BlogNew YorkTips

Is Harlem in New York gevaarlijk? Welnee!

Van al onze bezoeken aan New York City hebben wij maar liefst twee keer overnacht in de wijk Harlem. “Of Harlem in New York niet gevaarlijk is?”, kregen we dan te horen. Welnee! Wij hebben het ook overleefd. Waar de wijk in Manhattan ligt, wat de bezienswaardigheden zijn en hoe je Harlem in New York ‘overleeft’, dat vertellen we je in dit artikel.

Harlem ligt ten noorden van Central Park en is de meest noordelijke wijk van Manhattan. De wijk is tevens een van de oudste buurten van New York. In de 17e eeuw werd deze buurt gesticht door Nederlandse boeren en Nieuw Haarlem genaamd. In de afgelopen jaren is Harlem uitgegroeid tot een wijk voor de rijke New Yorkers.

Harlem in New York staat bekend om zijn gezellige jazzclubs, soulfood-restaurants en de Afro-Amerikaanse cultuur. De wijk is overspoeld met culturele musea die belangrijk zijn geweest bij het definiëren van New York City. Van het bekende Apollo Theatre tot het National Jazz Museum – dit zijn de beste bezienswaardigheden in Harlem.

New York CityPass.

Bespaar 40% bij 6 topattracties! Bekijk de topattracties van New York, deskundig geselecteerd en samengebracht in een voordelig arrangement. De New York CityPASS® is 9 dagen geldig. Zo ervaar je meer, voor minder geld.

Is Harlem in New York gevaarlijk?

Om maar direct antwoord te geven op de vraag of Harlem in New York gevaarlijk is: Nee! Harlem is overdag niet gevaarlijker dan andere ‘buitenwijken’ van Manhattan.

Natuurlijk ga je niet midden in de nacht over straat zwerven om Amerikaanse kennissen op te doen, maar dat doe je in de Verenigde Staten in geen enkele wijk, lijkt mij zo.

Waar komt het beeld dan vandaan, dat Harlem zo gevaarlijk is? Velen herinneren zich het New York van jaren geleden: veel drugs, geweld, bendes en armoede. Maar New York heeft zichzelf de laatste jaren heruitgevonden en is niet meer het New York van toen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet moet opletten. Harlem heeft, ondanks dat het tegenwoordig een bekende buurt is, nog steeds last van misdaad, dus wij raden aan om Harlem ten noorden van 135th street ’s avonds niet te bezoeken.

Overdag is het geen enkel probleem om de bezienswaardigheden van Harlem te ontdekken, maar wees ’s avonds oplettend, zoals je in elk andere wijk zou doen.

Hoe bereik je Harlem in Manhattan?

Harlem is een grote wijk, die zich uitstrekt van de Hudson River tot de East River en van 110th tot 155th Street. Sommige straten hebben volop restaurants, bars en winkels, terwijl andere straten volledig zijn bewoond.  

Een goede plek om te beginnen in Harlem is 125th Street en Lenox Avenue, New York, het centrum van Harlem.

Met de metro naar Harlem:

 • Neem vanuit Manhattan de A-, B-, C- of D-treinen naar 125th Street. 
 • Rijdt met de 2 of 3 treinen naar 125th Street .
 • Neem de 4,5 of 6 treinen naar 125th Street en neem dan een taxi in westelijke richting naar 8th Avenue/Frederick Douglass Boulevard.

Als je niet bekend bent met de metro van New York City, lees dan ons artikel over hoe je de metro in New York onder de knie krijgt.

Met bus naar Harlem:

Er rijden meerdere bussen naar Harlem die op verschillende punten stoppen. Bijvoorbeeld ook bij een aantal bezienswaardigheden.

 • M1
 • M7
 • M10
 • M101
 • M102
 • M103
 • M104
 • M106
 • M116

 
TIP: Als je overweegt een hop-on-hop-off bus te gebruiken om New York City te verkennen, houd er dan rekening mee dat veel tours stoppen in Harlem. –> Ontdek hier welke tours stoppen om Harlem te bezoeken.

Vervoer naar Harlem, New York City.

Leuke bezienswaardigheden in Harlem, New York.

Harlem is een levendige buurt in New York waarvan bekend is dat deze doordrenkt is van de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis en cultuur. In Harlem zie je historische bezienswaardigheden, hoor je geweldige jazz en gospel, en proef je authentiek ‘soulfood’.  

1. Het Apollo Theater.

De lijst is eindeloos. Artiesten die het Apollo Theater in Harlem, New York in de afgelopen decennia bezocht hebben, zijn onder andere Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Aretha Franklin en James Brown. 

De beroemde ‘Amateur Night’ van het Apollo Theater toont opkomende zangers, bands, komieken en dansers. Het publiek stemt op de beste deelnemer. Veel deelnemers van ‘Amateur Night’ zijn beroemd geworden, zoals bijvoorbeeld de 15-jarige Ella Fitzgerald, Stevie Wonder en Lauryn Hill. 

Amateur Night is op woensdagavond om 19.30 uur. –> Je kunt ook nog andere shows zien in de Apollo.

2. Sylvia’s Restaurant.

Op zoek naar een fantastische plek om te eten in Harlem? Een populaire maar betaalbare plek die rijk is aan cultuur en geschiedenis? Waarom ga je dan niet naar Sylvia’s in het hartje van Harlem. Sylvia’s is gewoon een must om de Harlem-cultuur te ervaren en is verrassend redelijk geprijsd voor New Yorkse begrippen. 

–> Meer details over de enige echte Sylvia’s en het menu. 

3. Het National Jazz Museum.

Dit museum ligt slechts een paar straten ten noorden van Sylvia’s. Het is een klein museum, maar jazzfans gaan hier met een voldaan gevoel de deur uit. 

Hoewel je in het museum toegang hebt tot een grote Jazz-collectie, geeft dit museum er de voorkeur aan om jazz te laten floreren door middel van lezingen en live optredens. Je kunt luisteren naar honderden historische opnames van vroege jazzpioniers, die nergens anders ter wereld te vinden zijn. 

Het National Jazz Museum in Harlem, New York is open van donderdag t/m zaterdag van 12.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis, maar ze vragen wel een donatie. –> Zie de website van het National Jazz Museum voor meer informatie.

4. Abyssinian Baptist Church.

Opgericht in 1808, wordt deze Baptist Church beschouwd als een ‘megakerk’; Een van de beroemdste leiders was namelijk dominee Adam Clayton Powell Jr., een van Amerika’s eerste burgerrechtenactivisten. De Abyssinian Baptist Church in Harlem, New York is een populaire plek om een ​​evangeliedienst bij te wonen. 

Houd er rekening mee dat het op zondag behoorlijk druk kan zijn in de kerk. Om andere locaties te vinden om getuige te zijn van een zingende kerkdienst, zie de verschillende tours die worden aangeboden in Harlem.

Adres kerk: 132 W 138th St, New York, NY 10030, Verenigde Staten.

5. Arthur Schomburg Center for Research in Black Culture.

Deze unieke locatie, een soort Afrikaans-Amerikaans geschiedenismuseum met een open ruimte voor kleine evenementen, bevindt zich in W 135th St in Harlem.

Arthur Schomberg werd geopend in 1925 en is uitgegroeid tot een van ’s werelds beste instellingen die zich toeleggen op het onderzoek, het behoud en tentoonstellen van materialen gericht op Afro-Amerikaanse en Afrikaanse diaspora ervaringen. 

Ze hebben meer dan 10 miljoen objecten, voorwerpen, documenten, opnames en kunstwerken. De begane grond heeft wisselende tentoonstellingen die interessant zijn en gratis te bezoeken.

Adres: 515 Malcolm X Blvd, New York, NY 10037, Verenigde Staten.

6. Studio Museum in Harlem, New York.

Dit is een museum voor hedendaagse kunst gewijd aan Afro-Amerikaanse kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Het museum toont werk van opkomende zwarte kunstenaars en heeft zowel permanente collecties als wisselende tentoonstellingen. 

–> Kijk op de website Van Studio museum voor uitgebreide informatie.

Adres Studio Museum in Harlem: 144 W 125th St, New York, NY 10027.

7. Strivers’ Row.

De naam Strivers’ Row is de naam voor een kleine, historische reeks huizen in Harlem, gebouwd in 1891. Het speciale aan Strivers’ Row in New York City zijn de verschillende stijlen van gebouwen die je binnen slechts twee blokken ziet. 

Aan de zuidkant van West 138th Street vind je namelijk gebouwen van rode baksteen en bruinsteen. Maar aan de noordkant van West 138th Street zijn de huizen heel anders, gemaakt van gele baksteen en witte kalksteen met terracotta afwerking. 

Het meest opvallend zijn de percelen tussen enkele huizen, want dit waren ooit stallen voor de paarden. Er waren in 1891 namelijk geen auto’s. De culturele geschiedenis van Strivers’ Row is ook heel interessant.

Adres Strivers’ Row Harlem: W 138th and W 139th Street, New York, NY 10030.

8. Red Rooster.

Red Rooster werd in 2010 geopend door de beroemde chef-kok Marcus Samuelsson. In de kelder van het soulfood-restaurant bevindt zich Ginny’s Supper Club, waar elke dag muzikanten en dj’s live optreden.

Het menu van Samuelsson is een eerbetoon aan Harlem: gerechten bevatten traditionele smaken uit de buurt, zoals bijvoorbeeld kip en wafels (naar verluidt daar uitgevonden), maar ook gerechten zoals garnalen en spare-ribs staan op de kaart.

President Obama dineerde in het restaurant tijdens een DNC-inzamelingsactie in 2011.

Adres Red Rooster in Harlem: 310 Lenox Ave, New York, NY 10027.

9. Graffiti Hall of Fame.

Al bijna 40 jaar maken kunstliefhebbers de tocht naar de Graffiti Hall of Fame in New York City, gelegen in East Harlem. Local Ray “Sting Ray” Rodriguez creëerde de bezienswaardigheid in 1980, voordat straatkunst een gerespecteerde vorm was.

Hij creëerde de locatie als een veilige ruimte voor kunstenaars uit Harlem om zo hun vak uit te oefenen. Tegenwoordig zijn de betonnen muren van het schoolplein bedekt met talloze tags voor hippe Instagramers.

De Graffiti Hall of Fame in Harlem, New York verwelkomt nog steeds zowel lokale artiesten, zoals fotografen en fans van Street Art.

Adres Graffiti Hall of Fame: Park Ave, New York, NY 10029.

10. Street Art in Harlem, New York.

Harlem is een van de beste plekken om Street Art te zien in New York City. Naast de Graffiti Hall of Fame zijn er nog talloze muurschilderingen te bewonderen. Zo is een van de nieuwere muurschilderingen bijvoorbeeld van jazzlegende Dizzy Gillespie, die naam maakte in Harlem tijdens de Harlem Renaissance. 

Van tientallen jaren oude muurschilderingen die onlangs zijn gerenoveerd tot de nieuwste Street Art, hier vind je de mooiste en leukste muurschilderingen in Harlem, New York.

 • “Planet Harlem” door Paul Deo. Northwest corner of Malcolm X Blvd en 126th St.
 • “Spirit of Harlem” door Louis Delsarte. Southeast corner of 125th St en Frederick Douglass Blvd.
 •  “Young Gifted & Harlem” door Ronald Draper. Morningside Ave en W 120th St.
 • “Dizzy Gillespie” door Brandan Bmike Odums en Marthalicia Matarrita. 229 W 135th St tussen Adam Clayton Powell Jr. en Frederick Douglass Blvd.
 • “Hommage aan Seurat: La Grande Jatte in Harlem” door Eva Cockcroft. Northwest corner of Amsterdam Ave en Hamilton Pl.
Street Art, Harlem New York.

Beste tijd om Harlem te bezoeken.

Zowel Harlem als New York komt het meest tot leven wanneer de temperaturen oplopen en de lokale bevolking geniet van de eerste zonnestralen. De weekenden zijn het drukst, zowel overdag als ’s nachts. 

Tijdens het hoogseizoen kan het zijn dat restaurants, jazzclubs, musea en historische bezienswaardigheden wat drukker zijn dan op weekdagen. 

Zondag is de drukste dag van de week in Harlem, omdat de lokale bevolking op pad gaat om te brunchen, te winkelen of naar de (gospel)kerk gaat.

Zondag is ook de leukste dag als je Harlem op zijn authentieks wilt zien, maar als je voor de musea komt, kun je Harlem in New York City het beste op een doordeweekse dag bezoeken.

Ook leuk om te lezen over New York.

–> Dit is de beste reistijd voor New York + lijst met evenementen.

–> Hier ga je naar de film in New York City.

–> Help! Op welk vliegveld in New York moet ik vliegen?

–> Maar liefst 100(!) dingen om te doen en te zien in New York City.

–> Zo gebruik je de metro in New York. Download een gratis plattegrond.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button