Bezienswaardigheden AmerikaBlog

Rondreis in Alabama: ontdek de bezienswaardigheden.

Een rondreis in Alabama maken om de bezienswaardigheden te ontdekken, is niet het eerste waar je aan denkt als je Amerika wil bezoeken. En terecht, want er zijn natuurlijk bekendere staten. En toch, als jij het èchte Amerika wilt ontdekken, is Alabama het overwegen waard.

De staat heeft namelijk een aantal bijzondere pareltjes. Zo heeft Alabama een overvloed aan bezienswaardigheden, waaronder bijvoorbeeld schitterende tuinen, unieke musea en steden zoals Birmingham, Huntsville, Florence en Mobile.

Maak je een rondreis door Alabama, dan kom je bezienswaardigheden tegen zoals spetterende waterparken, theaters, natuurgebieden en schitterende zandstranden. Met name op Dauphin Island. Maar er is meer. Dit zijn de leukste dingen om te doen tijdens je rondreis in Alabama.

Boek een reis naar Alabama.

De reis brengt je langs de beboste heuvels van Alabama, legendarische plaatsjes en bijzondere bezienswaardigheden. 

Waarom Alabama bezoeken?

In het zuidelijke deel van de Verenigde Staten ligt de pittoreske staat Alabama. Reizigers bezoeken de staat en de bezienswaardigheden voornamelijk als ze een rondreis door het zuiden van Amerika maken.

Maar wist jij dat Alabama, bijgenaamd Heart of Dixie en afgekort AL, een breed scala aan leuke bezienswaardigheden heeft?  

Beleef bijvoorbeeld de geschiedenis van Alabama in verschillende steden, waar je belangrijke monumenten, musea en historische bezienswaardigheden vindt. Zo kun je het Civil Rights Institute en de Sixteenth Street Baptist Church in Birmingham bezoeken, het Montgomery’s Civil Rights Monument en het Selma’s Voting Rights Museum. 

Tijdens je rondreis in Alabama zie je ook prachtige natuurlijke bezienswaardigheden, vooral langs de oevers van de Golf van Mexico in Mobile Bay. Toeristen bezoeken hier staatsparken, natuurreservaten en prachtige zandstranden.

Naast geschiedenis en natuur, kun je wetenschap ontdekken in het McWane Science Center, of enkele van ’s werelds meest geavanceerde technologie bewonderen in het Huntsville’s US Space and Rocket Center. 

Kaart Alabama.

Waar ligt de staat Alabama? De Amerikaanse staat Alabama ligt in het zuiden van de Verenigde Staten. De staat wordt in het noorden begrensd door Tennessee en in het oosten door de staat Georgia. Florida begrensd Alabama in het zuiden en Mississippi in het westen.

De hoofdstad van Alabama is Montgomery. Andere steden die je tijdens je rondreis in Alabama tegenkomt zijn bijvoorbeeld Birmingham, Huntsville, Mobile en Florence. De staat Alabama heeft ongeveer 4,9 miljoen inwoners.

kaart alabama

Rondreis Alabama.

Combineer steden, natuur en ontdek de zuidelijke charmes.

Vind hier rondreizen door Zuid USA! In de zuidelijke staten vind je onder andere het prachtige Texas waar je de Fort Worth Stockyards kunt bezoeken en het natuurschoon van Alabama kunt ontdekken.

Tevens vind je in het zuiden van Amerika leuke muzieksteden zoals Nashville en Memphis.

Bezienswaardigheden Alabama.

Ondanks dat Alabama niet zo bekend is, zijn er meer dan voldoende bezienswaardigheden te zien tijdens je rondreis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuur, maar ook culturele en historische bezienswaardigheden.

Dingen in Alabama die je zeker niet mag overslaan zijn bijvoorbeeld:

1. U.S. Space & Rocket Center.

Het U.S. Space & Rocket Center bezit ’s werelds grootste collecties raketten en ruimte voorwerpen. Daarom is dit museum misschien wel een van de drukst bezochte bezienswaardigheden in Alabama.

In het Center kunnen bezoekers alles leren over de ruimte. Zowel van de historische Space Race tot de evolutie van de Space Shuttle, die afreisde naar het internationale ruimtestation.

Maar in het U.S. Space & Rocket Center zie je ook de capsule van Apollo 16, de Gemini- en Mercury-capsuletrainers, een Skylab-zonnepaneel, verschillende tentoonstellingen en ruimtereis-simulators.

Bezoekers kunnen tevens genieten van films op een high-definition scherm van het National Geographic Theatre. Kortom: een top bezienswaardigheid tijdens je rondreis in Alabama!

2. Alabama Wildlife Centre.

Het Alabama Wildlife Centre is de grootste en oudste rehabilitatie center van de staat. Jaarlijks zorgt het voor bijna 2.000 wilde vogels van meer dan 100 soorten. Het Center is een non-profit organisatie die tot doel heeft rehabilitatie en medische zorg te bieden aan gewonde vogels. Om zo hun terugkeer in het wild mogelijk te maken.

3. Fort Morgan State Historic Site Museum.

De bouw van Fort Morgan, door het US Army Corps of Engineers begon in 1819, maar Fort Morgan werd pas voltooid in 1834. Op 4 januari 1861 werd het fort in beslag genomen door troepen van de staat Alabama. Fort Morgan had als doel om Mobile Bay te beschermen.

Tijdens oorlogstijd beschermden onderwatermijnen Mobile Bay gedurende 23 jaar en was Fort Morgan de grootste militaire basis van de staat. In juli 1944 werd Fort Morgan pas definitief verlaten. Voor geschiedenisliefhebbers is dit tijdens je rondreis in Alabama een interessante bezienswaardigheid.

4. USS ALABAMA.

De kiel van de USS ALABAMA werd te water gelegd op 1 februari 1940. Toen er vijandelijkheden uitbraken, was de bouw van haar romp bijna voltooid. Ongeveer twee jaar later werd het slagschip definitief in gebruik genomen.

Het nieuwe schip werd om precies te zijn op 16 augustus 1942 onder volledige commissie geplaatst en kapitein George B. Wilson werd tot commandant benoemd.

Het eerste grote gevecht van het schip in de Stille Oceaan vond plaats op de Gilbert-eilanden in de laatste maanden van 1943. De volledige militaire geschiedenis, die zowel historisch als fascinerend is, is buitengewoon te noemen.

5. Unclaimed Baggage Centre.

Het Unclaimed Baggage Centre is een grote winkel die niet-opgeëiste bagage van luchtvaartmaatschappijen verkoopt. Het Baggage Centre is de enige winkel in Amerika die verloren bagage verkoopt of bagage die nooit is opgeëist.

Het is een leuke plek om te winkelen, omdat je hier allerlei goedkope en betaalbare goederen kunt vinden. In deze enorme winkel kun je bijna alles vinden wat je nodig hebt. Van bijvoorbeeld kleding, accessoires, tassen, sieraden, elektronica, decoraties tot snuisterijen.

Zien en doen in Alabama.

Natuurlijk kun je nog veel meer dingen doen en zien en Alabama. Daarom een aantal extra bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis kunt spotten.

 • GulfQuest National Maritime Museum 
 • Birmingham Civil Rights Institute
 • Huntsville Botanical Garden
 • Southeastern Raptor Center
 • Alligator Alley
 • Dexter Parsonage Museum
 • Dauphin Island Sea Lab Estuarium
 • The Birmingham Museum of Art
 • Frank Lloyd Wright’s Rosenbaum House
 • Fort Gaines
 • The U.S. Veterans Memorial Museum
 • The Ave Maria Grotto
 • Barber Vintage Motorsports Museum
 • First White House of the Confederacy
 • McWane Science Center
 • Talladega Superspeedway

Steden in Alabama.

De steden die je tijdens je rondreis langs de bezienswaardigheden van Alabama tegenkomt bieden plezier, avontuur, maar ook ontspanning. Zo zijn onderstaande steden bijvoorbeeld uitermate geschikt voor overnachtingen, maar dienen ze ook als goede uitvalsbasis voor dagtrips.

De beste steden om tijdens je rondreis in Alabama te bezoeken zijn onder andere:

 • Birmingham
 • Huntsville
 • Mobile
 • Florence
 • Montgomery
 • Gulf Shores
 • Fort Paynes
 • Fairhope
 • Mooresville
 • Tuscumbia
 • Eufaula
 • Mentone

Nationale Parken in Alabama.

De nationale parken van Alabama zijn perfect voor zowel geschiedenisliefhebbers als natuurliefhebbers, want er zijn in de staat nationale monumenten, nationale militaire parken en nationale reservaten.

In totaal zijn er negen nationale parken in Alabama. De nationale parken bieden een unieke dwarsdoorsnede van de natuurlijke schoonheden en historische monumenten.

1. Little River Canyon National Preserve.

Little River Canyon National Preserve is een van de nieuwste nationale parken van Alabama en beslaat duizenden hectaren natuur, bovenop Lookout Mountain, in de buurt van Fort Payne.

Het reservaat beschermt het natuurwonder dat door velen de “Grand Canyon van het Oosten” wordt genoemd, maar biedt ook een spectaculair uitzicht op het berglandschap, prachtige watervallen, zeldzame planten en wilde dieren.

2. Horseshoe Bend National Military Park.

Bij Horseshoe Bend National Military Park wordt de geschiedenis van de indianen en het leger benadrukt. Gelegen in de buurt van Daviston, Alabama, bewaart het park het toneel van de Battle of Horseshoe Bend.

Zo viel hier in maart 1814 een leger, onder generaal Andrew Jackson, een verschanste strijdmacht van Creek-krijgers aan. Ze vochten letterlijk tot de dood bij Horseshoe Bend, waarbij meer dan 500 doden vielen nadat Jackson hun vesting bestormde.


Overige Nationale Monumenten, Historic Sites en bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis in Alabama kunt bezoeken zijn:

 • Russell Cave National Monument 
 • Tuskegee Institute National Historic Site
 • Tuskegee Airmen National Historic Site
 • Birmingham Civil Rights National Monument
 • Freedom Riders NM
 • Natchez Parkway
 • The Selma to Montgomery National Historic Trail 

Reisgids Alabama.

Reisgids Alabama

Ga tijdens je rondreis van de gebaande paden en ontdek onder andere bezienswaardigheden die niet iedereen kent. Want als je niet van doorsnee houdt, zit je met deze reisgids zeker goed.

bezienswaardigheden Alabama rondreis

Belangrijkste wegen en Scenic Drives in Alabama.

Het zuiden van Alabama is een uitstekende plek om aan een Scenic Drive te beginnen. Want hier ervaren reizigers de link tussen de tradities van het diepe zuiden en de meer relaxte levensstijl van de kust.

Zo zie je schitterende uitzichten op stranden, rijd je langs schepen met kanonnen van voorbije zeeslagen en zijn er bijvoorbeeld talloze recreatieve mogelijkheden.

Naast de Scenic Drives in het zuiden zijn er nog veel meer prachtige byway’s te ontdekken in Alabama. Daarom is een rit over minimaal één van onderstaande wegen in Alabama eigenlijk een must.

1. Coastal Connection National Scenic Byway.

De Coastal Connection National Scenic Byway van Alabama, die ongeveer 190 kilometer lang is, ligt aan de prachtige Gulf Coast. De weg begint in Bayou La Batre en eindigt in Daphne. Deze schilderachtige rit leidt je naar prachtige witte zandstranden, natuurreservaten, maar ook naar historische bezienswaardigheden.

2. Natchez Trace Parkway.

De Natchez Trace Parkway is 744 kilometer lang en loopt door Alabama, Mississippi en Tennessee. Je geniet hier niet alleen van een prachtig uitzicht langs de parkway, maar je kunt bijvoorbeeld ook een stop maken om te wandelen, fietsen en kamperen.

3. Talladega Scenic Drive.

Alabama’s Talladega Scenic Drive, die begint in Heflin en eindigt in Lineville, is ongeveer 48 kilometer lang. Deze schilderachtige byway leidt je rechtstreeks naar het Talladega National Forest.

4. William B. Bankhead National Forest Scenic Drive.

De William B. Bankhead National Forest Scenic Drive begint in Moulton en eindigt in Jasper. Deze 84 kilometer lange rit brengt je door het centrale deel van het William B. Bankhead National Forest en onderweg zie je prachtige landschappen.

5. Lookout Mountain Parkway.

De Lookout Mountain Parkway is ongeveer 80 kilometer lang. Deze schilderachtige weg, die begint in Gadsden en eindigt in Mentone, biedt mooie uitzichten, canyons, watervallen en nog veel meer.


Onderstaande adembenemende Scenic Drives en byway’s in de staat Alabama laten je nog meer genieten van de omgeving:

 • The Leeds Stagecoach Route
 • Tensaw Parkway
 • The Appalachian Highlands Scenic Byway
 • Selma – Montgomery National Historic Trail 
 • The Barbour Country Governor’s Trail
 • Cheaha State Park Road

Feiten en weetjes over Alabama.

 • Staat sinds: 14 december 1819
 • Hoofdstad: Montgomery
 • Bevolking: 4,92 miljoen
 • Oppervlakte: 135.765 km2
 • Bijnaam: The Yellowhammer State; The Heart of Dixie; The Cotton State
 • Motto: Audemus jura nostra defendere (“We dare maintain our rights”)
 • Boom: De moerasden
 • Bloem: Camellia
 • Vogel: De gouden grondspecht 
 • Tijdsverschil: – 7

Beste reistijd Alabama (klimaat en weer).

De beste reistijd voor een rondreis langs de bezienswaardigheden van Alabama is van april tot en met oktober. In deze periode zijn de temperaturen in Alabama namelijk aangenaam en daarnaast valt er in deze periode weinig neerslag.

De hoogste gemiddelde temperatuur in Alabama is 34 °C in juli en de laagste is 12 °C in januari. 

Alabama heeft een zeeklimaat. De gemiddelde temperaturen in Alabama en wanneer de meeste regen of sneeuw valt, zie je in onderstaand overzicht. Aan de hand hiervan kun je voor jezelf de beste reistijd naar Alabama bepalen.

Schuif onderstaande tabel naar links of rechts voor een compleet overzicht.

janfebmrtaprmeijunjulaugsepoktnovdec
12 ºC16 ºC19 ºC25 ºC29 ºC33 ºC34 ºC32 ºC31 ºC25 ºC18 ºC14 ºC
66
mm
69
mm
70
mm
72
mm
69
mm
67
mm
64
mm
67
mm
51
mm
38
mm
48
mm
90
mm
gemiddelde temperaturen en neerslag in Alabama.

De tijd in Alabama (hoe laat is het in Alabama).

Je wil tijdens je rondreis langs de bezienswaardigheden van Alabama natuurlijk ook weten hoe laat het is in Alabama. In Alabama is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In de zomertijd valt Alabama in de tijdzone UTC -5 en in de wintertijd in UTC -6.

Hierop bestaan twee uitzonderingen. Ten eerste tussen de tweede en laatste zondag van maart. Ten tweede  tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november. In die perioden is het 6 uur vroeger in Alabama.

Interessante weetjes over Alabama.

Dit zijn een aantal beroemde mensen uit Alabama: countryzanger Hank Williams, pedagoog Booker T. Washington, uitvinder George Washington Carver, jazzzanger Nat “King” Cole en auteur Harper Lee. 

Bezoek in Alabama het Witte Huis off the Confederatie in Montgomery, waar president Jefferson Davis een tijdlang heeft gewoond tijdens de burgeroorlog. 

En wist jij bijvoorbeeld ook dat Alabama, in 1836, de eerste staat was die Kerstmis tot wettelijke feestdag verklaarde?

Ervaring Alabama.

Voor ons is de staat Alabama voor een groot deel nog onbekend terrein, omdat wij nog niet alles van de staat hebben gezien. Want de onze laatst geplande reis moesten we helaas annuleren in verband met Covid-19.

De onderkant van Alabama, daar zijn we bijvoorbeeld doorheen gereden, maar een uitgebreide rondreis maken om de bezienswaardigheden te zien, is tot op heden nog niet gelukt.

Mochten we binnenkort een rondreis door Alabama maken, dan gaan we zeker de bezienswaardigheden Unclaimed Baggage Centre, Fort Morgan State Historic Site Museum en Alligator Alley uitgebreid bezoeken. Natuurlijk vind je de artikelen daarover dan terug op onze website.

Fotogalerij Alabama.

Ook leuk om te lezen over Amerika.

–> Dit wil jij weten voordat je New Orleans bezoekt.

–> Maak een rondreis in Virginia en ontdek de bezienswaardigheden.

–> Ken jij deze avontuurlijke bezienswaardigheden in Santa Fe, New Mexico?

–> Hierom bezoek je Horseshoe Bend in Page, Arzona.

–> Dit wil jij weten voordat je naar Jacksonville, Florida reist.

Regel zelf je reis naar Amerika.

Er gaat niets boven het plannen van een roadtrip naar de Verenigde Staten.

Vliegtickets
Huurauto
Hotels
Tours
ReizenOok leuk om te lezen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top button