Bezienswaardigheden AmerikaBlog

Rondreis in Kansas: Ontdek de bezienswaardigheden.

Kansas en de bezienswaardigheden ontdekken tijdens een rondreis in Amerika is een goed idee, want ondanks dat Kansas bij toeristen vrij onbekend is, zijn er voldoende redenen om er toch naar toe te reizen. Kansas staat voornamelijk bekend om zijn uitgestrekte vlaktes, maar let op, want de staat is niet volledig vlak.

In het noordoosten vind je namelijk glooiende heuvels met weilanden en bossen. Dit gebied wordt de ‘Dissected Till Plains’ genoemd. Dit gebied werd meer dan 400.000 jaar geleden in heuvels en valleien gesneden door gletsjers en wind.

In het zuiden liggen de Zuidoost-Plains en de Flint Hills. De westelijke helft van Kansas wordt bedekt door de Great Plains, die in hoogte stijgen als je verder westwaarts richting de Rocky Mountains gaat. Nabij de grens met Colorado ligt Mount Sunflower, het hoogste punt van Kansas.

Als je meer wil weten over Kansas en zijn bezienswaardigheden, dan vind je in dit artikel alle benodigde informatie.

Boek een reis naar Kansas

De reis brengt je onder andere langs legendarische plaatsjes in Kansas, met cowboy dorpjes en indianen reservaten in Oklahoma en Texas. 

Waarom Kansas bezoeken?

Wil je het echte Amerika bezoeken? Dan is een rondreis langs de bezienswaardigheden van Kansas een hele goede optie. Kansas biedt toeristen namelijk veel op het gebied van bijvoorbeeld historie, natuur en cultuur.

De Great Plains, de Nationale Parken en de historische steden herbergen veel geheimen. En deze ontrafel je dan ook het best tijdens een schitterende rondreis.

Kaart Kansas.

kaart rondreis kansas bezienswaardigheden
Kaart van Amerika met Kansas.

De staat Kansas ligt letterlijk in het midden van de Verenigde Staten. Van de aangrenzende staten, dus zonder Alaska en Hawaii, ligt het geografisch centrum van Amerika in Lebanon, Kansas.

Kansas wordt begrensd door Nebraska in het noorden, Missouri in het oosten, Oklahoma in het zuiden en Colorado in het westen.

De hoofdstad van Kansas is Topeka, maar dit is niet de grootste stad. De drie grootste steden van Kansas zijn namelijk Wichita, Overland Park en Kansas City.

Rondreis Kansas.

Route 66, historische route dwars door Amerika

Tijdens deze 18-daagse fly drive rondreis, maak je een historische route dwars door Amerika. Route 66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona, Nevada en Californië.

rondreis kansas bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Kansas.

Van fel verlichte steden tot open prairies, Kansas heeft het allemaal. En hoewel Kansas grotendeels een agrarische staat is, stellen de steden ook zeker niet teleur. De staat heeft ook veel dierentuinen, aquaria, meren en wildparken waardoor je de gelegenheid krijgt om dieren van dichtbij te bekijken.

De kleine steden in Kansas staan bol van charmes, terwijl talrijke musea en historische bezienswaardigheden geschiedenisliefhebbers een kans geven om meer te weten te komen over de geschiedenis van Kansas en de Midwestern Prairie.

1. Sedgwick County Zoo, Wichita.

De Sedgwick County Zoo is een zoölogisch park in Wichita. Het staat bekend om de inspanningen voor het behoud en het fokken van zeldzame diersoorten. Van kolossale olifanten tot majestueuze leeuwen tot speelse otters en alles daartussenin. Ze huisvesten meer dan 3.000 dieren van bijna 400 verschillende soorten.

Het park is ingedeeld naar geografische regio en elke sectie bevat dieren uit dat deel van de wereld.

2. Museum of World Treasures.

Het Museum of World Treasures in Wichita, Kansas, heeft een uitgebreide tentoonstelling van historische voorwerpen. Variërend van complete fossiele dinosaurusskeletten, waaronder de beroemde Ivan de T. Rex, tot Egyptische mummies en een deel van de Berlijnse Muur.

Verder heeft het museum nog drie verdiepingen met de meest uiteenlopende collecties uit de wereldgeschiedenis.

3. Monument Rocks.

Krijtrotsen vol fossielen, rijzend tot 15 meter boven de grond. Deze natuurlijke formatie werd gecreëerd tijdens het late ‘Krijt periode’. Het gebied werd bedekt door de Western Interior Seaway die zich uitstrekte van de huidige Golf van Mexico naar het noorden door Canada.

Toen de zee zich terugtrok, liet het deze prachtige sedimentaire afzettingen achter die in de loop van de tijd zijn geërodeerd. Elke centimeter staat voor 700 jaar geschiedenis.

In 1968 werd Monument Rocks aangewezen als het eerste nationale natuurlijke monument in Kansas. In 2006 werd het uitgeroepen tot een van de 8 wonderen van Kansas.

Zien en doen in Kansas.

 • Smoky Valley Ranch
 • Evel Knievel Museum
 • Kansas Speedway
 • Dwight D. Eisenhower Presidential Library & Museum
 • Wichita Gardens
 • Kansas State Capitol
 • Boot Hill
 • Spencer Museum of Art
 • Flint Hills Discovery Center
 • Keeper of the Plains
 • Mid-America All-Indian Center
 • Oz Museum
 • Strataca
 • Sea Life Kansas City Aquarium

Steden in Kansas.

Geografisch gezien ligt Kansas precies in het midden van de Verenigde Staten. Dat is echter slechts een van de vele redenen dat Kansas bekend staat als het hart van Amerika.

Want ook mede dankzij de Wizard of Oz beschouwen veel mensen Kansas als een plek om te ontsnappen, maar in feite zijn er veel mooie plekken om te bezoeken in Kansas.

 • Wichita
 • Dodge City
 • Lindsborg
 • Lawrence
 • Topeka
 • Cottonwood Falls
 • Manhattan
 • Salina
 • Olathe
 • Wamego
 • Abilene
 • Atchinson

Nationale Parken in Kansas.

De nationale parken van Kansas zijn perfect voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers. De National Park Service beheert bijvoorbeeld vier National Historic Sites en het Tallgrass Prairie National Preserve. Ontdek ze hieronder allemaal!

1. Brown v. Board of Education National Historic Site.

Hier beleef je het verhaal van Brown versus Board of Education, dat een einde maakte aan de juridische segregatie op openbare scholen. Het verhaal is er een van hoop en moed. Toen de mensen ermee instemden eisers in de zaak te zijn, wisten ze nooit dat ze de geschiedenis zouden veranderen.

De mensen die deel uitmaakten van dit verhaal waren gewone mensen. Het waren bijvoorbeeld leraren, secretarissen, lassers, ministers en studenten die gewoon gelijk behandeld wilden worden. Echt een stuk historie.

2. Fort Larned National Historic Site.

Ontdek een complete en authentieke legerpost uit de jaren 1860-1870. Dit goed bewaarde fort aan de Santa Fe Trail deelt een tumultueuze geschiedenis van het tijdperk van de Indian Wars. De zandstenen gebouwen beschutten troepen die bekend stonden als de Guardians of the Santa Fe Trail.

3. Fort Scott National Historic Site.

Wie verdient het om vrij te zijn? De strijd voor vrijheid! Soldaten vechten tegen kolonisten! Elk van deze verhalen is een schakel in de keten van gebeurtenissen die Fort Scott van 1842-1873 omringde.

Alle delen van de site, het paradeterrein en de tallgrass-prairie getuigen van dit tijdperk, waarin het land werd gesmeed van een jonge republiek tot een verenigde natie.

4. Nicodemus National Historic Site.

Tot slaaf gemaakte Afro-Amerikanen verlieten Kentucky na de burgeroorlog, aan het einde van de periode van de wederopbouw om vrijheid te ervaren in het “beloofde land” van Kansas.

Nicodemus National Historic Site vertegenwoordigt de betrokkenheid van Afro-Amerikanen bij de westelijke uitbreiding en vestiging van de Great Plains. Het is de oudste en enige overgebleven zwarte nederzetting ten westen van de rivier de Mississippi.

5. Tallgrass Prairie National Preserve.

De Tallgrass-prairie besloeg ooit 68 miljoen hectare Noord-Amerika, maar binnen één generatie was het grootste deel ervan omgevormd tot landbouwgrond. Vandaag de dag is minder dan 4% nog intact, voornamelijk in de Kansas Flint Hills.

Het reservaat, opgericht op 12 november 1996, beschermt een belangrijk overblijfsel van het eens zo uitgestrekte prairie-ecosysteem.

Naast de Nationale Parken heeft Kansas bijvoorbeeld ook geweldige bezienswaardigheden in de staatsparken die je tijdens je rondreis kunt bezoeken:

 • Cedar Bluff State Park
 • Cheney State Park
 • Fall River State Park
 • Glen Elder State Park
 • Pomona State Park
 • Flint Hills Trail State Park
 • Kanopolis State Park
 • Mushroom Rock State Park
 • Sand Hills State Park

Reisgids Kansas.

Reisgids Kansas

Ga tijdens je rondreis van de gebaande paden en ontdek onder andere bezienswaardigheden die niet iedereen kent. Want als je niet van doorsnee houdt, zit je met deze reisgids zeker goed.

kansas kaart

Belangrijkste wegen en Scenic Drives in Kansas.

De snelwegen en Scenic Byways van Kansas brengen je naar historische locaties, adembenemende uitzichten, kleine steden en nog veel meer meer. Onderstaande Scenic Drives leiden je tijdens je rondreis door Kansas langs de mooiste bezienswaardigheden.

1. Glacial Hills Scenic Byway.

De Glacial Hills Scenic Byway dankt zijn naam aan de glooiende heuvels en met rotsen bezaaide valleien die zijn uitgehouwen door oude gletsjers. Het terugtrekkende ijs liet een prachtig landschap en zeer vruchtbare landbouwgrond achter.

2. Frontier Military Historic Byway.

Reis door de tijd en bezoek meerdere forten langs de Frontier Military Historic Byway. Oorspronkelijk gebouwd om soldaten en voorraden te verplaatsen, heeft de Military Trail de Amerikaanse geschiedenis zien ontvouwen.

Als je van noord naar zuid reist, vind je verschillende bezienswaardigheden, zoals Fort Leavenworth en Fort Scott. Verder zie je andere historische juweeltjes, zoals bijvoorbeeld het John Brown Museum.

3. Flint Hills Scenic Byway.

De Flint Hills National Scenic Byway biedt onder andere een fantastisch uitzicht op de inheemse grassen en bloemen van de tallgrass-prairie – een van de laatst overgebleven dergelijke landschappen in Amerika. Een groot deel van het land langs de Byway ziet eruit zoals het er duizenden jaren geleden uitzag toen de Kaw, Osage en andere inheemse stammen hier woonden.

Vroege kolonisten navigeerden hier over de beroemde Santa Fe Trail. Sommigen stopten om de steden Council Grove, Cottonwood Falls en Strong City te bouwen.

Onderstaande adembenemende Scenic Drives in Kansas laten je nog meer genieten van de omgeving:

 • Post Rock Scenic Byway
 • Gypsum Hills Scenic Byway
 • Route 66
 • Smoky Valley Scenic Byway
 • Western Vistas Historic Byway
 • Along US-36

Feiten over Kansas.

 • Staat sinds: 29 januari 1861
 • Hoofdstad: Topeka
 • Bevolking: 2,9 miljoen
 • Oppervlakte: 213.096 km2
 • Bijnaam: Sunflower State; Wheat State; Jayhawk State
 • Motto: Ad astra per aspera (“To the stars through difficulties”)
 • Boom: Amerikaanse populier
 • Bloem: Zonnebloem
 • Vogel: Geelkaakweidespreeuw
 • Tijdsverschil: – 7

Beste reistijd Kansas (klimaat en weer).

De beste reistijd voor een rondreis langs de bezienswaardigheden van Kansas is van mei tot en met oktober. In deze periode zijn de temperaturen in Kansas namelijk aangenaam en daarnaast valt er in deze periode weinig neerslag.

De hoogste gemiddelde temperatuur in Kansas is 34 °C in juli en de laagste is 5 °C in januari. 

Kansas heeft een zeeklimaat. De gemiddelde temperaturen in Kansas en wanneer de meeste regen of sneeuw valt, zie je in onderstaand overzicht. Aan de hand hiervan kun je voor jezelf de beste reistijd naar Kansas bepalen.

janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
5 ºC7 ºC14 ºC19 ºC24 ºC32 ºC34 ºC32 ºC27 ºC20 ºC13 ºC5 ºC
12
mm
15
mm
27
mm
40
mm
46
mm
46
mm
43
mm
50
mm
32
mm
36
mm
18
mm
20
mm
gemiddelde temperaturen en neerslag in Kansas.

De tijd in Kansas (hoe laat is het in Kansas).

Je wil tijdens je rondreis langs de bezienswaardigheden van Kansas natuurlijk ook weten hoe laat het is in Kansas. In Kansas is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd valt Kansas in de tijdzone UTC -5 en in de wintertijd in UTC -6.

Hierop bestaan twee uitzonderingen. Ten eerste tussen de tweede en laatste zondag van maart. Ten tweede  tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november. In die perioden is het 6 uur vroeger in Kansas.

Interessante weetjes over Kansas.

Wist jij dat Kansas in een jaar genoeg tarwe produceert om iedereen op aarde van zes broden te voorzien? Bijzonder, toch? Maar het is waar. Een van de bijnamen van Kansas is dan ook niet voor niets ‘The Wheat State’.

Ervaring Kansas.

Onze ervaring met Kansas is nihil. Dat wil zeggen dat wij tijdens een van onze rondreizen in Amerika wel door de staat Kansas zijn gereden, maar niet alle bezienswaardigheden uitgebreid hebben bekeken. En zo gaat het met veel reizigers. Kansas is een staat waar je doorheen rijdt en niet blijft ‘hangen’.

Maar, mocht USA Roadtrip Fan ooit weer in de buurt zijn, dan wisten we het wel. Met name de bezienswaardigheden Monument Rocks, Nicodemus National Historic Site en de scenic drive Frontier Military Historic Byway komen dan uitgebreid aan bod.

Fotogalerij Kansas.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Het National Park Magazine is een aanvulling op je droomreis naar Amerika.

–> Een rondreis door Utah: ontdek de bezienswaardigheden.

–> Het mooiste van de staat Colorado op een rij.

–> Deze bieren drinken de Amerikanen het liefst. Een top 10!

–> Ken jij de bezienswaardigheden van de staat Missouri?

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
Reizen

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button