Bezienswaardigheden AmerikaBlogPage

Glen Canyon Dam ‘om de hoek’ bij Page, Arizona.

Ooit gehoord van Glen Canyon Dam? Glen Canyon Dam ligt net buiten Page, Arizona, vlakbij de grens met Utah. De dam ligt in een afgelegen stuk woestijn, maar als je naar Lake Powell, Antelope Canyon, Monument Valley, Page of de Grand Canyon North Rim reist, dan kom je de dam vanzelf tegen.

De dam is een knap staaltje techniek en zoals de Amerikanen zeggen: it’s amazing!

Glen Canyon Dam is de belangrijkste wateropslag-eenheid van het Colorado River Storage Project en is het op één na grootste stuwmeer van de Verenigde Staten. De dam werd gebouwd tussen 1956 en 1966. Toen de dam eenmaal klaar was, vulde Glen Canyon – het huidige Lake Powell – zich en zo is Lake Powell ontstaan.

De dam is 216 meter hoog, waarvan 178 meter boven de rivier en 475 meter lang. Aan de voet is de dam 91 meter dik en aan de top 8 meter. Een knap staaltje techniek en zoals de Amerikanen zeggen: it’s amazing! Dit doe je en zie je bij Glen Canyon Dam in Page, Arizona.

 

national-park-magazine

 

Glen Canyon Dam.

Veel reizigers vragen zich af of Glen Canyon Dam groter is dan de Hoover Dam? Om maar direct met de deur in huis te vallen: Nee! Want de Hoover Dam is namelijk 221 meter hoog en de Glen Canyon Dam 216 meter hoog. Hoover Dam is dus 5 meter hoger. Die vijf meter minder maakt de dam overigens niet minder indrukwekkend.

–> Bezoek ook de Hoover Dam bij Las Vegas.

 

Glen Canyon Dam bezoeken.

Als je de dam in je route opneemt, dan is het wellicht leuk om eerst het Visitor Center te bezoeken. Het Carl Hayden Visitor Center bevindt zich naast de dam. Er is een klein museum aanwezig met veel leuke en informatieve exposities over de dam.

Het bezoekerscentrum heeft grote ramen, waardoor je de dam goed ziet, maar dan heerlijk koel met airconditioning. Buiten is het namelijk erg warm. Er is een balie waar je je kunt aanmelden voor verschillende damrondleidingen. Verder zijn er in het gebouw toiletten en een souvenirshop aanwezig.

Adres Glen Canyon Dam: US-89, Page, AZ 86040, Verenigde Staten.

 

Glen Canyon Dam Bridge.

De Glen Canyon Dam Bridge vind je om de hoek bij het Visitor Center. De brug maakt deel uit van Highway 89. Je kunt helemaal over een voetpad lopen dat je een spectaculair uitzicht geeft op de Glen Canyon Dam en de Colorado-River.

De bouw van de brug werd gestart in 1957 en werd voltooid in 1959. Het doel van de brug was om de bouw van de dam te vergemakkelijken. De Glen Canyon Bridge behoort tot één van de hoogste bruggen in de Verenigde Staten.

 

Glen Canyon Dam Tour.

Rondleidingen bij de dam worden aangeboden door de Glen Canyon Natural History Association vanuit het Carl Hayden Visitor Center op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. Op het moment van ons bezoek betaalde we $ 5 per volwassene voor een rondleiding.

De tour van 45 minuten omvat een rondleiding naar de bovenkant en de binnenkant van de dam. Je leert veel over de geschiedenis van de dam en krijgt een prachtig uitzicht op Lake Powell.

 

Glen Canyon Dam Overlook.

Om de dam in zijn volle glorie te zien, kun je ook terecht bij Glen Canyon Dam Overlook. Als je eenmaal bij de parkeerplaats bent aangekomen, is er een simpele wandeling omlaag. Via rode rotsen en een reling bereik je het uitkijkpunt. De weg naar beneden is makkelijk.

Er is trouwens nog een alternatief om het uitkijkpunt te bereiken. Je maakt geen gebruik van de reling, maar klautert naar beneden. Wees natuurlijk wel voorzichtig. Het uitzicht bij Canyon Dam Overlook is weids en je krijgt een prachtig uitzicht op de dam. Succes met de weg omhoog naar de parkeerplaats.

glen-canyon-dam-page

In de omgeving van Glen Canyon Dam.

 

Lake Powell.

Zoals eerder vernoemd is Lake Powell ontstaan door de Glen Canyon Dam. De omgeving bij de dam wordt Glen Canyon National Recreation Area genoemd en is een groot gebied met veel water, kloven en rotsformaties. Het grootste gedeelte van dit gebied wordt in beslag genomen door een groot kunstmatig meer: Lake Powell, dat dus gevormd is door de dam in de Colorado rivier.

Lake Powell is bij Amerikanen een populaire vakantiebestemming, maar ook onder toeristen. Lake Powell heeft tal van mogelijkheden voor activiteiten. Zo kun je bij Lake Powell bijvoorbeeld kajakken, zwemmen, vissen en varen. Er zijn bij Lake Powell ook enkele campings te vinden, waar je een tent of camper kunt neerzetten.

Een van de leukste dingen om te doen bij Lake Powell is varen. Er zijn voldoende bedrijven waar je een boot of kajak kunt huren of die een excursie aanbieden.

 

Rainbow Bridge National Monument.

Nu je toch bij Lake Powell bent, raad ik je aan om richting Rainbow Bridge National Monument te varen. Rainbow Bridge Monument is, met een hoogte van zo’n 88 meter, een van de grootste natuurlijk gevormde bruggen ter wereld. Deze natuurlijke stenen boog is ongeveer 10 meter breed, 13 meter dik en heeft een lengte van maar liefst 84 meter.

Deze prachtige stenen brug speelde vroeger een grote rol binnen de indianencultuur. Vanuit Lake Powell kun je een excursie maken naar de brug of zelf met een boot richting Rainbow Bridge varen en het laatste gedeelte te voet afleggen.

De wandeling naar Rainbow Bridge is kort maar krachtig, maar daar krijg je ook iets moois voor terug.

Rainbow-Bridge-National-Monument

 

Page, Arizona.

Zodra je de Glen Canyon Dam dam voorbij rijdt, kom je in stad Page, Arizona uit. Er reizen jaarlijks ontzettend veel toeristen naar Page. Je vindt hier namelijk niet alleen een van de drukstbezochte Canyons in Amerika, maar de stad is ook een perfecte uitvalsbasis om de ‘nabijgelegen’ bezienswaardigheden te bezoeken.

In Page zelf vind je Antelope Canyon, Horseshoe Bend en Waterholes Canyon. Deze schitterende bezienswaardigheden mag je absoluut niet overslaan tijdens je reis door het zuidwesten van Amerika.

Alle bezienswaardigheden van Page op een rij.

 

 

Antelope Canyon.

Antelope Canyon ligt ongeveer 16 kilometer ten zuiden van de Glen Canyon Dam. Het is een van de beroemdste en mooiste slot canyons ter wereld.

Antelope Canyon wordt beheerd door de Navajo Nation. Begeleide rondleidingen zijn vereist en om Upper of Lower Antelope Canyon te bezoeken, raad ik je aan om tijdig tickets te reserveren. Rondleidingen bij Antelope Canyon worden aangeboden door verschillende bedrijven.

Alles wat jij wil weten over Antelope Canyon.

 

 

Horseshoe Bend.

Horseshoe Bend is een hoefijzervormige meander in de Colorado-river in de stad Page. De wandeling naar Horseshoe Bend is ongeveer 1000 meter. Het uitkijkpunt is ongeveer 300 meter hoog en van hier heb je een prachtig uitzicht op Colorado-river.

In 2018 is er een omheind gebied gecreëerd voor de veiligheid. Bezoekers die zich echter buiten de omheinde scheidingswand willen wagen, worden verzocht erg voorzichtig te zijn. De zandstenen randen van het terrein zijn onstabiel, waardoor stukken kunnen afbrokkelen.

In Juni 2019 is hier ook extra parkeergelegenheid gemaakt, waardoor bezoekers nu een mooie, veilige parkeerplaats hebben met een apart terrein voor grotere campers.

 

Monument Valley.

Monument Valley ligt op de grens van de staten Arizona en Utah en behoort tot het gebied van de Navajo indianen. Zij beheren en exploiteren het park. Monument Valley ligt op twee uur rijden van de dam.

Monument Valley is wereldberoemd door de grote rode zandsteenformaties. Vooral de West Mitten Butte, de East Mitten Butte en de Merrick Butte kent bijna iedereen van foto’s of tv. Talloze westerns en documentaires laten de wereldberoemde buttes (spreek uit ‘bjoets’) zien.

Op zoek naar praktische informatie en nuttige tips over Monument Valley? In deze artikelen beschrijf ik mijn ervaringen en geef ik uitgebreide informatie en tips.

Informatie over Monument Valley.

 

weg-monument-valley

 

Ook leuk om te lezen.

–> Bezoek je de Upper of Lower Antelope Canyon?

–> Alle bezienswaardigheden van Page op een rij.

–> Dit zijn ze! De mooiste bezienswaardigheden van Grand Canyon.

–> Zo bezoek je Monument Valley in één dag.

–> Alles wat jij wil weten over Bryce Canyon National Park.

 

Reizen Amerika

 

Ben je op zoek naar nog meer bekende steden in Amerika? Op mijn pagina bekende steden vind je uitgebreide informatie over de bekendste steden in Amerika. Wil je op vakantie naar Amerika? Kijk dan hier voor de mooiste reizen naar Amerika of vind de belangrijkste reis informatie bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

 

SOCIAL CHECK-IN

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button