Bezienswaardigheden AmerikaBlogNew York

High Line Park in New York | Bezienswaardigheden en highlights.

High Line New York. Wanneer je aan New York denkt, dan heb je vast het beeld van ontelbare wolkenkrabbers, schitterende parken, gele taxi’s en heel veel chaos. Ontelbare mensen op straat en druk, druk, druk en nog eens druk.

De High Line in New York is een lang uitgestrekt Park op een verhoogde treinrails midden in Manhattan.

Gedeeltelijk klopt dit beeld, maar New York bestaat ook uit rust, schitterende vergezichten en uit natuur. Het bekendste stukje groen vind je natuurlijk in Central Park. Daar heerst een oase van rust, vogeltjes, hardlopers, eekhoorntjes, fietsende mensen en kletterende fonteinen. Central Park is eigenlijk een wereld op zich.

Maar ken je ook High Line Park in New York? High Line Park in New York is een lang uitgestrekt Park op een verhoogde treinrails midden in Manhattan. Het Park begint bij Gansevoort Street in het Meatpacking District en loopt helemaal door tot 30th Street. Deze voormalige verhoogde treinrails lag eigenlijk gewoon een beetje weg te rotten sinds de sluiting in de jaren 80.

 

High Line Park.

Maar New Yorkers zijn geen New Yorkers als ze hun eigen credo niet volgen: ‘If you built it, they will come’. De treinrails ombouwen tot een Park zou dus niet alleen voordelig zijn voor de bezoekers die er op af zouden komen, maar ook voordelig kunnen uitpakken voor de huizenprijzen in de omgeving.

In 2006 is de aanleg van het Park begonnen en is de voormalige treinrails omgetoverd tot een prachtig Park. In 2009 hebben de New Yorkers het eerste deel van het Park officieel geopend. Het Park is vanaf 2009 in 10 jaar tijd nog in 4 etappe’s opgebouwd.

De laatste fase van de opbouw van het Park vond in 2019 plaats. De High Line is in totaal 2,3 kilometer lang en je kunt op 11 verschillende punten het Park betreden. Maar om de volledige ervaring van het Park te ondervinden, is het natuurlijk het leukste en mooiste wanneer je aan de ene kant van het Park begint en helemaal doorloopt tot het einde van het Park.

–> Officiële website van High Line Park in New York City. 

the-high-line-new-york-spoor-rails

 

High Line New York.

Wij hebben de High Line meerdere malen bezocht en blijven het een fantastische wandeling vinden. Ooit kregen we het idee om High Line Park in maart te bezoeken. De weersomstandigheden waren niet optimaal zullen we maar zeggen. Het was bar koud en er lag sneeuw! Maar zelfs dan is het heerlijk om een wandeling “boven” New York te maken, struinend langs de wolkenkrabbers en genieten van het schitterend uitzicht.

Toen we het Park twee jaar later tijdens de zomerperiode nogmaals bezochten was het verbazingwekkend om te zien hoeveel het Park was veranderd. De High Line in New York had meer vorm gekregen, leek wat verder afgewerkt en zag er gewoon schitterend uit.

Je hoeft geen enkele voorbereiding te treffen om over de High Line in New York te wandelen. Ga gewoon bij een van de 11 ingangen omhoog, geniet van het uitzicht, wandel ze en neem wat voor de lunch mee om zo een heerlijke picknick te houden.

 

High Line Piet Oudolf.

Aangezien de oude treinrails volledig was overwoekerd met gras en andere beplantingen werden er diverse architecten ingehuurd om de High Line tot een prachtig Park te maken. Het beplantingsconcept van de High Line werd ontworpen door de Nederlander Piet Oudolf.

De Nederlandse flora ontwerper Piet Oudolf vertelt dat zijn beplantingsconcept voor The High Line geïnspireerd is op de overwoekering van oude treinsporen. Deels is de originele begroeiing behouden gebleven, maar de Nederlander voegde ook planten toe die voorkomen in Amerikaanse landschappen zoals de prairie.

Dit zorgt voor een grote diversiteit aan flora in de stad, maar het trekt ook verschillende insecten en vogels aan. De ‘wilde’ begroeiing wordt continu beheerd door vrijwilligers en mag niet betreden worden. Grote zones van de High Line zijn volledig afgebakend met platen, maar zo her en der zie je de oude treinsporen nog half overwoekerd liggen.

The-High-Line-New-York-Chelsea

 

Beste periode om High Line Park te bezoeken.

Wanneer je in New York bent, kun je eigenlijk altijd de High Line bezoeken. Het Park heeft gedurende ieder seizoen zo zijn eigen charmes.

Het Park staat op zijn mooist in bloei tijdens de lente en in de zomer. Omdat je tijdens die periode niet alleen door New York wandelt, kan het behoorlijk druk zijn.

Tijdens de herfst en de winter heeft het Park weer een totaal ander uiterlijk. De begroting is minder groen, maar er is nog volop moois te bewonderen. Bovendien heb je tijdens deze periode het voordeel dat het een stuk rustiger is en voldoende ruimte hebt om op een van de bankjes plaats te nemen.

 

Tips en hoe bereik je High Line Park.

Zoals ik al aangaf zijn er diverse ingangen om het Park te bereiken. Dit kan zowel met de trap als met de lift. Je kunt bijvoorbeeld aan de zuidkant van het park beginnen op 10th Avenue – te bereiken vanaf het metrostation op 23th Street -. Wanneer je op 10th Avenue begint, dan heb je een mooi uitzicht over Chelsea.

De hele wandeling over de High Line duurt ongeveer een uurtje, maar je kunt ook makkelijk een halve dag spenderen aan de High Line. Wanneer je van de zon wil genieten en er ook nog eens een lunch tot je neemt, dan kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Het Park is gratis te bezoeken dus dure tickets kopen is niet nodig. Je kunt het Park dagelijks bezoeken van 7 uur in de ochtend tot 23:00 uur in de avond. In de winter sluit het Park om 19:00 uur in de avond.

 

Bezienswaardigheden High Line in New York.

Wanneer je de High Line bewandeld, valt er onderweg genoeg te zien. Buiten de vele wolkenkrabbers waar je gewoon langs loopt, de beplanting en begroeiing op oude rails, heb je op bepaalde stukken ook een schitterend uitzicht.

  • Het appartementencomplex Zaha Hadid op 520 West 28th Street, is een bijzonder gebouw met een gevel afgewerkt in de vorm van een lint.
  • Op 23rd Street vind je een stukje gazon met zowaar een aantal zitplaatsen. Op de High Line mag je officieel het gras niet betreden, maar hier kun je heerlijk genieten in de zon van een picknick op het gras. En bekijk direct de prachtige muurschilderingen aan de overkant.
  • Het ‘Chelsea struikgewas’ vind je op 21 – 22 Street, waar je tussen het wandelpad nog steeds de originele stalen treinrails kunt bewonderen.
  • Avenue Square + Overlook. Op 10th Avenue / 17th Street zie je een amfitheater met een groot raam wat een ongewoon en bijzonder uitzicht geeft op 10th Avenue.
  • Op 15th Street passeer je het gebouw Nabisco – National Biscuit Company -, de geboorteplaats van het Oreo cookie, tegenwoordig is deze plek beter bekend als Chelsea Market. Chelsea Market is een absoluut een foodie bestemming, maar dient ook tegelijk als winkelcentrum.
  • Wanneer je 14th Street bereikt is de route verdeeld in twee delen. Je vind hier De Diller-Von Furstenberg Sundeck. Een zonnedek, ideaal voor picknicks en New Yorkers genieten hier in de zon tijdens hun lunchpauzes.
  • Volgende stop is de Tiffany & Co Foundation Overlook – Gansevoort Street – aan de zuidkant op het einde van High Line Park.
  • Bezoek het Whitley Museum of American Art building – 99 Gansevoort St -, ontworpen door Renzo Piano.

 

Tour en route High Line Park New York.

Is een wandeling over de High Line niet genoeg voor je en wil je meer weten over de historie – die overigens teruggaat naar 1847 – maak dan eens een High Line Park wandeltour.

Je kunt bij de organisatie GetYourGuide diverse tickets boeken. Tijdens deze tours wordt er van alles verteld over de New Yorkse ‘West Side Cowboys’ en de flora die het Park rijk is.

Na een wandeling door het Park kun je nog diverse routes bewandelen. Bezoek bijvoorbeeld de White Star Pier, dit is de plek waar de overlevenden van de Titanic aan land kwamen. Ook kun je de oude Nabisco – Oreo koekje – fabriek bezoeken, waar ik zojuist al over sprak. Het mooiste is natuurlijk om de tour te boeken wanneer de High Line volledig in bloei staat. Vanaf half april tot eind september. De tour is absoluut een aanrader!

–> Boek hier je tickets voor de High Line Park wandeltour.

 

High Line Park App.

Wil je nu nog dieper ingaan op de materie dan biedt High Line ook zijn eigen App aan. Je kunt de officiële website van het Park bezoeken om de App te downloaden.

De App geeft je inzichten in de verschillende gebieden van het Park en vertelt je alles over de huidige en aankomende evenementen en tentoonstellingen van het Park.

the-high-line-new-york

 

Conclusie High Line New York.

Wanneer je New York bezoekt, kun je met deze informatie wel even vooruit en ben je helemaal voorbereid voor een wandeling in High Line Park! Je kunt een van de 11 ingangen van het Park absoluut niet missen en ervaar dit bijzondere Park maar gewoon.

Wandel trouwens tijdens je bezoek aan High Line ook nog even binnen bij één van de 42 gratis musea die New York heeft.

En ben je nog op zoek naar goedkope vliegtickets naar New York? In mijn artikel goedkope vliegtickets naar Amerika geef ik je 4 gouden tips om zo goedkoop mogelijk een vliegticket naar Amerika te bemachtigen.

Veel plezier!

 

Ook leuk om te lezen over New York. 

–> Hier vind je al mijn blogs over New York City. 

–> Alles over de metro in New York.

–> Wat kost een weekje New York City eigenlijk? 

–> Een helikoptervlucht in New York? Hier boek je er een!

–> Heb jij Hudson Yard Vessel in New York al bezocht?

 

Stedentrips

Op vakantie naar New York? Kijk dan bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar New York.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar New York.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in New York.

Zoek overnachtingen

Camper huren in New York.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in New York.

Vergelijk autoverhuurders

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button