingstijden tijdens de wintermaanden.

Om het park te betreden betaal je $ 25 per auto of je toont de America the Beautiful Pass en betreedt het park “gratis”. In het park vind je 7 goed onderhouden wandelpaden, waarvan sommige verhard zijn.

Petrified National Forest Park, ingang.

Het ontstaan van Petrified Forest National Park.

De omgevallen, versteende bomen die dit nationale park zijn naam geven, dateren van 225 miljoen jaar geleden. 

In die tijd lag dit gebied nabij de evenaar op het supercontinent Pangea. Nadat de enorme bomen waren omgevallen, werden ze bedolven door rivieren. Het rivierwater dat de bomen vervolgens verzadigde, bevatte mineralen. Deze mineralen vormden langzaam kwartskristallen, die het organische materiaal van de bomen vervingen. 

60 miljoen jaar geleden tilden tektonische bewegingen van de aardkorst het Colorado-plateau op. Terwijl het land werd opgetild, werden rotslagen weggeërodeerd, waardoor deze versteende bomen aan de oppervlakte kwamen.

Als je naar de oude bomen kijkt, zie je nog steeds de ringen, maar in plaats van naar hout kijk je naar kleurrijke kwartskristallen. IJzer, mangaan en koolstof geven de kleur aan het versteende hout. 

Bezienswaardigheden Petrified Forest National Park.

Zoals al eerder gezegd, kun je vanuit de auto veel van de bezienswaardigheden van Petrified National Forest Park zien, maar stap gewoon uit de auto en maak ook een paar leuke wandelingen in het park.

Deze lijst van bezienswaardigheden begint bij de noord-ingang, bij het Painted Dessert Visitor Center en eindigt bij de zuidelijke ingang. Je kunt de bezienswaardigheden ook omdraaien als je het park via het noorden binnenrijdt.

1. Tiponi Point.

Dit is een korte stop en je eerste blik op de kleurrijke woestijnheuvels. Dit uitkijkpunt bevindt zich net voorbij het Painted Desert Visitor Center.

2. Painted Desert Rim.

Niet echt een bezienswaardigheid in Petrified National Forest Park, maar een korte wandeling. Dit korte wandelpad (1,6 kilometer heen en terug) begint bij Tawa Point en eindigt bij de Painted Desert Inn en Kachina Point. Het wandelpad is vlak en geeft je een aantal mooie uitzichten over de woestijn. 

Dit wandelpad loopt langs de weg. Als het te warm is of als je wat tijd wilt besparen, sla dan het wandelpad over en rijd in plaats daarvan naar Tawa Point en Kachina Points. Je krijgt nog steeds een mooi uitzicht zonder de wandeling te maken.

3. Painted Desert Inn.

Dit nationale historische monument is meer dan 100 jaar oud. De Painted Desert Inn was ooit een hotel en restaurant, maar tegenwoordig is het een museum dat over de geschiedenis van het gebied en Route 66 gaat.

4. Uitkijkpunten.

Na Painted Desert Inn kom je een vijftal uitkijkpunten tegen. Al deze uitkijkpunten zijn een bezoekje waard, maar geven eigenlijk ook allemaal hetzelfde beeld. Namelijk een blik op de kleurrijke woestijn. Beslis bij welk uitkijkpunt je wilt stoppen of maak een korte stop bij allemaal.

 • Chinde Point
 • Pintado Point
 • Nizhoni Point
 • Whipple Point
 • Lacey Point

5. Route 66.

Net voordat Petrified Forest Road Route 40 oversteekt, zie je een kleine parkeerplaats, waar een oude auto staat geparkeerd. Een oude Studebaker truck. Bij dit punt zie je ook het oude wegdek van Route 66 en een rij oude telefoonpalen. Een bezienswaardigheid in Petrified National Forest Park, waar je echt een foto mag maken.

Stop Route 66.

6. Puerco Pueblo.

Meer dan 700 jaar geleden bouwden ongeveer 200 Pueblo-mensen op deze plek een dorp. Je kunt nog steeds de fundamenten van de gebouwen zien. Verwacht niet te veel van deze stop, want je ziet enkele de onderkant van de overgebleven woningen.

Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar de opgravingen.

7. Newspaper Rock.

Ongeveer 100 meter na Puerco Pueblo vind je een zijweg naar het uitkijkpunt Newspaper Rock. Vanaf dit punt zie je een aantal rotsen met daarop meer dan 600 rotstekeningen, gemaakt door het Pueblo-volk. Je kunt de rotstekeningen alleen vanaf het uitkijkpunt zien. Je mag hier niet van het wandelpad af om de tekeningen van dichterbij te bekijken.

8. The Tepees.

Als je Petrified Forest Road afrijdt, kom je door een van de meest unieke en kleurrijke delen van het park, de Tepees. De weg kronkelt en draait door het landschap en links en rechts van je zie je tientallen gestreepte bergen. De kleuren variëren van rood, wit, oranje naar geel.

9. Historic Blue Forest Trailhead.

Dit was onze favoriete bezienswaardigheid en wandeling in Petrified Forest National Park. De Historic Blue Forest Trailhead is een bijzondere wandelingen in het park. Het wandelpad is ongeveer 5 kilometer (heen en terug) en voert je door het Blue Mesa-gebied van het park. 

Dit is een prachtig deel van Petrified Forest National Park. In dit kleine deel van de badlands zijn de heuvels gestreept met blauwe, roze, grijze en paarse kleuren. Het wandelpad klimt en daalt door de heuvels en de uitzichten veranderen voortdurend. Onderweg zie je verspreid over de heuvels veel versteend hout. 

Op de dag dat wij deze wandeling deden, hadden wij het wandelpad helemaal voor onszelf.

10. Blue Mesa Trailhead.

De Blue Mesa Trailhead is een Loop (rondje) van ongeveer 1,6 kilometer door het Blue Mesa-gebied van het park. Met een verhard wandelpad en een grote parkeerplaats is dit een populaire bezienswaardigheid in Petrified Forest National Park.

Wij hebben zowel de Historic Blue Forest Trailhead als de Blue Mesa Trailhead gelopen. Beide wandelingen geven je een vergelijkbaar uitzicht, dus als je weinig tijd hebt, maak dan en keuze uit een van de twee wandelingen. Als je het leuk vindt om een ​​iets langere wandeling te maken, kies dan voor de Historic Blue Forest Trailhead.

Om bij Blue Mesa Trailhead te komen, sla je de Blue Mesa Scenic Road in. Deze weg is ongeveer 3,5 kilometer lang en heeft verschillende mooie uitzichtpunten.

TIP: Als je ervoor kiest om de Historic Blue Forest Trailhead te wandelen in plaats van de Blue Mesa Trailhead, is het toch de moeite waard om de Blue Mesa Scenic Road te rijden. De uitzichtpunten op deze weg zijn namelijk prachtig.

Blue Mesa Trailhead.

11. Agate Bridge.

Agate Bridge is je volgende stop aan de Petrified Forest Road. Bij dit punt heb je een weids uitzicht en zie je een 33 meter lange versteende brug die een geul overspant. 

Oorspronkelijk lag de massieve versteende boomstam op de grond, maar door eeuwen van overstromingen en erosie ontstond er een geul en een natuurlijke brug onder de versteende boomstam.

Maar in 1911 ondersteunden natuurbeschermers, bang dat de brug zou instorten, de omgevallen versteende boom met beton en gemetselde pilaren. Nu is de Agaat brug niet echt een Agaat brug meer, maar meer een versteende boomstam die bovenop een betonnen brug ligt. Niet echt een heel indrukwekkende bezienswaardigheid in Petrified Forest National Park.

12. Jasper Forest.

Dit uitkijkpunt kijkt uit over Jasper Forest en heeft de grootste collectie aan versteend hout in het park. Je kunt op dit punt een wandeling maken, waar je van de wandelpaden afwijkt, Jasper Forest Trail genaamd. Wij liepen zo’n 800 meter, maar hebben ons toen omgedraaid, omdat we het niet heel spectaculair vonden.

13. Crystal Forest Trailhead.

Een leuke stop in het park, omdat je hier superveel versteend hout ziet liggen. Bij dit uitkijkpunt kun je een wandeling maken. Het is een kleine Loop van ongeveer 1 kilometer en tijdens je wandeling kom je verschillende gigantisch, grote versteende boomstammen tegen. Je struikelt er bijna over.

14. Agate House.

Agate House is een pueblo-huis dat 700 jaar geleden werd gebouwd van versteend hout. Om hier te komen, is het ongeveer 3,2 kilometer lopen (heen en terug) vanaf de parkeerplaats bij het Rainbow Forest Museum. Je wandelt via een verhard grindpad tussen rotsen, grassen en versteende boomstammen.

Eenmaal bij het huis aangekomen, heb je ook een mooi uitzicht op de omgeving. Het huis zelf is niet meer volledig intact, maar je kunt nog wel door een ‘raampje’ naar binnen gluren.

15. Giants Logs.

Aan de overkant van de parkeerplaats bij Agate House vind je Giants Logs. De naam zegt het al, hier zie je mega grote verharde boomstammen. Vanaf de parkeerplaats wandel je via de Giants Log Trail rond de grootste boomstammen in het park.

Je kunt de hele Loop wandelen of bij het begin direct naar links lopen, waar je enorme boomstammen achter het Rainbow Forest Museum ziet. Het is even dringen geblazen, want iedereen wil hier met de grote boomstammen op de foto.

16. Rainbow Forest Museum.

Bij Giants Log en het Agate House vind je ook het Rainbow Forest Museum. Dit kleine gebouw doet dienst als bezoekerscentrum en museum. Leer hier alles over versteende boomstammen en vergeet ook de tentoonstellingen over dinosaurussen niet te bezoeken.

Rainbow Forest Museum is de laatste (of eerste) bezienswaardigheid in Petrified Forest National Park voordat je de zuidelijke ingang verlaat.

Agate House, Petrified Forest National Park.

Ik heb maar weinig tijd.

Als je weinig tijd hebt, of alleen de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien, dan zijn dit vijf uitstekende plekken om te stoppen in Petrified Forest National Park: 

 • Painted Desert Rim
 • The Tepees
 • Historic Blue Mesa Trailhead of Blue Forest Trailhead
 • Blue Mesa Scenic Road 
 • Crystal Forest
 • Giants Log

Halve tot hele dag: als je alles doet wat in dit artikel staat, dan ben je ongeveer een halve tot één dag in het park aanwezig, afhankelijk van hoe snel je alles bezichtigt. 

Van 9:00 tot 17:00 uur kun je eten krijgen bij de Painted Desert Diner, die naast het bezoekerscentrum bij de noordelijke ingang ligt. Wij raden aan om snacks of een lunch mee te nemen, zodat je niet terug hoeft te rijden naar het restaurant. 

Er zijn ook restaurants in Holbrook, maar het duurt ongeveer 30 minuten om van het park naar Holbrook te rijden.

Overnachten in de buurt van het park.

Wij bezochten Petrified National Forest Park op weg naar Sedona en verbleven in het stadje Holbrook in Brad’s Desert Inn. Een eigenzinnig, karaktervolle motel, direct aan de historische Route 66.

Holbrook ligt het dichtst bij Petrified Forest National Park en is een goede plek om te overnachten. Holbrook was ooit een bloeiende stad in de gloriedagen van Route 66.

Verschillende van de oudere hotels, motels en restaurants zijn er nog steeds, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld in de grote hotelketens Best Western en Days Inn te overnachten.

Wees er snel bij, want Holbrook is een klein plaatsjes en alles is snel volgeboekt.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Een rondreis door Arizona. Dit zie je en doe je in de avontuurlijke staat Arizona.

–> Grand Canyon National Park: Van uitkijkpunten tot overnachtingsplaatsen.

–> Superleuke bezienswaardigheden van de stad Phoenix op een rij.

–> De geheime parken en bezienswaardigheden van Sedona.

–> Sequoia National Park heeft ook schitterende bomen.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button