BlogTips

Moonshine: van de Amerikaanse geschiedenis tot zelf maken.

Op Instagram kregen we het verzoek om een artikel over Moonshine te schrijven. Leuk, doen we. Moonshine is de Amerikaanse term voor zelfgemaakte sterkedrank. We moesten wat onderzoek verrichten, maar na het lezen van dit artikel weet jij alles over de term Moonshine en hoe je het maakt.

Moonshining heeft een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. De naam Moonshine is waarschijnlijk ontstaan vanwege het feit dat het stoken van alcohol illegaal was en daarom ’s nachts ‘bij maanlicht’ gebeurde om ontdekking te voorkomen.

De mensheid produceert al duizenden jaren alcohol, maar de Amerikaanse regering was echter één van de eerste die de alcoholindustrie belastte en controleerde. Het moment dat de overheid alcohol begon te belasten, was ook het moment waarop het produceren van zelfgemaakte sterkedrank begon. 

In Amerika wordt illegale destillatie vaak geassocieerd met de Appalachen en de daar wonende hillbillies. Dus als jij naar het zuiden van de Verenigende Staten reist, zoals Tennessee of de Great Smoky Mountains, dan is Moonshining een waar begrip.

Maak je eigen Moonshine.

Altijd al geïnteresseerd geweest om jouw eigen sterke dranken te destilleren? Met het destilleerapparaat van Vitafa kan dit gewoon bij jou thuis!

Destilleerapparaat van Vitafa

De geschiedenis.

De Verenigde Staten van Amerika begon kort na de Amerikaanse Revolutie sterke drank te belasten. Want in de jaren na de revolutie had Amerika namelijk moeite om die oorlog te betalen.

Het belasten van sterke drank was een effectieve manier om inkomsten te genereren voor de overheid. 

De Amerikanen hadden een hekel aan het betalen van de drankbelasting. Het ging zelf zo ver dat de regeringsagenten die belastingen kwamen innen, vaak werden aangevallen, geteerd en gevederd als ze op bezoek kwamen.

De spanning tussen de regering en de burgers liep uiteindelijk over in een conflict genaamd de ‘Whiskey Rebellion’, dat begon in 1791 tijdens het presidentschap van George Washington.

– Whiskey Rebellion.

Om de opstand te onderdrukken, leidde George Washington een coalitie van 13.000 militietroepen naar het westen van Pennsylvania, dat destijds het centrum van de opstand was. Washington onderdrukte met succes de Whiskey Rebellion.

Maar uiteindelijk waren de rebellen succesvol, omdat in 1801 Thomas Jefferson en zijn Republikeinse Partij de belasting introk. Hiermee verwierf hij overigens een brede publieke steun.

Tijdens de burgeroorlog (van 1861 tot 1865 ) legde de Amerikaanse regering opnieuw accijnzen op, om zo de oorlog te financieren. Regeringsagenten traden hard op tegen de moonshiners, wat weer leidde tot veel gewelddadige conflicten in het hele land.

Tijdens de Whiskey Rebellion werden moonshiners afgeschilderd als helden die zich verzetten tegen een onderdrukkende regering. Maar na de burgeroorlog veranderde die houding, want velen zagen de moonshiners nu als gewelddadige criminelen.

– 1920: Drooglegging (alcoholverbod) Amerika.

In 1920 waren Moonshiners dolgelukkig, want er kwam een totale drooglegging (alcoholverbod) in Amerika. Legale alcohol was nergens meer verkrijgbaar. Van de ene op de andere dag werd illegale drank een van de meest winstgevende producten in Amerika. 

De georganiseerde misdaad nam de Moonshine handel over en er ontstonden distilleerders in het hele land om aan de vraag te voldoen.

Producenten begonnen zelfs Moonshine te verkopen op basis van suiker in plaats van maïs om zo maar genoeg te produceren. 

Speakeasies – geheime plekken met verborgen deuren, wachtwoorden en ontsnappingsroutes – waren in elke stad in Amerika te vinden. 

Maar deze bloeiende business kon natuurlijk niet eeuwig duren. In 1933 werd het alcoholverbod ingetrokken en de Moonshine handel klapte in elkaar.

– Anno nu.

Tegenwoordig wordt er naar Moonshining (zelf maken van sterke drank) heel anders gekeken dan een paar decennia geleden. Slechts een paar landen in de wereld laten inwoners legaal hun eigen zelfgebrouwen sterke drank produceren.

Zo staat Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld thuisdistillatie toe voor persoonlijke consumptie, maar niet voor particuliere verkoop.

Of je nu legaal Moonshine produceert of een distilleerderij runt, elke keer dat je een glas Moonshine drinkt, nip je van de Amerikaanse geschiedenis.

Whiskey Rebellion.

Is Moonshine illegaal?

Op de vraag of Moonshine illegaal is, daar kunnen we kort en krachtig in zijn: ja, Moonshine in Amerika is illegaal. De productie van Moonshine zonder vergunning is verboden door de Amerikaanse regering en is dus illegaal. 

En hoewel je tijdens je vakantie in Amerika, in de schappen van de plaatselijke slijterij of winkel, Moonshine ziet staan, is dit niet de juiste naam voor het product.

Heldere whisky in de stijl van Moonshine is misschien te koop, maar technisch gezien is Moonshine pas Moonshine wanneer het illegaal wordt geproduceerd. 

Amerikanen kunnen zelfs gevangenisstraf krijgen voor het exploiteren van thuisdistilleerderijen. De federale wet stelt namelijk dat het overtreden ervan, kan leiden tot meerdere federale misdrijven, waaronder bijvoorbeeld belastingontduiking, wat kan resulteren in maximaal 10 jaar gevangenisstraf.

Toch wordt er in Amerika nog steeds Moonshine gemaakt, want hoewel het illegaal is, treedt elke staat anders op tegen Moonshiners. 

Staten in het Zuiden – zoals North Carolina, Tennessee, Georgia, Virginia en Florida – hebben de neiging om strenger te handhaven vanwege hun geschiedenis met opstandige Moonshiners.

Maar zelfs als je in een staat als Missouri woont, waar één persoon tot 100 gallons sterke drank per jaar mag produceren zonder vergunning, is het nog steeds riskant om zelf sterkedrank te produceren.

Dit komt omdat de federale wet de staatswet overtreft, dus je loopt nog steeds het risico geconfronteerd te worden met bovengenoemde straffen, ongeacht waar je in de Verenigde Staten woont.

Waar is Moonshine van gemaakt?

Zelfgemaakte sterkedrank wordt vaak illegaal door particulieren gestookt. In de begindagen van de Amerikaanse geschiedenis was het maken van Moonshine een echte bijbaan. Want veel boeren vertrouwden op hun productie van zelfgemaakte sterkedrank om zo slechte jaren te overleven.

De drank wordt gemaakt door zetmeel- of suikerhoudende producten te laten fermenteren. Het verkregen product met circa 15% alcohol wordt vervolgens gedistilleerd tot soms wel 90% en eventueel daarna verdund met water.

Soms gebruikt men zelfs spiritus als uitgangspunt. Hieraan zijn natuurlijk ernstige gezondheidsrisico’s verbonden, maar dat risico werd soms genomen, want een slechte maïsoogst kan worden omgezet in een hoogwaardige whisky.

Zo maak je Moonshine.

De illegale drank begint met eenvoudige ingrediënten zoals maïs, suiker, water en gist. Vervolgens laat je dat mengsel een tijdje sudderen, omdat het zo alcohol produceert.

Dan wordt de alcohol met behulp van een distilleerketel geconcentreerd en waar de Moonshiners naar op zoek zijn, is ethanol. 

Vervolgens wordt de alcohol afgekookt en gecondenseerd in een soort koelapparaat. Soms worden hier autoradiatoren voor gebruikt. Het probleem hiermee is, is dat overgebleven antivries in het eindproduct terechtkomt. Daarnaast kan er ook lood in de oude radiator zitten.

Het resultaat van antivries en en lood kan leiden tot blindheid en soms de dood, iets wat vaak gebeurde tijdens de Drooglegging van 1920. Als de distilleerder de ethanol te veel concentreert, is er altijd het gevaar van een explosie.

Het onderstaande filmpje van MythBusters laat zien dat het maken van Moonshine nog steeds gevaarlijk kan zijn.

Ontploffing: illegaal sterkedrank maken.

Hoeveel is een gallon Moonshine waard? 

Is het duur om illegale sterkedrank in de Verenigde Staten te maken? Het kost ongeveer $ 8 per gallon, voor de suiker en tarwe, om de sterkedrank te maken.

De verkoopprijs is ongeveer $ 25 per gallon als het in grote hoeveelheden wordt verkocht. Wil je in Amerika slechts een fles of pot illegale Moonshine kopen, dan betaal je daar al snel $ 40 voor.

Hoeveel procent alcohol zit er in Moonshine?

De hoeveelheid alcohol in Moonshine verschilt, afhankelijk van het distillatie proces, maar in de Verenigde Staten mag de sterkedrank niet legaal worden gedistilleerd tot meer dan 80%.

Moonshine van het merk Midnight Moon in de Verenigde Staten verkoopt bijvoorbeeld versies die variëren van 30% tot 50%.

Ter vergelijking: Wodka bevat over het algemeen 40% en gin tussen 35% -55% procent.

Waar smaakt Moonshine naar?

Moonshine is een fermentatie van maïspuree, die vervolgens wordt gedistilleerd om zo sterke alcohol te produceren. Het resultaat is een heldere vloeistof die sterk en zacht smaakt, met lichte subtiele smaak van maïs in de drank.

Sommige proevers zeggen dat ze ook een vleugje van cider en grappa proeven.

Brouwerijen maken vandaag de dag veel variaties op Moonshine met verschillende smaken, dus voor iedereen die het sterke drankje een keer wil proberen, is er wel een smaak beschikbaar.

Hoe ruikt Moonshine? 

Een goede Moonshine zou je niet moeten ruiken, hoewel je misschien een lichte geur van maïs kunt waarnemen. Als je een gevoelige neus hebt, zul je waarschijnlijk ook de alcohol ruiken. Voor sommige mensen kan dit behoorlijk overweldigend zijn.

Als je een zelfgemaakte Moonshine krijgt en het een sterke chemische geur heeft, drink het dan niet. Je kunt er erg misselijk van worden, en niet alleen door het hoge alcoholgehalte. Het kan bijvoorbeeld ook verontreinigd zijn met methanol, dat giftig is.

Ole Smoky Moonshine.

Ben je op vakantie in Amerika, en dan met name in Tennessee of de Great Smoky Mountains dan ga je Ole Smoky Moonshine meerdere malen tegenkomen.

Ole Smoky Moonshine is geboren in de Appelachen aan de voet van de Smoky Mountains in Tennessee en maakt een scala aan verschillende Moonshine’s. Van de traditionele witte hete bliksem tot gearomatiseerde versies zoals citroen, aardbei en mango. 

De Ole Smokey Moonshine wordt geleverd in een glazen pot, waardoor het een authentiek ‘verboden’ gevoel krijgt. Dit assortiment omvat sterke versies van wel 50%, maar er zijn ook variaties te verkrijgen met een lager alcoholgehalte.

Charred Ole Smoky Moonshine is een bruin gekleurde drank. Het is een goed doorgerookte whisky met natuurlijk sterke rokerige tonen dat de naam Charred (verkoold) zeer toepasselijk maakt.

Het drankje Ole Smoky Moonshine Charred heeft een alcoholpercentage van 51,1%.

Wat is een Moonito?

Er bestaat ook zoiets als een Moonito. Brouwerijen hebben namelijk een heerlijke variatie op het sterke drankje bedacht door rum toe te voegen.

Ze combineren de traditionele Moonshine met rum, sodawater, muntblaadjes, limoen en suiker en serveren het vervolgens met ijs zodat je een koel en verfrissend drankje krijgt.

Kun je Moonshine in Nederland kopen?

Wil je niet zelf aan de slag om dit sterke drankje te maken, dan kun je het ook gewoon in de winkel kopen. Hiervoor hoef je niet helemaal naar Amerika af te reizen, want ook in Nederland en België verkopen ze Moonshine.

Het drankje is te koop in potten en kosten ongeveer € 20 – € 25 per pot. Het alcoholpercentage is 50% en in de pot zit 0,50 liter Moonshine.

Moonshine: Gall en Gall.

Bij Gall en Gall verkopen ze Ole Smoky Original. Moonshine Original is een fantastische Whisky Likeur die je een keer moet ervaren. Al moeten we wel eerlijk zijn en vooraf aangeven dat er mensen zijn die deze sterkedrank niet naar Whisky vinden smaken, maar meer naar jenever.

Al met al is het proeven van Moonshine een ervaring op zich!

Moonshine in Nederland kopen.

Zo maak je zelf Moonshine.

Kan ik mijn eigen Moonshine maken? Ja, het is mogelijk om Moonshine te maken en de apparatuur om dit te doen is overal verkrijgbaar. 

Als je echter nieuw bent in het maken van alcohol, dan is dit drankje waarschijnlijk niet de beste om mee te beginnen, omdat het proces vrij complex is en meerdere fasen kent.

Maar als je eenmaal hebt besloten om je eigen sterkedrank te maken, dan kan dit met het destilleerapparaat van Vitafa gewoon bij jou thuis.

Het apparaat is gemaakt van hoge kwaliteit RVS en heeft een capaciteit van 20 liter. Met de handgrepen is de ketel gemakkelijk te verplaatsen en er is een thermometer inbegrepen om het distillaat goed in de gaten te kunnen houden.

Een geweldige aanwinst voor elke hobby-destilleerder.

Waarom kiezen voor dit destilleerapparaat?

 • Gemakkelijk in gebruik
 • Geschikt voor alcohol
 • Complete set
 • Duurzaam materiaal

Inhoud Pakket:

 • Alcohol distilleerder 1x
 • Thermometer 1 x
 • Vinometer kit 1 x
 • Keramische ballen 1 x
 • Uitlaatklep 1 x
 • Siliconen slang 1 x

Recept: Moonshine met appeltaart smaak.

Moonshine met de smaak van appeltaart is een van de nieuwste trends. Amerikanen in het zuiden en oosten van de Verenigde Staten genieten er met volle teugen van. Maar waar gaat al die ophef over? 

Als je het nog niet hebt geprobeerd, zeker doen. Want dit drankje is een mix van ingrediënten, bedoeld om de perfecte smaak van een appeltaart na te bootsen, maar dan met een alcoholische twist. 

Een goede ‘appeltaart Moonshine’ is zoet, maar niet te sterk. Het drankje proeft naar appels, inclusief kruiden zoals kaneel, nootmuskaat en natuurlijk sterkedrank.

Hieronder vind je een Apple Pie Moonshine-recept om een keer uit te proberen.

Dit recept is op z’n Amerikaans, dus in grote hoeveelheden, maar als je minder wilt maken, schaal het dan af naar de helft of een kwart van de hoeveelheden. 

Ingrediënten: 

 • 64 oz appelsap 
 • 64 oz appelcider 
 • 3 kopjes suiker 
 • 14 kaneelstokjes verdeeld
 • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat 
 • 1/2 theelepel gemalen kaneel 
 • Sterkedrank (Moonshine of anders)

1 oz = 0.02957 liter.

Voeg alle ingrediënten, behalve de Moonshine of andere sterkedrank, toe aan een grote pan en breng aan de kook. 
Dek de pan met een deksel af en laat vervolgens 1 uur sudderen. Na 1 uur haal je de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. 

Voeg vervolgens de Moonshine of andere sterkedrank toe aan het appelmengsel. Laat volledig afkoelen en giet het in potten. Doe deksels op de potten en bewaar ze op een koele, droge plaats tot 8 weken.

Na 8 weken heb je je eigen Moonshine met appeltaart smaak!

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Dit zijn typisch Amerikaanse bieren.

–> Het Great Smoky Mountain magazine, een aanvulling op je droomreis.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

–> Dit betaal je aan benzine in Amerika.

–> Wat mag je vanaf 21 jaar in Amerika?

–> Hoeveel mensen hebben een geweer in Amerika?

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button