Bezienswaardigheden AmerikaBlog

Burning Man Festival. Zo bemachtig je tickets.

Helaas heb ik geen tickets kunnen bemachtigen voor Burning Man, maar jeetje wat staat het Burning Man Festival in Nevada hoog op mijn bucketlist. Als Amerika fan moet ik dit festival ooit bijwonen. Burning Man bestaat al zo’n 34 jaar, maar het festival wordt met het jaar groter en legendarischer.

In het midden van de Black Rock Desert verrijst elk jaar voor een week een surreëel festival.

In het midden van de Black Rock Desert verrijst elk jaar voor een week een surreëel festival. Het festival der festivals; Burning Man! Creatieve festivalgangers van over de hele wereld bouwen samen een stad, delen hun eten, drinken en delen verder alles wat nodig is om zeven dagen Festival Burning Man te overleven.

Burning Man begon ooit als een leuk strandfeestje in San Francisco, maar staat tegenwoordig wereldwijd bekend als een mega festival in de woestijn van Nevada. Burning Man is een kruising tussen het legendarische hippie festival Woodstock en “Mad Max.”

 

Video: Jesse.

 

Hoe het allemaal begon.

In 1986 hadden Larry Harvey en Jerry James met een paar vrienden afgesproken op Baker Beach in San Francisco. Er werd wat hout gesprokkeld en ze bouwden een bijna 2,5 meter hoog standbeeld van een mens. Vervolgens staken ze het standbeeld in brand en er stond een handje vol mensen naar dit tafereel te kijken.

Larry en Jerry wisten op dat moment niet dat ze een traditie in het leven hadden geroepen die 34 jaar later nog steeds bestaat… Burning Man….

Het verbrandingsritueel gaat zo’n drie jaar door, maar de politie was geen fan van de bijeenkomsten op Baker Beach en verbood de verbranding. Larry en Jerry besluiten op dat moment het festijn te verplaatsen naar de Black Rock Desert in Nevada.

Veel Amerikanen kregen lucht van deze jaarlijkse bijeenkomsten en verzamelden zich elk jaar bij het houten standbeeld in de Black Rock Desert. Ze speelden muziek, dansten en vierden feest, maar het slotritueel blijft elk jaar hetzelfde: Er wordt een houten standbeeld in brand gestoken.

Burning Man was geboren en tegenwoordig bezoeken jaarlijks duizenden mensen, van over de hele wereld, dit uitzinnige festival.

 

Hoe kom je bij het Burning Man Festival.

Het festival wordt jaarlijks gehouden in de Black Rock Desert in Nevada. De grootste stad in de buurt van Burning Man is Reno en bereik je in ongeveer 2 uur. Veel mensen die het festival bijwonen vliegen bijvoorbeeld op San Francisco, Sacramento of op Reno.

Vervolgens huren ze een dikke vette Amerikaanse huurauto of een schitterende camper op het vliegveld om zo het festival te bereiken en leven vervolgens een week in hun auto of camper.

Aangezien het geen goedkope aangelegenheid is om ‘even’ dit festival te bezoeken, plakken reizigers vaak, na hun bezoek aan Burning Man, een rondreis eraan vast. Benieuwd wat een vliegticket naar het festival kost? Kijk dan eens bij Skyscanner voor goedkope vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets naar Burning Man.

 

Wanneer is het Burning Man Festival.

Nu je er toch bent, kun je net zo goed na je bezoek aan het Burning Man festival een rondreis door Amerika maken. En dat is echt niet zo’n gek idee want het Burning Man Festival begint op de laatste maandag van augustus en eindigt op de eerste maandag van september. Veel reizigers nemen tijdens deze periode vaak vakantie.

Om je reis naar Amerika compleet te maken, kun je informatie vinden op de volgende websites:

 

Kosten en tickets Burning Man festival.

Wat kost een ticket naar dit bijzondere, krankzinnige festival nu eigenlijk? Nou, dat is niet heel goedkoop. Buiten het feit dat je een vliegticket en huurauto moet boeken, kost een ticket voor Burning Man in de Main Sale ongeveer $425.

Burning Man verkoopt in 2020 ongeveer 70.000 tickets en je hebt diverse kansen om een ticket te kopen.

FO’MO Sale: 4,000 tickets voor $1,400

Directed Group Sale: 32,000 tickets voor $450.

Main Sale: 23,000 tickets voor $425.

OMG Sale: 3,000 tickets voor $550.

Low Income: 4,500 tickets worden aangeboden voor $210 in het low income program.

burning-man-temple

 

Hoe koop je een ticket?

Voorafgaand aan de verkoop, moet je een profiel aanmaken en registreren op de website van Burner Profiles. Vervolgens moet je op de website aangeven dat je geïnteresseerd bent in tickets. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging en een link om deel te nemen aan de verkoop.

Op de dag van de verkoop, word je link op de Brander Profile pagina actief. Wanneer de verkoop begint, klik je op de link en word je na een wachttijd, van enkele seconden tot 30 minuten, in de gelegenheid gesteld om kaartjes te kopen of krijg je te horen dat de tickets zijn uitverkocht.

–> Maak gratis een profiel aan op Burner Profiles.

 

Overnachten bij Burning Man.

Als je een ticket bemachtigt voor het festival dan moet je ergens overnachten. Je kunt overnachten in een Camp op het terrein of bij de walk-in camping van Burning Man. De organisatie moedigt mensen aan om zich aan te sluiten bij een bepaald Camp om zo een gemeenschap te vormen.

Niet iedereen die naar Black Rock City komt, wil of vindt het nodig om te overnachten in een van de geregistreerde gemeenschappen. Wil je dit niet, dan kun je overnachten in een open camping.

–> Uitgebreide informatie over de campings op het festival.

–> Hier kampeer je gratis in de Verenigde Staten!

–> Je gehuurde camper zet je op deze gratis plekken in Amerika. 

 

Eten en drinken op het festival.

Bezoekers van het festival worden geacht zelfvoorzienend te zijn. Dit betekent dat je zelf moet zorgen voor voedsel, water en een slaapplek. Op het festival kun je niets kopen, er zijn geen verkooppunten met eten of drinken aanwezig.

Maar hoe kom je dan wel aan eten en drinken op het festival? Nou, dat neem je zelf mee, of je krijgt het van iemand anders. Burning Man is namelijk gebaseerd op ‘gifting’. Je krijgt van alles aangeboden van andere festivalgangers.

Het is belangrijk om een eigen beker of waterfles mee te nemen naar het festival, want ook die zijn niet op het terrein te verkrijgen.

 

Line up van Burning Man.

Er is geen programma op Burning Man, geen bekende DJ’s of andere vormen van entertainment dat vooraf geboekt wordt. Wat je op het festival ziet, is afhankelijk van het publiek.

Je kunt als bezoeker van tevoren aangeven of je een (muziek) act wilt opvoeren, een lezing of bijvoorbeeld een kookcursus of workshop wilt geven en dit wordt dan opgenomen in het programma.

 

Tips en weetjes Burning Man Festival.

  • Het festival begint op de laatste maandag van augustus en eindigt op de eerste maandag van september.
  • Bezit van drugs wordt bestraft en op de route naar het festival wordt streng gecontroleerd.
  • Het festival is midden in de woestijn, je mobiel heeft nauwelijks bereik.
  • Je kunt niet met geld betalen tijdens het festival. Behalve bij de enige koffiebar op Burning Man, die in Center Camp staat.
  • In de Black Rock Desert kan het ’s nachts behoorlijk koud worden, overdag is het warm.
  • De stad die tijdens Burning Man ontstaat, staat bekend onder de naam Black Rock City.
  • Op Burning Man zijn fietsen aanwezig, waar je gratis gebruik van kunt maken.
  • Het motto van het festival is “leave no trace”. Alle rommel wordt opgeruimd zodat er nauwelijks een spoor achterblijft.
  • De muziek op Burning Man is voornamelijk dance en techno.
  • De modetrends van Burning Man zijn divers. Je mag alles aan (of juist niets). Wat je maar wil.

Meer weten over Burning Man? Uitgebreide informatie over het festival via de officiële website.

burning-man-woestijn

 

Conclusie Burning Man Festival.

Ooit begon het met een strandfeestje en een houten standbeeld van 2,5 meter hoog. Rond het jaar 2000 had het standbeeld “Burning Man” een hoogte van 16 meter bereikt. En in 2014 bereikte het standbeeld een hoogte van maar liefst 32 meter.

Zowel het standbeeld als de bezoekersaantallen van het festival Burning Man blijven jaarlijks groeien en in de afgelopen jaren zijn de bezoekersaantallen zelfs van 20 duizend bezoekers naar maar liefst 70 duizend bezoekers gestegen.

Wat kan ik nog meer zeggen over dit legendarische festival? Ook dit jaar schrijf ik mij weer in voor tickets en hoop ik een van de gelukkigen te worden. Als jij de kans krijgt om dit uitzinnige, kunstzinnige en spektakel bij te wonen dan wordt dit het je grootste avontuur van je leven.

 

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Coachella het festival van de Amerikaanse sterren.

–> 29 bekende filmlocaties in de Verenigde Staten.

–> Wat kost een rondreis door Amerika eigenlijk?

–> Goedkoop bellen en internet in de Verenigde Staten? Dat doe je zo!

–> De mooiste Nationale en State Parken van Amerika.

–> Zo bemachtig je goedkope vliegtickets naar de Verenigde Staten.

 

Reizen Amerika

 

Op vakantie naar Amerika.

Op vakantie naar Amerika? Kijk dan eens bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button