Badlands National ParkBlogNationale Parken

Badlands National Park: een pareltje in South Dakota.

Badlands National Park bezienswaardigheden. Het landschap van Badlands National Park in South Dakota is onstuimig en heeft prachtige rots- en zandformaties en de grootste grasprairie van de Verenigde Staten. Of het nu gaat om de schitterende rotsen, ravijnen, hoodoos of het wildlife dat je ziet, dit park is spectaculair.

De indianen noemden Badlands National Park “mako sica” oftewel slecht land met barre klimaten.

De natuur is anders dan in het zuidwesten van Amerika, maar waarom dit National Park in hemelsnaam “badlands” wordt genoemd is voor mij een raadsel. Badlands National Park is namelijk prachtig mooi en een combinatie van extremen.

Miljoenen jaren geleden maakte dit gebied deel uit van een zee, wat gezien de droge omstandigheden van tegenwoordig, maar moeilijk voor te stellen is. De rotsformaties, voornamelijk gemaakt van klei-rijke grond, laten in de kleurrijke sediment-lagen een evolutie zien. Maar Badlands National Park heeft meer bezienswaardigheden, veel meer. Wees dus maar voorbereid op dit goed bewaarde geheime pareltje in het zuidwesten van South Dakota.

 

national-park-magazine

 

Badlands National Park, South Dakota.

Dit National Park bestaat sinds 1978 en heeft een oppervlakte van ongeveer 982 km². De indianen noemden dit gebied ooit “mako sica” oftewel slecht land vanwege de barre weersomstandigheden.

In Badlands National Park leeft een verscheidenheid aan wilde dieren, zoals bijvoorbeeld dikhoornschapen, bizons, prairiehonden, coyotes en bobcats. Maar volgens ontdekkingen, die in het park gedaan zijn, leefde hier vele jaren geleden ook neushoorns, alligators, kamelen en paarden.

Verder staat Badlands bekend als belangrijke vindplaats van fossielen van maar liefst 33 miljoen jaar oud. Denk hierbij aan fossielen van bijvoorbeeld neushoorns en sabeltandtijgers. Het is overigens voor bezoekers illegaal om fossielen uit het park mee te nemen. Prehistorische botten worden tot op de dag van vandaag nog steeds gevonden.

Het Fossil Preparation Lab in het Ben Reifel Visitor Centre is een fantastische plek om paleontologen hun werk te zien doen. Wij brachten anderhalve dag door in Badlands National Park en onderstaande zaken gaan je zeker helpen bij je bezoek.

 

Waar ligt Badlands National Park.

Badlands National Park ligt in het zuidwesten van South Dakota, ongeveer 120 kilometer ten oosten van Rapid City en 800 kilometer ten westen van Minneapolis. Rapid City is de dichtstbijzijnde luchthaven.

kaart-badlands-national-park

De steden die het dichtst bij het park liggen, zijn Interior en Wall. Interior bevindt zich ten zuiden van het park, op slechts een paar kilometer afstand van het Ben Reifel Visitor Center en Wall ligt ten noorden van het park, ongeveer 16 kilometer van de Pinnacles Entrance.

Om de stad Interior te bereiken, verlaat je de I-90 in zuidelijke richting bij afslag 131 en volg je Highway 240 naar Prairie Homestead en de noordoostelijke ingang van het park. Rijd dan door het park en neem vervolgens Highway 377.

 

Ingangen en entree.

Badlands National Park strekt zich uit over meer dan 982 km² en omdat er geen shuttle bussen in het park rijden, kun je het park het best per auto/camper of wandelend verkennen. Er is voldoende parkeergelegenheid in het park om van de schitterende natuur te genieten.

Er zijn twee hoofdwegen om in het park te komen.

 • Badlands Loop Road (Highway 240)
 • Sage Creek (Rim) Road

Badlands Loop Road, ook wel Highway 240 genoemd, is een verharde weg die vanaf de I-90 door het noordoosten van het park slingert. Sage Creek (Rim) Road, ook wel Highway 590 genoemd, is een onverharde weg die de noordelijke rand van Badlands volgt. De twee wegen komen samen bij Pinnacles Entrance.

Net buiten de zuidelijke grens van het park loopt Highway 44, van Interior naar Sage Creek Road. Dit is een alternatieve route om bij Sage Creek Campground te komen zonder door het park te hoeven rijden. Sage Creek Road bestaat voornamelijk uit zand en grind.

Ten zuiden van Highway 44 ligt het Pine Ridge Indian Reservation, waar de Oglala Sioux Tribe leeft, ook wel de Oglala Lakota Tribe genoemd.

Het park heeft drie ingangen:

 • Pinnacles Entrance
 • Northeast Entrance
 • Interior Entrance

Toegangsprijs Badlands National Park:

 • $ 30,00 voor een voertuig (geldig voor 7 dagen)
 • $ 15,00  Wandelen, fietsen, enz. (geldig voor 7 dagen)

 

Ben Reifel Visitor Center.

Het Ben Reifel Visitor Center is vernoemd naar de eerste Native American die lid is geweest van het Amerikaans Huis van Afgevaardigden (van 1961 tot 1971). In het bezoekerscentrum wordt de film ‘Land of Stone and Light’ vertoond en er is een winkeltje aanwezig met boeken en kaarten.

White River Visitor Center.

Het White Visitor Center is geopend in de maanden juni tot en met september en er zijn exposities over de Native Americans en de Badlands Bombing Range te zien. Verder vind je hier picknicktafels, toiletten en een winkeltje met boeken en kaarten.

ingang-badlands-national-park

 

Hotels Badlands National Park.

Er zijn verschillende accommodaties te vinden in de buurt van Badlands National Park.
Of je nu liever kampeert of een hotelkamer boekt, er zijn veel voldoende mogelijkheden in en nabij het park.

Voor kampeerders is het misschien belangrijk om te weten dat de zomertemperaturen regelmatig 33 graden Celsius of hoger bereiken en dat er maar weinig bomen in het park zijn voor eventuele schaduw of verkoeling. Het park heeft twee officiële campings.

 • Cedar Pass Campground. Een betaalde camping met in totaal 96 plaatsen.
 • Sage Creek Campground. Gratis camping met 22 plaatsen, wie het eerst komt, het eerst maalt.

De enige accommodaties in het park, zijn de cabins (hutten) van Cedar Pass Lodge en deze zijn altijd snel volgeboekt. De cabins liggen gunstig, nabij het Visitor Center Ben Reifel en vanaf de lodge zijn er verschillende wandelroutes te vinden.

Kosten: vanaf $ 185 / per nacht. 

Bij Booking.com vind je, voor accommodaties in de omgeving van het park, goede en goedkopere alternatieven.

Vind hotels in de buurt van Badlands National Park.

 

 

Bezienswaardigheden Badlands National Park.

Aangezien er maar twee (hoofd)wegen door het park lopen, zijn de bezienswaardigheden van Badlands National Park bijna niet te missen. Onderstaande bezienswaardigheden kom je absoluut tegen tijdens je bezoek aan het park.

Er zijn drie delen die dit nationale park vormen. De Stronghold Unit, Palmer Creek Unit; die zich in het Pine Ridge Indian Reservation bevinden, en er is North Unit. Dit is het gebied van het Badlands Wilderness en Badlands Loop Road.

 

1. Badlands Loop Road.

Er zijn veel prachtige uitkijkpunten langs deze 40 kilometer lange Loop Road. Wij zijn bijna bij elk uitkijkpunt gestopt. We hebben tijdens de rit uitgebreid de tijd genomen, omdat je zo het grootste deel van het park ziet.

Tijdens de route is er veel te zien. Van prachtige vergezichten tot verschillende wilde dieren. In totaal brachten we ongeveer 1,5 tot 2 uur door op Badlands Loop Road. Als je het park via de Northeast Entrance Station binnenkomt, dan zie je de volgende uitkijkpunten:

 • Big Badlands Overlook
 • White River Valley Overlook
 • Bigfoot Pass Overlook
 • Panorama Point
 • Prairie Wind Overlook
 • Burns Basin Overlook
 • Homestead Overlook
 • Yellow Mounds Overlook
 • Ancient Hunters Overlook
 • Pinnacles Overlook

Kom je via de Pinnacles Entrance Station binnen, dan zie je bovenstaande uitkijkpunten in omgekeerde volgorde.

 

2. Sage Creek Rim Road.

Wat je zeker niet wilt missen in het park is de Sage Creek Rim Road. Bij dit onverharde stuk weg komt Badlands National Park pas echt tot leven. Je ziet langs de kant van de weg enorm veel prairiehonden, bizons, herten of dikhoornschapen. De Sage Creek Rim Road is eigenlijk een soort van wildlife weg.

Onderweg zie je de volgende uitkijkpunten:

 • Hay Butte Overlook
 • Badlands Wilderness Overlook
 • Roberts Prairie Dog Town
 • Sage Creek Basin Overlook

 

3. Fietsen en wandelen in Badlands National Park.

Alle belangrijke bezienswaardigheden in Badlands National Park gezien? Dan is het misschien wel even fijn om je benen te strekken. Je kunt dit doen door een fietstocht of een wandeling in het park te maken.

Er zijn een aantal populaire wandelpaden in het park aanwezig en de meeste wandelingen zijn gemakkelijk en 0,5 tot 2 kilometer lang. Er zijn ook twee lange wandelroutes in het park aanwezig, namelijk een wandeling van 14 en 40 kilometer lang.

De bekendste korte wandelingen in Badlands National Park zijn:

 • Door Trail
 • Window Trail
 • Notch Trail

 

4. Roberts Prairie Dog Town.

Roberts Prairie Dog Town (aan de Sage Creek Rim Road) is een uitgestrekt gebied waar je veel prairiehonden kunt zien. Vaak zijn de diertjes op hun dooie gemak aan het eten, spelen of liggen ze met elkaar te rollenbollen in het gras.

Je kunt er echt tientallen tegelijk zien. Als je te dichtbij komt, waarschuwen ze elkaar met een hoog chirp-geluid en duiken ze weg in de holen onder de grond die ze toegang geven tot een uitgebreid tunnel-stelsel.

 

5. Sage Creek Unit.

Tussen Pinnacles Overlook en Pinnacles Entrance begint de 48 kilometer lange Sage Creek Rim Road. De eerste 22 kilometer van deze zanderige weg liggen binnen de parkgrenzen. Dit deel van het park wordt Sage Creek Unit genoemd. De weg is bij droog weer vaak in goede conditie en begaanbaar voor alle voertuigen.

Bij Sage Creek Rim Road heb je verschillende uitkijkpunten (zie hierboven) waar je een stop kunt maken. Vlakbij de parkgrens kom je via een zijweg bij de Sage Creek Primitive Campground. Hier vind je picknickplaatsen met overkapte picknicktafels en als je de Sage Creek Rim Road blijft volgen, dan kom je uit in het gehucht Scenic aan State Route 44.

 

6. Stronghold Unit.

Minder bezochte delen van het park zijn Stronghold Unit en Palmer Creek Unit. Deze liggen ter hoogte van het White River Visitor Centre. Dit is een klein Visitor Center met toiletten en picknicktafels en heeft Indiase exposities. Je kunt in de Stronghold Unit komen via Route 27.

Dit gedeelte van het park heeft weinig wegen en bevindt zich in het Pine Ridge Indian Reservation. Het gedeelte Palmer Creek Unit heeft ook onverharde wegen.

 

7. Palmer Creek Unit.

Palmer Creek is het meest afgelegen deel van Badlands en ligt ter hoogte van het White River Visitor Center. In deze omgeving zie je mixed-grass prairie en op de achtergrond liggen tientallen ‘buttes’. De wegen zijn slecht onderhouden en alleen begaanbaar bij droog weer. Een auto met vierwielaandrijving is een must.

De rangers bij het White River Visitor Center kunnen je alles vertellen over de conditie van de wegen en natuurlijk de plekjes waar je een stop kunt maken. Je mag bij Palmer Creek wandelen en zonder permit overnachten.

bezienswaardigheden-badlands-national-park

 

Bizons spotten in Badlands National Park.

De meest voorkomende en iconische wilde dieren in Badlands National Park zijn bizons en prairiehonden. Beide zijn vaak te zien op de Sage Creek Campground en langs de Sage Creek Rim Road.

Maar het hele park zit vol met wilde dieren, waaronder bijvoorbeeld Rocky Mountain dikhoornschapen, fretten, pariahonden, Golden Eagles, schildpadden en coyotes. 

Bobcats en poema’s zijn zeldzaam en moeilijk te spotten in het park. De meeste wandelpaden hebben trouwens waarschuwingsborden voor ratelslangen. Let dus goed op tijdens een wandeling.

In Badlands National Park leeft veel wildlife en het is dus ook niet moeilijk om de wilde dieren te zien. Om de barre winters en hete zomers van de Great Plains te overleven, heb je als dier een goed plan nodig. De dieren in het park hebben dan ook ingenieuze oplossingen gevonden voor eventuele blootstelling aan hitte, kou en droogte.

wildlife-badlands-national-park-bizons
Zoek drie pariahonden op de foto. 

 

Restaurants en winkels in Badlands National Park.

De enige locatie om eten te kopen in het park is bij Cedar Pass Lodge, om de hoek bij het Ben Reifel Visitor Center (Highway 240). Het restaurant Cedar Pass Lodge biedt maaltijden aan en heeft voldoende snacks voor onderweg. Het restaurant is geopend van half april tot eind oktober en de openingstijden variëren.

Als je zelf eten meeneemt naar het park, zijn er vier locaties met picknicktafels waar je heerlijk kunt genieten van een maaltijd of een snack. De volgende locaties hebben schaduwrijke picknicktafels:

 • Ben Reifel Visitor Center
 • Big Foot Pass Overlook
 • Conata Picnic Area
 • White River Visitor Centre

In de Cedar Pass Lodge Gift Store vind je een collectie van handgemaakte (kunst)voorwerpen van Indianen (de Northerns Plains Natives). Je kunt in de gift store ook terecht voor lekkere snacks voor onderweg.

 

Klimaat en weer Badlands National Park.

Badlands National Park heeft een semi-woestijnklimaat. De beste reistijd om Badlands National Park te bezoeken, is in de lente en de herfst. Tijdens deze periode is het vaak zonnig weer met aangename temperaturen.

In de maanden april en mei heb je kans op korte, heftige regenbuien. Tijdens de zomermaanden is het vaak heet in het park. De hoogste temperatuur die ooit gemeten is, was 46,6° C.

Vanaf de maanden juni tot half september is het vrijwel altijd heerlijk weer in het park, zo rond de 29° C, maar temperaturen kunnen ook oplopen richting de 40° C.

Tijdens de wintermaanden valt er gemiddeld zo’n 60 centimeter sneeuw in het park en het kan behoorlijk vriezen. De laagst gemeten temperatuur in het park is 41° C onder nul, maar dat is een uitzondering.

Gemiddelde Gemiddelde
max. min.
temperatuur temperatuur
januari -1 -8
februari 0 -7
maart 8 -1
april 14 4
mei 20 10
juni 27 16
juli 32 20
augustus 30 19
september 26 15
oktober 17 6
november 8 0
december -1 -8

 

Ervaring Badlands National Park.

Ons bezoek aan Badlands National Park is ons goed bevallen. Wij hebben meerdere overnachtingen geboekt in Rapid City en hierdoor konden wij de belangrijkste bezienswaardigheden, State- en National Parks in de omgeving zien.

Veel reizigers stoppen in Rapid City als ze op doorreis zijn naar Yellowstone National Park of gebruiken de stad als overnachtingsplaats om de prachtige omgeving te ontdekken. Ik kan alleen maar beamen dat dit een uitstekende keuze is.

Badlands National Park is een bijzonder mooi, uitgestrekt park vol met rotsen, ravijnen en prachtige hoodoos. Wildlife is te bewonderen aan de Sage Creek Rim Road en wandelingen maak je vanaf het Ben Reifel Visitor Center.

Kortom: Badlands National Park en zijn bezienswaardigheden is een verborgen pareltje in het zuidwesten van South Dakota.

 


Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Het USA Roadtrip Fan National Park Magazine een must!

–> Ken jij deze bezienswaardigheden in Denver, Colorado?

–> 25 prachtige bezienswaardigheden in Yellowstone op een rij.

–> De aller, aller mooiste reizen naar de Verenigde Staten.


 

Reizen Amerika

 

Wil je op vakantie naar Amerika? Kijk dan eens bij de beste reisspecialisten of kijk bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

SOCIAL CHECK-IN

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button