BlogSteden Florida

Orkanen Florida.

Ga je op vakantie naar Florida? Wees je er dan van bewust dat Florida in een gebied ligt waar orkanen en tropische stormen voorkomen. Wij zijn meerdere malen op vakantie naar Florida geweest en het is voorgekomen dat wij onze vakantie volledig moesten omgooien, omdat er een orkaan richting Florida kwam.

Florida wordt eens in de zoveel jaar getroffen door een orkaan.

Kun je tijdens het orkaanseizoen dan wel naar Florida op vakantie gaan? Tja, dit is een lastige vraag, want hoe groot is de kans dat je in Florida te maken krijgt met een orkaan? Eigenlijk is de kans vrij klein, want ondanks dat Florida vaak in de buurt ligt van de koers van een orkaan is het aantal keren dat Florida getroffen is door een orkaan minder dan je denkt.

Florida wordt eens in de zoveel jaar getroffen door een orkaan en als Florida dan getroffen wordt, is het nooit de hele staat, maar meestal een klein deel van Florida. De kans dat het deel van Florida, waar jij op dat moment op vakantie bent, getroffen wordt, is zelfs tijdens het orkaan seizoen heel klein.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Orkanen Florida.

Wat is nu eigenlijk een Orkaan? Een orkaan is een benaming voor een tropische cycloon. Dat is een storm die windkracht 12 bereikt op de schaal van Saffir en Simpson. Men spreekt dus van een orkaan als er sprake is van minimaal windkracht 12 en de gemiddelde windsnelheid moet gedurende minimaal 10 minuten boven de 118 kilometer per uur uitkomen.

Orkanen die een gemiddelde doorsnee van 500 tot 1500 kilometer hebben, kunnen delen van Florida treffen. Per jaar ontstaan er gemiddeld tussen de vijf en twintig orkanen in Florida. Waarvan er gemiddeld drie tot vijftien met orkaankracht aan land komen.

De kans dat een orkaan heel Florida raakt is vrij klein, omdat de staat erg groot is en het hart van een orkaan slechts enkele tientallen kilometers groot is. Wel kunnen delen van Florida, gedurende het orkaanseizoen, last hebben van tropische depressies of restanten van orkanen die voor veel regen en wind zorgen.

orkaan florida zee wolken cycloon

 

 

Wanneer is het orkaanseizoen in Florida?

Het orkaanseizoen in Florida loopt officieel van 1 juni tot en met 1 december. Tijdens deze periode kunnen op de Atlantische Oceaan zware depressies ontstaan boven het warme zeewater tussen Afrika en Amerika. Deze tropische depressies, die zich in westelijke richting bewegen richting het Caribisch gebied en Noord-Amerika, kunnen uitgroeien tot tropische stormen of zelfs tot orkanen.

De grootste kans op een orkaan in Florida is in de maanden augustus, september en oktober. Omdat depressies, die mogelijk tot orkanen uit kunnen groeien, al in een vroeg stadium zichtbaar zijn, kan er al redelijk ver vooraf worden gezien of er een kans is dat er ook daadwerkelijk een orkaan ontstaat.

Omdat depressies zich gewoonlijk vrij traag bewegen, duurt het ook vaak dagen voordat ze daadwerkelijk bij het Caribisch gebied aankomen. Het pad van de orkaan is dan wel met redelijke nauwkeurigheid te voorspellen.

 

Maatregelen tijdens een orkaan in Florida.

Ben je op vakantie in Florida en er bestaat een kans dat er een orkaan aankomt dan word je hierover tijdig ingelicht door de autoriteiten. Op basis van alle beschikbare informatie zal men zich in Florida klaarmaken voor een mogelijk treffen met een orkaan.

Deze maatregelen bestaan hoofdzakelijk uit bijvoorbeeld het dichttimmeren van ramen en deuren en het verwijderen van spullen die niet wind bestendig zijn. Mensen kopen extra voedsel en benzine in en er worden extra slaapplaatsen ingericht voor eventuele slachtoffers of daklozen.

Evacueren gebeurt pas als er een redelijk grote kans is dat een orkaan Florida treft en deze tevens een verwoestende kracht heeft. Individueel kunnen sommige hotels al op eigen houtje beslissen om gasten tijdelijk ergens anders onder te brengen.

 


Regel je reis naar Amerika.

 

 

 Reizen

 

Vliegverkeer tijdens een orkaan in Florida.

Wanneer er een orkaan of tropische storm in Florida dreigt, kan men beslissen om het vliegveld tijdelijk te sluiten voor al het vliegverkeer of een aantal landingen en dalingen te beperken. Hierdoor is er een kleine kans dat tijdens het orkaanseizoen je vlucht vertraagd of zelfs geannuleerd wordt. Zoals ik al aangaf, is de kans niet heel groot, maar wel aanwezig.

Ga je in de maanden augustus, september en oktober op vakantie naar Florida houdt er dan rekening mee dat delen van Florida, gedurende het orkaanseizoen, af en toe last kunnen hebben van tropische depressies of restanten van orkanen die voor regen en wind kunnen zorgen.

 

Orkaan Katrina. 

Je hoort eigenlijk bijna nooit over dodelijke slachtoffers of gewonden als gevolg van een orkaan in Florida. Omdat men in Florida nu eenmaal gewend is aan tropische stormen en alle voorzorgsmaatregelen neemt die nodig zijn om schade te beperken. Je begrijpt dat de Amerikaanse overheid geen enkel risico wil lopen wat betreft de veiligheid van hun inwoners en toeristen.

En toch kan het flink misgaan. Zo is New Orleans in 2005 zwaar getroffen door orkaan Katrina. De reden dat het in New Orleans is misgegaan, ligt vooral aan de manier waarop de stad gebouwd is.

New Orleans was niet opgewassen tegen een zware orkaan en de wateroverlast als gevolg van de extreme regenval. Overstromingen hebben in New Orleans destijds meer schade aangericht dan de wind zelf. Plus de slachtoffers die zijn gevallen, waren volgens de overheid vooral te wijten aan het negeren van de opdracht om te evacueren.

 

Klimaattabel en orkanen in Florida.

Klimaattabel voor Florida.
Gemiddelde gemiddelde Orkaankans
minimum maximum
temperatuur temperatuur
januari 20 25 nee
februari 20 25 nee
maart 25 30 nee
april 28 33 nee
mei 28 33 nee
juni 30 35 zeer klein
juli 30 35 zeer klein
augustus 30 35 groot
september 30 35 groot
oktober 28 33 groot
november 25 30 zeer klein
december 20 25 zeer klein

Op de volgende websites vind je meer informatie over orkanen in het algemeen, orkanen in het Atlantische gebied en exacte informatie over actuele orkanen en depressies.

 

Saffir-Simpson Schaal.

De Saffir-Simpson orkaanschaal, oorspronkelijk ontwikkeld door Herb Saffir (windingenieur) en Bob Simpson (meteoroloog), werd gebruikt om een orkaan te categoriseren op basis van zijn intensiteit op een aangegeven tijdstip.

De schaal deelt de storm in op een schaal van één tot vijf op basis van windsnelheid, centrale druk en hoogte van de stormvloed. Ben je in Florida tijdens het orkaanseizoen, en er is een orkaan, dan is dit de betekenis van de Saffir-Simpson orkaanschaal:

  1. 74 – 95 mph –  Zeer gevaarlijke wind zal enige schade veroorzaken.
  2. 96 – 110 mph  – Extreem gevaarlijke winden zullen grote schade veroorzaken.
  3. 111 – 130 mph – Verwoestende schade zal optreden.
  4. 131 – 155 mph  – Catastrofale schade zal ontstaan.
  5. > 155 mph – Catastrofale schade zal ontstaan.

 

Waar komen de meeste orkanen voor?

Orkanen ontstaan in ongeveer vijf verschillende delen op aarde. Sommige van deze delen zijn actiever dan andere. De Stille Oceaan is bijzonder actief: de Filippijnen kennen in sommige jaren meer dan twintig tyfonen en tropische stormen.

Orkanen zijn niet beperkt tot het oostelijk deel van de Stille Oceaan en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan; zij komen ook op andere plaatsen voor waar zij bekend staan als tropische cycloon (zuidelijke Atlantische Oceaan, Indische Oceaan) of tyfoon (westelijke Stille Oceaan).

De kans dat zich een orkaan vormt in het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan is vrij klein, en de enige orkaan die ooit in deze regio is voorgekomen, was de orkaan Catarina in 2005.

In Amerika komen de meeste orkanen voor in de volgende staten:

  • Florida: 120 orkanen (37 waren categorie 3 tot categorie 5)
  • Texas 64 orkanen (19 orkanen van categorie 3 tot en met categorie 5)
  • North Carolina: 55 orkanen (7 orkanen van categorie 3 tot en met categorie 5)
  • Louisiana: 54 orkanen (17 orkanen van categorie 3 tot en met categorie 5)

 

Belangrijkste orkanen van Florida.

In het verleden heeft Florida meerdere malen ‘last’ van orkanen gehad. De meeste van deze orkanen kwamen voor in de maanden augustus, september en oktober. Dat wil niet zeggen dan in de overige maanden in Florida geen orkaan kan voorkomen.

Dit zijn de belangrijkste orkanen van Florida geweest:

Belangrijkste Florida orkanen in de geschiedenis.
Orkaan Datum Category Plaats
Great Miami Hurricane 1926 4 South Miami
Lake Okeechobee Hurricane 1928 4 Jupiter
Labor Day Hurricane 1935 5 Craig Key
Geen naam September 1947 4 Pompano Beach
Geen naam Augustus 1949 4 Palm Beach Shores
Hurricane Easy September 1950 3 Cedar Key
Donna 1960 4 Naples
Betsy 1965 3 Florida Keys
Eloise 1975 3 Bay County
Andrew 1992 5 Homestead
Opal 1995 3 Pensacola Beach
Charley 2004 4 Punta Gorda
Ivan 2004 3 Gulf Shores, AL
Jeanne 2004 3 Hutchinson Island
Dennis 2005 3 Santa Rosa Island
Wilma 2005 3 Cape Romano
Hermine September 2016 1 Alligator Point
Irma September 2017 4 Cudjoe Key
Michael Oktober 2018 5 Mexico Beach, Tyndall Air Force Base
Sally September 2020 2 Gulf Shores, AL

 

 

In de zomer naar Florida.

Wij zijn meerdere malen in oktober (orkaanseizoen) naar Florida gereisd. Dit komt omdat wij (en de kinderen) tijdens de herfstvakantie graag de zon opzoeken.

Florida is dan ook dé aangewezen plek. Want tijdens de herfstvakantie kun je Florida namelijk prima bezoeken en pakketreizen naar Florida zijn dan een stuk goedkoper.

Kijk bijvoorbeeld maar eens bij Tui of 333 Travel voor reizen naar Florida. Deze reisorganisaties hebben vaak tijdens de maanden augustus, september en oktober fantastische aanbiedingen naar Florida.

–> Op vakantie naar Florida? Kijk bij TUI voor leuke aanbieden.

–> Vind een Fly-Drive Florida vakantie via reisorganisatie 333 Travel.

Niet echt slim hoor ik je denken. Ik schrijf net immers dat deze maanden in het orkaanseizoen vallen. Dat klopt, maar de kans dat je werkelijk in een orkaan terechtkomt is erg klein.

Natuurlijk kun je Florida ook gewoon in de zomer bezoeken. De kans op een orkaan is dan zeer klein en de gemiddelde temperatuur in de zomer in Florida is 30 Graden Celsius.

 

Onze ervaring met orkanen in Florida.

Wat je vaak ziet gebeuren in de maanden augustus, september en oktober is dat er overdag een flinke regenbui valt. Maar zo’n stortbui is na een uurtje voorbij en al vlug komt de zon weer tevoorschijn.

Neem je wat regendruppels voor lief tijdens je vakantie? Dan is Florida tijdens de maanden augustus, september en oktober een heerlijke bestemming.

Het blijft natuurlijk altijd je eigen keuze of je tijdens het orkaanseizoen Florida wel of niet bezoekt. Weeg de voordelen goed af tegen de nadelen en je komt vanzelf tot de juiste keuze. Kies een vakantie die bij jou past en je moet inderdaad wat geluk hebben met het weer.

 

Ook leuk om te lezen over Florida.

–> Wat is de beste reistijd voor een Florida vakantie?

–> Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Key West.

–> Must see: 50 prachtige bezienswaardigheden in Florida.

–> Vind hier de mooiste reizen naar Florida en de Verenigde Staten.

–> Dit zijn ze hoor: De leukste pretparken in Orlando.

–> Ken jij het prachtige Clearwater Beach in Florida?

 

 

Op vakantie naar Florida.

Ben je nog op zoek naar de beste Amerika reisspecialisten voor een heerlijke vakantie in Florida? Dan vind je hier de beste Amerika deals op een rij! Of kijk bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Florida.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Florida.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Florida.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Florida.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Florida.

Vergelijk autoverhuurders

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button