Bezienswaardigheden AmerikaBlogTips

15x Scenic Byways in Amerika. Rijd ze niet voorbij!

Veel mensen beschouwen wegen als een middel om van punt A naar punt B te komen, maar in Amerika is dit totaal anders. De wegen worden daar beschouwd als mooie, schilderachtige routes. In Amerika noemen ze deze wegen Scenic Highways en Scenic Byways. Deze wegen in Amerika brengen je op de meest betoverende plekken.

Wij hebben veel routes gereden in de Verenigde Staten, waaronder een aantal roadtrips door het Westen, maar zeker ook op andere prachtige Scenic Byways in Amerika. Sommige van deze wegen zijn al een bezienswaardigheid op zich.

Plan je een reis door de verenigde Staten, kijk dan eens of je langs een prachtige Highway of Scenic Byway komt. Deze wegen dienen dus niet alleen om je van A naar B te brengen, maar dienen ook als bezienswaardigheid én om van te genieten. Daarom in dit artikel een lijst van routes en de mooiste scenic byways in Amerika. Rijd ze absoluut niet voorbij, hoor!

Huur een all-inclusief auto in Amerika

Geen onverwachte kosten, inclusief alle verzekeringen én geen eigen risico. Op deze manier ga je rustig op reis.

De mooiste Scenic Byways in Amerika.

Wij denken dat iedereen zijn navigatie, tijdens zijn vakantie in Amerika, minimaal één keer zou moeten uitzetten om over de wegen in Amerika te rijden. Je komt dan namelijk op de mooiste plaatsen en de meest onverwachte plekken, waar je zowel de geschiedenis als de Amerikanen leert kennen.

Heb je geen specifieke route in de Verenigde Staten of durf je de TomTom niet uit te zetten, laat die navigatie dan maar gewoon aan, maar neem minimaal één van onderstaande highways of scenic byways in Amerika op in je reisroute. Wij verzekeren je, je krijgt er absoluut geen spijt van.

Route 1 tot en met 6 liggen in het zuid-westen van Amerika. De overige routes liggen elders in de Verenigde Staten. Van Florida, Virginia, Oregon tot de staat Washington.

1. Scenic Byway 12, Utah.

Laten we deze lijst beginnen met een favoriet van USA Roadtrip fan: Scenic Byway 12 in Utah. Highway 12 vind je in het zuiden van de staat Utah. Deze weg is misschien wel één van de mooiste die wij in Amerika hebben gereden.

Tijdens je rit over Scenic Byway 12 komt er een palet van natuurgeweld voorbij. Van rode rotsen, woestijn, groene weides, bossen, torenhoge plateaus, bergen tot prachtige buttes. 

Scenic Byway 12 in Utah leidt je onder andere langs Bryce Canyon National Park, Grand-Staircase Escalante National Monument en Capitol Reef National Park.

Ons favoriete deel van Scenic Byway 12 in Utah is het gedeelte tussen de stad Escalante en Boulder. Hier is de weg namelijk uitgehouwen in een smalle canyon die aan beide kanten naar beneden valt en een indrukwekkend uitzicht geeft op het omringende landschap.

2. Pacific Coast Highway, Californië.

Nu we toch in het zuidwesten van Amerika rijden, is de Pacific Coast Highway nummer twee op onze lijst. De Pacific Coast Highway staat beter bekend als de legendarische Highway 1.

De Highway 1 is een prachtige weg die langs de Pacifische kust in Californië loopt. De meeste reizigers rijden over deze weg van Los Angeles naar San Francisco (of omgekeerd). Over bijna de hele lengte van deze scenic byway in Amerika krijg je een ongelofelijk mooi uitzicht op een geweldig mooi landschap.

Onderweg kom je langs bijzondere stops en prachtige bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het beroemde Big Sur-gedeelte, de iconische Golden Gate Bridge, de 17 Mile drive in Monterey en nog veel meer.

3. Scenic Byway 89A, Arizona. 

De Scenic Byway 89A in Amerika kom je tegen als je van de stad Prescott naar Flagstaff rijdt. De Arizona State Route 89A loopt dwars door een gebied met tal van rode rotsen en prachtige uitzichtpunten.

Het gebied in en rond Sedona, Arizona vinden wij één van de mooiste gebieden in het zuidwesten van Amerika. Als het aan ons ligt, kan dit gebied met gemak doorgaan als een National Park.

Sedona heeft namelijk torenhoge rode rotsen en is omgeven door schitterende hoge canyons. Rijd je langs Oak Creek Canyon, richting Flagstaff, dan kom je op Mogollon Rim, het zuidelijkste punt van het Colorado-plateau.

Vergeet geen stop te maken bij het Asylum Restaurant, in het historische stadje Jerome, waar het volgens velen spookt. En natuurlijk maak je een omweg naar de Grand Canyon. Ach, maak überhaupt maar een ​​roadtrip door Arizona, want het is namelijk een van de leukste en meest gevarieerde staten van Amerika.

4. Highway 50 in de staat Nevada.

Scenic Highway 50 werd in 1986, door het tijdschrift Life, uitgeroepen tot de eenzaamste snelweg van de Verenigde Staten. Highway 50 loopt dwars door de staat Nevada, van Lake Tahoe in het westen tot aan de grens met Utah in het oosten. 

Wij verzekeren je dat de bijnaam voor deze scenic byway in Amerika klopt. De weg bestaat namelijk uit verlaten stukken, waar je geen enkel teken van leven ziet. Voor ons voelde deze weg nog meer afgelegen, dan een aantal wegen die wij in Alaska hebben gereden.

De route zelf is niet saai te noemen, omdat je 17 bergpassen doorkruist, hoogtes van meer dan 2.100 meter bereikt, en soms door haarspeldbochten rijdt. Scenic Byway 50 is een zeer lange, maar mooie rit door een afgelegen stuk van Amerika.

5. Highway 163, Arizona | Utah.

Highway 163 is een weg van ongeveer 100 kilometer die voornamelijk door Navajo Nation loopt, van het stadje Kayenta, Arizona tot in Bluff, Utah. 

Het landschap en het uitzicht in dit gebied is mooi, maar de echte bezienswaardigheid aan deze scenic byway in Amerika is natuurlijk Monument Valley, waar grote rotsachtige uitstulpingen uit de woestijn oprijzen. De bekende uitziende buttes van Monument Valley zijn vaak gebruikt bij films.

Deze weg is uiterst fotogeniek en het bekendste punt op Highway 163 komt uit de film Forrest Gump. Op dit punt zie Forrest over Highway 163 joggen met Monument Valley op de achtergrond (zie foto). Wil jij op highway 163 ook deze foto maken?

  • Adres: US-163 Scenic, Mexican Hat, UT 84531, Verenigde Staten.
  • Coordinaten: 37.101672, -109.990657
Highway 163.

6. Scenic Byway: Titus Canyon Road, Californië.

Titus Canyon Road in Californië is de enige weg en route in deze lijst die eigenlijk geen snelweg is, maar een onverharde eenrichtingsweg. De weg vind je in Death Valley National Park en loopt door naar het stadje Beatty in Nevada. 

Het is een onverharde gravelweg, niet heel slecht begaanbaar, maar een auto met vierwielaandrijving is aan te bevelen. Deze onverharde scenic byway in Amerika leidt je door hoge bergpassen, langs verlaten spooksteden (Leadfield Ghost Town) en door smalle ravijnen.

Een verrassend leuke weg, waar je het gevoel krijgt helemaal alleen op de wereld te zijn. Tip: Je kunt Death Valley niet bezoeken zonder een bezoek te brengen aan de Painted Hills en Badwater Basin.

7. Blue Ridge Parkway, Virginia. 

Rij door Shenandoah National Park via de Blue Ridge Parkway en ontdek de schoonheid van dit gebied. De Blue Ridge Parkway staat bij veel reizigers bekend als één van de mooiste scenic byways van Amerika. Geniet ongeveer 700 kilometer lang van prachtige uitzichten, bergen, bossen en de omgeving van Virginia en North Carolina.

Deze prachtige weg ligt hoog langs de ruggengraat van de Appalachen en biedt een schitterend uitzicht naar zowel het oosten als het westen. Het gebied is uiterst geschikt om te wandelen en te backpacken. Wandelen naar de top van Old Rag, naar Three Ridges of ontdek de overige bezienswaardigheden aan deze spectaculaire weg.

8. Highway 101, Oregon.

De scenic byway 101 in Amerika volgt de prachtige kustlijn van Oregon. Je ziet kronkelende kustwegen, woeste golven en stops zoals bijvoorbeeld Haystack Rock en Seal Rock

De kust van Oregon is ongeveer 585 kilometer lang en tijdens je reis langs de mooiste highway van Oregon kom je prachtige stranden, hoge kliffen, bijzondere vogels, spannende grotten en verborgen surfstranden tegen. De natuur is ruig en om de zoveel kilometer stuit je op hoge rotsen en pittoreske stadjes.

Aan de highway 101 vind je tientallen prachtige stops, uitkijkpunten en bezienswaardigheden. Probeer zeker een stop te maken bij Thor’s Well of The Devil’s Churn om een ​​adembenemend kustlandschap te zien. 

9. Million Dollar Highway, Colorado.

De Million Dollar Highway is een scenic byway in Amerika die bij de San Juan Mountains tussen Ouray en Silverton, inclusief de prachtige Red Mountain Pass op 3.358 meter, ligt.

De weg is bijzonder mooi in de winter, hoewel de route dan behoorlijk verraderlijk kan zijn, met steile hellingen van 8%, frequente haarspeldbochten en de kans dat lawines de weg blokkeren. 

De meeste reizigers rijden de Million Dollar Highway in Colorado daarom dan ook tijdens de zomer. Highway 550 in Colorado heeft mooie vergezichten, tientallen uitkijkpunten en vergaap je aan de omliggende spectaculaire natuur. Breng ook zeker een bezoek aan het nabijgelegen Black Canyon of Gunnison National Park en/of Mesa Verde National Park.

10. Overseas Highway, Florida. 

De Overseas Highway, oftewel Highway 1, leidt je vanuit Miami naar de Florida Keys. Deze bijzondere scenic byway in Amerika is maar liefst 180 kilometer lang en voert je van kleurrijke steden naar tropische eilanden. 

Omdat de weg een keten van eilanden met elkaar verbindt, passeer je talloze bruggen die je boven het water laten zweven. Op bepaalde stukken van de Overseas Highway lijkt het daardoor alsof je door het water rijdt.

Je kunt over deze weg naar het meest zuidelijke punt van de Verenigde Staten rijden: Key West. Key West ligt dichter bij Cuba dan bij Miami. Ook kun je op Key West het Ernest Hemingway Museum en de afstammelingen van zijn zes-tenige kat bezoeken.

Overseas Highway, Florida.

11. Olympic Peninsula Loop, Washington. 

Wist jij dat Highway 101 in Oregon helemaal doorloopt tot in de staat Washington? En dat de Olympic Peninsula Loop onderdeel is van de scenic byway 101? Olympic Peninsula Loop cirkelt namelijk rond Olympic National Park. Dit park behoort tot één van de meest bijzondere nationale parken van Amerika.

Olympic NP ligt in het noordwesten van de staat Washington, maar ligt ook tegen de Noordelijke Stille Oceaan aan. Deze scenic byway in het noordwesten van Amerika biedt veel afwisseling. Tijdens je route zie je bijvoorbeeld groene bossen, besneeuwde bergtoppen tot het prachtige en diepe Lake Crescent.

12. Scenic Byway: Highway 1, Alaska. 

Hoe zit het eigenlijk met al die nummer 1 highways en scenic byways in Amerika? Ze lijken nogal veel voor te komen op deze lijst en Alaska’s Highway 1 is daar geen uitzondering op. Deze route loopt van Homer, Alaska, tot Anchorage en gaat dan oostwaarts naar de stad Tok bij de Canadese grens. 

Het is jaren gelden dat wij over Highway 1 in Alaska reden, maar het adembenemende uitzicht staat nog steeds in ons geheugen gegrift. Tijdens de rit zie je met sneeuw bedekte bergen en immense gletsjers. Zorg er trouwens ook voor dat je de Matanuska-gletsjer, ten oosten van Anchorage, niet voorbij rijdt. Een spectaculair weg in Alaska die eigenlijk op je Amerika bucketlist hoort te staan.

13. Park Loop Road, Maine. 

Ervaar het prachtige Acadia National Park via Park Loop Road, een scenic byway in Amerika van 43 kilometer lang die je langs de rotsachtige kust en hoge bomen van het park voert. Voordat je verder rijdt op de Park Loop Road, maak dan absoluut een stop bij Jordan Pond House Restaurant en proef hun beroemde broodjes.

Zomer en herfst zijn de beste tijden om deze mooie route aan de Park Loop Road in Maine te maken, maar je kunt deze roadtrip door het nationale park natuurlijk het hele jaar door maken.

14. De North tot South State Highway in Vermont 

Hier hebben we er weer een: Highway 100 in de staat Vermont. Wat een schoonheid. Beginnend in de stad Wilmington en loopt vervolgens naar het noorden naar de stad Troy, Vermont.

Op deze scenic byway krijg je een adembenemend uitzicht op het kleurrijke herfstgebladerte van New England. Tijdens de herfst is dit een van de mooiste wegen in Amerika, omdat de Indian Summer zich dan aandient.

Highway 100 in Vermont is niet alleen boeiend in de herfst, maar ook tijdens de winter, want één van de bijnamen van Highway 100 is niet voor niets “The Skier’s Highway.” En met tal van boerderijen en charmante steden is Highway 100 ook in de lente en de zomer de moeite waard om te rijden.

15. Scenic Byway: Badlands Loop Road.

Als afsluiter noemen we de scenic byway Badlands Loop Road in Badlands National Park in South Dakota. Voor ons was deze weg in South Dakota een positieve verrassing. De hele staat South Dakota was eigenlijk een grote verrassing, maar Badlands Loop Road mag je zeker niet voorbij rijden.

Je ziet adembenemende uitzichten terwijl je langs de Badlands Loop Road (Highway 240) in South Dakota rijdt. Door de uitgestrekte ruige gebieden met gelaagde rotsformaties voelt het alsof je op de maan bent beland.

Maak wat tijd vrij in het park om de Fossil Exhibit Trail te bekijken, die fossielen toont die in het park zijn ontdekt. En let op loslopende bizons en prairiehonden die op de grasvelden leven.

Badlands Loop Road, South Dakota.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Een rondreis door New Mexico: ontdek de bezienswaardigheden.

–> 7 prachtige Scenic Drives (routes) in Yellowstone.

–> Tip | Top 30 meest gelezen boeken over Amerika.

–> Vind de mooiste reizen naar Amerika bij onze vertrouwde partners.

–> Ken jij het National Park Magazine? Maar liefst 100 pagina’s dik.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button