Mardi Gras, New Orleans: Een verkleed- en paradefeest.

Mardi Gras, dat in het Frans, letterlijk ‘Vette Dinsdag’ betekent, is de dag voor Aswoensdag. In Nederland spreken we over Vastenavond, de laatste avond van carnaval. Mardi Gras is een groot verkleed- en paradefeest dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden.

Mardi Gras betekent in het Frans letterlijk ‘Vette Dinsdag’.

De betekenis van Mardi Gras gaat ver terug in de tijd. Toen er vroeger nog geen bewaarmogelijkheden waren voor voedingswaren moest al het eten, dat in de winter niet was opgegaan, de dag voor Aswoensdag worden opgegeten. Al het eten ging op, zodat iedereen ‘vet genoeg was’ om de periode tot de lente te kunnen overbruggen en er weer nieuwe gewassen waren.

Tegenwoordig heeft Mardi Grass niet veel meer met voedingswaren te maken en is het een bekend en feestelijk verkleed- en een paradefeest geworden. Mardi Gras wordt met name in de voormalige Franse delen van de Verenigde Staten gevierd en dan vooral in New Orleans, in de staat Louisiana.

Bron Video: cjamproductions

 

Wat is de betekenis van Mardi Gras.

De redenen achter de feestvreugde en wat de betekenis van Mardi Gras is, hebben we hierboven al kort beschreven.

Want toen ze vroeger nog geen koelkast hadden, moest al het eten, dat in de winter niet was opgegaan, opgegeten worden voor Aswoensdag, zodat het niet zou bederven. De dag voor Aswoensdag wordt dan ook ‘Vette Dinsdag’ genoemd.

Iedereen was na het eetfestijn ‘vet genoeg’ om de periode tot de lente te kunnen overbruggen en er weer nieuwe gewassen waren. Elk jaar komen ongeveer 1,4 miljoen mensen naar New Orleans voor de jaarlijkse viering van Mardi Gras.

 

Mardi Gras kleding.

Mensen verkleden zich graag met Mardi Gras en dragen vaak gekleurde kleding. De meeste Mardi Gras-decoraties en kledingstukken zijn goud, geel en paars, maar waarom?

In 1892 werden de drie tinten aangewezen als de officiële kleuren van Mardi Gras. De kleuren zijn gekozen omdat goud staat voor macht, groen staat voor geloof en paars staat voor gerechtigheid.

Maar waarom drie kleuren in plaats van één of twee? Heel simpel: De oprichter van het feest besloot dat Mardi Gras – net als elk ander land of koninkrijk, inclusief de Verenigde Staten, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk – drie kleuren in zijn vlag nodig had.

De kleuren goud, geel en paars zie je dan ook vaak terug in de kleding die mensen dragen tijdens Mardi Gras.

 

Mardi Gras ketting. “Throw me something”.

Het is dus de gewoonte om tijdens het feest verkleed te gaan, in de kleuren paars, groen en goud en kettingen naar elkaar toe te werpen.

Sterker nog, men vraagt er zelfs om en “Throw me something” is een veelgehoorde kreet. Er zijn zelfs vrouwen die hun borsten ontbloten tijdens het feest, in ruil voor een ketting.

Het is dan ook geen verrassing dat de kreet “Show me your tits” vaak te horen is en dan met name in Bourbon Street, in de wijk French Quarter in New Orleans.

Op vele andere plaatsen in de stad is het “flashen” verboden in verband met de aanwezigheid van gezinnen, die naar de vrolijke en feestelijke parades kijken.

 

Mardi Gras maskers.

Naast gekleurde kleding en kralen zijn maskers ook een onderdeel van elk Mardi Gras-feest. En hoewel maskers al eeuwenlang over de hele wereld worden gebruikt, begon deze traditie in de begintijd van Mardi Gras in New Orleans als een manier voor mensen om sociaaleconomische beperkingen te omzeilen.

Gedurende deze paar dagen per jaar konden mensen namelijk in andere persona’s veranderen terwijl ze zich door de stad bewogen. Het dragen van maskers tijdens Mardi Gras is een soort traditie gebleven.

 

Welke datum is Mardi Gras?

Terwijl ‘Vette Dinsdag’ de grootste feestdag is vol met festiviteiten en diverse parades, kun je de dagen voor het festival ook al flink feestvieren tot in de vroege uurtjes.

Vaak begint Mardi Grass namelijk al op donderdag of vrijdag. Ongeveer dezelfde dagen zoals bij ons carnaval in het zuiden wordt gevierd.

Naast ‘Vette Dinsdag’ is Lundi Gras tegenwoordig ook uitgegroeid tot een populaire feestdag. De term Lundi Gras betekent “Vette Maandag” en valt op maandag, de dag voor Vette Dinsdag. Op deze dag komt Rex de Monarch, die ook wel de koning van Mardi Gras wordt genoemd, aan per boot via de Mississippi River en host de hele maandag ‘vette feesten’.

Maar wanneer de klok op Fat Tuesday (dinsdag) twaalf uur slaat, is het feest abrupt voorbij. Dat moment markeert namelijk de overgang van Mardi Gras naar Aswoensdag, waarmee de Vastentijd begint en dan is het feestgedruis echt voorbij.

Datum Mardi Gras.

  • 2022:  1 maart 2022
  • 2023:  21 februari 2023
  • 2024:  13 februari 2024
  • 2025:  4 maart 2025
  • 2026:  17 februari 2026
  • 2027:  9 februari 2027
  • 2028:  29 februari 2028

 

Mardi Gras Parade.

Ben je tijdens de periode van dit uitbundige (carnavals)feest in New Orleans? Dan val je met je neus in de boter. Want niet alleen de feestgangers zijn kostelijk om naar te kijken, maar er zijn tijdens deze dagen ook tientallen feestelijke Mardi Gras parades die voorbij komen.

En omdat er zoveel parades zijn, is het wellicht handig om de Mardi Gras Parade App te downloaden. Via deze handige App kun je de parades bijhouden. Op de App staan kaarten, nieuws updates en video’s van de parades.

Het merendeel van de Mardi Gras parades vinden plaats op St. Charles Avenue, in het Central Business District. A

ls je denkt dat de festiviteiten in de wijk French Quarter worden gehouden, dan heb je het mis. De parades worden namelijk zo ver mogelijk van de smalle straatjes en historische gebouwen vandaan gehouden.

Als je naar de Mardi Gras parades kijkt, wees dan voorbereid dat je, vanaf de paradewagens, wordt overladen met verschillende items. Dit kan variëren van plastic kralen, gekleurde bekers of muntjes. Het meest gewaardeerde item dat iemand ontvangt tijdens de parade is een “Zulu Coconut”.

Geen zorgen, want de Zulu Coconut krijg je aangereikt en niet toegegooid. Het zijn mooie, met de hand beschilderde kokosnoten en als je geluk hebt, is dit wellicht het mooiste souvenir van Mardi Gras dat je mee naar huis kunt nemen.

–> Ontdek hier 33 supergave bezienswaardigheden in New Orleans.

 

Waar kun je het beste Mardi Gras vieren.

De French Quarters is het oudste gedeelte van New Orleans en hier vindt tijdens Mardi Gras de grootste actie plaats. Om precies te zijn op Bourbon Street.

De French Quarters is een prachtige omgeving waar je heerlijk doorheen kunt lopen. Je vindt hier historische gebouwen, versierd met de Europese architectuur, restaurants, winkels en bars. Heel veel bars.

Vind je het nu te toeristisch of te druk op Bourbon Street, bekijk dan de parades in Uptown. De Uptown parade route is gezinsvriendelijk en je ziet hier bijna uitsluitend de lokale bevolking. De meeste parades vinden plaats op St. Charles Avenue, in het Central Business District.

–> Hier vind je alle wijken in New Orleans op een rij. 

 

Mardi Gras King Cake.

Zorg ervoor dat je tijdens Mardi Gras in New Orleans ook een King Cake eet. King Cakes zijn overal te verkrijgen, maar de beste King Cake koop je bij La Boulangerie, een smakelijke bakkerij op Magazine Street.

Een King Cake is een soort taart (brood) die gebakken wordt naar aanleiding van het driekoningenfeest. In het brood wordt een voorwerp verstopt en de persoon die het terugvindt, is die dag “koning” en mag een kroon dragen.

Tijdens Mardi Gras is de King Cake een traditie geworden. In de cake vind je een munt of een kleine plastic popje van het kindje Jezus. De King Cake is vaak gevuld met kaneel, roomkaas, of aardbeien crème.

 

Flambeaux fakkels.

Flambeaux – brandende fakkels – zijn weer een ander traditioneel onderdeel van Mardi Gras. De eerste flambeaux werd gebruikt tijdens de viering van 1857 en begon als een manier om aanwezigen te laten zien wat er gaande was tijdens de parades die ’s nachts werden gehouden.

Oorspronkelijk werden de flambeaux gedragen door gekleurde mannen, zowel tot slaaf gemaakte individuen als vrije mannen die voornamelijk Creolen waren.

De mannen voerden uitgebreide dansen uit terwijl ze de fakkels droegen, en toeschouwers gooiden munten op straat als fooi voor de dansers. Hoewel flambeaux dankzij de moderne infrastructuur niet langer een noodzaak zijn, blijven ze toch een belangrijk onderdeel van Mardi Gras.

 

Waar overnacht ik met Mardi Gras.

Ten eerste, boek je hotelovernachting maanden van tevoren, want je bent niet de enige persoon die Mardi Gras viert. Vaak zijn maanden van tevoren al veel hotels volgeboekt in het bekende French Distrsict.

Ten tweede, kijk goed op welke locatie je een hotel boekt, zodat je de parades lopend kunt bereiken en geen rekening hoeft te houden met je huurauto.

  • Goede hotels in het Lower Garden District:

–> Henry Howard Hotel.

–> Pontchartain Hotel St. Charles Avenue.

  • Hotels in het French District:

–> Sheraton New Orleans Hotel.

–> Royal Sonesta Hotel New Orleans.

–> Four Points by Sheraton French Quarter.

  • Vind hotels bij Booking.com via de kaart:Booking.com

 

 

Mardi Gras carnaval.

Niet alleen in New Orleans wordt Mardi Gras gevierd. Over de hele wereld vinden namelijk feestelijke gebeurtenissen plaats. Met name in landen met een rooms-katholieke bevolking. In deze landen wordt het geen Mardi Gras genoemd, maar carnaval.

Zo worden de carnavalsfestiviteiten in Brazilië bijvoorbeeld gekenmerkt door een levendig amalgaam van Europese, Afrikaanse en inheemse tradities.

In Canada wordt in Quebec het gigantische ‘Quebec Winter Carnival’ gehouden. In Italië trekken toeristen massaal naar Carnevale in Venetië, dat dateert uit de 13e eeuw en beroemd is om zijn gemaskerde ballen.

Bekend als Karneval of Fastnacht, omvat de Duitse viering parades, gekostumeerde bals en veel tradities. Voor het Deense Fastevlan verkleden en verzamelen kinderen snoep op dezelfde manier als Halloween. Mardi Gras oftewel carnaval vindt over de hele wereld plaats.

 

Tips over Mardi Gras in New Orleans.

Zoals bij ieder leuk evenement moet je een aantal regels opvolgen en zo ook tijdens dit festijn. De regels zijn er om ervoor te zorgen dat het feest veilig blijft en je de hele nacht door kunt feesten.

Gebruik daarom je gezond verstand en zorg ervoor dat je geen dure juwelen draagt en houd waardevolle spullen op je lichaam, maar uit de buurt van zakkenrollers en laat je portemonnee met diverse pasjes en paspoort veilig achter in je hotel.

Probeer geen gebruik te maken van je huurauto, want deze kun je bijna niet parkeren in verband met de drukte en de afgezette straten door de parades. Bijna alles is lopend bereikbaar. Boek je hotel daarom ook op een ‘gunstige’ locatie.

Uitgebreide informatie over Mardi Gras vind je op de officieel website. Op de website vind je bijvoorbeeld informatie over de parades, hotels, restaurants, tips en meest gestelde vragen.

—>  Uitgebreide tips en informatie over Mardi Gras op de officiële website.

mardi-gras-new-orleans

 

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Op deze manier vind je goedkope vliegtickets naar Amerika.

–> Alle National & State Parken van Amerika op een rij.

–> Goedkoop bellen en internet in Amerika? Dat doe je zo!

–> Dit zijn de mooiste reizen naar New Orleans.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

 

Reizen Amerika

 

Op vakantie naar New Orleans? Dit zijn de beste Amerika specialisten die schitterende reizen naar Amerika aanbieden. Of neem eens een kijkje bij een van mijn favoriete websites van Amerika.

Rondreis naar New Orleans.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar New Orleans.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in New Orleans.

Zoek overnachtingen

Camper huren in New Orleans.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in New Orleans.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button