Tips

Hoeveel verdient de president van Amerika? Meer dan jij denkt.

Je hebt je vast wel eens afgevraagd: “Hoeveel verdient de president van Amerika?” Nou, het antwoord zou je wel eens kunnen verbazen. De huidige president van de Verenigde Staten verdient namelijk $ 569.000 per jaar.

President van Amerika zijn is natuurlijk geen typische negen tot vijf baan. Je maakt namelijk lange dagen, hebt een enorme verantwoordelijkheid, stress en staat voortdurend in de schijnwerpers. Eenmaal verkozen, werkt de president van Amerika vier jaar lang non-stop.

Het jaarsalaris van $ 569.000 per jaar is dan ook vele malen hoger dan dat van de gemiddelde werkende Amerikaan, maar verdient de president van Amerika ook meer dan onze huidige minster president?

Meest gelezen boeken over Amerika.

Niets is prettiger dan weg dromen en inspiratie opdoen uit een goed boek. En als dat boek ook nog eens over Amerika gaat, helpt je dit alleen maar om de VS en de bewoners beter te begrijpen.

Hoeveel verdient de president van Amerika?

Hoeveel verdient de president van Amerika? De huidige president – Joe Biden – verdient officieel $ 400.000 per jaar.

Maar de president krijgt ook elk jaar een extra onkostenvergoeding van $ 50.000 en ontvangt daarnaast jaarlijks nog eens een reisvergoeding van $ 100.000. Maar ook $ 19.000 dollar per jaar voor entertainment.

In totaal verdient de president van Amerika dus $ 569.000 per jaar, wat gezien de huidige dollar koers € 563.310 is.

Daarbovenop ontvangt de president gratis huisvesting in het Witte Huis, gratis vervoer en mag er gratis gevlogen worden met het vliegtuig Air Force One.

De president van Amerika krijgt ook gratis gezondheidszorg van een medisch team dat zich in het Witte Huis bevindt.

Hoeveel verdient onze minster president?

Het salaris van onze minister-president is € 170.910 per jaar, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dit is iets meer dan de helft minder dan dat de president van Amerika verdient.

Daarnaast heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen.

De minister-president verdient overigens hetzelfde salaris als een minister. 

Hoeveel verdienden de vorige presidenten van Amerika?

Sinds de eerste president in de Verenigde Staten van Amerika in 1789 gekozen werd, zijn er vijf salarisverhogingen geweest. De meest recente salarisverhoging van de president van Amerika was in 2001.

Het lijkt misschien alsof een president van de VS in het verleden niet veel heeft verdient, maar als je rekening houdt met de inflatie, is het geldbedrag van 1789 vandaag de dag veel meer waard.

De laatste vier gekozen presidenten – Joe Biden, Donald Trump, Barack Obama en George W. Bush – hebben allen een jaarsalaris van 400.000 dollar ontvangen.

 • Jaarsalaris president van Amerika in 1789: $25,000
 • Jaarsalaris president van Amerika in 1873: $50,000
 • Jaarsalaris president van Amerika in 1909: $75,000
 • Jaarsalaris president van Amerika in 1949: $100,000
 • Jaarsalaris president van Amerika in 1969: $200,000
 • Jaarsalaris president van Amerika in 2001: $400,000

Waar gebruiken de Amerikaanse presidenten hun salaris voor?

Veel presidentskandidaten zijn rijk, dus als ze gekozen worden, hebben ze niet echt een salaris nodig om rond te komen. Natuurlijk verdient elke president in Amerika salaris, maar sommige Amerikaanse presidenten hebben er voor gekozen om hun salaris of een deel daarvan te doneren.

President Trump heeft bijvoorbeeld een kwart van zijn presidentiële salaris gedoneerd aan de instelling National Park Service.

Dit kon hij doen, omdat Trump natuurlijk ook nog geld verdient aan zijn verschillende hotels.

Trump heeft op dit moment 12 hotels. De hotels zijn niet enkel in Amerika gevestigd, maar hij heeft zijn business ook uitgebreid naar andere delen van de wereld. Zo heeft Trump bijvoorbeeld 7 hotels in de Verenigde Staten, 1 in Canada, 1 in Panama en 3 in Europa.

–> Bekijk hier de ‘opzichtige’ en verschillende Trump hotels.

Dit moet de president van Amerika zelf betalen.

President van de Verenigde Staten van Amerika zijn, is een zware baan. En hoewel het presidentschap een paar extraatjes heeft, zoals wonen in het Witte Huis, gratis gezondheidszorg en het jaarsalaris van $400.000 – is niet alles inbegrepen.

Er zijn een aantal dingen die de president van Amerika niet ‘gratis’ krijgt, maar zelf moet betalen.

Designerkleding.

Als de president of first lady designerkleding wil dragen, moeten ze dat zelf betalen. Er is echter een maas in de wet: ontwerpers kunnen presidenten en First Lady’s outfits cadeau doen, maar die moeten na één keer dragen dan wel worden gedoneerd.

Stomerij.

Presidenten van Amerika moeten niet alleen hun eigen kleding betalen, maar ook de stomerij. Dit betekent dus dat een stomerij in Washington D.C. de vuile was van de president en zijn First Lady doet. Het geld dat een president in Amerika verdient, gaat dus ook gewoon op aan stomerij kosten.

Boodschappen.

Hoewel het Witte Huis wordt geleverd met een eigen chef-kok moeten presidenten en hun families hun eigen eten betalen. First Lady Michelle Obama bevestigde dit bij Jimmy Kimmel Live in 2018.

Personeel voor privé-feesten.

Wanneer een president een privé-feestje geeft in het Witte Huis, is hij zelf verantwoordelijk voor het betalen van het personeel, zoals obers en schoonmakers. Een privé-feest en het benodigde personeel daarvoor wordt niet door de Amerikaanse belastingbetaler betaald.

Vakanties.

Wanneer een president op vakantie gaat, moet hij zelf de rekening betalen voor het hotel of het huurhuis waar hij met zijn gezin verblijft. De uitzondering hierop is het buitenverblijf Camp David, dat gedekt is, net als de kosten voor beveiliging en de reis van en naar het vakantieadres. Het geld dat een president in Amerika verdient, gaat net zoals bij ons ook op aan vakanties.

Hairstylisten.

Voormalig First Lady’s zijn zich bewust van alle aandacht die vorige vrouwen in hun positie kregen door hun haar. Om er goed uit te zien, huurt iedere First Lady haar eigen kapper in om het haar dagelijks te laten wassen en föhnen.

Interieurdecoratie.

Hoewel de president van Amerika een toelage van 100.000 dollar krijgt om delen van het Witte Huis op te knappen, is alles wat daarbuiten valt iets wat ze zelf moeten betalen. De Obama’s hebben de toelage niet aangenomen en in plaats daarvan hun eigen geld gebruikt voor de inrichting.

Hoeveel verdient de presidenten van Amerika na zijn ambtstermijn?

Je weet dat de president salaris krijgt tijdens zijn ambtstermijn, maar hoeveel verdient de president van Amerika als de laatste termijn erop zit?

Na het vertrek uit het Witte Huis ontvangt de president van Amerika een pensioen van $205.800 per jaar.

Daarbovenop verdienen veel voormalige presidenten extra geld door dingen te doen, zoals toespraken houden, boeken schrijven of in de film- of televisiewereld te werken.

Of een president van Amerika nu vier of acht jaar in het Witte Huis verblijft, de president geniet een leven lang voordelen die ook na zijn ambtsbeëindiging van kracht blijven.

Dankzij de in 1958 aangenomen Former Presidents Act hebben presidenten, na het verlaten van het Witte Huis, recht op een reeks extraatjes, wat ze ook besluiten te doen na hun ambtstermijn.

 • $ 900.000 om te gebruiken voor de overstap naar “het echte leven”.
 • Bescherming van de Geheime Dienst. Voormalige Amerikaanse presidenten zijn voor de rest van hun leven publieke figuren en hebben daarom recht op levenslange bescherming.
 • Hoewel verdient de president van Amerika aan pensioen? $205.800 per jaar.
 • $150.000 voor behoud van kantoor personeel.
 • Gratis kantoorruimte. De administrateur van de U.S. General Services Administration neemt elk jaar de kantoorruimte van voormalige presidenten op in zijn budget.
 • Gratis ziektekosten. Presidenten mogen hun ziektekostenverzekering behouden zolang ze vijf jaar of langer bij de overheid in dienst zijn. Voor de meeste presidenten betekent dit dat ze twee termijnen moeten dienen.
 • Begrafeniskosten. De kosten van een begrafenis worden volledig gedekt. Ook na vertrek uit het Witte huis.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Tip | Top 30 meest gelezen boeken over Amerika.

–> Mount Rushmore | Vier presidenten op een berg.

–> Dit wil je zien en doen in Washington D.C.

–> Bezoek Arlington: De begraafplaats van J.F. Kennedy.

–> Hoe laat is het in Amerika? Uitleg tijdverschil diverse staten.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
Reizen

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button