BlogYosemite National Park

Mooiste wandelroutes in Yosemite National Park | Dit zijn ze!

Yosemite National Park is een van mijn favoriete Nationale Parken in Amerika. Het is tevens ook mijn eerste Nationale Park wat ik ooit bezocht. De eerste keer heb ik het Park, net als zo velen, veel te snel bezocht. We zijn er doorheen gereden, gestopt bij de bekende uitkijkpunten, foto’s gemaakt en hebben destijds niet de tijd en moeite genomen om een van de vele mooie wandelroutes in Yosemite National Park te lopen.

Hoe vaak je Yosemite ook bezoekt, er blijft een soort van magie om het Park hangen.

Achteraf gezien vond ik dit best jammer, maar goed, je moet nu eenmaal keuzes maken en je kunt niet alles in een keer zien. Door de jaren heen is Yosemite National Park erg populair geworden en zelfs een beetje overvol geraakt. Ik heb Yosemite na mijn eerste bezoek nog drie maal bezocht en heb een perfecte manier gevonden om de drukte op de wegen in het Park te vermijden.

Ga van de gebaande paden in het Park en volg een van de vele schitterende wandelroutes in het prachtige Yosemite National Park. Tijdens de wandeling zijn er genoeg momenten dat je kilometers lang niemand tegenkomt. Je waant je alleen op de wereld in dit spectaculaire Park met schitterende weidevelden, diepe valleien, kletterende watervallen en granieten rotsblokken die plots voor je opdoemen. Nou, niet helemaal alleen op de wereld, je wandelt er samen met de beren, die hier leven.

Heb je langer de tijd in Yosemite National Park? Dan raad ik je aan om een van onderstaande wandelingen tijdens je bezoek aan Yosemite op te nemen.

 

 

Wandelroutes Yosemite National Park.

Ik heb een lijst samengesteld van de beste en mooiste wandelroutes in Yosemite National Park, omdat ik je graag wil helpen bij het plannen van je reis. Voor een complete wandellijst in Yosemite heb ik onder dit artikel een lijst geplaatst met de overige wandelroutes die je in het Park kunt lopen.

De Engelse mijl (mile) is een maateenheid die 1609 meter bedraagt oftewel 1,61 km; meestal afgerond naar 1,6 kilometer. 

 

1. Half Dome.

Wandelroute Coordinaten: 37.7331223,-119.5538239

Afstand: 15.35 miles, round trip
Hoogte: 4,800 feet
Moeilijkheid: Zeer zwaar.

Laat ik maar meteen met de koning der koningen beginnen: De wandelroute van de Half Dome. Er zijn tal van wandelingen in het Park met een prachtig uitzicht, maar deze wandeling in Yosemite slaat echt alles en staat bij de echte fanatieke wandelaar op zijn bucket-list.

Omwille van zijn populariteit, is het moeilijk om een vergunning te krijgen voor deze wandeling, maar als je geluk hebt, moet je er absoluut voor gaan! Je krijgt een spectaculair uitzicht tijdens deze wandeling en als dat nog niet genoeg voor je is, krijg je alleen al een sensatie kick van de aanblik van de kabels waarmee je omhoog moet.

–> 5 gave uitkijkpunten om de Half Dome op z’n best te zien. 

Vanwege de populariteit en het potentiële gevaar van deze wandeling, is een vergunningen vereist. Per dag is er een maximum van 300 wandelaars toegestaan op de berg. Die worden onderverdeeld in 225 dagwandelaars en 75 backpackers. Er zijn drie verschillende manieren om een vergunning te krijgen:

 • Preseason Lottery
 • Daily Lottery
 • Backpacker’s Permits.

–> Uitgebreide informatie over vergunningen vind je hier.

Ik heb de Half Dome wandeling nooit gelopen, maar wie weet, ooit…

yosemite-half-dome-hike wandelroutes-Yosemite national park

 

2. Mist Trail.

Wandelroute Coordinaten: 37.7331223,-119.5538239

Afstand: 3 miles, round trip
Hoogte: 1,000 feet
Moeilijkheid: Inspannend.

Krijg je geen vergunning voor de Half Dome, probeer dan  de Mist Trail wandelroute. Het eerste gedeelte van deze wandeling loopt namelijk over het pad naar de Half Dome. Heb je toch mooi het uitzicht op de Half Dome te pakken.

Het is geen lange wandeling, maar je krijgt tijdens deze wandeling wel een geweldig uitzicht. Je moet hier wat klimwerk verrichten over rotsen om een schitterend uitzicht te krijgen op Vernal Falls. En wanneer de zon op het juiste punt staat, zie je Vernal Falls in zijn volle glorie. Met een beetje geluk krijg je er zelfs een regenboog bij.

mist-trail-wandelen-Yosemite national-park

3. Nevada Fall.

Wandelroute Coordinaten: 37.7331223,-119.5538239

Afstand: 7 miles, round trip
Hoogte: 1,900 feet
Moeilijkheid: Inspannend.

Ben je nog maar net opgewarmd door je wandeling naar Vernal Fall, en heb je nog energie over? Wandel dan door naar de top van de 594 foot Nevada Fall.

Je laat hier een hoop mede-wandelaars achter je die het maar nauwelijks tot Mist Trail hebben gered. Vele zullen namelijk niet door wandelen omdat dit simpelweg te zwaar is. Loop je door en ben je aan de top? Dip dan ter afkoeling je voeten in water van Nevada fall.

nevada-falls-hike wandelroutes yosemite national park

 

4. Four Mile Trail.

Wandelroute Coordinaten: 37.7338125,-119.6039596

Afstand: 9.6 miles, round trip
Hoogte: 3,200 feet
Moeilijkheid: Inspannend.

De Four Mile Trail brengt je helemaal vanaf het dal tot aan het Glacier Point visitor center. Nadat je boven de boomgrens bent aangekomen, begint het ene spectaculaire uitzicht na het andere. Maar wanneer je de top bereikt, dan begint het pas echt. Je krijgt een geweldig uitzicht op Yosemite Falls, El Capitan en de Half Dome.

Je kunt deze wandeling trouwens alleen naar boven maken door bij Glacier Point de shuttle bus weer terug naar beneden te nemen. Of ga met de bus naar boven en wandel naar beneden. Dit kost je veel minder inspanning dan omhoog te lopen, maar het uitzicht blijft net zo spectaculair.

four mile trail wandelroutes yosemite national park

 

5. Upper Yosemite Falls Trail.

Wandelroute Coordinaten: 37.7338334,-119.6105525

Afstand: 7.2 miles, round trip
Hoogte: 2,600 feet
Moeilijkheid: Inspannend.

Dit is een van de oudste wandelingen van het Park. De wandelpaden zijn rond 1870 aangelegd en brengen je naar de hoogste waterval van dit continent (2,425 feet).

Je kunt deze wandeling nog iets langer maken door verder te wandelen naar Yosemite Point. Dit is het hoogste punt van de North Rim. Je krijgt hier een bijzonder mooi uitzicht op de Half Dome en Eagle Peak.

upper-yosemite-fall-trail wandelroutes-Yosemite-National-park

 

6. Mirror Lake.

Wandelroute Coordinaten:  37.739343,-119.5619597

Afstand: 2.3 miles, loop
Hoogte: 147 feet
Moeilijkheid: Easy

Deze makkelijke en populaire wandeling brengt je naar een meer met schitterende reflectie. Bezoek je het meer vroeg in de zomer dan zijn er vele wilde bloemen te bewonderen.

wandelroutes-yosemite-national-park-mirror-lake

 

 

Beste plaats om te overnachten in Yosemite National Park.

Je kunt in het Park bij diverse accommodaties overnachten. Wil je bijvoorbeeld in een blokhut slapen, op een camping, in een hotel of in een Bed & Breakfast? Het kan allemaal in Yosemite National Park.

Aanbevolen accommodaties in Yosemite:

Let op: Hoe dichter je bij of in het Park wil overnachten, hoe duurder de prijzen van de overnachting zijn. Voor het boeken van een accommodatie in het Park kun je op de officiële site van Yosemite terecht.

Wil je liever buiten het park overnachten, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden, maar ook hier geldt dat je tijdig moet reserveren.

Accomodaties buiten Yosemite.

Buiten het Park kun je eventueel slapen in de plaatsen:

 • Lee Vining.
 • June Lake.
 • Mammoth Lakes.
 • Groveland – Big Oak Flat.
 • Mariposa.
 • Oakhurst.
–> Vind betaalbare overnachtingen in Yosemite National Park.

–> Uitgebreid artikel over accommodaties in en rondom Yosemite. 

 

 

Tips wandelen in Yosemite National Park.

 • Koop een America the Beautiful pass voordat je de Parken bezoekt. Dit bespaart geld en scheelt je wachttijd bij de ingang van het Park.
 • Maak je een wandeling naar een van de watervallen in het Park, dan zijn de lente en begin van de zomer de beste perioden. De watervallen hebben dan het meeste water.
 • Wanneer mogelijk, vermijd een bezoekje aan Yosemite in het het weekend. Het is dan behoorlijk druk en je kunt zelfs in de file komen te staan.
 • Zie je een beer, maak dan veel lawaai om het beest af te schrikken. Bear spray is niet toegestaan in Yosemite. Houd het Wildlife wild! Als beren te veel op hun gemak raken met mensen, kunnen ze agressief worden en worden ze gedood.
 • Begin altijd voorbereid aan een wandeling in Yosemite. Dit betekent; draag de juiste kleding, smeer je in met zonnebrand en neem voldoende eten en water mee tijdens de wandeling.

 

 

Meer wandelroutes in Yosemite National Park. Van makkelijk naar moeilijk.

De Engelse mijl (mile) is een maateenheid die 1609 meter bedraagt oftewel 1,61 km; meestal afgerond naar 1,6 kilometer. 

 

Yosemite Valley omgeving.

Trail Difficulty Distance Elevation Gain
Bridalveil Fall Trail Easy 0.5 mi / 0.8 km (round trip) 80 ft / 24 m
Lower Yosemite Fall Trail Easy 1 mi / 1.6 km (entire loop) 50 ft / 15 m
Cook’s Meadow Loop Easy 1 mi / 1.6 km (entire loop) Flat
Mirror Lake Loop Easy to Moderate 2 mi / 3.2 km (lake & back)
5 mi / 8 km (entire loop)
100 ft (to lake)
200 ft (loop)
Valley Loop Trail Moderate 6.5 mi / 10.5 km (half loop)
13 mi / 20.9 km (full loop)
Mostly flat
Vernal Fall and Nevada Fall Trails Moderate to Strenuous 1.6 mi-8 mi /
2.5 km-13 km (round trip)
400 ft to 2000 ft
120 m to 600 m
Yosemite Falls Trail Moderate to Strenuous 2.0 mi / 3.2 km (round trip)
7.2 mi / 11.6 km (round trip)
1000 ft / 328 m
2700 ft / 825 m
Snow Creek Trail Strenuous 9.4 mi / 15.1 km (round trip) 2700 ft / 825 m
Four Mile Trail Strenuous 4.8 mi / 7.7 km (one way) 3200 ft / 975 m
Half Dome Trail Strenuous 14 mi-16.4 mi /
22.4 km-26.2 km (round trip)
4800 ft / 1475 m

 

Omgeving Yosemite National Park zuid.

 • Wawona Swinging Bridge (0.75 miles, △50 feet, easy)
 • Wawona Meadow Loop (3.5 miles, △50 feet, easy)
 • Mariposa Grove of Giant Sequoias (2.2 miles, △1,200 feet, easy)
 • Chilnualna Falls (8.4 miles, △2,300 feet, strenuous)

 

Omgeving Glacier Point Road.

–> Vind hier alle wandelingen in de omgeving van Glacier Point Road via de officiële website van Yosemite National Park.

wandelroutes-yosemite-national park-wandelen-boardwalk-glacier-road

Omgeving Tioga Road.

 • Tuolumne Meadows (2 miles, △0 feet, easy)
 • Olmsted Point (0.25 miles, △100 feet, easy)
 • Pothole Dome & Tuolumne River (2.5 miles, △250 feet, easy)
 • Lyell Canyon (1.4 miles, △100 feet, easy)
 • Lower Gaylor Lake (4.6 miles, △800 feet, easy)
 • Lukens Lake (1.6 miles, △200 feet, easy)
 • Tenaya Lake (2.5 miles, △0 feet, easy)
 • Tuolumne Grove of Giant Sequoias (2.5 miles, △400 feet, easy)
 • Dog Lake (2.8 miles, △750 feet, moderate)
 • Elizabeth Lake (4.6 miles, △900 feet, moderate)
 • Gaylor Lakes (3 miles, △600 feet, moderate)
 • Harden Lake (5.8 miles, △300 feet, moderate)
 • Lembert Dome (2.8 miles, △900 feet, moderate)
 • Mono Pass (8 miles, △1,300 feet, moderate)
 • Cathedral Lakes (8 miles, △1,300 feet, moderate)
 • Spillway Lake (8 miles, △800 feet, moderate)
 • Sunrise Lakes (8.8 miles, △1,300 feet, moderate)
 • Snow Creek Trail (10 miles, △1,700 feet, strenuous)
 • May Lake & Mt. Hoffmann (2.5 miles, △500 feet, strenuous)
 • Glen Aulin (8 miles, △800 feet, strenuous)
 • North Dome (9.1 miles, △1,742 feet, strenuous)
 • Clouds Rest (14.5 miles, △3,113 feet, strenuous)

 

Omgeving Hetch Hetchy & Big Oak Flat.

Vind hier alle wandelingen in de omgeving van Glacier Point Road via de officiële website van Yosemite National Park.

 

Extra tip | Yosemite National Park.

Wist jij dat USA Roadtrip Fan een magazine over Yosemite National Park heeft uitgebracht?

Een digitaal magazine waarin de allerbeste Yosemite National Park tips verzameld zijn. Het magazine geeft je inzicht in de geschiedenis van Yosemite tot aan het regelen van praktische zaken. Van wildlife spotten, glamping tot prachtige wandelroutes, wegen en spectaculaire uitkijkpunten.

De Yosemite National Park reisgids sluit af met 3 superhandige reisschema’s (routes) van een verblijf van 1, 2 en 3 dagen in Yosemite. Op deze manier mis jij geen enkele belangrijke highlight van Yosemite National Park.

–> Bekijk hier het inkijkexemplaar van het Yosemite National Park Magazine.

Conclusie wandelroutes in Yosemite National Park.

Volgens mij kun je met bovenstaande wandelingen wel even vooruit tijdens je vakantie. De keuze is reuze zullen we maar zeggen.

Je kunt niet alle bezienswaardigheden zien in het park, maar of je Yosemite National Park nu kort of uitgebreid bezoekt, er is altijd wel een wandeling te vinden die in je reisschema past.

Gelukkig heb ik mijn eerste bezoek aan Yosemite National Park dubbel en dwars goed gemaakt door terug te keren, en hebben wij uitgebreid de tijd genomen om het Park beter te leren kennen. Maar niet iedereen krijgt deze kans. Dat besef ik mij maar al te goed.

Daarom mijn advies: Ga je naar Yosemite, dan raad ik je echt aan om te kijken of er een leuke wandeling voor je bij zit. Zodat ook jij een onvergetelijke tijd in Yosemite krijgt.

Veel plezier tijdens een van deze wandelroutes in Yosemite National Park!

 

Ook leuk om te lezen voor je Zuidwest Amerika reis.

–> Dit zijn de mooiste stops van de Tioga Pass. 

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button