Badlands National ParkBlogCuster State ParkTips

De bezienswaardigheden van South Dakota.

Bezienswaardigheden South Dakota. Als het om de Verenigde Staten gaat, zijn er bepaalde staten die bij veel reizigers favoriet zijn. Iedereen wil namelijk Californië en New York bezoeken. Florida weet ook iedereen te vinden en Hawaii en Alaska staan ​​hoog op menig bucketlist. 

En ik snap het – die beroemde staten zijn absoluut de moeite waard, hebben veel te bieden en maken je reis naar Amerika tot een regelrecht succes. Maar hoe zit het met al die andere staten? Er zijn tenslotte 50 staten in Amerika om te ontdekken.

Natuurlijk heb ik ook het zuidwesten van Amerika bezocht en heb ik de pretparken in Florida gezien. Ben ik meerdere malen in New York geweest, en heb ik tientallen Nationale Parken verkend. Ik heb bizons gespot in Yellowstone en aan het strand gelegen op Hawaii. 

Maar tijdens een roadtrip in het noorden van de Verenigde Staten werd ik toch echt verrast en raakte ik gecharmeerd van de staat South Dakota en zijn prachtige bezienswaardigheden.

Maak een reis naar South Dakota.

Amerika is hét land om een roadtrip te maken. Maar waar vind je de mooiste reizen naar Amerika? Hier vind je een selectie van drie prachtige reizen naar de Verenigde Staten. Vind bij de beste organisaties van Amerika reizen een rondreis die bij je past.

yellowstone-grand-prismatic-spring

Yellowstone NP

2.518

San Francisco, Los Angeles. Grand Canyon, Bryce en Antelope Canyon.
Yosemite National Park, Las Vegas, Yellowstone NP.

meer rocky mountains vissers moose

Rocky Mountains

2.115

Rocky Mountains, Grand Teton, Yellowstone en Arches National Park. Inclusief Nederlandstalige routebeschrijving.

grand teton national park wyoming

Grand Teton

3.336

Wyoming en Montana. Cowboy stad Denver. Mount Rushmore. Rocky Mountains, Grand Teton & 
Yellowstone.

South Dakota kaart.

South Dakota ligt ten zuiden van North Dakota in het noorden van de Verenigde Staten. De staat grenst aan maar liefst zes staten: Montana, Wyoming, Nebraska, Iowa, Minnesota en North Dakota. Het is waarschijnlijk niet de eerste staat die in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Amerika. Maar South Dakota is verrassend.

South Dakota werd in 1889 een staat, gelijktijdig met North Dakota, dat vroeger samen het ‘Dakota Territory’ werd genoemd. De naam van de staat komt van de Lakota- en Dakota Sioux stammen.

South Dakota is dunbevolkt en er wonen minder dan een miljoen mensen. Je vindt er veel graslanden (South Dakota wordt namelijk beschouwd als onderdeel van de Great Plains), en er zijn niet veel grote steden in South Dakota te vinden. En toch is de staat South Dakota en zijn bezienswaardigheden interessant om te bezoeken.

south dakota kaart staat Amerika
Kaart South Dakota

Bezienswaardigheden South Dakota.

Wij hebben een paar dagen door South Dakota gereden en gezien onderstaande bezienswaardigheden, steden, State- en Nationale Parken vind ik dat reizigers best wat meer tijd mogen besteden aan South Dakota. Hier gaan we, dit zijn dé mooiste bezienswaardigheden van South Dakota.

1. Mount Rushmore.

De Black Hills-regio in South Dakota is waarschijnlijk het meest bekend om de bezienswaardigheid Mount Rushmore. Het beeld van de vier Amerikaanse presidenten die in Keystone, South Dakota, uit het graniet van Black Hills zijn uitgehouwen. 

Mount Rushmore National Memorial is gratis te bezoeken, maar om je auto te parkeren moet je bij Mount Rushmore geld betalen. Samen vertegenwoordigen de vier presidenten: geboorte, groei, ontwikkeling en het behoud van Amerika. Als je het mij vraagt, een must-see tijdens je bezoek aan South Dakota.

2. Badlands National Park.

Naar mijn bescheiden mening is Badlands National Park op zichzelf al een reden om South Dakota te bezoeken. Voor ons was Badlands National Park de belangrijkste reden dat wij naar South Dakota gingen en het park heeft ons niet teleurgesteld.

Badlands National Park is onstuimig en heeft prachtige rots- en zandformaties en de grootste grasprairie van Amerika. Of het nu gaat om rotsen, ravijnen, hoodoos of wildlife, dit park heeft het allemaal.

Ga fossielen bekijken in het bezoekerscentrum, maak een aantal wandelingen door het park en rijd over de 40 kilometer lange, schitterende Badlands Loop Road. Het park heeft prachtige uitkijkpunten en vergeet vooral de bizons van het park niet. Ze zijn massaal aanwezig. Een prachtige bezienswaardigheid in South Dakota.

3. Custer State Park.

Custer State Park: mijn persoonlijke favoriet. Als je het mij vraagt, is Custer State Park een onontdekt pareltje in de Black Hills van South Dakota. Het is een van de grootste staatsparken in de Verenigde Staten, met een oppervlakte van ongeveer 287 km².

Het State Park staat onder andere bekend om het wildlife (vooral bizon kuddes), de vismeren, en schilderachtige wegen, waaronder de beroemde Needles Highway. Ik zou Custer State Park absoluut niet overslaan tijdens je rondreis door South Dakota.

4. The Mammoth Site. 

Wist jij dat South Dakota boordevol fossielen zit? Overal in de staat vind je wel ergens skeletten en replica’s van dinosauriërs. Maar mijn favoriete spot in South Dakota dateert niet uit de tijd van de dinosauriërs, maar uit de tijd van de mammoeten. 

‘The Mammoth Site’ in Hot Springs, South Dakota, is super interessant om te bezoeken. 26.000 jaar geleden was hier een overstroming die het leven kostte van tientallen mammoeten – maar hun overblijfselen zijn bewaard gebleven.

Tegenwoordig is The Mammoth Site een actieve paleontologische opgravingssite. Het bevat ’s werelds grootste concentratie van mammoetbeenderen (echte botten, geen fossielen), en je kunt de botten gewoon van dichtbij zien. Mammoth Site in South Dakota is een leerzame bezienswaardigheid.

5. Crazy Horse Memorial.

Er wordt nog aan gewerkt, maar je kunt het enorme beeldhouwwerk van de Oglala Lakota-krijger Crazy Horse in de Black Hills van South Dakota gewoon bezoeken. Alleen zijn gezicht is tot nu toe uit de berg gehakt, maar als het beeld klaar is, is Crazy Horse Memorial het grootste beeld ter wereld.

De missie van Crazy Horse Memorial is het beschermen en behouden van de cultuur, traditie en het erfgoed van de Noord-Amerikaanse Indianen. Het beeld ligt praktisch om de hoek bij Mount Rushmore.

6. Rapid City.

De twee grootste steden van South Dakota zijn Sioux Falls en Rapid City. Rapid City is de meest praktische stad om in te verblijven als je de bezienswaardigheden van South Dakota bezoekt. Deze stad ligt aan de oostelijke kant van Black Hills National Forest, vlakbij Mount Rushmore en is vernoemd naar de Rapid Creek waar de stad omheen is gebouwd.

Met een gezellige hoofdstraat (Main St.) en voldoende hotels, is Rapid City een goede uitvalbasis voor dagtrips in South Dakota. Maar ook binnen de stadsmuren van Rapid city vind je leuke bezienswaardigheden, die absoluut de moeite waard zijn.

Wild west stadje main Street South Dakota
Deadwood South Dakota

7. Wall Drug Store.

De winkel Wall Drug begon ooit als een drogisterij in een klein stadje, maar is vandaag de dag uitgegroeid tot een behoorlijke ‘gekke’ winkel met allerlei kitsche snuisterijen. Bezoek Wall Drug wat later op de dag om zo de toeristenmassa’s te vermijden.

Iedereen loopt namelijk kris kras door de winkel met hun gratis kopje ijswater of kop koffie, waar je maar 5 cent voor hoeft te betalen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de winkel als je Badlands National Park hebt bezocht. Wall Drug Store is misschien wel de meest toeristische bezienswaardigheid van South Dakota.

Adres Wall Drug South Dakota: 510 Main St, Wall, SD 57790, Verenigde Staten.

8. Wind Cave National Park.

Het tweede Nationale Park in South Dakota, Wind Cave, is een van de langste en meest complexe grotten ter wereld. Wind Cave National Park ligt in het zuidwesten van de staat South Dakota en is in 1903 opgericht. Het Park omvat een groot natuurgebied met een grottenstelsel van 219 kilometer lang.

Wind Cave National Park biedt vijf verschillende tours aan. De rondleidingen vertrekken vanaf het bezoekerscentrum, maar je kunt hiervoor geen kaartjes reserveren. De kaarten worden verkocht op basis van first-come, first-served.

9. Jewel Cave National Monument.

Ben jij dol op grotten en heb je bij Wind Cave National Park nog niet genoeg gezien? Ga dan naar Jewel Cave National Monument. Dit nationaal monument ligt in de buurt van Crazy Horse en Custer State Park, en is de op twee na langste grot ter wereld.

Jewel Cave is een historisch grottenstelsel met meer dan 273 kilometer aan gangen, waar je doorheen kunt dwalen. Je kunt hier onder andere aan een tour deelnemen en wilde dieren spotten. Er is ook een bezoekerscentrum aanwezig. Tours zijn vaak uitverkocht, dus boek je tickets tijdig.

10. Deadwood.

Wil je een echt Wild West stadje bezoeken? Dat kan in Deadwood, een stad die tijdens de goudkoorts beroemd is geworden door onder meer Wild Bill Hickok en Calamity Jane. Tegenwoordig is Deadwood een nationaal historisch monument en erg populair bij toeristen.

Wandel door de straatjes van Deadwood, eigenlijk maar één straat – Main St. – en bezoek de vele winkeltjes, koffietentjes en saloons. Je waant je zowaar in het Wilde Westen. De stad Deadwood is een ‘Wild West bezienswaardigheid’ in South Dakota.

11. Spearfish Canyon.

Spearfish Canyon is een natuurgebied dat bekend staat om de prachtige natuur, schitterende watervallen en kliffen. Populaire bezienswaardigheden en wandelingen in Spearfish Canyon zijn onder andere Bridal Veil Falls, Rough Lock Falls, Spearfish Peak en Little Crow Peak. 

Om bovenstaande bezienswaardigheden in South Dakota te bezoeken, rijd je over de Spearfish Canyon Scenic Hwy. De stad Spearfish, het noordelijke eindpunt van de Spearfish Canyon Scenic Hwy, is een goede plek om te overnachten.

De plaats Spearfish is overigens ook bekend, omdat hier in 1943 de grootste temperatuurschommeling op aarde plaatsvond.

meer bossen spearfish canyon south dakota
Spearfish Canyon South Dakota

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button