Blog

Halloween in Amerika: griezelend en traditioneel.

Tijdens een van onze vakanties in Amerika hebben wij het geluk gehad om tijdens de feestdag Halloween in Amerika te verblijven. Ik zeg geluk gehad, want op de manier zoals Amerikanen Halloween vieren, zo hadden wij het nog nooit gezien. Ben jij tijdens Halloween in Amerika? Dan verzeker ik je dat jij deze feestdag niet snel vergeet.

Het woord Halloween is afgeleid van ‘All Hallows Eve’ wat Allerheiligen avond betekent.

Amerikanen vieren Halloween namelijk veel uitgebreider dan wij Nederlanders. Alhoewel ik vind dat je de laatste jaren steeds meer Halloween artikelen en Halloween kleding in de winkels ziet liggen. Maar zo uitgebreid als de Amerikanen Halloween vieren, zo heb ik het hier nog nooit gezien.

Maar waarom vieren Amerikanen Halloween zo uitgebreid, wat is de betekenis van Halloween en waarom verkleden mensen zich eigenlijk met Halloween? Op al deze vragen en meer, geef ik je het antwoord.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Halloween in Amerika, betekenis.

Keltische immigranten hebben waarschijnlijk gezorgd voor de intrede van Halloween in Amerika. Want het woord Halloween is afgeleid van de woorden: “All Hallows Eve”, dat Allerheiligen avond betekent. Allerheiligen vindt op 1 november plaats dus 31 oktober was oudejaarsavond.

Om het oude jaar af te sluiten werd een feest geïntroduceerd. Met dit feest konden ze het oude jaar afsluiten en het begin van een nieuwe periode vieren. Namelijk, Halloween.

In Amerika kwam Halloween pas echt goed op gang tijdens de tweede helft van de 19e eeuw, toen groepen immigranten (Ieren en Schotten) het land binnenkwamen. In die tijd dook ook de bekende jack-o’-lantern op. Een uitgeholde pompoen met uitgesneden ogen, neus en mond.

Tijdens de 20e eeuw was Halloween in Amerika vooral een kinderfeest, maar vanaf de jaren ’80 werd het ook steeds meer een feest voor volwassenen.

halloween-in-amerika-boom-kat-uil-pompoenen

 

Waarom roepen ze ’trick or treat’ tijdens Halloween?

Halloween is in Amerika al lang geen feest meer om het nieuwe jaar in te luiden, maar is tegenwoordig uitgegroeid tot een feestdag waarbij kinderen zich graag verkleden.

De kinderen (en volwassenen) bellen als het donker wordt aan bij diverse huizen in de buurt. Huizen zijn versierd met pompoenen, lichtjes en enge maskers en wanneer de voordeur opengaat roepen de kinderen: ‘trick or treat’.

Met de woorden: trick or treat vragen de kinderen om iets lekkers (treat) en als ze dat niet krijgen, halen zij een geintje uit (treat) met diegene die weigert iets te geven. Tijdens Halloween gaan Amerikanen niet alleen langs de deur, maar er zijn ook veel feesten in de stad.

kinderen-Halloween-trick-or-treat

 

Uitgeholde pompoenen tijdens Halloween.

Tijdens de 19e eeuw dook de bekende jack-o’-lantern op, een uitgeholde pompoen met uitgesneden ogen, neus en mond dat op een eng gezicht lijkt. In de pompoen worden lichtjes of kaarsjes gelegd om zo de pompoen te verlichten. Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de lantaarn.

Een van de bekendste verhalen gaat over een smid Jack genaamd. Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Maar Jack wist de duivel in een boom te lokken en kraste vervolgens een kruisteken in de stam zodat de duivel de boom niet meer uit kon. Pas nadat de duivel Jack beloofde dat hij niet naar de hel zou gaan, haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel vrij.

Jaren later stierf Jack, maar hij mocht de hemel niet binnen, omdat hij slecht geleefd had. Maar bij de hel mocht Jack ook niet binnen, omdat de duivel hem dit destijds beloofd had! Jack kreeg bij het verlaten van de hel een kooltje van de duivel en stopte deze in een knol en kreeg op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten.

En volgens deze legende is zo de jack-o’-lantern ontstaan. Oorspronkelijk werden knollen ook gebruikt om lantaarns mee te maken, maar de geëmigreerde Ieren en Schotten ontdekten al snel dat een pompoen een stuk geschikter was.

halloween-in-amerika-pompoenen-licht

 

Halloween bij Universal Studios.

Tijdens onze vakantie in Florida hebben wij versierde huizen gezien, verlichte pompoenen en kwamen kinderen aan onze deur voor een trick or treat. Erg leuk, maar wij zijn ook naar Universal Studios geweest om Halloween Horror Nights mee te maken.

Nou, als je Halloween ‘over the top’ wil vieren, dan moet je bij Universal Studios zijn. Wat een happening en belevenis, echt de meest bijzondere Halloween die ik ooit heb meegemaakt.

Tijdens Halloween is een deel van Universal omgebouwd en in bepaalde attracties van het park jagen ze je de stuipen op het lijf. Vreemde wezens die met bijlen en bebloede kettingzagen voorbij lopen, vinden het een uitdaging om je aan het schrikken te maken.

 

halloween-Amerika

Er is een belangrijke regel waar ze zich aan moeten houden en dat is dat ze je nooit mogen aanraken. De hele avond hoor je gegil, zie je voorbij lopende gillende tieners en volwassenen, die net doen alsof ze niet bang zijn, maar toch even moeten slikken. Wil jij Halloween op een bijzondere manier meemaken? Dan is Halloween Horror Nights echt een aanrader.

Wij hebben vooraf tickets gekocht zodat wij direct konden doorlopen en niet mis grepen op tickets. Tickets voor Halloween Horror Nights zijn namelijk snel uitverkocht.

Tegenwoordig zijn er in Nederland, Duitsland en België ook Halloween Horror Nights te vinden. Op deze manier hoef je niet helemaal naar Amerika af te reizen en maak je Halloween toch op een bijzondere manier mee.

Vind hier tickets voor Halloween via Get Your Guide.

 

Veel plezier tijdens Halloween in Amerika!

 

Ook leuk om te lezen.

–> Welke feestdagen zijn er in Amerika?

–> Dit zijn de leukste pretparken in Orlando

–> Alle bezienswaardigheden van Orlando op een rij

–> Zo kun je goedkoop bellen en internetten in Amerika.

–> Van Nederlandse maat naar Amerikaanse maat.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Ben je op zoek naar de beste Amerika reisspecialisten voor een heerlijke vakantie in Amerika? Dan vind je hier de beste Amerika deals op een rij!

Voor al onze reizen naar Amerika maak ik gebruik van de zelfde websites. Neem eens een kijkje bij een van mijn favoriete websites van Amerika.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Ook leuk om te lezen

2 Comments

  1. Ook Salem in Massachusetts is een bezoek waard tijdens de Halloween periode. Wij waren spijtig genoeg net een weekje te vroeg. Met een verleden van de bekende Heksenprocessen, verandert heel de stad in één gigantisch spookdorp.

  2. Bedankt voor je tip, Inge! Massachusetts staat op mijn lijstje in verband met de Indian Summer. En dan ligt Salem op de route :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button