BlogYellowstone National Park

Geisers Yellowstone National Park. 8x OH en AH in Yellowstone.

Geisers in Yellowstone National Park. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen de bezienswaardigheden van Yellowstone National Park en dat is logisch, want Yellowstone is onbeschrijfelijk mooi. Het Park heeft namelijk schitterende valleien, wilde rivieren, spiegelende meren, kletterende watervallen, prachtige geisers, besneeuwde bergtoppen en ontelbaar veel wildlife.

In totaal zijn er in Yellowstone meer dan 10.000 warmwaterbronnen én geisers.

Dit Nationale Park heeft zoveel moois te bieden dat het eigenlijk op je bucket-list hoort te staan. Want wist jij bijvoorbeeld dat Yellowstone National Park meer dan 500 geisers heeft? En dat Old Faithful misschien wel de bekendste en meest bezochte geiser is van allemaal?

Tijdens je bezoek aan Yellowstone kun je natuurlijk niet alle 500 geisers en/of warmwaterbronnen zien en daarom heb ik een aantal geisers in Yellowstone National Park voor je op een rij gezet. In dit artikel heb ik de keuze gemaakt om de 8 bekendste geisers van Yellowstone National Park te benoemen.

 

Reizen Amerika

 

Geisers Yellowstone National Park.

Yellowstone is misschien wel het bekendste Nationaal Park ter wereld als het om vreemde, mysterieuze, raar ruikende, dampende en spuitende geisers gaat.

In totaal zijn er in Yellowstone maar liefst meer dan 10.000 warmwaterbronnen én geisers aanwezig.

Sommige van deze geisers barsten jaarlijks wel zo’n 300 keer uit. Aan de andere kant zijn er geisers in het Park die maar om de zoveel maanden uitbarsten en weer andere geisers, laat ik het zo zeggen, daarvan raad ik aan om daar niet op te wachten. Zo heeft het bij Steamboat Geyser namelijk 50 jaar geduurd voordat hij weer een keer uitbarstte!

 

8 x geisers Yellowstone National Park.

Van die 500 geisers in Yellowstone National Park zijn er verschillende die je kunt verkennen door middel van wandelpaden en verharde boardwalks. Op deze manier krijg je een goed beeld van de omgeving én wordt je soms letterlijk door een van de geisers van je sokken geblazen.

Hieronder vind je een overzicht en kaart met de acht populairste geisers van Yellowstone National Park. De nummers op de kaart komen overeen met de nummers in dit artikel.

yellowstone-geisers-kaart

 

1. Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs, ligt in het noordwestelijke deel van het Park en het warme water stijgt hier letterlijk door het oude kalksteen omhoog. Hierdoor is een landschap van prachtige kalkstenen terrassen ontstaan. Bij deze hot spring zie je het stromend water sijpelen over de kleurrijk gestreepte Minerva Terrassen, wat vervolgens weer resulteert in kleine watervallen.

Hete gassen worden hier onder het oppervlak opgeslagen en wanneer het water de grond in sijpelt ontmoeten deze elkaar. Eenmaal aan de lucht blootgesteld ontsnapt een deel van de kooldioxide en als dit gebeurt, wordt er kalksteen afgezet, wat resulteert in kleurrijke terrassen.

Mammoth Hot Springs produceert ongeveer twee ton travertijn kalksteen (calciumcarbonaat) per dag.

mammoth-hot-springs-yellowstone-national-park

 

2. Norris Geyser Basin

De heetste geiser van Yellowstone National Park is Norris Geyser Basin. Onderzoekers hebben ooit gemeten hoe warm de geiser is en kwamen uit op een temperatuur van 237 Graden Celsius op een diepte van 331 meter.

Alle experts, die in de afgelopen jaren in Yellowstone geisers hebben onderzocht, vinden Norris Geyser Basin de meest opwindende en onvoorspelbare geiser van het Park. Zo bestaat Norris Geyser Basin uit twee zeer verschillende basins, namelijk: Porcelain Basin en Back Basin.

Bij Norris Back Basin kun je veel indrukwekkende geisers zien zoals bijvoorbeeld Echinus Geyser en Ledge Geyser, terwijl je bij Norris Porcelain Basin veel warmwaterbronnen ziet.

Bij Norris Geyser Basin vind je de volgende geisers en warmwaterbronnen: Emerald Spring, Corporal Geyser, Fearless Geyser, Black Growler, Monarch Geyser, Big Alcove Spring, Green Dragon Spring, Porkchop Geyser, Echinus Geyser, Veteran Geyser, Steamboat Geyser, Minute Geyser, Valentine Geyser, Ledge Geyser, Blue Geyser, Ebony Geyser, Constant Geyser, Pearl Geyser, Vixen Geyser en Whirligig Geyser.

Norris-Geyser-Basin-yellowstone-national-park-bezienswaardigheden

 

3. Artists Paintpots

Tja, hoe ga ik Artists Paintpots in Yellowstone omschrijven? Kort samengevat: Je ziet hier pastel-gekleurde warmwaterbronnen en borrelende modder, bedekt onder een dekentje van stoom. Deze omschrijving komt volgens mij wel dicht in de buurt.

Via de Artist’s Paintpots Trail wandel je in ongeveer 5 minuten naar een boardwalk (loopplank), waar je vervolgens in een loop (rondje) Blood Geyser en Artist Paint Pots ziet.

De leukste stop vonden wij Artist Paint Pots. Je staat bij dit punt namelijk boven op een heuvel, boven de kokende warmwaterbronnen en ziet overal om je heen modderpoelen. Een ondergrondse bron stoot hier zwavelzuur uit en het zuur breekt het rhyolietsteen af ​​tot grijze klei, die vervolgens als gasbellen naar de oppervlakte stijgen.

Artists-Paint-Pots-Yellowstone-national-park

 

4. Lower Geyser Basin

Lower Geyser Basin ligt tussen Madison Junction en het Old Faithful-gebied. In dit gedeelte van Yellowstone vind je ongeveer 100 geothermische bronnen, waaronder bijvoorbeeld fumarolen, warmwaterbronnen, geisers en modderpoelen.

De meest opvallende en bekendste geisers, hot springs bij Lower Geyser Basin zijn:

 • Catfish Geyser
 • Spindle Geyser
 • Botryoidal Spring
 • Great Fountain Geyser
 • Surprise Pool
 • White Dome Geyser
 • Pink Cone Geyser
 • Fountain Paint Pots
 • Azure Spring
 • Ojo Caliente Spring 

Veel van bovenstaande bezienswaardigheden zijn te bereiken via de eenrichtingsweg Firehole Lake Drive. De bekendste bezienswaardigheid bij Lower Geyser Basin is de Fountain Paint Pots.

Fountain-Paint-Pots-yellowstone-national-park-bezienswaardigheden

 

5. Midway Geyser Basin en Grand Prismatic Spring

Dit Basin ligt “halverwege” tussen Madison Campground en West Thumb. Hoewel het gebied van Midway Geyser Basin niet heel groot is, bevinden zich in dit gedeelte van Yellowstone wel de grootste warmwaterbronnen ter wereld.
De meest opvallende geisers en warmwaterbronnen zijn:
 • Grand Prismatic Spring
 • Excelsior Geyser
 • Turquoise Pool
 • Opal Pool
 • Flood Geyser
 • Spray Geyser
 • Imperial Geyser 
De laatste twee geisers bereik je door een wandeling te maken achter de Grand Prismatic.
Grand Prismatic Spring is Yellowstone’s grootste hot spring en de derde grootste hot spring ter wereld. Deze enorme spring is niet alleen huge, maar ook erg kleurrijk. De randen van Grand Prismatic Spring hebben alle kleuren van de regenboog.

Grand-Prismatic-Spring-Yellowstone-National-Park

 

6. Upper Geyser Basin en Old Faithful.

Het Upper Geyser Basin in Yellowstone National Park is het grootste Geiser Basin van het Park en in dit gebied vind je de meeste geisers en warmwaterbronnen. Het Upper Geyser Basin beschikt namelijk over diverse warmwaterbronnen en meer dan 150 geisers.

Als je Upper Geyser Basin bezoekt, houdt er dan rekening mee, dat je hier behoorlijk veel tijd aan kwijt bent. Om aan te geven hoe groot dit gebied is, zijn dit de belangrijkste geisers en warmwaterbronnen op een rij:

Whistle Geyser, Cascade Geyser, Coral Geyser, Anemone Geyser, Midget Geyser, Beehive Geyser, Depression Geyser, Opalescent Pool, Model Geyser, Butterfly Spring, Infant Geyser, Sponge Geyser, Pump Geyser, Castle Geyser, Crested Pool, Lion Geyser, Aurum Geyser, Doublet Pool, Tardy Geyser, Sawmill Geyser, Spasmordic Geyser, Penta Geyser, Bulger Geyser, Belgian Pool, West Triplet Geyser, Lioness Geyser, Little Cub Geyser, Big Cub Geyser, Turban Geyser, Grand Geyser, Spouter Geyser, Vent Geyser, Chromatic Spring, Beauty Pool, Solitary Geyser, Oblong Geyser, Brilliant Pool, Daisy Geyser, Comet Geyser, Splendid Geyser, Rainbow Pool, Bijou Geyser, Giant Geyser, Rocket Geyser, Grotto Geyser, Grotto Fountain Geyser, Spa Geyser, Chain Lake Group, Riverside Geyser, Fan and Mortar Geysers, Giantess Geyser, Morning Glory Pool, Atomizer Geyser, Artemisia Geyser, Baby Daisy Geyser, Economic Geyser Crater, Chimney Cone, Churn Geyser, Cauliflower Geyser, Black Opal Pool, Sapphire Pool en Jewel Geyser.

 

Old Faithful Geyser.

Old Faithful is de beroemdste geiser in Amerika. Deze geiser werd in 1870 ontdekt door de Washburn Expeditie, waarvan de leden ‘per ongeluk’ op Old faithful stuitte toen deze uitbarstte.

Stel je eens voor wat een spektakel het geweest moet zijn voor de ontdekkingsreizigers toen ze voor de eerste keer Old Faithful zagen uitbarsten. Bezoek jij Old Faithful, dan kan ik je nu al vertellen dat dit ook voor jou gaat gelden.

Doordat de geiser frequente uitbarstingen heeft, gaven de Washburn Expeditie leden de geiser de naam: “Old Faithful”. Old Faithful is ondertussen al meer dan een miljoen keer uitgebroken sinds Yellowstone in 1872 het eerste Nationale Park van de Verenigde Staten werd.

Gemiddeld barst Old Faithful ongeveer elke 92 minuten uit en schiet daarmee water 40 meter de lucht in. Er zijn ook metingen bekend van 56 meter, maar heb je pech, dan zie je de geiser maar 32 meter water de lucht in schieten.

Er zijn overigens een aantal factoren die bepalen wanneer Old Faithful uitbarst en om te kunnen voorspellen wanneer de geiser uitbarst, zijn er in het verleden analyses gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld gekeken naar de intervallen tussen de uitbarstingen, de duur van de uitbarsting en het karakter van een uitbarsting.

Op deze manier kunnen ze tegenwoordig dus nauwkeurig voorspellen wanneer Old Faithful tot een uitbarsting komt.

old-faithful-yellowstone-national-park

 

7. West Thumb Geyser Basin of Lake Yellowstone

Het West Thumb Geyser Basin is het grootste Geyser Basin aan de oever van Yellowstone Lake. De warmtebronnen van deze thermische wateren liggen niet zo zeer aan de oppervlakte, maar meer zo’n 10.000 meter onder de grond.

Bekende warmtebronnen bij West Thumb Geyser basin zijn:

 • Big Cone
 • Beach Geyser
 • Lakeshore Geyser
 • Twin Geysers
 • Black Pool
 • Fishing Cone
 • Abyss Pool
 • King Geyser
 • Occasional Geyser

De bekendste bezienswaardigheid bij West Thumb is een geiser (kegel) die in het meer ligt en bekend staat als Fishing Cone.

Het verhaal wil dat Walter Trumbull, van de Washburn expeditie uit 1870, vertelde over een unieke gebeurtenis van een man die naast de geiser (kegel) aan het vissen was. De man ving een forel, maar de vis viel van de haak zo de geiser in en nog geen seconden daarna kwam de vis dood en letterlijk gekookt boven water drijven. Er bevindt zich dus een ‘geheime geiser’ in het meer van Lake Yellowstone.

‘De vissersgeiser’  barstte in 1919 nog regelmatig uit en in 1921 raakte een visser ernstig verbrand door een uitbarsting. Het is tegenwoordig daarom verboden om nog te vissen bij de geiser.

Fishing-Cone-Yellowstone-lake-national-park

 

8. Mud Volcano (Hayden Valley Geyser Basin)

Bij een bezoek aan Yellowstone National Park, mag je Mud Volcano eigenlijk niet overslaan. Dit vulkaangebied ligt net ten noorden van Yellowstone Lake en via een wandeling over een boardwalk kom je diverse geisers, warmwaterbronnen en modderpoelen tegen.

Veel vulkanen zijn hier ooit uitgebarsten, lang voordat Yellowstone een Nationaal Park werd. Meer dan 600.000 jaar geleden bijvoorbeeld was één uitbarsting zo krachtig dat er enorm veel lava over dit gebied heen kwam. Deze uitbarsting resulteerde in het grote vulkanische plateau dat het grootste deel van centraal Yellowstone omvat.

Dragon’s Mouth Spring is de populairste bezienswaardigheid van dit gebied. Dragon’s Mouth Spring is een bron die een grot met water vult. Door de gassen die naar de oppervlakte komen, spat het water hier heen en weer tegen de drie grotwanden aan. Volgens veel reizigers lijkt het spatten van het water op een tong die uitsteekt. Ik heb de tong niet gezien, maar wie weet kun jij hem wel ontdekken?

Het ‘ritmische boeren’ van het water gaf deze bron overigens zijn naam. De bron zit in de grot verstopt en deze is zo heet dat je er niet dichtbij kunt komen. Als je goed luistert, hoor je diep van binnen gerommel in de grot. Dit geluid is het bewijs van opgeslagen energie en warmte.

dragon's-mouth-spring-yellowstone-national-park

 

Rotte ei-geuren ruiken in Yellowstone.

Bezoekers die door bepaalde delen van Yellowstone reizen, zullen ongetwijfeld een “rotte ei-geur” ruiken. Bacteriën eten eigenlijk de zwavel op en creëren zo zwavelzuur. Als het zwavelzuur weer verdampt, wordt het waterstofsulfide en dat is wat je ruikt in bepaalde delen van het Park.

De modder vulkaanregio’s in Yellowstone National Park zijn zuurder dan sommige andere geiser gebieden. Dit komt door de aanwezigheid van zwavel in de bodem. Zwavel en bacteriën eten in feite het omringende gesteente op, waardoor weer modder ontstaat.

Het zijn dus geen rotte eieren die je ruikt in Yellowstone National Park, maar waterstofsulfide ;-).

 

 

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> 7 prachtige routes in Yellowstone National Park

–> Wat te doen in Yellowstone tijdens de winter.

–> Vind hier de mooiste reizen naar Yellowstone National Park.

–> Wat kost een rondreis in Amerika eigenlijk?

–> Goedkoop bellen en internet in Amerika? Dat doe je zo!

 

auto huren

 

Wil je op vakantie naar Amerika? Kijk dan eens bij de beste reisspecialisten of kijk bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button