BlogSan Francisco

Cable car San Francisco: Zo werkt de kabeltram (video).

De cable car van San Francisco is de laatste handbediende kabeltram die nog in gebruik is in de Verenigde Staten. De tram staat symbool voor de stad San Francisco. De kabeltrams van San Francisco zijn samen met de klassieke kabeltrams van New Orleans de enige bewegende National Historic Landmarks in Amerika.

De kabeltrams van San Francisco zijn de enige bewegende National Historic Landmarks in Amerika.

En mede hierdoor is de cable car (kabeltram) die door San Francisco rijdt wereldberoemd. Het is trouwens ook een van de leukste manieren om je door San Francisco te laten vervoeren. Om de heuvels van San Francisco te overwinnen werden tijdens de 19e eeuw al paardentrams ingezet. Maar door ernstige ongevallen met de paarden werden er nieuwe trams ontworpen en op 2 augustus 1873 reed de eerste kabeltram.

De tram rijdt drie routes. Van Market Street (in de buurt van Union Square) naar Fisherman’s Wharf en er rijdt nog een kabeltram langs California Street. De tram wordt bijna alleen door toeristen gebruikt, vanwege de lage snelheid en het kleine gebied waarin de kabeltram rijdt. Maar ben je in deze fantastische stad? Sla dan een ritje met de cable car in San Francisco absoluut niet over.

 

Wat kost een ritje met de cable car in San Francisco.

Veel mensen stellen aan mij de vraag of de cable car (kabeltram) in San Francisco gratis is. Helaas, moet ik jullie teleurstellen, want je moet een kaartje kopen voor de tram.

 • Enkele rit met de Cable Car is $8 per volwassen persoon.
 • Een dagpas voor de Cable Car kost $24 per volwassen persoon. 
 • Drie daagse pas voor de Cable Car kost $36 per volwassen persoon. 

Het kaartje voor de cable car in San Francisco kun je op de tram zelf te kopen. Je stapt de tram in en vervolgens komt de conducteur bij je langs om het geld te incasseren. Het is daarom altijd handig om gepast geld bij te hebben of zo klein mogelijk.

Heb je een Go San Francisco Card aangeschaft? Dan ontvang je toegang tot een aantal bezienswaardigheden, kortingen voor tours en kun je ook gebruik maken van de Cable Cars en al het overige openbaar vervoer in San Francisco.

–> Uitgebreide informatie over de Go San Francisco Card en andere passen.

–> Zo maak je gebruik van het openbaar vervoer in San Francisco.

–> De leukste bezienswaardigheden in San Francisco.

 

Welke routes rijdt de cable car in San Francisco.

In totaal kun je met de cable car in San Francisco 3 routes rijden. Je hoeft ze natuurlijk niet alle drie te rijden, maar het is wel leuk! En op deze manier zie je meteen wat van de omgeving en de kabeltram is een ideale manier om de stad te verkennen.

Ongeveer elke tien minuten komt er op een van de routes wel een tram voorbij. Wil je nu precies weten waar de routes zijn en op welke tijden de trams rijden dan kun je deze informatie online vinden.

De bekendste plek om op de cable car in San Francisco op te stappen is Fisherman’s Wharf.

cable-car-san-francisco-kaart-routes-map

Powell-Hyde route.

De route Powell-Hyde begint op een draaischijf bij de kruising van Powell en Market Street en is een van de steilste routes die je met de tram maakt. Vanaf Powell en Market Street rijdt de route langs Union Square over Powell Street en gaat vervolgens via Jackson Street (heenweg) of Washington Street (terugweg) naar Hyde Street.

Via Hyde Street rijdt de kabeltram langs het beroemde Lombard Street, om daarna uit te komen op een draaischijf nabij de kruising van Hyde en Beach Streets in Fisherman’s Wharf.

Powell-Mason route.

De route Powell-Mason begint ook op een draaischijf, bij de kruising van Powell en Market Street en ook deze route leidt je via Powell Street langs Union Square. Daarna gaat de route via Jackson Street (heenweg) of Washington Street (terugweg) naar Mason Street.

Vervolgens rijdt de kabeltram door de wijk North Beach, waar je via Columbus Avenue uitkomt in Taylor Street. Daar bevindt zich het eindpunt van deze route, op een draaischijf bij de kruising van Taylor en Bay Streets bij Aquatic Park.

California Street route.

De route door California Street heeft geen bochten en is de enige van de drie routes die gereden wordt met kabeltrams die geschikt zijn om in twee richtingen bediend te worden. Om deze reden wordt er voor de route door California Street geen gebruik gemaakt van draaischijven.

Het oostelijke eindpunt van de route bevindt zich bij de kruising van California en Drumm Street, dicht bij Market Street. Via onder andere de poorten van Chinatown en de Grace Cathedral leidt de route je naar het westelijke eindpunt bij de kruising van California Street en Van Ness Avenue.

 

 

Welke cable car route is de leukste?

 • Welke route is de mooiste of wat is de leukste tramroute in San Francisco? Dit hangt natuurlijk een beetje af van wat je graag wilt zien in San Francisco. Wil je een stop maken bij Lombard Street en Union Square? Rijd dan met de Powell-Hyde-tram mee.

De Powell-Hyde route is trouwens de drukste route dus je zult een aantal minuten moeten wachten voordat je kunt instappen.

 • Vind je de stops niet zo belangrijk en wil je voornamelijk een ritje met de kabeltram maken in San Francisco? Dan raad ik je aan om de California Street route te nemen.

Dit is de minst drukke route en deze kabeltram wordt vaak overgeslagen. Beetje jammer, want de tram rijdt weliswaar niet langs Lombard Street, maar rijdt wel dwars door Chinatown én door een van de leukste wijken van San Francisco, namelijk Nob Hill.

Bron video: San Francisco Cable Car.

 

Cable Car museum.

Op de hoek van Washington Street en Mason Street vind je het ‘Cable Car Museum’. Het museum is best indrukwekkend en je ziet hier de grote wielen die voor de aandrijving van de kabeltram zorgen. Ook leer je in het museum alles over de ontwikkeling en geschiedenis van de kabeltram.

Wist je trouwens dat de bestuurder van een kabeltram een gripman heet? De gripman is de persoon die de tram bestuurt en de brakeman zorgt ervoor dat de tram op tijd stil staat. Het lijkt een gemakkelijke klus, maar dat is niet zo. Je moet er behoorlijk sterk voor zijn.

Ben je op de tweede en derde donderdag van juli in San Francisco, dan heb je geluk. Er wordt dan namelijk op Union Square een bel wedstrijd gehouden tussen de bestuurders van de trams. Een waar spektakel dat ooit in 1962 begon.

Adres: 1201 Mason St, San Francisco, CA 94108, Verenigde Staten.

Openingstijden: Elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur.

–> Meer informatie over het Cable Car Museum.

 

 

Tips cable car San Francisco.

 • Cable cars in San Francisco rijden van 5:55 in de ochtend tot aan 1:14 in de nacht.
 • De bestuurder komt vanzelf naar je toe voor een kaartje (gepast geld), maar je kunt tickets ook vooraf kopen.
 • Neem in de kabeltram plaats aan de kant van de baai. Dit geeft de mooiste uitzichten over San Francisco.
 • De bestuurder wil graag dat je direct doorloopt naar achteren zodat anderen ook plaats kunnen nemen.
 • Wachtrijen overslaan? Stap niet in bij de beginhalte, maar loop door naar de volgende stop.
 • Net zoals in de film ‘hangen’ aan de cable car in San Francisco? Het mag!
 • De wind door je haren voelen? Neem plaats op de buitenstoeltjes.
 • In een tram zelf is ongeveer plaats voor 25 zittende personen.
 • Je mag geen fietsen meenemen op de kabeltram.

 

Conclusie cable car (kabeltram) in San Francisco.

Volgens mij kun je met deze informatie wel een ritje maken met een van de cable cars in San Francisco. Een ticket kost ongeveer $8 dollar per persoon. Maar koop je een San Francisco Pass, dan kun je gratis gebruik maken van de kabeltrams. De cable cars in San Francisco rijden heel de dag door en het is een leuke manieren om de stad te zien.

Op mijn pagina San Francisco kun je wellicht nog meer leuke dingen ontdekken voor je reis naar Amerika. Fijne vakantie en veel plezier met de cable car in San Francisco.

 

Ook leuk om te lezen.

–> 41x gratis bezienswaardigheden in San Francisco.

–> Alcatraz bezoeken in San Francisco? Dat doe je zo.

–> Met de fiets over de Golden Gate in San Francisco.

–> Neem maar een extra koffer mee! Shoppen in San Francisco.

–> De mooiste bezienswaardigheden van de Highway one.

 

 

Op vakantie naar San Francisco.

Op vakantie naar San Francisco? Kijk dan eens bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar San Francisco.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar San Francisco.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in San Francisco.

Zoek overnachtingen

Camper huren in San Francisco.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in San Francisco.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

2 Comments

 1. Het bedrag is helaas wel gestegen haha! $24 doller voor een dagpas. Maar fijne website met info!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button