BlogTips

Hotel of motel: Wat is het échte verschil?

Een hotel of een motel, ze lijken op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Nee, er zijn namelijk een aantal kleine verschillen. Maar of je nu op zoek bent naar een hotel midden in de stad of een afgelegen motel in de tropen, welke locatie of bestemming je ook kiest, het kan je vakantie-ervaring enorm beïnvloeden.

Maar geen zorgen, want zelfs de meest doorgewinterde reizigers kennen vaak het verschil niet eens tussen een hotel of motel. Terwijl het toch de twee belangrijkste soorten accommodaties zijn, waar je in verblijft tijdens je vakantie. Zeker in de Verenigde Staten.

Maar wat zijn de belangrijkste verschillen dan tussen een hotel of een motel? Zijn er eigenlijk wel verschillen? Ja, de twee belangrijkste verschillen tussen een hotel of een motel zijn de kosten én de hoogte van het gebouw. Maar er is meer. In dit artikel zetten we de verschillen tussen een hotel en een motel op een rij.

Boek een overnachting in een hotel of motel.

Vind via deze organisaties leuke, romantische en bekende hotels en motels in de Verenigde Staten of in Europa.

Hotel of motel: wanneer is het ontstaan?

Zowel een hotel als een motel hebben hetzelfde doel – een plek waar reizigers kunnen overnachten – maar er zijn tal van dingen die hen onderscheiden. Zo ontstonden ze bijvoorbeeld om verschillende redenen, maar ook op heel verschillende tijdstippen.

Hotel.

Het woord “hotel” dateert namelijk uit 1600, om precies te zijn uit 1675 en komt van het Frans woord, hôtel. Dat woord verwees, net als het Engelse, naar een plaats die onderdak, maaltijden, amusement en andere diensten aan reizigers biedt.

Motel.

Motels daarentegen zijn veel later ontstaan en zijn vooral in Amerika te vinden. Dit woord dateert uit 1920 en combineert de woorden “hotel” en “motor”.

Naarmate Amerika’s belangrijkste snelwegsysteem zich ontwikkelde, ontwikkelden zich ook de motels, waardoor de behoefte aan stops langs de weg voor automobilisten die door het land reisden, werd ingevuld.

Tegenwoordig zijn er in Europa en op andere plekken in de wereld ook motels te vinden, al komen ze in Amerika nog het meeste voor.

Ben jij op zoek naar een overnachting in een hotel of motel, kijk dan eens op –> Booking.com of Trivago. Beide organisaties hebben namelijk een superhandige filter-functie waardoor je op type accommodatie kunt zoeken.

Zo kun je bijvoorbeeld zoeken of een motel of hotel kamers voor minder validen heeft, gebruik maakt van een babyfoon service, gratis kunt parkeren, er een kookgelegenheid is of dat je op de kamer wel of niet mag roken.

Hotel of motel: de verschillen.

Zoals we al aangaven zijn de twee belangrijkste verschillen tussen een hotel of een motel de prijs en de hoogte van het gebouw. Over het algemeen is een overnachting in een motel goedkoper dan in een hotel. En het gebouw van een hotel is over het algemeen hoger dan een motel.

Er zijn nog meer genuanceerde verschillen die je kunnen helpen, om erachter te komen in welk type accommodatie je verblijft.

1. Verblijfsduur.

Hotels zijn meestal gebouwd voor een langer verblijf, terwijl motels meer zijn afgestemd op tussenstops van één of twee nachten tijdens een reis. Hierdoor hebben hotels veel meer faciliteiten zoals bijvoorbeeld lounges, sportscholen en restaurants.

2. Hoogte van het gebouw.

Nog een belangrijk verschil tussen hotels en motels is de manier waarop ze gebouwd zijn. Hotels kunnen meerdere verdiepingen hebben met wel honderden kamers.

Motels hebben vaak maar 1 of 2 verdiepingen. De kamers van een motel zijn vaak rechtstreeks verbonden aan een parkeerplaats. De parkeerplaats is dan ook zeer belangrijk bij een motel. Je kunt namelijk voor je hotelkamer parkeren zodat je de volgende dag weer op tijd kunt vertrekken. Parkeren is bij een motel is overigens altijd gratis.

3. Luxe van een hotel of motel.

Hotels zijn vaak wat luxer qua bouw en voorzien van een mooie en nette afwerking terwijl motels juist een meer praktische uitstraling hebben. Doordat een hotel vaak wat luxer is, hebben hotels vaak ook meer faciliteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportfaciliteiten, een café, restaurant, zwembad, wasfaciliteiten enz.

Maar er zijn ook genoeg motels te vinden die een gratis zwembad en wasfaciliteiten tegen betaling aanbieden.

De parkeerplaats bij een motel.

4. De locatie van een hotel of motel.

Hotels bevinden zich over het algemeen vaker midden in een levendige buurt of op een populaire toeristische bestemming. Daar waar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn, daar vind je altijd een aantal hotels in de buurt.

Motels bevinden zich over het algemeen aan de rand van een stad of aan een (snel)weg.

5. Medewerkers.

In hotels zie je vaak meer medewerkers en personeel rondlopen dan in een motel. Hotels zijn vaak grootschaliger, dus er is meer personeel nodig. Van de receptie tot aan de restaurant-medewerkers, een hotel heeft vaker meer personeel in dienst.

Motels zijn kleinschaliger en daarom wordt de receptie door minder personeel bemand. Ook het schoonmaken gebeurt vaak maar een keer per dag of eens in de zoveel dagen. Het is namelijk gangbaar voor motels om de kamer maar 1 keer per verblijf schoon te maken.

6. De kosten van een hotel of motel.

Wat de kosten betreft, zijn hotels over het algemeen duurder, maar andere zaken, zoals bijvoorbeeld de grootte van een kamer en een goede locatie, kunnen een veel groter effect hebben op de kosten dan het onderscheid tussen motels en hotels.

Overzicht van bekende hotels en motels.

Wat zijn nu bekende hotels of motels? Ben je op reis in de Verenigde Staten dan zie je tijdens je roadtrip een aantal bekende hotels en motels langs de weg. Maar welke verblijfsplekken zijn nu de moeite waard om te overnachten?

Daarom een overzicht van een aantal bekende Amerikaanse hotel- en motel-ketens in de prijsklasse van gemiddeld $50 tot $100 per nacht, per kamer op een rij.

Hotel/motelketenOfficiële website
Motel6Motel6
Super 8 HotelsSuper 8 Hotels
TravelodgeTravelodge
Days Inn HotelsDays Inn Hotels
Sleep InnSleep Inn
La Quinta Inns & SuitesLa Quinta Inns & Suites
Red Roof InnRed Roof Inn
EconoLodgeEconoLodge
Knights Inn HotelsKnights Inn Hotels

Video motel Amerika.

Motels bevinden zich in Amerika over het algemeen aan de rand van een stad of aan een (snel)weg. Zodra je onderstaand bord aan de snelweg ziet verschijnen, dan weet je dat je goed zit.

Belangrijke tips | Hotels of motel.

Als laatste willen we nog wat tips meegeven. Boek je een hotel- of motelkamer, dan zijn er een aantal tips die je kunnen helpen. Het gaat dan om tips voor kortingen tot het bellen naar de receptie.

  • Verwacht geen hoge korting van grote hotel- of motelketens. Onafhankelijke hotels geven je namelijk veel vaker korting. Sommige bekende ketens moeten zich aan een vast tarief houden en aarzelen om het tarief te verlagen.
  • Als je om 11.00 uur bij je hotel of motel verschijnt en de inchecktijd is om 14.00 uur, wees dan niet geïrriteerd als je kamer nog niet klaar is. Het kamerpersoneel kan niet sneller werken dan ze al doen.
  • Vraag niet om een ​​upgrade als andere gasten binnen gehoorafstand zijn. Wil je een ruimere kamer zonder meer te betalen? Vraag dit dan subtiel en probeer om een hoekkamer te vragen voor meer privacy.
  • Bel de receptie niet tijdens de check-in tijd. Bel daarom niet tussen 9.00 – 10:00 en 15.00 -16:00 uur met een speciaal verzoek. De kans is groot dat er een lange rij gasten staan die willen uit- of inchecken.
  • Neem gewoon de douche en zeepjes mee uit een hotel of motel. Ze liggen er voor. Hotels vinden het geweldig als je de zeep, shampoo en lotion meeneemt. Daarom staat het logo op de flesjes. Maar kussens, spreien en strijkijzers? Die factureren ze op je creditcard.
Typisch Amerikaanse motel- of hotelkamer.

Verschillen hotel en motel in beeld gebracht.

Om in een oogopslag de belangrijkste verschillen tussen een hotel en motel in beeld te brengen, hebben we de verschillen voor je in kaart gebracht. Een duidelijk infographic tussen een motel en hotel.

Samengevat: verschillen hotel en motel.

Verschillen hotel en hostel.

En dan zijn we er nog niet, want je kunt ook verschillen vinden tussen een hotel en een hostel. In Amerika of elders in Europa kun je natuurlijk ook in een hostel overnachten. Vaak kies je een hostel als je jong bent en zo goedkoop mogelijk wilt reizen. Een hotel kies je als je meer luxe, privacy en comfort wil en wat meer kunt uitgeven.

Maar hostels hebben de laatste jaren duidelijk een ontwikkeling doorgemaakt. Waar je vroeger met 12 mannen of vrouwen op een stikkende slaapzaal lag, zijn hostels vandaag de dag steeds luxer geworden.

Tegenwoordig heb je hippe hostels, ook in de Verenigde Staten, waar je zelfs privé kamers kunt boeken met een eigen badkamer. Maar je kunt er ook voor kiezen om alleen bij vrouwen, mannen of op een mixed kamer te slapen in een hostel.

Voor een privé kamer in een hostel betaal je overigens bijna net zo veel als een simpele hotelkamer. In een hostel kun je vaak gratis gebruik maken van een ontbijt of van de keuken. Terwijl je bij een hotel vaak extra geld betaalt voor een uitgebreid ontbijt.

Onze ervaring met een hotel of motel.

Kijk je naar bovenstaande verschillen, dan komt het er eigenlijk op neer naar wat voor soort accommodatie je op zoek bent tijdens je (Amerika) reis.

Wil je dat de plek waar je verblijft net zo goed deel uitmaakt van je reiservaring als al het andere? Kies dan voor een hotel. Maar heb je gewoon een plek nodig om te douchen en te overnachten? Dan is een motel misschien een betere optie.

Als wij tijdens onze reizen in Amerika een reisdag hebben, dan kiezen wij vaak voor een motel, omdat je vaak laat op de plaats van bestemming aankomt en de volgende dag alweer vertrekt. Verblijven wij langer op een plek, dan kiezen wij vaak voor een hotel zodat je net iets meer comfort hebt.

Lees ook ons artikel: –> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Wat kost een gemiddelde overnachting in de Verenigde Staten?

–> 4 gouden tips voor het vinden van goedkope vliegtickets naar Amerika.

–> Met deze organisaties wil jij een reis boeken naar Amerika.

–> Goedkoop bellen en internetten in Amerika dat doe je zo!

–> 5 betrouwbare websites voor het huren van een vakantiehuis.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button