BlogTips

Amerikaanse Alligator: Alleen te zien in Florida?

Alligator. De Engelse naam voor een alligator is officieel American alligator, al wordt de Amerikaanse alligator ook vaak simpelweg gator genoemd. De Latijnse naam voor alligator is alligator mississippiensis.

De maximale lengte van een Amerikaanse alligator is ongeveer 5,8 meter.

Alligators zijn een overblijfsel uit de prehistorie en daarom bijzonder om te zien. De alligator komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De Amerikaanse alligator is zwart met gele strepen als het jong is en bruinachtig als het volwassen is.

Amerikaanse Alligators leven langs de randen van watermassa’s, zoals meren, moerassen en rivieren. Ze graven gewoonlijk holen waarin ze rusten en extreme weersomstandigheden vermijden. Alligators zijn een onderfamilie van krokodilachtigen die behoren tot de familie alligators en kaaimannen.

 

national-park-magazine

 

Amerikaanse Alligator.

Amerikaanse Alligators zijn, net als andere krokodilachtigen, grote dieren met krachtige staarten die zowel ter verdediging als bij het zwemmen worden gebruikt. Hun ogen, oren en neusgaten zijn bovenop hun lange kop geplaatst en steken iets boven het water uit als de reptielen aan de oppervlakte drijven.

Alligators zijn sociale wezens en verblijven vaak in groepen. Deze groepen worden meestal gezien terwijl ze zonnebaden of aan het zwemmen zijn. Dit komt omdat Amerikaanse alligators hun temperatuur intern niet kunnen regelen. Dus als ze het koud hebben, zonnebaden ze, en als ze warm hebben, gaan ze zwemmen.

 

Het verschil tussen een alligator en een krokodil.

Alligators kunnen worden onderscheiden van krokodillen door de vorm van hun kaak en tanden. Alligators hebben een brede U-vormige snuit en hebben een “overbeet”; dat wil zeggen, alle tanden van de onderkaak passen in de tanden van de bovenkaak. Meestal zijn er geen ondertanden zichtbaar als de mond gesloten is.

In tegenstelling tot krokodillen, die hebben een smalle V-vormige snuit, en de grote vierde tand aan elke kant van de onderkaak steekt buiten de snuit uit wanneer de mond gesloten is. De kop van een alligator is breder dan de kop van een krokodil.

De huid van een volwassen alligator is meestal donker, zwart van kleur, maar de huid van volwassen krokodillen is vaak grijs, licht bruin.

alligator
krokodil
Alligator
Krokodil

 

 

Zijn Amerikaanse alligators gevaarlijk.

Amerikaanse alligators zijn zeer agressief, maar slechts 6% van de Amerikaanse alligator-aanvallen hebben een dodelijk afloop. Dat is een laag risico op overlijden, zeker in vergelijking met de 63% dodelijke afloop van een aanval van de Nijlkrokodil en 25-50% van een aanval van een zoutwaterkrokodil.

 

Leefgebied van de alligator.

De Amerikaanse alligator leeft in het zuiden van de Verenigde Staten, van North Carolina tot Texas. Vaak denken reizigers dat alligators alleen in Florida leven, maar dat is niet het geval. De alligators zijn te vinden in langzaam stromende rivieren, vijvers, meren en moerassen.

Alligators gebruiken water om te jagen. Op het land zijn ze onhandig, maar in het water kunnen ze met hun staart heel snel zwemmen. Dit maakt het voor hen gemakkelijker om prooien te vangen. Volgens de San Diego Zoo kunnen Amerikaanse alligators tot 32,18 km / u zwemmen en op het land ongeveer 17,7 km / u rennen.

 

Hoe oud worden alligators.

De gemiddelde levensduur van alligators in het wild is ongeveer 50 jaar. Er zijn echter meldingen dat sommige exemplaren in gevangenschap ouder dan 70 jaar zijn geworden.

 

Hoe groot is een Amerikaanse alligator.

De maximale lengte van een Amerikaanse alligator is ongeveer 5,8 meter, maar varieert meestal van 1,8 tot 3,7 meter. Op de alligator is vaak gejaagd om zijn huid, en zijn jongen zijn in grote aantallen als huisdier verkocht. De gator verdween hierdoor uit veel gebieden en kreeg daarom wettelijke bescherming tegen jagers.

 

Wat eten alligators.

Amerikaanse Alligators zijn vleeseters en de volwassen alligator voedt zich voornamelijk met vissen, kleine zoogdieren en vogels, maar eet soms ook prooien zo groot als herten of vee. Tijdens het broedseizoen bouwt het vrouwtje een heuvelnest van afval en vegetatie waarin ze ongeveer 20 tot 70 eieren begraaft. Ze bewaakt de eieren en kan op dit moment erg gevaarlijk zijn. Amerikaanse alligators vermijden meestal mensen.

 

Waar zie ik Amerikaanse alligators in Florida.

De vraag beantwoorden waar je alligators in Florida kunt spotten, is heel makkelijk: waar zie je geen alligators in Florida! De oude reptielen zonnen namelijk op golfbanen, lopen rond in themaparken, zwemmen in zoetwatermeren, heersen over de Everglades en komen in het nieuws wanneer ze door de straten van Florida slenteren.

Kortom, Amerikaanse alligators vind je overal in Florida. Er zijn overigens ook genoeg plekken waar je deze bijzondere dieren in gevangenschap kunt bewonderen.

Gators stonden ooit op de rand van uitsterven in de Sunshine State, maar vele inspanningen hebben er toe geleid dat dit gelukkig niet meer het geval is. De prehistorische reptielen vormen tegenwoordig zelfs een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van Florida.

Een waarschuwing voor degenen die gators willen ontmoeten: voer ze niet. Dat is gevaarlijk, illegaal en het kan er zelfs voor zorgen dat gators voedsel met mensen gaan associëren. Houd ook afstand van de alligator. De Florida Fish & Wildlife Conservation Commission raadt aan om ten minste 18 meter afstand te houden van alligators.

De winter is het beste seizoen om alligators te spotten, vooral omdat ze dan uit het koele water komen om de warme zonnestralen op te vangen. Tijdens de lente is het broedseizoen en het lage gegrom van verliefde mannetjes vult de lucht.

Op deze plekken zie je alligators in Florida:

  • Everglades National Park
  • Wakulla Springs State Park
  • Myakka River State Park
  • Hillsborough River State Park
  • Lake George
  • Sawgrass Lake Park
  • Merritt Island Wildlife Refuge
  • Ocala National Forest
  • Audubon Corkscrew Swamp Sanctuary

Natuurlijk zijn er nog meer plekken in Florida waar je Amerikaanse alligators kunt bewonderen, maar bezoek je een van bovenstaande locaties, dan ben ik er zeker van dat je een alligator tegen het lijf loopt.

alligator-in-florida

 

Florida alligator boat tour.

Ben je in Florida, dan kun je er bijna niet omheen: Een alligator boat tour. De meeste alligator boot tours vind je bij Everglades National Park. Maak een tocht met een moerasboot en bezoek een alligator-show. Varen met een moerasboot is een geweldige manier om het unieke subtropische ecosysteem van de Everglades te ervaren.

Vaar op het grassige water met snelheden tot 65 km per uur, terwijl je op zoek gaat naar alligators, vogels en een overvloed aan flora en fauna. Ontdek de Everglades tijdens een populaire tour.

 

 

Alligator-themaparken in Florida.

Gators in gevangenschap zijn toeristische trekpleisters in Florida. In de parken kunnen bezoekers alligators observeren tijdens voedertijd, baby-alligators vasthouden en zelfs alligators aaien. Je kunt naar lezingen luisteren van experts en alligator vlees eten voor lunch in de restaurants van het park.

Gators tonen in themaparken is een manier om de Amerikaanse alligators op een georganiseerde en gecontroleerde manier te zien.

Een van die gator themaparken is GatorWorld Parks in Wildwood bij Orlando. Dit drive-thru-park leidt bezoekers in hun auto door het park en langs speciaal ontworpen zwembaden waar ongeveer 400 gators zwemmen en eten. Aan het einde van de tour is er een platform om de reptielen te observeren en te voeren.

Gatorland, vind je ook in Orlando en is een pretpark dat de thuisbasis is van ongeveer 2.000 Amerikaanse alligators. Dan is er ook het St. Augustine Alligator Farm Zoological Park, waar dappere bezoekers over alligators en krokodillen kunnen zip-linen.

Gatorama in Palmdale, ten oosten van Lake Okeechobee, is een iconische bezienswaardigheid langs highway 27 in Florida, die sinds 1957 nieuwsgierige toeristen trekt.

 

Onze ervaring met Amerikaanse alligators.

Wij hebben Florida meerdere malen bezocht en daarom zijn we vaak Amerikaanse alligators ’tegen het lijf gelopen’, maar onze eerste ontmoeting met een alligator zal ik nooit meer vergeten. Laat in de avond waren we geland op Miami Airpot en de volgende ochtend reden we direct door naar Everglades National Park.

Om precies te zijn maakte we als eerste een wandeling bij het Anhinga Trail. We waren de auto nog niet uitgestapt of er wandelde ‘doodleuk’ een alligator over het pad heen. Je leest erover, ziet de beelden op televisie, maar toch maakt je hart op dat moment een behoorlijk sprongetje.

Wat zijn die beesten machtig, kolossaal en sterk om te zien. De alligator verdween rustig in het moeras en met een grote boog liepen we om de gator heen. Tijdens onze wandeling zijn we nog tientallen Amerikaanse alligators tegengekomen. Heel speciaal.

Bezienswaardigheden Everglades National Park.

 

 

Ook leuk om te lezen over Florida.

–> Fietsen in Everglades National Park. Hier huur je fietsen.

–> Must see: 50 prachtige bezienswaardigheden in Florida.

–> De mooiste bezienswaardigheden van Orlando en omgeving.

–> Alles wat jij wil weten over Miami.

–> Vind hier de mooiste reizen naar Florida.

–> Dit zijn ze: De leukste pretparken in Orlando.

 

Wil je op vakantie naar Florida? Kijk dan eens bij de beste reisspecialisten of kijk bij een van mijn favoriete websites.

Rondreis naar Amerika.

Zoek een reis naar deze bestemming

Vliegtickets naar Amerika.

Vind goedkope vliegtickets

Overnachten in Amerika.

Zoek overnachtingen

Camper huren in Amerika.

Vergelijk verhuurders

Auto huren in Amerika.

Vergelijk autoverhuurders [/box]

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via één van de links een bestelling doen, dan ontvang ik een kleine commissie, uiteraard zonder extra kosten voor jou.

SOCIAL CHECK-IN

Ook leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button