BlogGreat Smoky Mountains National ParkNationale Parken

Great Smoky Mountains | Bezienswaardigheden en tips.

De Great Smoky Mountains of zoals ze soms ook wel genoemd worden: “De Smokies”, verwijst naar het Great Smoky Mountains National Park en de omliggende Zuidelijke Appalachian. Bij het National Park vind je de populaire plaatsen: Gatlinburg, Pigeon Forge en Sevierville. Hier overnachten de meeste reizigers als ze het Park bezoeken.

De Great Smoky Mountains is het meest bezochte Nationale Park in de Verenigde Staten. Met maar liefst meer dan 11 miljoen bezoekers per jaar.

De Great Smoky Mountains is het meest bezochte Nationale Park in de Verenigde Staten. Met maar liefst meer dan 11 miljoen bezoekers per jaar. De Smoky Mountains hebben meer dan 1200 kilometer aan wandelpaden en dit is inclusief de 70 kilometer tellende Appalachian Trail. Het National Park heeft ook bijna 400 kilometer aan wegen door het Park lopen en deze wegen behoren tot een van de mooiste scenic drives in Amerika.

De uitzichten in het Park zijn op bepaalde plekken werkelijk fenomenaal en adembenemend. Tel hierbij   op dat je bijna 100% de kans hebt om wildlife tegen het lijf te lopen en het is direct duidelijk waarom reizigers van over de hele wereld naar de Great Smoky Mountains en de bezienswaardigheden trekken.

 

autohuur USA

 

Great Smoky Mountains.

Ondanks dat de Great Smoky Mountains zo populair zijn, lijkt het of wij Nederlanders de Smoky’s nog moeten ontdekken. Dit is niet zo gek natuurlijk, want als je voor de eerste keer op vakantie naar Amerika gaat, dan maak je vaak een roadtrip door het zuidwesten van Amerika.

Kiezen reizigers er vervolgens voor om terug te keren naar de States, dan is New York of Florida meestal hun tweede vakantiebestemming in Amerika.

Maar wanneer bezoek je de Great Smoky Mountains en de prachtige bezienswaardigheden dan? Nou, wanneer je bijvoorbeeld een reis door het zuiden van Amerika maakt.

Of wat te denken van een bezoekje aan de Smoky’s tijdens je vakantie aan de oostkust? Maak je een roadtrip van New York naar Miami? Sla dan de Great Smoky Mountains en de schitterende bezienswaardigheden niet over. Er zijn voldoende mogelijkheden om de Great Smoky Mountains aan je reis toe te voegen.

Waarom heten de Great Smoky Mountains de Smoky Mountains? Wat valt er te doen in de Smoky Mountains en wat zijn de bekendste hikes? Zijn er bepaalde routes die je in het Park kunt rijden en wat zijn de mooiste bezienswaardigheden van de Great Smoky Mountains? Op al deze vragen geef ik je een antwoord.

great-smokey-mountains-wildlife

 

Waarom worden de Great Smoky Mountains, Smoky genoemd.

De Great Smoky Mountains staan bekend om hun “smoky blue mist”, die vaak over de bergen hangt. Dit komt door de ademhaling van bomen.

De bomen groeien in dit gebied namelijk zo dicht op elkaar dat als ze “ademen” het vocht dat ze hierbij produceren, condenseert tot een mist.

De blauwe kleur van deze mist komt ook van de bomen af. Dit is een ingewikkeld proces en heeft met de koolwaterstoffen die de bomen afgeven en met lichtstralen te maken.

Kortom: door de koolwaterstoffen en een bepaalde lichtinval ontstaat er een blauwachtige mist. Aangezien dit niet mijn vakgebied is, laat ik het hier maar bij ;-).

 

Hoe bereik ik de Great Smoky Mountains.

De Great Smoky Mountains liggen in het Zuidoosten van de Verenigde Staten, langs de grens van Tennessee en North Carolina. Het National Park is aangesloten via de Blue Ridge Parkway en loopt helemaal door naar het Shenandoah National Park in Virginia.

De steden Charlotte en Atlanta en de bezienswaardigheden liggen op ongeveer 265 kilometer van het National Park en vanuit beiden steden bereik je binnen drie uur de Smoky Mountains. Wij hebben de Smoky’s bezocht tijdens onze rondreis in het Zuiden van Amerika en zijn destijds op Atlanta gevlogen.

–> Vind via Skyscanner goedkope vliegtickets naar Atlanta, Amerika. Al vanaf € 350,-.

great-smoky-mountains-weg

 

Openingstijden en entree Great Smoky Mountains.

Openingstijden.

Het Great Smoky Mountains National Park is 24 uur per dag, 365 dagen per jaar geopend. Maar sommige wegen, campings en andere faciliteiten kunnen door weersomstandigheden in de winter, voor- of najaar dicht zijn.

Kijk op de officiële website van Great Smoky Mountains National Park voor actuele informatie.

Entree.

Om toegang tot de Great Smoky Mountains en de bezienswaardigheden te krijgen, betaal je helemaal niets! Je kunt dit National Park namelijk gratis bezoeken. De Smoky’s is een van de weinige Nationale Parken in de Verenigde Staten die niet om een toegangsprijs vragen.

In de jaren ’30, toen het Park werd opgericht, was de Newfound Gap Road een van de belangrijkste wegen om een oversteek over de zuidelijke Appalachian Mountains te maken. En deze weg werd betaald door de staten Tennessee en North Carolina.

De staat Tennessee werd dus “mede-eigenaar” van dit stuk land en bepaalde dat er nooit geen tol of licentievergoeding zou worden opgelegd om gebruik te kunnen maken van de weg. Daarom zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds geen kosten verbonden aan het gebruik van de weg en mag je het National Park gratis bezoeken.

 

Visitor Center Great Smoky Mountains.

Wil je de Smoky’s bezoeken, breng dan een bezoekje aan een van de visitors centers. Hier kun je een kaart of informatie brochure van het Park krijgen. De Rangers beantwoorden al je vragen en je kunt hier ook boeken en gidsen van het Park kopen.

Vier visitors centers bevinden zich binnen het Nationale Park bij:

Daarnaast bevinden zich ook nog eens vier informatiecentra’s buiten het Park. Deze liggen in de plaatsen Gatlinburg, Sevierville, en Townsend.

 

Kaart Great Smoky Mountains.

kaart bezienswaardigheden great smoky mountains

–> Kijk hier om bovenstaande kaart in het groot te zien.

Ben je op zoek naar wandel trails in het Park? –> Kijk dan hier voor de wandelkaart.

Op zoek naar historische gebouwen in het Park? –> Kijk dan hier voor de juiste kaart.

Overnachten Great Smoky Mountains.

 

Overnachten in het Park.

Er zijn in het Park geen motels, hotels of hutten aanwezig die je kunt reserveren behalve de Le Conte Lodge.

Le Conte Lodge bereik je te voet en kun je niet met een auto bereiken. De lodge ligt bovenop de berg Le Conte en dit is de derde hoogste berg van het Park. Wandelroutes naar de lodge variëren van 5 tot 8 mijl. Reserveren is verplicht.

Het Park biedt verschillende soorten campings aan:

  • Backcountry – camping voor backpackers.
  • Frontcountry – camping bereikbaar met auto. Toiletten, fire grate en picnic tafel aanwezig.
  • Group Campgrounds – grote camping, geschikt voor grote groepen vanaf 8 mensen of meer.
  • Horse Camps – kleine camping met auto toegankelijk. Primitieve camping faciliteiten.

Overnachten buiten het Park.

Gezien de beperkte overnachtingsplaatsen in het Park zelf, regelen de meeste reizigers een overnachting buiten het Park. Plaatsen waar je een overnachting kunt reserveren zijn:

In Tennessee. 

Tijdens onze vakantie in het Zuiden van Amerika hebben wij drie dagen overnacht in het hotel: Quality Inn & Suites Gatlinburg.

Wij waren zeer tevreden over het hotel. Je kunt lopend naar het centrum van Gatlinburg of je parkeert je auto op een van de parkplaatsen in de stad. Onze kamer was groot, had een haard, een groot balkon en had een heerlijke jacuzzi. Goed ontbijt, goede wifi en de afstand tot het Park is een kleine 10 minuten met de auto.

–> Ontdek bij Booking. com alle accomodaties in de Great Smoky Mountains.

great-smokey-mountains-hotel

 

Bezienswaardigheden Great Smoky Mountains.

Al onze tours, activiteiten, bezienswaardigheden en tickets in Amerika boek ik via de websites van Viator.com en Get Your Guide.

Voor wij op vakantie gaan, kijk ik rustig welke tours, activiteiten of tickets wij nodig hebben in Amerika en bestel vervolgens de tickets online. Echt super handig!

–> Kijk hier voor alle bezienswaardigheden en tours in het Great Smoky Mountains National Park.

Buiten het vooraf bestellen van attractie tickets voor je Amerika reis, helpt het mij ook altijd om Google maps te gebruiken.

Op deze manier kan ik bepaalde bezienswaardigheden opzoeken en kan ik alvast beslissen wat we wel en niet willen zien. Ook erg handig om de coördinaten te noteren zodat je deze in Amerika alleen nog maar in je navigatie hoeft in te voeren.

 

1. Newfound Gap Road.

De vijftig kilometer lange Newfound Gap Road (highway 441) is de belangrijkste toeristische route die door het Great Smoky Mountains National Park loopt. De weg gaat dwars door het Nationale Park, van noord naar zuid en verbindt de plaatsen Gatlinburg, Tennessee en Cherokee met elkaar.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de Great Smoky Mountains en langs de Newfound Gap Road zijn de Newfound Gap Overlook, Chimney Tops Overlook en de Morton Overlook. Clingman’s Dome, en de Rockefeller Memorial plaats waar de voormalige president Franklin D. Roosevelt het Park formeel op 2 september 1940 heeft geopend.

Iets verderop aan de Newfound Gap Road start de populaire Alum Cave Trail naar de Alum Cave Bluffs. Dit is een behoorlijke wandeling van ongeveer 8 kilometer, heen en terug. Je klimt 366 meter, loopt vervolgens door een opening in de rotsen en kijkt uit over de Smokies.

Tijdens deze weg kom je nog veel meer bezienswaardigheden en uitkijkpunten tegen. Neem dan ook uitgebreid de tijd om te stoppen. Geniet van de schitterende uitzichten, oude gebouwen en watervallen die je langs deze spectaculaire weg tegenkomt.

 

 

2. Cades Cove.

In het noordwestelijke deel van het Great Smoky Mountains National Park ligt Cades Cove. Deze vallei is een van de drukst bezochte bestemmingen van het Park. Langs de 18 kilometer Cades Cove Loop Road zie je historische gebouwen die dateren uit de koloniale tijd. Je ziet oude kerkjes, blokhutten, molens en andere gebouwen uit die tijd.

Bij de stop plaats Cable Mill staat de grootste verzameling met gebouwen. Je vindt hier onder andere een woonhuis, stal en een oude watermolen. Maar wees niet verbaasd wanneer je meerder malen dient te stoppen in het Park. In de zomer komt het hier namelijk dagelijks voor dat je moet stoppen voor overstekende zwarte beren of hele kuddes herten.

Je kunt de Cades Cove Loop Road zowel met de auto als met de fiets rijden. Fietsen huur je bij het Cades Cove Visitor Center.

–> Kijk voor uitgebreide informatie over Cades Cove op de officiële website van het Park.

great smoky mountains national park

 

3. Roaring Fork.

Vanuit Gatlinburg kun je een tien kilometer lange rondrit maken op de Roaring Fork Motor Nature Trail. Een schitterende weg door bossen, langs rivieren en watervallen en waar je wildlife kunt zien. Houd er wel rekening mee dat de weg erg smal en kronkelig is, campers en trailers zijn daarom niet toegestaan.

Tijdens deze rondrit rijd je door uitgestrekte bossen en onderweg zie je meerdere riviertjes, watervallen, wilde bloemen en oude huizen. Kijk ook uit naar wildlife, want op deze weg hebben wij onze eerste beren in de Smoky Mountains gespot. Een mooie wandeling op deze route is de Grotto Falls Trail. Je wandelt hier naar een zeven meter hoge waterval, waar je ook achterlangs kunt lopen.

Bij het einde van de weg kom je langs de ‘Place of a Thousand Drips’, een waterval van bijna 25 meter hoog, waarvan het water in etappes naar beneden valt. Een bijzondere route die erg de moeite waard is.

 

great-smokey-mountains-beren

 

4. Clingmans Dome.

Met zijn 2.025 meter is Clingmans Dome de hoogste berg van Great Smoky Mountains National Park en het hoogste punt van Tennessee. Halverwege de Newfound Gap Road begint een 11 kilometer lange zijweg naar de top van Clingmans Dome.

Vanaf de parkeerplaats loop je in een paar honderd meter omhoog naar de top van een observatietoren. Clingmans Dome staat bekend om de mooie zonsondergangen. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

 

5. Fontana Dam.

De 146 meter hoge Fontana Dam is de grootste dam in het oosten van de Verenigde Staten. Achter de dam ligt het langgerekte en schitterende Fontana Lake. Je kunt op het meer varen, vissen en als je durft  ook nog pootje baden. Het is wat jammer dat de dam uit de richting van het Park ligt en daarom wat afgelegen is.

Kom je vanuit de richting van Chattanooga overweeg dan om het National Park eerder in te slaan om zo langs highway 165 of 28 te rijden. Op deze manier rijd je langs de dam en het schitterende Lake.

 

6. Cataloochee Valley.

Als je op zoek bent naar een echte verrassing en  de drukte in het Park wil vermijden, bezoek dan de Cataloochee Valley. Deze Valley ligt ten oost westen van de Great Smoky Mountains en dit gebied is favoriet bij mensen die op zoek zijn naar rust, ruimte en natuur. Al weet ik niet hoe lang deze Valley nog geheim blijft, want ik heb het idee dat steeds meer reizigers deze bijzondere Valley ontdekken.

Een geweldige tijd om de Cataloochee Valley te bezoeken, is van half september tot eind oktober, wanneer het de paartijd van de Elk is en de natuur op zijn mooist schijnt te zijn. Je rijdt hier op een 18 kilometer bochtige, bergachtige weg, maar deze is goed onderhouden en alleen toegankelijk voor personenauto’s.

Je ziet in Cataloochee Valley historische gebouwen, wildlife en begeeft je in en rustige berg vallei.

 

7. De Aerial Tramway van Gatlinburg.

Dit is echt en aanrader wanneer je in de Great Smoky Mountains bent. Maak een ritje in de Aerial Tramway van Gatlinburg. De Gatlinburg Aerial Tramway brengt jou en 119 van je beste vrienden, of vreemde toeristen, het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat, naar het Ober Gatlinburg Ski Resort.

In het resort zijn tal van activiteiten die je kunt ondernemen. Je kunt in een Alpine Coaster rijden,  schaatsen of heerlijk lunchen. Bezoek de kleine dierentuin en geniet van het schitterende uitzicht! Het is iets of wat toeristisch, maar wij vonden dit een leuke afwisseling.

 

 

Wandelen in de Great Smoky Mountains.

Wandelaars genieten gedurende alle maanden van het jaar van een wandeling in de Great Smoky Mountains en elk seizoen heeft zo zijn eigen charmes. Tijdens de winter ontdek je tijdens een wandeling in een keer nieuwe dingen in het Park. Je ziet plots stenen muren, schoorstenen, gebouwen en andere herinneringen die aan het verleden doen denken, die in de zomer verborgen blijven door de aanwezigheid van de bladeren.

Tijdens het voorjaar zie je honderden wilde bloemen in bloei staan en zie je kleurrijke bloeiende bomen in het Park. En in de zomer kunnen wandelaars op zoek naar koele plekjes in het Park. Bijvoorbeeld onder de sparren of stop bij een van de watervallen voor wat verkoeling.

Dit zijn de meest populaire wandelingen in het Park:

 

Klimaat en beste reistijd Great Smoky Mountains.

De Great Smoky Mountains heeft een warm mediterraan klimaat dat onder lichte invloed staat van het warm continentaal klimaat. Het National Park ligt in een zogenoemde overgangszone. Dit is vooral tijdens de wintermaanden goed te merken. De wintermaanden in het Park zijn daarom iets kouder dan de wat meer zuidelijk gelegen plaatsen van de staat Tennessee.

De beste reistijd om het Park te bezoeken is in het najaar en de zomer. In de zomer zijn temperaturen erg aangenaam en tijdens het najaar ontstaat er een prachtig kleurenpalet in Smoky’s

Tijdens deze periodes kan het erg druk worden met reizigers die het Park willen bezoeken, dus boek tijdig je hotelkamer in een van de omliggende steden of op een van de campgrounds van het Park.

Gemiddelde Gemiddelde
maximum minimum
temperatuur temperatuur
januari 6 -3
februari 7 -2
maart 11 2
april 16 6
mei 19 11
juni 23 15
juli 24 17
augustus 24 16
september 21 13
oktober 17 8
november 12 2
december 7 -2

Conclusie Great Smoky Mountains.

Zoals je kunt lezen, is er veel te doen in de Great Smoky Mountains en dan heb ik nog niet eens alle bezienswaardigheden benoemd. In het Park zijn nog tal van andere uitzichtpunten te bezichtigen en meerdere routes die je kunt rijden. En over de schitterende wandelpaden bij de diverse watervallen in het park, heb ik het nog niet eens gehad.

De stad Pigeon Forge, dicht bij het Park is een attractie op zich en in het stadje Gatlinburg kun je makkelijk een halve dag doorbrengen.

Ben je van plan om Dollywood te bezichtigen? Nou, plak er dan nog maar een halve dag of avond aan vast. Je leest het, om zomaar “even” langs de Great Smoky Mountains te rijden, gaat je absoluut niet lukken.

Wij zijn 2 en een halve dag in de Great Smokey Mountains gebleven en hebben niet alles kunnen bezichtigen. Dat kan natuurlijk ook nooit in zo’n fantastisch National Park. Beslis daarom van te voren wat je wel en juist niet wilt zien, zodat je optimaal van je tijd gebruik maakt en de mooiste bezienswaardigheden van de Great Smoky Mountains ziet.

Veel plezier!

 

Ook leuk om te lezen over Amerika. 

–> Op vakantie naar de Rocky Mountains. Top reizen.

–> Nu je toch in de buurt bent. Must see: 50 bezienswaardigheden in Florida.

–> Dit zijn ze! De mooiste Nationale Parken van Amerika.

–> Ken jij deze prachtige steden in Amerika al?

–> Goedkoop bellen en internet in Amerika? Dat doe je zo!

 

Reizen Amerika

 

 

Op vakantie naar Amerika? Kijk dan eens bij een van mijn favoriete websites over Amerika.

Rondreis naar de Great Smoky Mountains.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar de Great Smoky Mountains.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in de Great Smoky Mountains.

Zoek overnachtingen

Camper huren in de Great Smoky Mountains.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in de Great Smoky Mountains.

Vergelijk autoverhuurders

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button