Bezienswaardigheden AmerikaBlogLos AngelesOrlandoTips

Disneyland of Disney World: 12 verschillen. Welk park kies jij?

Een vakantie naar Disneyland of Disney World kan een droom zijn die uitkomt. Maar hoe bepaal je nou welk park voor jou het beste is? Want beide themaparken hebben talloze attracties en stelen Mickey en Minnie Mouse in allebei de parken de show.

Maar naast de overeenkomsten zijn er ook een aantal verschillen tussen de twee Disney-parken. Als je niet zeker weet voor welk park je wilt kiezen, dan zal dit handige artikel je door beide Disney-themaparken leiden, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Lees verder om erachter te komen wat Disneyland “The Happiest Place on Earth” maakt, en Disney World “The Most Magical”. Wij zijn benieuwd voor welk park jij kiest: Disneyland of Disney World?

Aanbieding: All Inclusief reis naar Disneyland.

Een heerlijke autorondreis voor het hele gezin door de Sunshine State. Uiteraard ontbreken de beroemde attractieparken en de Magic van Walt Disney World en Universal Studios niet.

Euro Disney, Disneyland Parijs, Disneyland of Disney World?

Euro Disney, Disneyland Parijs, Disneyland of Walt Disney World…. soms zie je door de oren van Mickey en Minnie Mouse het bos niet meer. Er zijn namelijk zo veel verschillende benamingen, maar hoe heet het themapark nou écht?

Oké, laten we het voor eens en voor altijd duidelijk maken.

  • Bij de opening in Parijs, in 1992, kreeg het themapark de naam Euro Disney.
  • De naam Euro Disney wijzigde in de loop der jaren en werd Disneyland Parijs. Disneyland Parijs heeft twee parken: Disneyland Park en de Walt Disney Studios. 
  • Amerika heeft ook 2 Disney pretparken: Disneyland en Walt Disney World (afgekort Disney World). Disneyland ligt in Anaheim, Californië en Walt Disney World vind je in Orlando, Florida.
  • In totaal zijn er 12 Disney Parken, verspreid over verschillende landen en resorts.

Disneyland of Disney World?

Wil je het themapark bezoeken, dan is Parijs natuurlijk het dichtste bij, maar stel dat je op vakantie naar Amerika gaat, bezoek je dan Disneyland of Walt Disney World?

De keuze ligt natuurlijk ook een beetje aan je bestemming. Ga je bijvoorbeeld een roadtrip maken in Californië of Florida? Want daar bevinden zich de twee Disney themaparken.

Laten we de 12 grootste verschillen van de Amerikaanse parken op een rij zetten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

1. Verschil in beeld.

Om in één klap duidelijk te maken wat de grootste verschillen zijn tussen Disneyland en Walt Disney World, hebben we een duidelijk overzicht gemaakt.

Verschillen Disneyland of Disney World.

2. Locatie. 

Walt Disney heeft zelf Anaheim, Californië uitgekozen voor de locatie van Disneyland; hij werd namelijk aangetrokken door de open landschappen van Orange County en de nabijheid van Disney Studios in het nabijgelegen Burbank.

Disneyland is gemakkelijk te bereiken en ligt op ongeveer een uur rijden van Los Angeles International Airport. 

Maar Walt Disney kocht ook land in Florida voor Walt Disney World, omdat hij een nog groter themapark wilde. Het dichtstbijzijnde vliegveld bij Walt Disney World is Orlando International Airport.

–> Alles wat jij wil weten over Disneyland in Anaheim, Californië.

3. De openingsdagen van Disneyland vs. Disney World 

Disneyland in Anaheim werd geopend in 1955, terwijl Walt Disney World in Orlando 16 jaar later pas werd geopend, namelijk in 1971.

Walt Disney vond het vreselijk dat het gebied rond Disneyland in Anaheim werd overspoeld met andere Disney-achtige hotels en themaparken, omdat hij vond dat het “de illusie wegnam”.

Om dit in Orlando te voorkomen, kocht hij duizenden hectaren grond in Florida om een nog groter themapark te bouwen, voor nog meer gasten. En op deze manier konden er rond het park ook geen andere themaparken worden gebouwd.

Ter vergelijking: het Disney-themapark in Anaheim beslaat ongeveer 510 hectare grond, terwijl het park in Orlando ongeveer 30.000 hectare heeft.

4. Grootte.

In totale oppervlakte is Walt Disney World in Orlando veel groter dan Disneyland in Los Angeles. Want volgens de cijfers bevindt Disneyland zich op 510 hectare grond, terwijl Disney World in Orlando uit meer dan 30.000 hectare grond bestaat.

Disneyland heeft slechts twee themaparken: Disneyland Park en California Adventure Park, terwijl Disney World er vier heeft (EPCOT, Disney’s Animal Kingdom en Disney’s Hollywood Studios). Maar Disney World in Orlando heeft ook nog twee waterparken en verschillende golf-resorts. 

Reis je met kinderen dan is een bezoek aan Disneyland in Anaheim, Californië meer beheersbaar.

–> Tip | 50 bezienswaardigheden in Californië, naast Disneyland.

5. Disney-kastelen.

Je vindt het kasteel van Doornroosje – dat ongeveer 27 meter hoog is – in Disneyland Anaheim, Californië, terwijl het grotere Assepoester’s kasteel (189 meter) het middelpunt is van het Magic Kingdom in Disney World Orlando, Florida.

Over kastelen en mystieke wezens gesproken, zorg ervoor dat je ook ons artikel leest over de bezienswaardigheden van Orlando.

–> Dit zijn de leukste dingen om te doen in de omgeving van Orlando.

6. Disneyland of Disney World: Hotels.

Er zijn drie Disney-hotels in het Disneyland Resort in Anaheim: The Disney Hotel, Disney’s Grand Californian Hotel and Spa en Disney’s Paradise Pier Hotel.

Omdat Disneyland kleiner is en dicht bij andere hotels ligt, zijn er nog voldoende andere goedkopere plekken om te verblijven rond het themapark Disneyland.

Bij Walt Disney World vind je meer dan 35 verschillende hotels en resorts, variërend van het ‘goedkopere’ Disney’s Art of Animation Resort tot het safari-achtige Animal Kingdom Lodge en de luxe Disney’s Polynesian Villas & Bungalows.

Daarnaast zijn er nog meer dan 45 hotels te vinden binnen een straal van 24 kilometer van Disney World. Dit zijn geen “officiële” Disney-hotels, maar ze werken wel nauw samen met Disney World om zo een ​​meer budgetvriendelijke ervaring te bieden.

–> Vind een leuke accommodatie bij Disneyland of Disney World.

Disney World Resort Orlando.

7. Disneyland vs. Disney World: de attracties.

Disneyland in Californië beschikt over meer dan 90 attracties, terwijl Disney World in Orlando 165 attracties heeft, inclusief vier themaparken en twee waterparken. 

In Disneyland vind je onder andere attracties zoals Mr. Toad’s Wild Ride, Indiana Jones Adventure, Matterhorn Bobsleds, Pinocchio’s Daring Journey en nog veel meer.

Terwijl je in Disney World in Orlando attracties vindt zoals Walt Disney’s Carousel of Progress, Tomorrowland Transit Authority PeopleMover, Seven Dwarfs Mine Train, Swiss Family Robinson Treehouse, Country Bear Jamboree en nog veel meer.

–> Dit zijn de leukste pretparken in Orlando.

8. Restaurants.

Omdat Disney World in Orlando groters is dan Disneyland heeft het ook meer te bieden op het gebied van restaurants en eetgelegenheden. Walt Disney World heeft namelijk meer dan 400 restaurants en eetkraampjes.

Bekende restaurants in het park zijn onder meer Cinderella’s Royal Table, Le Cellier Steakhouse en Topolino’s Terrace-Flavours of the Riviera. 

Disneyland in Anaheim doet overigens ook niet onder voor wat betreft eetgelegenheden, want het heeft meer dan 110 eetkraampjes. Sla Blue Bayou, Carthay Circle en Napa Rose zeker niet over tijdens je bezoek.

–> 9 restaurants in Los Angeles om je vingers bij af te likken.

–> Hotspots restaurants in Orlando, sla ze absoluut niet over.

9. Disneyland of Disney World: vervoer. 

Omdat het themapark Disneyland in Anaheim kleiner is, is het ook iets makkelijker om naar toe te reizen. Als je niet in een Disney Hotel verblijft, ga je gewoon naar de openbare ingang van het park.

Adres ingang Disneyland Anaheim: 1313 Disneyland Dr, Anaheim, CA 92802.

Verblijf je wel in een Disney Hotel in Anaheim, dan is er een speciale ingang voor Disney California Adventure vanaf The Grand Californian hotel.

Heb je een geldig parkticket hebt gekocht voor Disney World? Neem dan de monorail vanaf Downtown Disney District in Orlando. Downtown Disney District in Orlando is een gratis en openbaar openluchtwinkelcentrum (alleen betalen voor het parkeren) met Disney-themawinkels, restaurants en entertainment. De monorail brengt je rechtstreeks naar Tomorrowland.

10. Beste tijd om de parken te bezoeken.

Corona regels.

Dankzij de pandemie is er momenteel niet echte een juiste tijd om Disneyland of Walt Disney World te bezoeken. Hoewel beide parken open zijn, heeft de staat van elk park verschillende regels voor bezoekers, dus zorg ervoor dat je dit controleert voordat je je reis boekt. 

–> Coronaregels Disneyland Parijs.

–> Regels Corona Disneyland Californië.

–> Coronaregels Walt Disney World Orlando.

Beste periode om de parken te bezoeken.

Voor de pandemie heeft Disneyland misschien een kleine voorsprong wat betreft beste tijd om het park te bezoeken. De reden: het weer.

Zuid-Californië heeft namelijk het hele jaar door een gemiddelde temperatuur van ongeveer 18 graden Celsius; in de winter zakt de temperatuur naar 10 graden Celsius en in de zomermaanden ligt de heetste gemiddelde temperatuur rond de 29 graden Celsius.

Over het algemeen is het weer in Disneyland Californië te omschrijven met één woord: ‘aangenaam’.

Disney World daarentegen bevindt zich in Orlando, waar het heet en vochtig is, vooral in de zomer. De gemiddelde temperatuur het hele jaar door is ongeveer 22 graden Celsius. Het themapark is gebouwd op de top van een moerasland, maar verrassend genoeg zie je in Disney World bijna nooit muggen. 

Wat betreft de beste maanden om beide parken te bezoeken, is in de lente (april en mei), de herfst (september) en in de wintermaanden (januari en februari). Over het algemeen zijn dit de daluren in de themaparken en heb je kans op minder bezoekers.

De drukste maanden in Disneyland en World Disney zijn tijdens de voorjaarsvakantie (maart tot begin april), in de zomer (juni, juli en augustus) en rond de feestdagen. Met name Halloween tot en met nieuwjaar zijn vaak druk bezochte maanden.

11. Disneyland vs. Disney World: Avengers Campus. 

Avengers Campus vind je in Disneyland in Californië en is geopend op 4 juni 2021. Avengers Campus is een Marvel Cinematic Universe-thema “Land” met attracties gebaseerd op Spider-Man, Iron-Man, Ant-Man en de rest van de Avengers.

En hoewel dit nieuwe themapark ook zal verschijnen in Disneyland Parijs en Disneyland in China, zal het geen deel uitmaken van Walt Disney World in Orlando, dankzij de licentierechten voor het rivaliserend themapark Universal Studios in Florida.

In 1994 tekende Marvel Entertainment Group namelijk een deal met Universal Studios voor attracties waarin werd bepaald dat helden en schurken uit The Avengers (Iron Man, Captain America, Spider-Man, Wolverine en anderen) en de Fantastic Four (Mister Fantastic, Invisible Woman, The Thing en Human Torch) niet gebruikt mogen worden in themaparken ten oosten van de rivier de Mississippi, inclusief Walt Disney World in Orlando. 

Liefhebbers van Disney-films zullen blij zijn om te horen dat Disney World-bezoekers zich in 2023 wél kunnen verheugen op een ritje in de nieuwe ‘Guardians of the Galaxy Cosmic Rewind’, een achtbaan gebaseerd op de gelijknamige serie. De spannende achtbaan zal zich vestigen in EPCOT.

12. Kosten.

De prijs van een dagkaart naar Disneyland Anaheim, Californië voor bezoekers van 3 jaar en ouder begint bij $ 104, terwijl toegang tot het Magic Kingdom begint bij $ 109 voor bezoekers van 10 jaar en ouder en $ 104 voor kinderen van drie tot negen.

Bij zowel Disneyland of Disney World mogen kinderen onder de drie jaar dus gratis naar binnen.

Houd er rekening mee dat hoe meer dagen je aan je ticket toevoegt, des te meer de prijs per dag daalt. Een vijfdaags ticket naar bijvoorbeeld Disneyland kost gemiddeld $ 72 per dag, terwijl hetzelfde ticket naar Disney World $ 88 per dag kost.

Er zijn ook “Park Hopper”-tickets beschikbaar voor diegenen die meer dan één themapark in Disneyland of Disney World op één dag willen bezoeken.

Disneyland of Disney World parade.

Waar koop je goedkope tickets voor Disneyland of Disney World?

Undercover Tourist is een officiële partner van Walt Disney World®Resort, Disneyland® Resort, Universal Orlando ResortTM, Universal Studios HollywoodTM, SeaWorld® Orlando en SeaWorld® San Diego.

Een hele mond vol, maar uit ervaring weten wij dat je bij Undercover Tourist de beste en voordeligste tickets koopt voor Disneyland of Disney World.

Wat ook erg handig is, is de drukte-kalender op de website van Undercover Tourist. Hierop zie je namelijk per maand een verwachting van de drukte in de themaparken.

De planningstool en de First Time Tips zijn ook het doornemen waard. Met deze praktische tips en handige informatie wordt je bezoek aan Disneyland of Disney World namelijk een onvergetelijke ervaring.

–> Vind bij Undercover Tourist goedkope tickets voor Disneyland of Disney World.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Disneyland of Disney World?

Hoeveel dagen je nodig hebt voor Disneyland of Walt Disney World is natuurlijk je eigen keuze. Maar over het algemeen worden beide parken minimaal in 2 dagen bezocht.

Walt Disney World.

Walt Disney World in Orlando bestaat uit verschillende parken. Voor zowel Magic Kingdom, als Epcot heb je 2 volle dagen nodig om alles op je gemak te zien. 

Maar dan is er ook nog Disney’s Animal Kingdom en Disney’s Hollywood Studios. Beide parken hebben minder attracties als Magic Kingdom en Epcot en kun je daarom in 1,5 dag bezoeken.

Daarnaast zijn er nog de 2 waterparken: Disney’s Typhoon Lagoon en Disney’s Blizzard Beach. Wil je een van deze waterparken bezoeken, dan zul je hiervoor extra dagen moeten rekenen.

Walt Disney World in Orlando, Florida bezoek je in 3,5 dagen. In twee dagen tijd zien je Walt Disney World in een vogelvlucht.

–> Vindt betaalbare, goede hotels dichtbij Walt Disney World.

Disneyland.

Disneyland in Anaheim, Californië ligt op een gebied ter grootte van 75 hectare en bestaat uit 8 themagebieden. Het pretpark Disneyland is dus een groot pretpark en om alles op je gemak te beleven moet je er minimaal 2 dagen voor uittrekken.

Als je er wat langerblijft in Los Angeles blijft, dan is het fijn om een hotel in de buurt van Disneyland te boeken. Op deze manier sla je twee vliegen in een klap. Je bezoekt in één of twee dagen tijd het park, maar kunt ook nog bezienswaardigheden in de omgeving bekijken.

–> Vindt betaalbare, goede hotels dichtbij Disneyland.

Video Disneyland, Californië.

Bezoek jij Californië? Vergeet dan geen stop te maken in Disneyland, want voor de magische fantasiewereld van Walt Disney ben je nooit te oud.

Bekijk het vuurwerk boven het kasteel van Doornroosje, vlieg door het heelal in Space Mountain of doe je tegoed aan de vele hotdogs en emmers popcorn die te koop zijn in het park.

Disneyland, Amerika ligt in Anaheim, een buitenwijk van Los Angeles. Het is één van de drukst bezochte pretparken in de wereld en het allereerste Disney themapark.

Bron video: CowMissing

Video Walt Disney World, Florida.

Bezoek jij Florida dan behoort Walt Disney World zeker op je verlanglijst te staan. Walt Disney World in Orlando is een stad op zich, compleet met eigen hotels en transportsysteem.

Walt Disney World in Orlando bestaat uit Magic Kingdom, Disney Hollywood Studios, Epcot en Disney’s Animal Kingdom, twee waterpretparken en Disney Springs.

Magic Kingdom en Epcot sluiten de dag af met een spectaculaire vuurwerkshow.

Bron video: Disney Meetings & Events.

All inclusive Disney World Florida.

Heb jij na het lezen van dit artikel een keuze gemaakt voor Disneyland of Disney World? Dan is het nu tijd om je te verdiepen in de reis. Want wist jij dat je een bezoek aan een van de parken niet zelf hoeft te regelen, maar diverse reisbureau’s All Inclusive vakanties naar Disneyland (Parijs) of Walt Disney World aanbieden?

Zo biedt Amerika Plus onder andere vakanties naar de pretparken aan, maar ook bij 333Travel en D-reizen kun je een reis boeken naar Disneyland of Walt Disney World.

pretparken-orlando

Amerika Plus

Je verkent Florida het beste als je de reis onderneemt van de pretparken van Orlando helemaal door tot het meest zuidelijke puntje in de Verenigde Staten namelijk Key West.

kasteel disney pretpark orlando

333Travel

Jouw autorondreis door ‘de Sunshine State’ begint in Orlando, ‘themaparken hoofdstad van de wereld’. Ontmoet Mickey en zijn vriendjes in één van de Walt Disney World® themaparken.

pretparken-orlando-micky-mini-mouse

D-reizen

Een heerlijke autorondreis voor het hele gezin door de Sunshine State. Uiteraard ontbreken de beroemde attractieparken en de Magic van Walt Disney World en de Universal Studios niet.

Disneyland of Disney World.

Na het lezen van dit artikel heb je, als het goed is, de verschillen tussen Disneyland of Disney World helder voor ogen. Dan blijft de vraag over: Voor welk park kies jij?

Maar eigenlijk is er maar één ding dat je moet onthouden: de keuze van pretparken in Amerika hangen volledig af van je eigen interesses. 

Kies dat park dat het beste bij jou past en je kunt nooit verkeerd kiezen. Of bezoek gewoon beide parken dan hoef je helemaal niet te kiezen.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Californië met kinderen: dit willen ze absoluut zien.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten voordat je vertrekt.

–> Koop je een Florida State Park Pass?

–> Download gratis onze handige Amerika inpaklijst.

–> Goedkoop internetten en bellen in Amerika? Dat doe je zo!

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button