BlogNew York

De metro in New York. Download gratis de plattegrond.

Wist je dat de New York City subway – metro – al in 1904 werd geopend? Alhoewel de eerste treinen al in 1863 begonnen te rijden, was de officiële opening van de eerste ondergrondse lijn in 1904. De metro in New York is een van de oudste en grootste metro netwerken in de wereld. Dagelijks zijn er meer dan 5,5 miljoen ritten en dit is op een doordeweekse dag. In het weekend rijdt de metro gemiddeld 3,1 miljoen ritten.

Dagelijks rijdt de metro van New York meer dan 5,5 miljoen ritten. Dit zijn cijfers die wij ons maar moeilijk kunnen voorstellen!

Deze aantallen kunnen wij ons maar moeilijk voorstellen, maar ondanks deze enorme cijfers loopt het metro netwerk van New York als “een geoliede machine”. Op hier en daar wat werkzaamheden aan het spoor na en wat kleine vertragingen, is de metro nog steeds de meest handige en efficiënte manier om te reizen in New York.

Doordat bijna alle New Yorkers met de metro reizen, wees dan ook niet verbaasd als je een beroemdheid – of twee – in de metro spot. Dit kan je zomaar overkomen in the City that Never Sleeps. Graag leg ik je uit hoe je de metro van New York het beste kunt gebruiken en welke regels er zijn.

 

Het New York Metro Systeem.

Je hebt in New York 26 afzonderlijke metrolijnen, die allemaal met een alfabet letter of een nummer beginnen – A, B, C, D, E, F, G, J, L, M, N, Q, R, S, W, Z, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 – . De metrolijnen worden verdeeld in verschillende kleuren zoals bijvoorbeeld:

 • rood
 • geel
 • blauw
 • oranje
 • groen
 • paars, enz..

Verder is het belangrijk om te weten dat sommige metro’s Express treinen zijn. Express treinen slaan verschillende haltes langs de route over.

Deze treinen zijn gemarkeerd in de vorm van een diamant in plaats van de gebruikelijke cirkel. Kijk vooraf dus goed in welke metro je springt, want anders kun je ineens aan de andere kant van Manhattan staan.

Op de metro kaart van New York zie je ook zwarte en witte bolletjes, dit zijn de stop haltes. De zwarte bolletjes zijn de local stops en hier stopt de metro altijd. De witte bolletjes zijn bedoeld voor de Express treinen. Deze Express treinen stoppen dus wel bij de witte bolletjes, maar niet bij de zwarte bolletjes.

Bijvoorbeeld de rode lijn hieronder: 

De rode Express trein stopt bij halte: 72St en 96St, maar niet op de haltes 66St, 79St, 86St en 103St.

plattegrond metro new york

 

Gratis App Metro in New York.

Wanneer dit nu allemaal iets te ingewikkeld wordt en verwarrend klinkt, maak je dan geen zorgen, want wanneer je de metro kaart onder ogen krijgt, is het direct duidelijk.

Kom je er echt niet aan uit, dan kun je altijd nog de gratis en handige New York Subway MTA Map downloaden. Deze gratis App helpt je te navigeren in het uitgebreide New York metro netwerk.

De App werkt off-line en bevat een up-to-date kaart van het metro netwerk in New York. Verder vind je in de App nuttige service updates die je kunt vinden in het menu bij de drie blauwe balkjes in de linker bovenhoek van het scherm.

App metro New York

Bij bovenstaande zoekbalk kun je ook heel makkelijk het kopje ‘Route’ vinden. Wanneer je op ‘Route’ klikt krijg je twee balkjes op je scherm te zien. Hier vul je het startpunt en het eindpunt in.

Bijvoorbeeld het startpunt is Columbus Circle en je wilt naar Canal Street. De App toont dan welke treinen je kunt nemen en alle stops die bij de desbetreffende trein en het  ingevoerde station horen. Super makkelijk en heel overzichtelijk.

 

Uptown en Downtown Metro.

Wat verder nog belangrijk is om te weten, voordat je de metro instapt, is dat er in New York twee soorten treinstations zijn. Je hebt een algemeen station waar treinen in beide richtingen rijden. Deze stations worden aangeduid met ‘Uptown’ en ‘Downtown’.

Of je kunt een specifiek station binnenlopen waar slechts één enkel platform te vinden is en de trein maar een richting op rijdt.

Let dus goed op de tekst die bij het station staat aangegeven voordat je naar binnen loopt en heel fanatiek met je MetroCard gaat swipen en de poortjes doorloopt.

In Manhattan staat namelijk bij elke station de richting van de trein aangegeven boven de ingang. Zoals in dit geval hieronder: Downtown en Brooklyn.

metro-new-york-ingang-subway

Wil je in dit geval bijvoorbeeld niet naar Downtown reizen, maar naar Uptown dan zul je de trein in tegengestelde richting moeten opzoeken. Vaak ligt deze aan de overkant van de straat.

Zie je de ingang van het metro station niet direct aan de overkant liggen, loop dan gewoon wat door of terug want de ingangen liggen niet ver van elkaar verwijderd.

 

De Metro New York Kaart.

Er zijn twee manieren om een MetroCard te verkrijgen. Je kunt een MetroCard via een personeelslid in een van de ticketbooths kopen.

Helaas heeft niet elk treinstations een personeelslid in een ticketbooth zitten dus wees je hiervan bewust. Of je kunt de MetroCard heel gemakkelijk via een van de automaten kopen, die overigens overal te vinden zijn.

Als je de MetroCard bij een automaat koopt, klik dan bij de automaat op het ‘Start’ icoontje. Selecteer vervolgens een taal. De meeste van de automaten hebben een variatie van drie-vier talen (Engels, Spaans, Frans, Italiaans enz.).

metro new york

Selecteer vervolgens het type MetroCard bij het pictogram ‘MetroCard’. En zodra je op het pictogram ‘MetroCard’ klikt, vraagt het apparaat direct om het type MetroCard te selecteren wat je wilt kopen.

Je kunt kiezen uit ‘Regular MetroCard’, op deze kaart kun je een bedrag in dollars toevoegen. Bijvoorbeeld $5, $7, $10, $20, etc. Of je kunt kiezen voor een ‘Unlimited Ride’. Wat betekent dat je voor een bepaald bedrag, voor een bepaald aantal opeenvolgende dagen onbeperkt met de metro kan reizen.

metro new York

Voor het bedrag van 32 dollar kun je een 7-daagse onbeperkt pas kopen voor de metro in New York. Wanneer je een week in New York blijft, raad ik meestal de Unlimited Ride aan. Ga je namelijk drie keer per dag met de metro dan heb je het bedrag van 32 dollar er al aan uit aangezien en enkel kaartje $2,75 kost.

 

Betaalwijze van de Metro Kaart.

Wanneer je het type van de MetroCard (Regular of Unlimited) hebt geselecteerd, wordt in het volgende scherm gevraagd voor welke transactie je wilt kiezen. Je hebt een optie ‘Refill you Card’. Deze optie gebruik je als je al een MetroCard in je bezit hebt. Of kies voor de optie ‘New Card’. Bij de optie New Card is altijd een $1,00 fee van toepassing.

Na je keuze verschijnt het volgende scherm en nu kun je een betaling verrichten. Je kunt met contant geld, munten, een creditcard of bankpas betalen. Wanneer je voor de creditcard of bankpas kiest, dien je om veiligheidsredenen een postcode in te voeren.

Het lijkt wellicht wat veel, maar op zich wijst het zich allemaal vanzelf. Voer bij de postcode gewoon 5 x 0 in. Dit werkt het beste want deze stap kun je niet overslaan. Vervolgens komt de kaart uit de machine en hopla je kunt heel New York door crossen met je MetroCard. De MetroCard is super handig, snel en effectief.

Let op: een onbeperkte MetroCard gaat in werking wanneer je voor het eerst gebruik maakt van de trein. Dus niet vanaf het moment dat je betaalt voor de MetroCard.

 

Hoe vaak rijdt de Metro.

De metro in New York rijdt 24/7 en 365 dagen in het jaar. Tijdens de spitsuren rijdt de metro elke 2 tot 5 minuten en overdag om de 10 minuten.

Ooit heb ik in New York iets voor 6 uur in de ochtend op een metro zitten wachten omdat ik een trein naar Washington D.C moest halen. Heel eerlijk: Dit zou ik niet nog eens doen.

De volgende keer, pak ik op dat tijdstip toch echt een taxi. Het metrostation lag er erg verlaten bij en dat voelde niet goed en veilig. Vermijd in New York de metro in de zeer vroege ochtend en in de late avond uurtjes. Neem op die tijdstippen een van die leuke gele taxi’s in New York. Wel zo gezellig en veilig.

 

Hoeveel tegoed staat er nog op mijn Metro Kaart.

Wanneer je niet voor de unlimited MetroCard hebt gekozen, maar voor een MetroCard met geld tegoed, dan kan ik mij zo voorstellen dat je wil voorkomen dat je voor een gesloten metro poortje komt te staan. Oeps, te veel met de metro gereisd en te weinig tegoed op je kaart!

Om dit soort zaken te voorkomen, controleer zo nu en dan eens hoeveel tegoed er nog op je kaart staat. Voor de poortjes vind je swipe kastjes waar je je saldo kunt controleren.

Ook zie je op de poortjes zelf je saldo vermeld, zodra je de MetroCard door de sleuf haalt. Maar wanneer er honderden ongeduldige New Yorkers achter je aanlopen, is het wel eens te druk om je saldo te zien. Daarom is zo af en toe je kaart controleren dus echt aan te raden. Tenzij je een Unlimited MetroCard hebt genomen natuurlijk want dan kun je 7 dagen onbeperkt reizen.

Gouden tip | 

Wanneer je vakantie erop zit en de MetroCard ondertussen verloopt, kun je binnen twee jaar, na verloopdatum, de kaart terugbrengen naar een metro ticketbooth om het resterende bedrag op een nieuwe MetroCard te plaatsen.

Ga je dus binnen twee jaar nog een keer terug op vakantie naar New York dan heb je toch mooi al wat geld op je kaart staan! Of maak er gewoon een van je vrienden of een familielid blij mee als ze op vakantie naar New York gaan.

 

Metro plattegrond van New York.

Wil je liever geen App downloaden en de halve dag met je telefoon op straat rondlopen, maar liever een simpele metro plattegrond van New York in je handen hebben? Dan kun je een gratis metro plattegrond van New York bij elk station verkrijgen. De plattegrond kun je vragen aan de persoon in de ticketbooth bij het station.

Maar eigenlijk vind je de metro plattegronden op veel plaatsen in New York. Vraag bij je hotel bijvoorbeeld om een kaart. Vaak hebben deze al plattegronden klaarliggen. Ben je net als ik en wil je voor je reis naar Amerika al zaken plannen en alle lijnen en stations bekijken?

–> DOWNLOAD DAN HIER DE GRATIS METRO PLATTEGROND VAN NEW YORK.

metro-new-york-subway

 

Help, ik ben mijn Metro Kaart kwijt.

Wanneer je per ongeluk je onbeperkte 7 of 30 dagen MetroCard verliest, kun je gratis dit nummer bellen: 1-877-323-7433 om dit direct te melden. Je kunt alleen het verlies van je kaart melden wanneer je met een creditcard of bankkaart betaald hebt.

Zorg dat je altijd je banknummer of creditcard nummer bij de hand hebt zodra de persoon aan de telefoon hierom  vraagt. Zodat het resterende bedrag op je creditcard of banknummer kan worden teruggestort.

Stel je hebt een onbeperkte 7-daagse MetroCard gekocht en maar 3 dagen gebruikt omdat je de kaart verloren bent. Bel dan onmiddellijk het gratis nummer zodat de resterende 4 dagen worden terugbetaald. Wanneer je op dag 8 gaat bellen is het helaas pindakaas en krijg je geen restitutie meer.

De verloren MetroCard maken ze ongeldig nadat je gebeld hebt. Vind je de MetroCard later weer terug, dan kun je deze dus niet meer gebruiken. Deze regel geldt helaas niet voor MetroCards en onbeperkte MetroCards die betaald zijn met contant geld.

 

Regels in de Metro.

(of hoe gedraag je je als een echte New Yorker in de metro)

 • Wat je ook doet, ga nooit staren in de metro en zeker niet naar je overbuurman of vrouw. Dit wordt als erg onbeleefd ervaren en New Yorkers vinden staren in de metro absoluut niet prettig. Je zult zien dat de meeste New Yorkers een boek lezen of bezig zijn met hun telefoon.
 • Ben je het spoor nu volledig bijster in een van de metro’s vraag dan gewoon de weg. Begin je vraag altijd met: “Excuse me”, wees niet verlegen want de meeste New Yorkers helpen je graag op weg en maken ook nog een praatje met je.
 • Probeer je MetroCard niet te buigen of te vouwen. Dit kan wel eens problemen opleveren om je kaart door de poortjes te swipen en de kaart werkt dan gewoonweg niet meer.
 • Wanneer je later in de avond de metro instapt, wees dan verstandig en toon niet je volledige aankopen van die dag aan iedereen. Of opzichtig gedrag vertonen met die nieuwe iPhone of Ipad die je net gekocht hebt. Niet zo handig :-).
 • Zoals ik al eerder aangaf is New York behoorlijk veilig en overdag hoef jij je echt geen zorgen te maken in de metro. Wees je er wel van bewust dat bepaalde wijken in Brooklyn, Queens en bepaalde gedeeltes van de Bronx in de avond niet volledig veilig zijn.
 • Wees niet geshockeerd wanneer je op de rails of over het perron in een keer een rat tevoorschijn ziet komen. Helaas horen ratten nu eenmaal bij de NYC’s subway network. Deze ratten vallen geen mensen aan, maar ga zo ook niet uitgebreid aaien of voeren. Niet zo handig natuurlijk.
 • Wanneer je de mogelijkheid hebt, is het wellicht handig om de metro zo veel mogelijk tussen 7:30am – 9:30am en 4:45pm – 6:30pm op een doordeweekse dag te vermijden. Zoals gezegd pakt heel New York dan de metro om naar het werk te gaan en zijn er meer dan 5 miljoen ritten door de stad. Mocht het niet nodig zijn, pak dan de metro op een eerder of later tijdstip.
 • Tijdens je rit in de metro kun je nog wel eens verrast worden met een publiekelijk optreden. Dit kan variëren van zeer uitbundige muziek, een verhaal dat hardop wordt voorgelezen tot dansende jongeren in de trein. Dit hoort ook typisch bij de NYC’s daily subway life. De meeste New Yorkers doen net alsof ze het niet zien of horen en gaan gewoon verder met hun dagelijkse bezigheden in de metro.
 • Als laatste en niet geheel onbelangrijk. Blijf op afstand van de rails in de metro. Ga niet op de rand staan om te zien of er een trein aankomt want deze rijden een tikkeltje harder het station binnen dan in Nederland. Blijf gewoon achter de tree staan die op de grond is aangegeven zodat je veilig de trein in kunt stappen.

new-york-metro-onder-de-grond

 

Conclusie Metro in New York.

Volgens mij moet het zo wel lukken om met de metro te reizen in New York. Het gebruik van de metro is de meest handige en effectieve manier van reizen in New York.

De metrostations zijn volledig op elkaar aangesloten en je kunt op diverse stations overstappen om zo door heel Manhattan – of in een van de ander wijken – te reizen.

Ga je een week of langer op vakantie naar New York? Gebruik dan de Unlimited MetroCard. Een losse ticket kost $2.75, dus reizen met de Unlimited card haal je er makkelijk aan uit.

Het is niet raar om met een plattegrond van de metro rond te lopen. New York is groot en je bent niet de enige toerist. Wil je geen plattegrond, dan kun je altijd nog de handige New York Subway MTA Map App downloaden.

 

Ben je nog op zoek naar vliegtickets voor New York dan is mijn blogpost: Goedkope vliegtickets naar Amerika wellicht leuk om te lezen. In deze blogpost geef ik je mijn vier gouden tips om goedkope vliegtickets naar Amerika te bemachtigen.

Wil jij weten wat een week New York kost en welke bezienswaardigheden je kunt bezoeken in New York? Lees dan mijn blogpost:

–> Alles wat jij wil weten over een stedentrip naar New York.

 

Ook leuk om te lezen over New York.

–> 100 super gave bezienswaardigheden in New York City.

–> De Vessel, de nieuwste attractie in New York City.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

–> Hier vind je goede betaalbare hotels in New York.

–> Het Vrijheidsbeeld bezoeken? Dat doe je zo.

 

Stedentrips

 

Voor al onze reizen naar Amerika maak ik altijd gebruik van de zelfde websites. Neem een kijkje bij een van mijn favoriete websites van Amerika.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button