BlogTips

Memorial Day: Wanneer is het en waarom viert Amerika het?

We hebben er allemaal wel eens over gehoord: Memorial Day in Amerika. En wellicht dat je er zelf ooit iets van hebt gezien in films of tijdens je bezoek in Amerika. Op Memorial Day, de laatste maandag in mei, worden gesneuvelde Amerikaanse militairen herdacht in Amerika.

En Amerikanen vieren Memorial Day op verschillende manieren. Zo bezoeken ze bijvoorbeeld de graven van gesneuvelde soldaten, houden ze een barbecue op het strand, kijken met familie en vrienden naar Memorial Day-films of gaan uitgebreid winkelen.

De meesten van ons, en misschien zelfs wel de meeste Amerikanen, weten eigenlijk niet zo veel over de geschiedenis van Memorial Day. Waar het werkelijk over gaat of waar de feestdag vandaan komt. Waar gaat Memorial Day eigenlijk over? 

Prachtige reizen naar Amerika.

Vind hier de beste reizen naar Amerika. Het Walhalla van de roadtrips. Je reserveert direct bij onze vertrouwde partners..

Wanneer is Memorial Day in Amerika? 

Memorial Day vond van 1868 tot 1970 plaats op 30 mei, maar wordt nu jaarlijks gevierd op de laatste maandag van mei. Op welke dag valt Memorial Day in Amerika?

  • 2022: Memorial Day valt op maandag 30 mei
  • 2023: Memorial Day valt op maandag 29 mei
  • 2024: Memorial Day valt op maandag 27 mei
  • 2025: Memorial Day valt op maandag 26 mei
  • 2026: Memorial Day valt op maandag 25 mei

De betekenis van Memorial Day.

Oké, de Amerikanen vieren Memorial Day op de laatste maandag van mei, maar waarom vieren ze in Amerika Memorial Day? Memorial Day is een federale feestdag in de Verenigde Staten waarop Amerikanen leden van het leger eren en rouwen om die zijn overleden terwijl ze in de strijdkrachten van de Verenigde Staten dienden. Verwar Memorial Day overigens niet met Veterans Day (veteranendag).

Memorial Day vs Veterans Day. 

Er is een verschil tussen Memorial Day en Veterans Day. Memorial Day in Amerika eert namelijk militairen die zijn omgekomen in dienst van hun land. Meer specifiek gezegd eert het degenen die zijn omgekomen in de strijd of als gevolg van verwondingen die ze tijdens de strijd hebben opgelopen.

Veterans Day, dat elk jaar op 11 november wordt gevierd, eert iedereen die in het leger heeft gediend, ongeacht of ze in oorlogstijd hebben gediend of niet.

Sommige mensen vragen zich ook af hoe Patriots Day dan weer in deze mix van feestdagen valt. Patriots Day wordt gevierd op 11 september om de burgers te herdenken die zijn omgekomen tijdens de terroristische aanslagen van 9/11.

Memorial Day-feiten en waar het vandaan komt.

Oorspronkelijk staat Memorial Day in Amerika bekend als Decoration Day. Memorial Day was een idee van generaal John Logan, om de gevallen soldaten van de burgeroorlog te eren. De eerste viering, op 30 mei 1868, was op Arlington National Cemetery, met een menigte van 5.000 mensen die de graven van meer dan 20.000 militairen versierden met bloemen. Vandaar de naam Decoration Day.

Verschillende functionarissen uit Washington, waaronder generaal Ulysses S. Grant, zaten de ceremonies voor. Na toespraken baanden kinderen van onder meer het ‘Soldiers and Sailors’ Orphan Home hun weg door de begraafplaats, strooiden bloemen op zowel Union- als Confederate-graven, droegen gebeden op en zongen hymnen.

Pas na de Eerste Wereldoorlog is Memorial Day uitgebreid om zo alle veteranen te eren die zijn omgekomen in een Amerikaanse oorlog. In 1971 is Decoration Day in Amerika officieel omgedoopt in Memorial Day. Datzelfde jaar is Memorial Day door president Lyndon B. Johnson verplaatst van 30 mei naar de laatste maandag in mei.

New York was de eerste staat die Memorial Day tot officiële feestdag verklaarde, gevolgd door andere noordelijke staten, maar de zuidelijke staten hadden hun eigen aangewezen dag om gesneuvelde Zuidelijke soldaten te eren. De vieringen bleven gescheiden tot de voltooiing van de Eerste Wereldoorlog, toen Memorial Day werd veranderd in het eren van de gevallen Amerikanen die in een oorlog vochten.

Memorial Day: Arlington begraafplaats.

Tradities op Memorial Day.

Er zijn een aantal Memorial Day-activiteiten waaraan gezinnen elk jaar deelnemen. Zoals bijvoorbeeld een uitgebreide feestmaaltijd, een barbecue of het bezoeken van begraafplaatsen. Een aantal Memorial Day tradities in Amerika zijn standaard:

National Moment of Remembrance. President Bill Clinton heeft in december 2000 de wet “The National Moment of Remembrance Act” ondertekend. De wet moedigt alle Amerikanen aan om op Memorial Day, om 15.00 uur lokaal tijd, een minuut stilte te houden om hen te herdenken en te eren die zijn gestorven in dienst van de natie.

Vlag halfstok hangen. Volgens de federale richtlijnen mag de Amerikaanse vlag tijdens Memorial Day in Amerika slechts tot het middaguur halfstok hangen. Vervolgens gaat de vlag tot zonsondergang weer volledig uit.

Veteranen begraafplaats. Sommige graven op bijvoorbeeld een veteranenbegraafplaats worden goed onderhouden. Amerikanen leggen op Memorial Day in Amerika daarom vaak bloemen op een graf dat minder goed onderhouden is.

Memorial Day klaprozen. Mensen dragen klaprozen ter ere van Amerikaanse oorlogsslachtoffers. Dit is een Memorial Day-traditie die teruggaat tot het gedicht “In Flanders Fields”, geschreven in 1915 door John McCrae. Geïnspireerd door de afbeelding van rode klaprozen in het gedicht, verspreid over grafstenen, begonnen de Amerikaanse Moina Michael en Anna E. Guerin uit Frankrijk kunstmatige klaprozen te verkopen. Als geldinzamelingsactie voor kinderen die door de oorlog waren getroffen. Nu spelden veel Amerikanen een klaproos op hun shirt als teken van respect.

Poppies. klaproos Memorial Day.

Ben je tijdens Memorial Day, de laatste maandag van mei, in Amerika, dan is dit meestal ook het begin van het zomerseizoen. Barbecues, stranden, zon en de eerste zonnebrand luiden ‘de vakantie’ in, maar vergeet niet dat Memorial Day ook een dag van rouwen en eren is voor de militairen die hebben gevochten en zijn gestorven voor de Amerikaanse vrijheid.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Alle Amerikaanse feestdagen op een rij.

–> Leuke weetjes en feiten over Amerika.

–> Thanksgiving Day en de waanzin van Black Friday.

–> Top tien van typisch Amerikaans bier.

–> Zo koop je een ‘GRATIS’ navigatie voor Amerika.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button