Blog

Dit is de betekenis van de kleur van een (Amerikaans) paspoort.

Dit keer geen uitgebreid artikel over prachtige bezienswaardigheden, betoverende Nationale Parken en bekende steden in Amerika, maar een artikel over een prangende vraag. “Waarom is een Amerikaans paspoort blauw, wat is de betekenis van die kleur?”

Als je bij Schiphol incheckt, dan is het je misschien opgevallen dat er verschillende kleuren paspoorten zijn. En dat klopt, want een paspoort is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: blauw, rood, groen en zwart. Maar wat is de betekenis van die vier kleuren bij een paspoort en waarom is een Amerikaans paspoort blauw?

De vier standaardkleuren van een paspoort hebben een betekenis en soms spot je ook nog wel eens andere ongebruikelijke kleuren op een paspoort. Kijk maar eens goed naar dat kleine, rechthoekige boekje. Want afhankelijk van waar je vandaan komt, is onder andere de betekenis van de kleur van je paspoort.

Kleurrijke paspoort hoesjes.

Een paspoort hoesje is dé oplossing om je paspoort en documenten veilig bij je te houden.

De betekenis van de kleur van een paspoort.

Hoewel er geen strikte internationale richtlijnen zijn voor de kleuren van een paspoort, zijn de kleuren zeker niet willekeurig gekozen. Landen kiezen voor hun paspoort namelijk vaak een kleur die een eerbetoon zijn aan hun cultuur, politiek of geloof.

Zo gebruiken islamitische landen vaak een groen paspoort, omdat die kleur een betekenis heeft in hun religie. Lidstaten van de ECOWAS (Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten) bedekken hun paspoorten echter ook met verschillende soorten tinten groen.

Leden van de Europese Unie daarentegen gebruiken bordeauxrode paspoorten, net als landen die willen toetreden tot de EU, zoals bijvoorbeeld Turkije.

De Verenigde Staten gebruiken een blauw paspoort. Maar Amerika maakte in de tweede helft van de 20e eeuw ook nog gebruik van een beige, groen en roodachtig paspoort. In 1994 werd het Amerikaans paspoort uiteindelijk blauw. Burgers van veel Caribische en Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Brazilië, Argentinië en Uruguay, hebben ook blauwe paspoorten.

Bepaalde organisaties hebben ook hun eigen paspoort kleur. Zo voorziet Interpol haar personeel bijvoorbeeld van een zwart paspoort. Maar Mexico, Nieuw-Zeeland, India, en nog een aantal landen hebben ook gekozen voor een zwart paspoort. Zowel een geografische als een andere onderliggende reden ontbreekt voor een zwart paspoort.

In het kort: de betekenis van de kleur van je paspoort:

  • Rood paspoort: gebruiken landen die tot de Europese Unie behoren.
  • Groen paspoort: komt voor bij islamitische landen, omdat de kleur een belangrijke rol in het geloof speelt.
  • Blauw paspoort: staat voor de Nieuwe Wereld, waar zowel Noord- en Zuid-Amerika onder vallen. 
  • Zwart paspoort: er is geen betekenis voor de kleur zwart bij een paspoort.

Bestel een leuk hoesje voor je paspoort.

Je kunt je paspoort ook zelf een leuke kleur geven, zodat je paspoort een soort van eigen betekenis krijgt. Ga nu niet met stiften en kleurpotloden aan de gang, want dat is natuurlijk niet toegestaan, maar koop gewoon een kleurrijk paspoort hoesje.

Een paspoort hoesje mag in elke kleur zijn die je wilt. En je kunt er ook vaak nog handig je pasjes en tickets in kwijt. Bekijk bijvoorbeeld eens de paspoort hoesjes bij Bol.com. Hier hebben ze namelijk een aantal geinige, vrolijke en kleurrijke paspoort hoesjes.

paspoort hoesjes

Kleurrijke paspoort hoesje.

Een paspoort hoesje is dé oplossing om je paspoort en documenten tijdens een reis veilig bij je te houden. Met een beschermende laag raken je paspoort, pasjes en andere reisdocumenten nooit beschadigd en blijven ze veilig opgeborgen.

Wat is de betekenis van een donkere kleur bij een paspoort?

Vind jij het wel prima dat medereizigers de kleur van je paspoort kunnen zien, dan is een paspoorthoesje overbodig, maar dan rijst de vraag wat is eigenlijk de betekenis van al die donkere kleuren bij een paspoort.

Want waarom gebruikt men donkere kleuren op een paspoort en wat is daar de betekenis van? Een lichte kleur op een paspoort zou toch voor wat meer vrolijkheid zorgen.

Maar volgens Bill Waldron van het Amerikaanse bedrijf Holliston, een bedrijf gevestigd in Tennessee dat paspoorten afdrukt, hebben donkere kleuren op paspoorten de voorkeur omdat ze vuil kunnen verbergen. Plus donkere kleuren op een paspoort is een mooi contrast met het embleem en dan ziet het document er ook officiëler uit.

Er zijn enkele uitzonderingen, want als een Zweeds staatsburger zijn paspoort is kwijtgeraakt, dan stuurt het land een roze noodpaspoort toe.

Betekenis van het blauwe Amerikaanse kleur paspoort.

Wist jij dat vanaf het moment van oprichting van de Verenigde Staten tot 1918, personen uit andere landen helemaal geen paspoort nodig hadden om de VS te bezoeken? De enige keren dat men een paspoort nodig had was tijdens de burgeroorlog en de Eerste Wereldoorlog. 

De Volkenbond (The League of Nations) standaardiseerde de paspoorten in 1920. En ondanks dat Amerika destijds geen lid was, besloten ze zich toch aan de regels te houden. Vanaf dat moment was het Amerikaanse paspoort niet meer dan een klein stukje papier.

Maar het paspoort evolueerde en nam de vorm aan van een klein boekje met 28 pagina’s en een groene omslag, maar de kleur en de betekenis van het paspoort was nog steeds niet definitief.

In 1970 werd de kleur van het groene Amerikaanse paspoort veranderd in blauw, in 1993 weer in de kleur groen en in 1994 kreeg het Amerikaanse paspoort definitief de kleur blauw.

Helaas vertelt de geschiedenis ons niet precies waarom het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deze kleur voor het paspoort heeft gekozen en welke betekenis de kleur had. Sommige beweren dat het voor politieke doeleinden was en dat de kleur blauw lijkt op de ‘Nieuwe Wereld’. 

Blauwe paspoorten komen ook veel voor in Caribische landen en Amerikaanse territoria, zoals Guam, Puerto Rico, Amerikaans Samoa en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Maar ook veel Zuid-Amerikaanse landen geven hun paspoorten een blauwe omslag.

Het Amerikaanse paspoort.

Video: meest machtigste paspoorten ter wereld.

Wist jij dat er een ranking is gemaakt van de meest machtigste paspoorten ter wereld en dat het Nederlandse paspoort hoog scoort?

In onderstaande video zie je de krachtigste paspoorten ter wereld. Van 199 landen 
is een lijst gemaakt van minst machtigste paspoort naar meest machtigste paspoort ter wereld.

We kunnen je nu al verklappen dat het paspoort van Nederland hoog scoort en in de top 10 staat, maar waar? Dat zie in je in onderstaande video gemaakt door Red Side.

Bron video: Youtube Red Side.

Zwart Paspoort.

Van alle kleuren paspoorten is zwart de meest zeldzaamste. Zwart wordt vaak gebruikt in Afrikaanse en Aziatische landen, evenals in Nieuw-Zeeland.

De redenen voor het gebruik van de kleur zwart zijn verschillend. Velen wijzen op het feit dat deze kleur er formeler uitziet en ook minder slijtage vertoont.

In landen als Nieuw-Zeeland, Botswana en Zambia is zwart de officiële kleur van de staat, en dit is de belangrijkste reden voor het gebruik van zwart in de paspoorten van deze landen.

Naast Afrikaanse landen zoals Angola, Congo en Malawi, geven Aziatische landen zoals Tadzjikistan en Palestina ook de voorkeur aan lichte of donkere tinten zwart in hun paspoorten vanwege de belangrijke rol van zwart in hun geschiedenis en cultuur.

Naast gewone paspoorten zijn diplomatieke paspoorten van veel landen ook zwart. Ook Amerikaanse diplomatieke paspoorten.

Betekenis kleur paspoort én richtlijnen.

Zoals we al eerder aangaven, zijn er geen strikte international regels voor het gebruik van de kleuren van een paspoort. In principe mag ieder land zelf bepalen welke kleur het paspoort van het land heeft. Maar er zijn wel overeenkomsten.

Ieder paspoort moet namelijk gemaakt zijn van een buigbaar materiaal. Ook moet het paspoort bestand zijn tegen temperaturen tussen de min tien en vijftig graden, en tegen een luchtvochtigheid tussen de 5 en 95 procent.

Daarnaast moet het paspoort 125 millimeter hoog zijn en 88 millimeter breed. Ook is er onderling afgesproken welke lettertypes en lettergroottes worden toegestaan. Zo zie je maar dat naast het kleurgebruik van een paspoort er ook richtlijnen bestaan voor het ontwerp.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Op deze manier vraag je een ESTA aan voor je Amerika reis.

–> Ken jij het 100 pagina tellende National Park Magazine al?

–> Tip | Top 30 meest gelezen boeken over Amerika.

–> Hoeveel mensen hebben een vuurwapen in Amerika?

–> Dit zijn de verkeersregels en wetten in Amerika.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button