Bezienswaardigheden AmerikaBlogTips

Zo leven de Amish én hier (kaart Amerika) bezoek je ze.

De Amish is een mennonitische, protestantse geloofsgemeenschap in Noord-Amerika en het zijn volgelingen van de Zwitser Jakob Ammann (1644 – 1730). Jacob Ammann was een religieus leider en de grondlegger van de Amish. In 1693 brak Jakob met de minder radicale mennonitische stroom.

Gedwongen door geloofsvervolgingen vertrokken veel Amish uit Zwitserland naar de Elzas en Palts in Duitsland. Maar kleine groepen kwamen ook in Nederland, Polen en Rusland terecht. Vanuit Europa emigreerden de Amish vanaf 1737 naar Noord-Amerika, omdat hun levenswijze in Europa nauwelijks getolereerd werd.

Tegenwoordig kennen we de Amish uit Amerikaanse Hollywoodfilms en het bekende TLC televisieprogramma: Return to Amish. In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van de Amish, hoe ze leven, maar ook waar je ze in Amerika kunt bezoeken.

Boek een Amish Village Tour

Vind jouw tour

De geschiedenis van de Amish.

De eersten Amish arriveerden in het begin van de 18e eeuw in Amerika om te ontsnappen aan religieuze vervolging in Europa en om land te vinden om te bewerken.

De Amish is ontstaan ​​uit een laat-17e-eeuws schisma in de wederdoperskerk door volgelingen van Jakob Ammann, een Zwitserse predikant die geloofde dat aanhangers “zich moesten schikken naar de leringen van Christus en Zijn apostelen” en “de wereld moesten verlaten” in hun dagelijks leven. Het woord “Amish” is afgeleid van zijn naam.

Van oudsher stonden alle soorten landbouw centraal in het Amish-werkleven. Maar in de afgelopen eeuw zijn steeds meer Amish in Amerika betrokken geraakt bij zakelijke ondernemingen, zoals timmerwerk.

De Amish vormen tegenwoordig vaak bouwploegen die huizen en andere gebouwen bouwen voor niet-Amish en soms werken ze in fabrieken die eigendom zijn van ‘Engelsen’ (Amerikanen).

De betekenis van Amish.

De letterlijke betekenis van Amish is:

“De Amish zijn leden van een protestantse sekte die op het platteland een eenvoudige en strikte manier van leven heeft.”

Na het lezen van dit artikel kun je de betekenis van Amish niet geheel letterlijk nemen, want de Amische-gemeenschap houdt namelijk veel meer in dan een strikte manier van leven.

Het geloof.

De Amish zijn geen eenheid. Er zijn namelijk vier hoofdgroepen te verdelen onder de Amish:

 • De Old Order
 • New Order
 • De Beachy Amish
 • Amish Mennonite

Onder deze vier hoofdgroepen vallen weer een aantal subgroepen en deze subgroepen hebben ook weer verschillende regels.

Zo rijden De Beachy Amish en Amish Mennonites in Amerika bijvoorbeeld vaak auto’s en gebruiken ze elektriciteit, terwijl de anderen twee groepen door paarden getrokken koetsen gebruiken.

Nederigheid, familie, gemeenschap en afscheiding van de wereld zijn de pijlers van de Amish. Het dagelijks leven en de gewoonten worden beheerst door een ongeschreven gedragscode, de Ordnung genaamd, en mijden (Meidung) is een integrale manier waarop de gemeenschap omgaat met ongehoorzame leden.

In de religieuze leer verschillen de Amish in Amerika niet veel van de mennonieten. De Heilige Communie wordt twee keer per jaar gevierd en Amish doen aan voetwassing.

Personen worden gedoopt wanneer zij zijn toegelaten tot het formele lidmaatschap van de kerk, ongeveer in de leeftijd van 17 tot 20 jaar. Religieuze diensten worden gehouden in het Hoogduits en Pennsylvania-Dutch.

In de meeste Amish-huizen is naast de Bijbel een speciale plaats gereserveerd voor de Martyr’s Mirror, een boek dat de geschiedenis van de Amish beschrijft en ter ere van de vele Amish, Mennonieten en Anabaptistische voorouders die stierven voor hun geloof.

Vervoer van de Amish in Amerika.

Waar vind je Amish in Amerika?

Ga je op vakantie naar Amerika, dan is de kans groot dat je een Amish-gemeenschap tegenkomt. Tijdens je roadtrip in Amerika is het dus mogelijk om de Amish te ontmoeten. Maar waar vind je Amish-gemeenschappen in Amerika?

In 2021 waren er 31 staten in Amerika met een Amish-bevolking. De Amish hebben zich dus in maar liefst 31 staten van de Verenigde Staten gevestigd, hoewel ongeveer 2/3 zich hiervan in Pennsylvania, Ohio en Indiana bevindt.

De grootste concentratie van Amish bevindt zich in Lancaster County, Pennsylvania. In 1720 kwamen de Amish aan in Lancaster County en het is de oudste en grootste Amish-gemeenschap in de Verenigde Staten.

Dan komt de Amish-nederzetting in Holmes, een provincie in het noordoosten van Ohio, ongeveer 200 kilometer ten zuiden van Cleveland.

De volgende in grootte is een groep Amish in Elkhart en de omliggende provincies in het noordoosten van Indiana.

In 2021 is de totale Amish-populatie geschat op ongeveer 351.000. De Amish in Amerika groeit snel, vanwege de grote gezinsgrootte (gemiddeld zeven kinderen) en een retentiegraad van kerkleden van ongeveer 80%.

Kaart van de Amish (Amerika), per staat.

Zoals we hierboven al aangaven bevinden de grootste groepen Amish in Amerika zich in de staten Pennsylvania, Ohio en Indiana. Maar omdat de populatie in de steden groter wordt, bevinden steeds meer gemeenschappen zich in verschillende staten.

Op onderstaande kaart zie je de Amish in Amerika, per staat.

Kaart Amish in Amerika, per staat.

Zo bezoek je de Amish in Amerika.

Het is niet zo dat je bij elke Amish-gemeenschap even op de koffie mag tijdens je reis in Amerika. Maar er zijn een aantal plekken in de Verenigde Staten waar je de gemeenschap mag bezoeken. Zo kun je de Amish bijvoorbeeld bezoeken in dorpen zoals Lancaster, Smoketown en New Holland.

Ben je op bezoek bij de gemeenschap dan wordt fotograferen of wijzen niet gewaardeerd. Je kunt in de gemeenschap bijvoorbeeld een buggy tour maken, in een traditioneel rijtuig, maar het is ook mogelijk om een traditionele boerderij te bezoeken (onder begeleiding).

De Amish zijn zeer gesteld op hun privacy en via een tour of onder begeleiding is vaak de enige manier waarop je in contact kunt komen met de Amish.

Boek een Amish tour.

Dompel jezelf onder in de gebruiken en tradities van Amish land tijdens deze 3-delige tour. Verken een boerderij uit 1805, maak een prachtige rit door het platteland en bezoek een ambachtelijke markt.

Vind een tour
Amish

De groei van de Amish in Amerika.

De Amish zijn een van de snelst groeiende bevolkingsgroepen in Amerika. Volgens het Young Centre for Anabaptist and Pietist Studies aan het Elizabethtown College in Lancaster, Pennsylvania, is de Amish-bevolking gestegen van ongeveer 5.000, in 1920 tot bijna 351.000 in 2021.

En veel van die groei heeft in de afgelopen drie decennia plaatsgevonden. Het centrum schat dat er in 1984 slechts 84.000 Amish waren, wat betekent dat de Amish populatie meer dan verdrievoudigd is.

De bevolkingsexplosie is voornamelijk te wijten aan het geloof, want grote gezinnen worden gezien als een zegen van God. Maar het grote aantal kinderen levert ook arbeid voor hun landbouwbedrijven.

De regels van de Amish.

Het leven van de Amish wordt geregeerd door ‘Ordnung’, een Duits woord voor orde. De regels verschillen van gemeente tot gemeente, maar volgens het Young Center zijn dit de belangrijkste regels van de Amish:

 • Geen auto’s bezitten
 • Aftappen van elektriciteit uit openbare nutsbedrijven is niet toegestaan
 • Geen gebruik maken van rijdende landbouwmachines
 • Ze bezitten geen televisie, radio en computer
 • Verboden om naar een middelbare school en universiteit te gaan
 • Het maken van foto’s is verboden
 • Ze mogen niet in dienst treden van het leger
 • Het initiëren van echtscheidingen is verboden

Foto’s zijn verboden omdat ze persoonlijke ijdelheid kunnen cultiveren, wat in strijd is met het kerkverbod op ‘hochmut’, een woord dat trots, arrogantie en/of hoogmoed betekent.

Vaak zie je in films of tijdens je reis in Amerika de Amish met paard en wagen rijden. Dit komt omdat auto’s verboden zijn. Auto’s kunnen de gemeenschap namelijk uit elkaar trekken. Vervoer met paard en wagen houdt de gemeenschap juist dicht bij elkaar en verankerd de gemeenschap.

Sommige regels van de Amish zijn wat tegenstrijdig. Zo zie je bijvoorbeeld dat 12-volt autobatterijen door veel gemeenschappen zijn toegestaan, terwijl 120-volt elektriciteit dat weer niet is.

Amish-kinderen mogen niet naar de middelbare school, maar ze gaan tot hun 14e jaar wel naar school. Vaak zijn dit privéscholen, slechts 10% van de Amish-kinderen gaat naar openbare scholen. Hun recht om op 14-jarige leeftijd de school te beëindigen, is bevestigd door een uitspraak van het Hooggerechtshof (in 1972) van de Verenigde Staten.

Video over het leven van de Amish.

Op steenworp afstand van Philadelphia, Amerika kun je ook de Amish bezoeken. Ze leven hier op eenvoudige wijze waarbij religie, waarden en traditie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Wil jij weten hoe de Amish-gemeenschap leeft, bekijk dan onderstaande video over de Amish in Amerika.

Een van de Amish dorpjes die je kunt bezoeken tijdens je bezoek aan Philadelphia is bijvoorbeeld Intercourse. Maar buiten Intercourse vind je in de omgeving van Philadelphia nog veel meer Amish dorpjes, en dan met name in de omgeving van Lancaster, ongeveer 100 kilometer van Philadelphia.

Een Video over het leven van de Amish in Lancaster, Pennsylvania.

Bron video Drew Binski.

De taal.

Vaak denkt men dat de Amish uit Pennsylvania ‘Dutch’ zijn, maar de ‘Pennsylvania Dutch’ zijn helemaal geen Nederlanders. Het woord ‘Dutch’ is een verbastering van “Deutsch” of Duits, waarvan ze een oud dialect spreken.

Door zijn isolement heeft de taal een heel andere uitspraak dan het huidige Duits en is de Amish taal beïnvloed door het Engels van omringende bevolkingsgroepen. Sommige Amish, met name in Indiana, spreken een versie die dichter bij het Zwitsers-Duits ligt.

Het date-leven van de Amish.

Misschien wel het meest bekende aspect van het sociale leven van de Amish is ‘Rumspringa’, wat ‘rondrennen’ betekent in het Pennsylvania-Duitse dialect. Rumspringa is de periode, beginnend op ongeveer 16-jarige leeftijd, wanneer jongeren in het weekend socializen met hun vrienden.

Rumspringa eindigt altijd met het huwelijk. Afgezien van het introduceren van jonge mannen en vrouwen aan elkaar, is deze periode een belangrijke tijd waarin Amish-jongeren moeten beslissen of ze zich laten dopen en lid worden van de kerk, wat meestal tussen 18 en 21 gebeurt, of de Amish-gemeenschap verlaten.

De kleding van de Amish.

Zie je de Amish in Amerikaanse films, op televisie of in het echte leven dan valt de kleiding van de Amish direct op. Sommige gemeenschappen mogen slechts zwart-wit kleding dragen, terwijl andere Amish-gemeenschappen lichte kleuren mogen dragen.

Knopen mogen van de Amish niet op kleding vanwege hun potentieel voor uiterlijk vertoon, maar ook zaken als klittenband en ritsen zijn ten strengste verboden.

In plaats daarvan maken de Amish kleding vast met spelden of haak-en-oogsluitingen. Bij religieuze diensten maken de Amish ten alle tijden gebruik van kleding dat in zijn geheel gedragen wordt zoals bijvoorbeeld capes.

De kleding van de Amish.

De Amish en polygamie.

Sinds jaren bestaat er al en groot misverstand over de Amish en dat is dat er binnen de gemeenschap polygamie zou zijn. De kans is groot dat dit misverstand voortkomt uit de verwarring tussen mennonieten en mormonen. De Amish in Amerika zijn mennonitisch en daarom monogaam.

De mormonen daarentegen praktiseren wel polygamie. Bij de mormonen is er ook weer een tweedeling in de kerk tussen degenen die polygamie afzweren en degenen die beweren dat je alleen door meerdere vrouwen te hebben, het ware geloof aanhangt. 

Waar vind je buiten Amerika nog meer Amish?

De grootste groep Amish bevinden zich in Amerika, maar buiten Amerika zijn er nog meer Amish te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Amish-nederzettingen in vier Canadese provincies gesticht.

In Ontario is een Amish-nederzetting gesticht in de 1820, In Manitoba in 2018, In New Brunswick in 2015 en op Prince Edward Island in 2016. 

Er was een Amish-nederzetting in Honduras van ongeveer 1968 tot 1978, maar het stichten van deze gemeenschap is mislukt.

In 2015 is er nog een nieuwe nederzettingen van de ‘New Order Amish’ gesticht in Argentinië en Bolivia.

Zijn er Amish in Nederland?

Op de vraag of er Amish in Nederland zijn, daar is het antwoord nee op. Er leven geen Amish in Nederland. De Amish leven tegenwoordig voornamelijk in Amerika. En daar even ze nog steeds een leven zoals dat was zoals in de 17de eeuw.

In Nederland leeft tegenwoordig dus geen Amish-gemeenschap meer. Sommige van de Amish zijn overgegaan naar de Mennonieten, maar ook deze leven voornamelijk in de Verenigde Staten.

Er zijn mensen in Nederland die wel klederdracht dragen, maar dat is niet altijd vanuit een geloofsovertuiging. Vaak heeft dit ook te maken met traditie en het eren van het verleden.

De Amish leven dus niet in Nederland, maar voornamelijk in Amerika, Canada en er is nog en kleine gemeenschap in Argentinië en Bolivia.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Tip | Top 30 meest gelezen boeken over Amerika.

–> Op vakantie naar Amerika, dit wil je weten!

–> Auto rijden in Amerika: dit zijn de regels.

–> Pas op! Dit zijn gevaarlijke wijken in Philadelphia.

–> Hoe laat eten Amerikanen?

–> Zo koop je een “gratis” navigatie voor Amerika.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button