BlogTipsYellowstone National Park

Amerikaanse zeearend. Weetjes en feiten.

Normaal schrijf ik artikelen over de meest prachtige National Parken, de mooiste bezienswaardigheden en de leukste steden van Amerika, maar deze keer gaat het over de Amerikaanse zeearend. Waarom? Omdat ik het een machtig, prachtig en indrukwekkend dier vind.

Een zeearend kan de helft van zijn eigen gewicht aan prooi meenemen.

De Amerikaanse zeearend heeft verschillende namen. In het Latijns heet deze imposante roofvogel namelijk Haliaeetus leucocephalus en in het Engels Bald Eagle. De Amerikaanse zeearend werd in 1782 tot nationale vogel van de Verenigde Staten benoemd.

De arend wordt overigens door meer landen gebruikt als nationaal symbool, omdat de roofvogel namelijk macht, schoonheid en vrijheid uitstraalt. De Amerikaanse zeearend komt voornamelijk voor in Canada en Amerika en leeft langs rivieren en grote meren.

 

SelectSelect

 

Hoe groot is een Amerikaanse zeearend.

Hoe groot is een Amerikaanse zeearend? Een volwassen mannetjes zeearend is ongeveer 90 centimeter lang en heeft een spanwijdte van 2 meter. Vrouwtjes, die iets groter worden dan mannetjes, kunnen 108 centimeter lang worden en hebben een spanwijdte van 2,5 meter.

Beide geslachten zijn donkerbruin, met een witte kop en staart. De vogel heet in het Engels Bald Eagle, maar de vogel is absoluut niet kaal. De zeearend heeft namelijk meer dan 7000 veren. De naam is afgeleid van het opvallende uiterlijk van zijn witgevederde kop. De snavel, ogen en poten van een Amerikaanse Zeearend zijn geel.

De Amerikaanse zeearend weegt tussen de vier en zes kilo en de roofvogels kunnen 22 jaar oud worden.

 

Het leefgebied van een Amerikaanse Zeearend.

De zeearend leeft landinwaarts langs rivieren en meren om zo zijn voedsel te vangen. Vis, met name zalm, is één van de favoriete maaltijden van de zeearend. Ook kleine vogels, slangen, schildpadden en knaagdieren staan op het menu. Als ze een vogel hebben gevangen, dan plukken ze eerst de veren eraf voor ze die opeten.

Een zeearend kan de helft van zijn eigen gewicht (3 kilo) aan prooi meenemen. Het nest van de zeearend is een groot platform van stokken dat bovenop een grote boom of een rotsblok is gebouwd. Nesten zijn ongeveer 1,5 meter breed, maar oudere nesten kunnen bijna twee keer zo groot zijn.

Een zeearend legt ongeveer twee of drie eieren per keer. Het duurt iets langer dan een maand voordat deze eieren uitkomen. De kuikens blijven ongeveer drie maanden in het nest en vliegen dan uit. De pasgeboren vogels zijn bruin met een witachtige staart, maar de witte kop verschijnt pas als de vogels vier tot vijf jaar oud zijn.

Als de zeearend ongeveer 4 of 5 jaar oud is, kunnen ze voor het eerst eieren leggen. Een zeearend paar blijft voor altijd bij elkaar en gebruikt ieder jaar hetzelfde nest om eieren te leggen.

 

Channel Island Live Bald Eagle webcams.

Wil je de Amerikaanse zeearend live bekijken? National Park Service heeft de oplossing. Er zijn namelijk Bald Eagle-webcams beschikbaar die een intiem beeld geven van het broed- en nestgedrag van Amerikaanse zeearenden op Channel Island.

In het voorjaar van 2006 haalde het eerste kuiken dat zonder hulp van mensen op Channel Island, Californië uitkwam in meer dan 50 jaar de krant. Opgetogen over de publieke belangstelling voor deze historische gebeurtenis, hebben National Park Service en haar partners webcams opgezet die live, gestreamde beelden van Amerikaanse zeearendennesten in beeld brengen.

–> Bekijk hier de live Bald-Eagle (Amerikaanse zeearend) webcams. 

 

Geschiedenis van de Amerikaanse zeearend.

Er leefde misschien wel honderdduizenden zeearenden in Amerika toen ze in 1782 tot Amerikaanse nationale vogel werden uitgeroepen. Maar hun aantal nam in de daaropvolgende twee eeuwen langzaam af als gevolg van menselijke activiteiten.

Er werd namelijk voor de sport op de vogels gejaagd en omdat men dacht dat ze een bedreiging vormden voor het vee. Zo doodden premiejagers bijvoorbeeld in de periode 1917 tot 1952 meer dan 100.000 adelaars.

In 1940 maakte De Bald Eagle Protection Act het illegaal om Amerikaanse zeearenden te doden (Alaska was hiervan vrijgesteld), maar het aantal vogels bleef afnemen. Dit kwam voornamelijk vanwege het pesticide DDT, dat na de Tweede Wereldoorlog op grote schaal in de landbouw werd gebruikt.

 

Bedreiging voor de zeearend.

Dit pesticide hoopt zich op in het weefsel van de vogels en verstoord de vorming van de schaal van hun eieren. De dunne eieren braken snel en daarom werden er minder jongen geboren. Aan het begin van de jaren zestig was het aantal Amerikaanse zeearenden in de Verenigde Staten gedaald tot slechts 450 broedparen.

In 1972 werd het gebruik van DDT in de Verenigde Staten verboden en in 1978 verklaarde de Amerikaanse regering de Amerikaanse zeearend tot een bedreigde diersoort. Tegen het einde van de jaren tachtig hadden deze maatregelen de vogels in staat gesteld om hun aantal in het wild aan te vullen.

De Amerikaanse zeearend is in 1995 opnieuw geclassificeerd als bedreigde diersoort. In die tijd waren er naar schatting 4.500 broedparen in 48 staten. In 2000 is de populatie toegenomen tot meer dan 6.300 paren, en in 2007 is de Amerikaanse zeearend verwijderd van de Amerikaanse lijst van bedreigde diersoorten.

grootte-amerikaanse-zeearend

 

Weetjes over de Amerikaanse zeearend.

Ontdek fascinerende weetjes en feiten over de nationale vogel van de Verenigde Staten, de Amerikaanse zeearend.

 

Wat is de lichaamstemperatuur van een zeearend?

De lichaamstemperatuur van een zeearend is ongeveer 41 graden Celsius. Adelaars zweten niet, dus ze moeten om te koelen bijvoorbeeld in de schaduw zitten, hijgen of hun vleugels van hun lichaam af houden.

 

Wat is het gezichtsvermogen van een zeearend?

Het oog van een arend is bijna net zo groot als dat van een mens, maar de scherpte is minstens vier keer zo groot als dat van een persoon met perfect zicht.

 

Hoe klinkt een Amerikaanse zeearend?

De zeearend maakt schrille en hoge tonen. Adelaars hebben geen stembanden, dus het geluid wordt geproduceerd in de syrinx, de kamer waar de luchtpijp zich splitst om naar de longen te gaan. Het geluid dat de arend maakt is om de band tussen het mannetje en het vrouwtje te versterken of om andere adelaars te waarschuwen voor vijanden.

–> Hoor hier het geluid van een Amerikaanse zeeadelaar.

 

Waar gebruikt de zeearend zijn snavel voor?

De snavel van een zeearend is een sterk wapen, maar is ook delicaat genoeg om de veren van een partner te verzorgen of een klein portie voedsel te geven aan een pas uitgekomen kuiken. De snavel van een vrouwelijke adelaar is groter dan de snavel van een mannetje. De klauwen en snavel groeien continu, omdat ze zijn gemaakt van keratine, dezelfde stof als ons haar en vingernagels.

 

Hoe gebruikt de zeearend zijn poten?

De poten van een zeearend zijn belangrijke hulpmiddelen voor het jagen en verdedigen. Adelaars doden hun prooi door bijvoorbeeld met hun klauwen in het vlees te dringen. Ze kunnen hun klauwen openen en sluiten. Als een adelaar het water in wordt gesleurd door een vis die te groot is om door de adelaar te worden opgetild, komt dat omdat de adelaar weigert hem los te laten. In sommige gevallen komt dit door de honger.

 

Welke vijanden heeft de Amerikaanse zeearend?

Mensen zijn de grootste vijand van de zeearend. Bijvoorbeeld vanwege chemicaliën, voertuigen of hoogspanningsmasten. Andere grote vogels of zoogdieren, zoals uilen of wasberen, kunnen af ​​en toe jagen op nestvogels.

bald eagle amerika zeearend

 

Waar kun je de Amerikaanse zeearend zien.

Alaska heeft verreweg de grootste populatie zeearenden in de Verenigde Staten, met zo’n 30.000 vogels. Maar tegenwoordig nestelen de zeearenden zich in elke staat in de Verenigde Staten, behalve in Hawaï. Het moet dus geen probleem zijn om tijdens je vakantie in Amerika de Amerikaanse zeearend op de foto te krijgen.

Gebieden waar de Amerikaanse zeearend voorkomt:

 


Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button