BlogTips

Labor Day: Wanneer is het en waarom viert Amerika het?

Labor Day in Amerika, ofwel de ‘Dag van de Arbeid’, is een goed voorbeeld van hoe ver Amerikanen zijn gekomen sinds de begindagen van de industriële revolutie. In dit artikel lees je hoe Labor Day in Amerika is ontstaan, wanneer het is en wat het vandaag de dag voor Amerikanen betekent.

Voor de jongere generatie is Labor Day tegenwoordig niet meer dan een lang weekend dat de afsluiting van de zomer viert. Maar voor veel “oudere” Amerikanen is Labor Day echter zoveel meer dan een driedaags weekend en buitensporige Labor Day-sales.

Op Labor Day gedenken Amerikanen in Amerika het werk van degenen in de arbeidersbeweging die hard hebben gevochten voor de rechten van de arbeiders. Maar op Labor Day vieren ze ook de essentiële rol die werknemers spelen in de groei en ontwikkeling van Amerika. Een erkenning waarvoor sommigen onvermoeibaar hebben gevochten. Best interessant, toch?

Labor Day.

Een ingrijpende geschiedenis van menselijke arbeid. Er zijn maar weinig auteurs die overtuigend kunnen schrijven op zowel wetenschappelijk als economisch gebied.

Wanneer is Labor Day in Amerika? 

Labor Day vindt altijd plaats op de eerste maandag van september. In 2021 was dat op maandag 6 september. Labor Day in Amerika vindt de komende jaren plaats op de volgende data: 

 • 2022 Labor Day: maandag 5 september
 • 2023 Labor Day: maandag 4 september
 • 2024 Labor Day: maandag 2 september
 • 2025 Labor Day: maandag 1 september
 • 2016 Labor Day: maandag 7 september

Hoe is de Dag van de Arbeid ontstaan? 

Wie de bedenker van Labor Day was, wordt nog steeds fel bediscussieerd, maar wat zeker is, is dat de eerste glimp van een herdenkingsdag van de Arbeid afkomstig was van een man genaamd McGuire/Maguire. Maar welke van de twee? 

Een Amerikaanse vakbondsleider, Peter J. McGuire, was mede-oprichter van de American Federation of Labour en algemeen secretaris van de Brotherhood of Carpenters and Joiners. Peter McGuire, een krachtige en effectieve agitator die May Day oprichtte en onvermoeibaar vocht voor de rechten van arbeiders, was misschien de eerste die een nationale dag van erkenning voor de Amerikaanse arbeiders in 1882 voorstelde.

Het is ook mogelijk dat Matthew Maguire de ware oprichter van Labor Day was. Ook in 1882 was Matthew Maguire secretaris van Local 344 van de International Association of Machinists in New Jersey, en secretaris van de Central Labour Union of New York. Matthew Maguire, een leidende figuur in de arbeidersbeweging, had een rebelse inslag, wat sommige van zijn meer conservatieve collega’s zorgen baarde.

Hij leidde vele stakingen voor Amerikaanse arbeiders. Volgens documenten, die zijn opgegraven bij de New Jersey Historical Society, heeft president Grover Cleveland Matthew Maguire gecrediteerd als de onbetwiste auteur van Labor Day.

Waarom vieren ze in Amerika Labor Day?

De industriële revolutie van de 18e en 19e eeuw bracht een breed scala aan banen en handel naar de Verenigde Staten. Wat het niet bracht, was een passend loon, veiligheidsvoorschriften of richtlijnen voor het aantal uren dat mensen elke dag zouden moeten werken.

De gemiddelde Amerikaan werkte namelijk op het hoogtepunt van de Industriële Revolutie 12 uur per dag, zeven dagen per week. Het was ook niet ongewoon om jonge kinderen hard te laten werken in barre werkomstandigheden voor een minuscuul loon.

Mensen merkten deze slechte omstandigheden op. Vakbonden begonnen zich langzaam te vormen en vochten voor het recht van Amerikaanse arbeiders op eerlijk loon, eerlijke werkuren en veilige werkomstandigheden. Stakingen en bijeenkomsten werden georganiseerd en soms waren deze behoorlijk gewelddadig.

In deze onstuimige tijd ontstond het idee voor Labor Day. De feestdag was bedoeld als een dag van welverdiende erkenning voor de bijdragen die de Amerikaanse arbeiders leverde.

De eerste Labor Day parade in Amerika.

Bij Labor Day hoort ook een Labor Day parade. De eerste Labour Day-parade werd gehouden in New York City op 5 september 1882. De Central Labour Union in New York hield een parade om het vakbondswerk te vieren en steun te betuigen aan alle vakbonden.

Meer dan 10.000 vakbondsmedewerkers namen onbetaald verlof om van het stadhuis naar Union Square te marcheren. Talloze staten erkenden de feestdag al in 1880, maar het werd pas een nationale feestdag toen president Grover Cleveland het in juni 1894 ondertekende.

President Cleveland ondertekende de wet te midden van de Pullman Strike, een spoorwegstaking waarbij arbeiders protesteerden tegen lagere lonen. De staking begon in Chicago en leidde al snel tot een landelijke spoorwegstaking. In juli 1894 liep de staking af met dodelijke afloop toen de Nationale Garde slaags raakte met demonstranten in Chicago.

Labor Day parade.

Welke tradities horen bij Labor Day?

Elke feestdag heeft zo zijn eigen leuke tradities en Labor Day in Amerika is daar geen uitzondering op. Dit zijn enkele veelvoorkomende tradities van de Dag van de Arbeid waaraan Amerikanen deelnemen: 

Parades. Veel steden in Amerika houden parades om Labor Day te vieren. De parade kan zelfs deel uitmaken van een groter Labor Day-festival in het gebied, en je kunt zelfs huizen zien die zijn versierd met Labor Day-versieringen. 

Vuurwerk. Wat is een feest zonder vuurwerk? Verwacht tijdens Labor Day in Amerika schitterende kleuren aan de hemel te zien dankzij de vele vuurwerkshows.


Picknicken. Als het mooi weer is, pakken veel mensen graag een picknickmand in en eten ze buiten de deur met dierbaren. De picknicks worden vaak gehouden in parken, State Parken of zelfs Nationale Parken.

Barbecues. Naast picknicken zijn Amerikanen ook dol op barbecues. Natuurlijk gebeurt dit ook op Labor Day. Velen brengen de dag door met het grillen van hotdogs, hamburgers, spare-ribs en kip.

Reizen. Labor Day-weekend is van oudsher een populaire tijd om te reizen naar plaatsen zoals het meer of het strand voor een paar laatste zonnestralen. 

Witte kleding opbergen. Witte kleding opbergen? Ja, het is een oud advies dat je na Labor Day in Amerika geen wit mag dragen, dus sommige mensen bergen hun witte kleding op in de kledingkast voor volgend jaar.


Veel mensen beschouwen Labor Day als het onofficiële einde van de zomer, dus het is ook gebruikelijk in Amerika dat veel mensen hun zwembad afdekken of hun boot stallen wanneer Labor Day-weekend eindigt.

Leuke weetjes en feiten over Labor Day.

Het is nu wel duidelijk wanneer de Amerikanen Labor Day vieren en waarom, maar mocht je nog geïnteresseerd zijn in meer Labor Day, dan hier een aantal weetjes en feiten over de Dag van de Arbeid:

 • Canada vierde de Dag van de Arbeid al vóór de Verenigde Staten. De eerste Canadese Dag van de Arbeid (Labor Day) was in 1872. Tien jaar voordat de Verenigde Staten Labor Day vierde.
 • Oregon was de eerste staat die Labor Day in Amerika erkende. De staat maakte van Labor Day een wettelijke feestdag op 21 februari 1887. Datzelfde jaar namen Colorado, Massachusetts, New Jersey en New York de feestdag ook wettelijk aan. 
 • Ongeveer 14,3 miljoen Amerikaanse loon- en salariswerkers waren in 2021 lid van vakbonden. 
 • Dag van de Arbeid is niet de enige federale feestdag die op een maandag valt. Martin Luther King, Jr. Day, President’s Day, Memorial Day en Columbus Day vallen bijvoorbeeld ook op maandag. Dat is echter geen toeval, want The Uniform Monday Holiday Act van 1968 werd aangenomen zodat federale werknemers extra driedaagse weekenden konden houden.
 • Labor Day in Amerika markeert onofficieel het einde van het hoogseizoen van de hotdogs. Amerikanen eten gemiddeld zeven miljard hotdogs tussen Memorial Day en Labor Day.
 • Op het moment van schrijven is het federale minimumloon $ 7,25 per uur in Amerika. In 1938 was het 25 cent per uur.
 • Vanaf januari 2021 heeft het District of Columbia het hoogste staatsminimumloon van $ 15 per uur. Californië staat op de tweede plaats met $ 14 per uur. 

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Top 10 bieren die de Amerikanen het liefst drinken.

–> Alle Amerikaanse feestdagen op een rij.

–> Thanksgiving Day en de waanzin van Black Friday.

–> Leuke weetjes en feiten over Amerika.

–> Wat mag je vanaf 21 jaar in Amerika? Nou, dit!

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button