BlogNew York

Kerstmis in New York: 13 must do’s tijdens de feestdagen.

Kerstmis in New York, het is een hele happening. De stad is volledig in kerstversiering gehuld, overal zie je kerstlichtjes en de sfeer is onbeschrijfelijk, magisch en bijna sprookjesachtig. Amerikanen lopen met een dampende, hete kop koffie over straat en bedenk hier nog een dikke laag sneeuw bij en het plaatje is compleet.

De stad is volledig in kerstversiering gehuld, overal zie je kerstlampjes en de sfeer is onbeschrijfelijk.

Wanneer er geen feestdagen in Amerika zijn, is New York al groots, maar tijdens kerstmis dan is alles in New York City volledig over de top! Er wordt namelijk een gigantische kerstboom bij Rockefeller Center opgezet en dit gaat niet ‘gewoon’. Nee, hier wordt zelfs een Tree Light Ceremony voor gehouden. Kerstmis in New York is huge.

Maar wanneer vieren New Yorkers kerstmis en waar kun je het beste overnachten tijdens de feestdagen? En wat zijn de leukste must do’s en dingen om te ondernemen tijdens de feestdagen? Waar kun je het beste shoppen en eten tijdens de feestdagen in New York? Op al deze vragen en meer geef ik je het antwoord.

 


Bron video: RayaWasHere.

 

Kerstavond en 1e kerstdag in New York.

Wij Nederlanders beginnen aan de kerstdecoratie zo rond Sinterklaas, maar Amerikanen kennen geen Sinterklaas en beginnen daarom rond eind oktober, begin november al met hun kerstdecoratie.

De onthulling van versierde kerstetalages gebeurt na Thanksgiving. Na Oud en Nieuw wordt alle versiering weer verwijderd.

Kerstmis valt in New York City net als in Nederland op 25 december en kerstavond, 24 december, is de avond voorafgaand aan kerstmis. Amerikanen vieren kerstavond zeer uitgebreid en vaak worden op deze avond al cadeaus uitgewisseld.

Op 25 december bezoeken Amerikanen vaak hun familie. Goed om te weten is dat men in Amerika geen tweede kerstdag kent.

kerstmis-new-york-schaatsbaan-rockefeller-center

 

13 leuke must do’s tijdens de feestdagen.

Als je tijdens de kerstdagen in New York bent, zijn er verschillende activiteiten en leuke dingen om te doen, zodat je helemaal in de kerstsfeer komt.

Maar waar moet je zijn en wat zijn de leukste dingen om te doen tijdens de kerstperiode in New York? Hieronder heb ik 13 leuke kerstuitjes voor je op een rij gezet.

 

1. Rockefeller Center.

Rockefeller Center is dé place to be tijdens de kerstdagen. Het is er erg druk rond die periode, maar absoluut de moeite waard. Misschien is het wel de mooiste en meest magische plek tijdens de feestdagen. En dit komt natuurlijk door de aanwezigheid van een schaatsbaan, warme chocolade melk en de wereldberoemde kerstboom bij Rockefeller center.

De kerstboom bij Rockefeller Center is een attractie op zich. De boom wordt al sinds 1931 elk jaar geplaatst. De kerstboom moet minimaal 20 meter hoog en 7 meter breed zijn. Verder zitten er ongeveer 50.000 LED-lampjes in de boom en er wordt 8 kilometer aan lichtsnoer gebruikt!

De onthulling van de wereldberoemde boom bij Rockefeller Center gebeurt na Thanksgiving. Op 4 december vindt namelijk de Tree Light Ceremony plaats.

 

2. Kerst lichttour door NY.

Je kunt New York lopend bezichtigen en zo hopen dat je de mooiste kerstverlichting tegenkomt, maar dan ben je wel even bezig. Het is natuurlijk veel praktischer, mooier en warmer om de mooiste kerstverlichting van New York City met een lichttour te bekijken.

Ervaar Manhattan in de meest magische tijd van het jaar tijdens een rondleiding door de feestelijke lichten en kerstversieringen van de feestdagen. Kijk naar de geweldige etalages en nog veel meer.

–> Vind leuke lichttour tickets door New York City.

 

3. Schaatsen in Central Park.

Er is niets romantischer dan een wandeling te maken door Central Park tijdens de feestdagen. Er is namelijk van alles te doen in het park.

Tijdens de winterperiode is er een grote schaatsbaan aanwezig, de Wollman Rink, waar je schaatsen kunt huren en uitgebreid je kunsten kunt vertonen. En wat bijvoorbeeld te denken van een tochtje in een koets? Central Park heeft het allemaal.

Je kunt in New York City niet alleen schaatsen bij Central Park maar bijvoorbeeld ook bij het Rockefeller Center, Bryant Park of bij Brookfield Place, met uitzicht op de Hudson-rivier.

 

4. Radio City Music Hall Rockettes tickets.

Toen wij naar New York vertrokken tijdens de kerstdagen kreeg ik van veel vrienden te horen: “Ga naar de Radio City Music Hall en bezoek de Rockettes!” Radio City Music Hall’s Christmas Celebration bestaat al sinds 1932. Als je naar een show gaat in New York City tijdens de feestdagen, dan moet je deze zien.

De show heeft uitstekende zangers, extravagante kostuums, kunstschaatsers en een 3D-scherm met Santa’s avonturen.

Verder bevat de show een groep van mannelijke en vrouwelijke dansers die normaal als back-up spelen bij de Rockettes. Je kunt de show bewonderen van 10 november tot en met 1 januari.

–> Vind hier tickets voor de Radio City Music Hall.

 

5. Kersttour door Brooklyn.

De wijk ‘Dyker Heights’ in Brooklyn staat bekend om zijn huizen met de meest uitzinnige en waanzinnige kerstversiering. Bewoners gaan helemaal los tijdens de kerstperiode met het decoreren van hun tuin en huis.

Je kunt er voor kiezen om op eigen houtje door de wijk te lopen, maar er zijn ook tours die je in Brooklyn langs alle kerst highlights brengt. Je vindt de mooist versierde huizen op 11th Avenue tot 13th Avenue en van 83rd Street tot 86th Street.

–> Tickets voor Dyker Heights in Brooklyn.


Bron video: The Endless Screw. 

 

6. The Nutcracker Ballet in New York.

Tchaikovsky’s Christmas ballet is uitgegroeid tot een must-see voor veel mensen tijdens de feestdagen. Bestaat er in New York City een kerst zonder de beroemde Notenkraker? Nee! Vanaf 24 november tot en met 31 december voert het New York City Ballet de klassieker de Notenkraker op.

Naast het ballet, vind je in het Opera House de Geffen Hall waar ook de beroemde New York City Philharmonic speelt. Locatie: David H. Koch Theatre in het Lincoln Center. De dichtstbijzijnde subway vind je op 66th Street.

–> Vind betaalbare tickets voor het New York Ballet.

 

7. De New York Botanical Garden Holiday Train Show.

The New York Botanical Gardens Holiday Train Show vind je in de Bronx, ietwat afgelegen van Manhattan, maar absoluut een bezoekje waard. Te bewonderen van 22 november tot en met 15 januari.

In de New York Botanical Gardens zijn 150 New York City oriëntatiepunten in miniatuur nagebouwd, zoals bijvoorbeeld de Brooklyn Bridge, het Yankee Stadium en St. Patrick’s Cathedral die allemaal verlicht worden met felle (kerst)lichtjes. Een zeer lange speelgoedtrein rijdt sierlijk door de miniatuurstad heen.

Naast de treinshow zijn er nog diverse andere dingen te zien in de Botanical Gardens, zoals bijvoorbeeld optredens, shows en concerten.

–> The New York Botanical Gardens Holiday Train Show.

 

8. De mooiste kerstshows van New York.

Van eind november tot begin januari zijn er in New York City verschillende kerst en winter-shows te zien. Er worden bijvoorbeeld kerst thema toneelstukken, musicals en andere bijzondere voorstellingen gespeeld.

De twee meest geliefde en bekendste kerstshows in New York City zijn de Radio City Christmas Spectacular en de Notenkraker.

–> Boek hier een kerstshows in New York.

 

9. Kerst (diner)cruise.

Tijdens de feestdagen zijn restaurants in New York City vaak volgeboekt. Sterker nog, je moet maanden van te voren een tafeltje reserveren.

Om toch van een heerlijke diner te genieten tijdens de kerstdagen, kun je ook een diner cruise boeken. Tijdens het diner of lunch heb je een geweldig uitzicht op New York City en je geniet van een heerlijke maaltijd aan boord.

–> vind een superleuke lunch cruise in New York City.

 

10. De Saks of Fifth Avenue light show.

Deze fantastische lichtshow mag je absoluut niet missen als je in New York City bent. Een must see voor iedereen. Echt adembenemend en dan overdrijf ik niet.

De lichtshow begint met Thanksgiving en eindigt op 2 januari. De show is dagelijks om de 5 minuten te zien tussen 16:30 uur en 23:30 uur.

Je kunt de Saks of Fifth Avenue lichtshow vinden op Saks on Fifth Avenue tussen 49th & 50th St. Het beste uitzicht op de show is vanaf Rockefeller Center.

 

11. Musea in New York tijdens de feestdagen.

Tip: Elk jaar is er in januari, in New York een NYC Must-See Week. Bij de meeste attracties krijg je dan een 2-voor-1 toegangsticket die je kunt gebruiken voor bekende attracties, musea en rondleidingen.

In de afgelopen jaren waren de meest iconische New York City attracties inbegrepen in de Must See Week. Zoals bijvoorbeeld tickets voor uitzicht op de skyline van New York, historische bezienswaardigheden en diverse musea.

–> 42x gratis naar het museum in New York City.

 

12. Bekijk New York vanaf het Empire State Building of Top of the Rock.

De beroemde wolkenkrabbers The Empire State Building en Top of the Rock zijn 365 dagen per jaar geopend. Ook met kerstmis!

En wat is er nu mooier om New York City in zijn volle kerstglorie te zien vanaf een van deze twee wolkenkrabbers? Wist je trouwens dat tijdens de feestdagen het Empire State Building verlicht is met een groene en rode kerstgloed?

 

13. Gingerbread Lane.

Gingerbread Lane is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Bij Gingerbread Lane kun je heerlijk smullen van peperkoek huisjes: iets typisch Amerikaans.

In de New York Hall of Science kun je namelijk van 11 november tot 15 januari Gingerbread Lane bezoeken.

Er zijn ongeveer 1000 handgemaakte peperkoeken huizen te zien en er worden zelfs hele dorpen tentoon gesteld. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan een van de workshops en je eigen huisje bouwen.

kerst-in-new-york

 

Bespaar flink met de New York City Pass.

Met de New York City Pass, kun je tot 70% korting ontvangen op tickets van de meest beroemde attracties van New York.

 • Krijg toegang tot 80 attracties is New York
 • Kies voor een 1-7 dagen pakket
 • Ontdek New York in je eigen tempo
 • Ontvang korting bij winkels, shows en restaurants
 • Sla de wachtrij over bij de bekendste attracties
 • Gratis gebruik van de Hop-on Hop-off tours

–> Vind hier diverse en betaalbare New York City Passes.

 

Kerstmarkten in New York.

Tijdens de feestdagen kun je in New York verschillende kerstmarkten bezoeken. De kerstmarkt in Bryant Park is mijn persoonlijke favoriet. Deze kerstmarkt is van oktober tot en met januari te bezoeken. Je vindt er een schaatsbaan, een grote markt met diverse kraampjes en de sfeer in de cafe’s bij Bryant Park maken het winter plaatje compleet.

Op de diverse kerstmarkten in New York kun je kerstversiering, heerlijke etenswaren en leuke cadeautjes kopen. Tijdens ons bezoek aan New York hebben wij op de kerstmarkt een piek voor onze kerstboom gekocht en deze schittert nog ieder jaar hoog in onze kerstboom.

Bekendste kerstmarkten van New York City zijn:

 • Union Square Holiday Market
 • Columbus Circle Holiday Market
 • Bank of America Winter Village at Bryant Park
 • Holiday Shops at Bryant Park
 • Grand Central Holiday Fair

Op de website van Xmas-markets.org staan alle kerstmarkten van New York vermeld.

–> Maak een wandeltocht naar de kerstmarkten in New York.

 

Waar ga je shoppen tijdens kerstmis in New York.

Als iets je in de kerststemming brengt in New York dan zijn het wel de prachtig versierde etalages van de winkels op Fifth Avenue. De grote warenhuizen zijn het hele jaar door al bezig met de kerst voorbereiding, omdat allemaal de mooiste kerstetalage willen.

Niet alleen toeristen vinden de etalages prachtig, zelfs de locals drukken tijdens de kerstperiode hun neus tegen de winkelruit.

Dit gebeurt met name bij Fifth Avenue, want hier vind je de best versierde etalages. Winkels als: Macy’s, Bergdorf Goodman, FAO Schwartz, Bloomingdale’s en Tiffany’s hebben de meest uitbundig versierde etalages en de beste kerstaanbiedingen! Ga daarom window(shoppen) op Fifth Avenue.

–> Uitgebreid artikel over de populairste winkels in New York City. 

 

Santaland en de kerstman bij Macy’s.

En nu je toch aan het shoppen bent, loop dan even binnen bij Macy’s en bezoek Santaland. Meer dan 200.000 gasten bezoeken elk jaar, sinds 1980, Santaland. Neem eens een kijkje en leer meer over deze prachtige kersttraditie van Macy’s.

Santaland is een prachtig winter wonderland waar je eindigt op de schoot van de kerstman. Je kunt je bezoek aan Santaland on-line reserveren.

Santaland is gratis, maar wil je op de foto met de kerstman dan kost je dit ongeveer $20.

 

 

Overnachten tijdens kerstmis in New York.

Als je in New York City verblijft tijdens de feestdagen moet je natuurlijk ergens overnachten. Boek tijdig je hotelovernachting, want de prijzen lopen behoorlijk op rond de feestdagen. Het vinden van goede en betaalbare hotels in New York City is zonder de feestdagen al een uitdaging.

Wil je bijvoorbeeld een overnachting op een goede locatie in New York City, reken er dan op dat je overnachting ongeveer $175 per nacht kost. Ik heb drie goede hotels voor je uitgezocht in diverse prijsklassen.

Vergelijk hotelprijzen in New York City.

 

Broadway Hotel & Hostel**

Broadway Hotel en Hostel ligt in de Upper West Side van Manhattan, op 800 meter van Central Park. Een toplocatie! De accommodatie heeft privé-kamers én slaapzalen en biedt gratis WiFi.

Bekijk de prijzen van Broadway Hotel & Hostel.

 

City Rooms NYC – SoHo***

City Rooms NYC – SoHo ligt in de wijk SoHo in New York. Elke kamer in dit boetiek hotel biedt een 32-inch flatscreen-tv en gratis WiFi. De eigen badkamer is voorzien van een douche, een haardroger en gratis toiletartikelen.

Bekijk de prijzen van hotel City Rooms NYC – SoHo.

 

WeLive Wall Street.

WeLive Wall Street ligt in New York, op 1,7 kilometer van het National September 11 Memorial & Museum en op 1,9 kilometer van One World Trade Center. Het Aparthotel biedt gratis WiFi, airconditioning, een restaurant en een bar.

Bekijk de prijzen van hotel WeLive Wall Street.

 

 

Ook leuk om te lezen over New York.

–> 100 super leuke dingen om te doen in New York.

–> Dit zijn goede en betaalbare hotels in New York City.

–> Zo bezoek je het Vrijheidsbeeld!

–> Dit kun je zien op High Lane Park.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

 

Stedentrips

 

Op vakantie naar Amerika? Dit zijn de beste reisspecialisten voor Amerika of neem eens een kijkje bij een van mijn favoriete websites over Amerika.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

2 Comments

 1. Dyker Heights moet je gezien hebben. Het is nog zotter dan in eender welke Amerikaanse kerstfilm 😉.

 2. Ja, absoluut! Haha daar pakken ze echt uit. Het is ongeveer een uurtje met de metro, maar je kunt de wijk ook met een tour bezoeken. Super leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button