Bezienswaardigheden AmerikaBlogYosemite National Park

Mono Lake in Californië. Buitenaards en bijzonder.

Mono Lake in Californië is een van de oudste meren van Noord-Amerika en ligt op 1948 meter hoogte, vlak bij de oostingang van Yosemite National Park. Mono Lake is ongeveer 1 miljoen jaar geleden ontstaan en heeft een oppervlakte van meer dan 180 km².

Mono Lake in Californië, is een van de oudste meren van Noord-Amerika.

Verder is dit bijzondere zoutmeer 21 kilometer lang, 15 kilometer breed en gemiddeld 17 meter diep. Een van de meest opvallende kenmerken van Mono Lake is de aanwezigheid van vreemd gevormde zoutpilaren, die in het water en op de oevers staan. Deze gek uitziende pilaren worden tufa’s genoemd.

Het zoutgehalte in Mono Lake is bijzonder hoog, want met 7,5% is dit ruim tweemaal zo hoog als het zeewater (3,5%). En ondanks dit hoge zoutgehalte leven er in en om het meer toch een aantal dieren. Zoals bijvoorbeeld garnalen, algen, vogels en vliegen.

Al deze diersoorten zorgen samen weer voor een zeer productief ecosysteem, dat weer van grote betekenis is voor de diverse vogelsoorten die bij het meer leven. Kortom: Mono Lake in Californië is eigenlijk best wel een beetje bijzonder.

 

Campers Tenzing Travel

 

Tufa’s bij Mono Lake.

De kalksteen formaties bij Mono Lake waar ik het net al over had, worden tufa’s genoemd. De meeste tufa’s staan aan de oevers van het meer en je ziet ze direct wanneer je richting het meer loopt.

De grootste concentratie van de tufa torens vind je in de South Tufa Area. Je bereikt de South Area door enkele kilometers ten zuiden van Lee Vining afslag Highway 120 East te nemen richting Benton.

Adres South Area, Mono Lake, Californië:  Test Station Rd, Lee Vining, CA 93541, Verenigde Staten.

Coordinaten Mono Lake: 37.938852, -119.026965

map-mono-lake-kaart
Kaart Mono Lake.

 

Bezienswaardigheden Mono Lake, Californië.

Mono Lake is een waar paradijs voor vogelaars en fotografen. Het gebruik van drones is verboden bij het meer, maar je kunt bijvoorbeeld  wandelen, kajakken en zwemmen.

 

1. County Park.

County Park ligt vlak bij Highway 395 en bereik je via Cemetery Rd. Deze plek heeft diverse picknicktafels en ligt op loopafstand van Mono Lake, waar je diverse bizarre Tufa torens aantreft.

Je maakt vanaf County Park een makkelijke wandeling naar het meer via de Boardwalk Trail. Je wandelt namelijk vanaf de parkeerplaats, via een lange loopplank (Boardwalk) in 3 minuten naar het meer.

 

2. Old Marina. 

Wil je het meer niet uitgebreid bezoeken? Dan is Old Marina de perfecte plek om een snelle blik op het meer te werpen. Dit punt vind je vlakbij de snelweg (Highway 395). Je ziet op dit punt een aantal grote tufa torens en ziet tevens hoe groot het Mono Lake in Californië is.

 

3. South Tufa. 

De South Tufa Area ontvangt duizenden bezoekers per jaar en hier spot je een van de grootste tufa’s van het meer. Vogelliefhebbers kunnen hier hun lol op, omdat dit dé plek is waar vogels graag vertoeven.

Je wandelt hier langs, voor en achter de tufa torens. Klimmen op de tufa’s is niet toegestaan. Wil je dit gebied bezoeken, dan dien je $3 te betalen. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis.

mono-lake-californie-south-tufa-meer

 

4. Navy Beach.

Navy Beach is het bekendste gedeelte van Mono Lake, Californië en bij dit “strandje” worden ook vaak kajaks en kano’s te water gelaten. Het strandje van Navy Beach ligt in het South Tufa Area van het meer en bereik je door een korte wandeling te maken vanaf de parkeerplaats.

Verwacht hier geen echt strand, want dat vind je niet bij Mono Lake. Rondom de oevers van het meer liggen kleine steentjes, grind en gras. Laat je parasol dus maar  in de auto liggen.

Bij dit gedeelte van Mono Lake vind je trouwens ook extra parkeerplaatsen. Navy Beach ligt ten zuiden van het stadje Lee Vining, aan Highway 395.

 

5. Panum Crater en Mono Craters. 

Panum Crater en Mono Craters mag je niet overslaan als je geïnteresseerd bent in geologie. Deze spectaculaire jonge vulkanen zien eruit alsof ze elk moment kunnen uitbarsten. De kraters variëren in leeftijd van 600 tot 40.000 jaar oud.

De meest toegankelijke crater is Panum Crater. Dit is de meest noordelijke crater en ook de jongste. Panum is bereikbaar via een korte onverharde weg, vanaf Highway 120 East.

 

6. Visitor Center.

De Mono Basin Scenic Area Visitor Center is een goede plek om informatie te vergaren over het meer. Het Visitor Center ligt vlak bij Highway 395, ten noorden van het stadje Lee Vining, Californië en omvat tentoonstellingen over de natuurlijke en menselijke geschiedenis van Mono Lake.

Het Visitor Center is dagelijks van 8:00 tot 17:00 geopend, maar van 1 december tot en met 31 maart gesloten.

mono-lake-meer

 

Zwemmen in Mono Lake.

Tijdens ons bezoek aan het meer, vroeg een van onze kinderen of je kunt zwemmen in Mono Lake. Want een meer met zoveel zoutgehalte, kan natuurlijk niemand weerstaan. Zwemmen in dit meer lijkt veel op zwemmen in de Dode Zee, want door het hoge zoutgehalte blijf je namelijk drijven.

Heel eerlijk, wij hebben niet gezwommen in het meer. Het weer was die dag niet optimaal, het was bewolkt, behoorlijk warm en we werden omringt door duizenden vliegen en dan overdrijf ik niet.

Het zwemmen in Mono Lake hebben we daarom maar achterwege gelaten. Maar wil jij zwemmen in Californië, Mono Lake? Ga gerust je gang.

 

Overnachten bij Mono Lake.

Wie een overnachting wil boeken aan Mono Lake heeft pech, want dit kan niet. Aan en rondom het meer liggen namelijk geen campings of hotels. Er zijn wel campings, RV Parks en hotels aanwezig, maar deze liggen iets verder van het meer af.

In het Noord-Westen van Mono Lake, Californië vind je een drietal campings. Voor deze 3 campings geldt: first-come, first-served. En wie een kampvuurtje wil maken, heeft een vergunning nodig.

Campings:

  • Lundy Canyon
  • Lee Vining Canyon
  • June Lake Loop

–> Informatie over de campings bij Mono Lake.

Wie niet met een camper door Amerika reist, maar met de auto, kan een hotel overnachting boeken in de buurt van Mono Lake. Rondom het meer zijn genoeg plaatsen waar je kunt overnachten om zo Mono Lake of Yosemite National Park te bezoeken.

Wij hebben destijds in een schitterend hotel overnacht bij Mammoth Lakes. Een leuke plaats, gelegen in een van de grootste skigebieden van Californië.

–> Ons hotel in Mammoth Lakes. The Village Lodge. 

Hotels:

  • Lee Vinning
  • June Lake
  • Mammoth Lakes
  • Bishop  
–> Vind overnachtingen in de buurt van Mono Lake via Booking.com.

 

mono-lake-yosemite-national-park

 

Webcam Mono Lake, Californië.

Heb jij geen tijd om langs Mono Lake in Californië te rijden? Dan is daar gelukkig altijd nog de technologie. Want het California Department of Parks and Recreation heeft dé uitkomst: Een webcam met live beelden van Mono Lake in Californië.

–> Bekijk via de webcam van Parks and Recreation live beelden van Mono Lake. 

 

Gaat Mono Lake in Californië verdwijnen?

Omdat Mono Lake best wel bijzonder is, mag het natuurlijk niet gebeuren dat dit meer verdwijnt. Even leek het daar trouwens wel op, want in 1941 was er een enorm watertekort in Los Angeles.

De Amerikaanse regering besloot destijds om vier van de vijf rivieren, die in Mono Lake uitmondden, met aquaducten om te leiden naar de stad Los Angeles. Om zo water naar Los Angeles aan te voeren. Dit had in de loop der jaren rampzalige gevolgen voor Mono Lake.

Het waterpeil daalde enorm en kwam ongeveer twaalf tot dertien meter lager te liggen. Veel van de bekende tufa’s stonden hierdoor niet langer meer in het water, waardoor ze ook niet meer groeiden. Een bijzonder meer en ecosysteem dreigde verloren te gaan.

Pas in 1994 kwam men tot besef dat als men zo doorging, Mono Lake volledig kwam te verdwijnen. Men greep daarom in en vanaf die tijd wordt Mono Lake beschermd. Het waterpeil neemt langzaam weer toe en het ecosysteem van Mono Lake is herstellende.

 

Yosemite National Park.

Mono Lake ligt ongeveer 20 minuten van Yosemite National Park in Californië en een bezoek aan het meer is dus prima te combineren. Veel reizigers bezoeken daarom Mono Lake voor ze Yosemite National Park bezoeken of juist wanneer ze het Park uitrijden.

Yosemite National Park is een van de bekendste Nationale Parken van Amerika en is met 3.027 km² groter dan heel de provincie Zeeland. Jaarlijks bezoeken ruim 4 miljoen mensen dit schitterende Park. Een absolute ‘must see’ als je naar Amerika reist.

Wil jij handige tips, nuttige en complete informatie ontvangen en inspiratie opdoen voor jouw reis door Yosemite? Dan verwijs ik je graag door naar onderstaande artikelen, die bol staan met informatie over Yosemite National Park.

–> Handige tips en nuttige informatie over Yosemite National Park.

 

Yosemite-national-park-mono-lake-water-bomen

 

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Yosemite National Park. 

–> Mammoth Lake, Californië. Voor echte avonturiers

–> 50 prachtige bezienswaardigheden in Californië.

–> Vind hier de mooiste reizen naar Californië

–> Goedkoop bellen en internet in Amerika? Dat doe je zo!

–> Uitgebreide informatie over Death Valley National Park. 

 

 

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten! En kijk ook eens bij de beste reisspecialisten van Amerika of kijk bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button